Advertentie

Wij zijn ons brein..?


Saskia Beugel, oprichtster van Rishis for Free Souls

Saskia Beugel is de oprichtster van Rishis, een club die uitgaan (dansen, lounge, muziek) combineert met yoga, persoonlijke groei en spiritualiteit. Saskia werkte als marketing manager voor tijdschriftenuitgever VNU (Sanoma) o.a. voor Cosmopolitan.

“Ik zat in de marketing hoek, maar vond het altijd al leuk om creatief bezig te zijn met concepten bedenken en productenontwikkeling. Verder liep ik altijd al met het idee rond dat ik ooit iets voor mezelf wilde beginnen, een club met lekkere loungemuziek, waar je ook naar gedichten kunt luisteren, zeg maar een creatieve club. Toen was ik nog niet zo met spiritualiteit bezig.”

Saskia besluit het roer om te gooien: “Ik ging door een persoonlijke crisis heen, mijn hoofd zat zo vol. Ik besloot naar India te gaan en tijdens die periode was ik alleen maar op zoek naar piekervaringen, zoals skiën op de Himalaya en de Mont Blanc beklimmen, die spanning opzoeken. Maar gaandeweg realiseerde ik me dat dat niet helemaal was wat ik zocht.

 

Een vriend raadde mij aan om een keer naar Rishikesh te gaan, dat omgeven door bergen aan de voet van de Himalaya ligt. Er zijn overal Ashrams (spirituele gemeenschappen). Het was een magische ervaring om daar te zijn, een hele fijne lichte sfeer waar je dan in terechtkomt. Daar o.a. begonnen met Yoga en ook kwam ik terecht bij een spirituele leraar en dat voelde zo goed!

Hij gaf mij filosofie lessen en ontplooide inzichten voor me, waar ik tot op dat moment helemaal niet bij kon komen, ik kwam uit zo’n andere wereld!. Naast de lessen kreeg ik ook ayurvedische behandelingen en een Pancha Karma (een hele grote schoonmaak) en begon ook met mediteren. En gaandeweg kwam er een enorme creatieve stroom op gang, ik zal vol met ideeën.
Wat wilde ik nu gaan doen? Ik was gek op uitgaan in die periode, maar vond het ook wel een hard circuit: drugs, drank uitsmijters voor de deur. Stel dat ik nou het concept van een Buddha-bar zou gaan combineren met een spiritueel centrum? Dat was het: ik wilde een sfeer creëren met de combinatie van echte diepgang en magie met trendy.”

Eenmaal terug in Nederland richt Saskia Beugel ‘Rishis’ op. En inmiddels vinden er Rishis-evenementen en -workshops op verschillende locaties in Amsterdam plaats: het Westergasterrein, de Duif en de Vondelkerk en Huize Frankendael in de Watergraafsmeer. Neem eens een kijkje op de site van Rishis.

* * *

x

Wij zijn ons brein!

© Saskia Beugel, januari 2011

x

Onlangs las ik het boek van prof. Dick Schwaab ‘Wij zijn ons brein, van baarmoeder tot Alzheimer’.

Een interessant boek met wetenschappelijke verklaringen maar ook minder wetenschappelijke uitspraken waarbij hij soms uithaalt naar holistische denkwijzen die (en dat al eeuwenlang) juist mooie inzichten en oplossingen bieden voor hetgeen hij onderzocht heeft. Wij zijn ons brein en filosofie van Oosterse en Inheemse tradities.

De cover van het boek van Dick Swaab

Zijn boek biedt een zeer interessante blik op de werking van de hersenen maar onze verre Oosterse buren en inheemse volkeren weten de zaken waar hij over schrijft al eeuwenlang. Daar waar hij met name conclusies trekt en verbanden legt bieden inheemse volkeren (sjamanen) en Oosterse filosofien juist oplossingen, methodes om hier mee om te gaan en diepere inzichten om te helen en te ontwikkelen (soms energetisch, soms in de vorm van acceptatie).

Het komt erop neer, aldus Dick Schwaab, dat alles bepaalt is tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren: agressief gedrag, depressie, borderline, autisme, pedofilie, pyschische problemen, anorexia, bulimia, verslavingen. Het zijn allemaal hersenziektes aldus Schwaab, welke genetisch zijn bepaalt en/of ontstaan tijdens de vroege ontwikkeling.

Karma
In het Oosten noemen ze dat ‘karma’ en bepaalde vormen van karma kan je ‘schoonmaken’ en jezelf van verlossen. Sjamanistische healers en inheemse tradities spreken over ‘programmeringen op celniveau’ en energie en bindingen van voorouder- en familiesystemen die je kan verbreken (althans de negatieve stukken).

Wat Dick Schwaab schrijft werpt zeker een verfrissende blik op de Westerse visie op onze ‘schuldvraag’ of de vrije keuze. Want heeft iemand wel een volledig vrije keuze als zaken genetisch bepaald zijn (karmisch)? Dat maakt dat wij bijvoorbeeld compassievoller met elkaar om zouden kunnen gaan. Iets wat we bijvoorbeeld ook uit deze tradities kunnen leren.  

Wetenschap of filosofisch hobbywerk
Schwaab haalt uit naar oa de cardioloog Pim van Lommel over het feit dat deze zijn (zeer succesvolle) boek ‘Eindeloos Bewustzijn’ over Bijna Dood Ervaringen (BDE) niet gebaseerd zou hebben op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Ik vind het met name opmerkelijk omdat Schwaab zichzelf hier ook ‘schuldig’ aan maakt.

Zijn boekwerk is een combinatie van gedegen wetenschappelijk onderzoek over de hersenwerking, vage filosofische en pseudowetenschappelijke beredeneringen en humorvol bedoelde kletspraat en anekdotes over mystieke tradities, holistische geneeswijzen, kwantumfyscia, mystieke ervaringen en spiritualiteit.

Schwaab wordt wel een beetje kinderachtig en besteedt niet alleen een aantal hoofdstukken aan het onderuit halen van het boek van Pim van Lommel. Hij stelt bijvoorbeeld ook dat kruiden of natuurlijke geneesmiddelen erg giftig kunnen zijn. Vervolgens komt hij met een aantal vage beweringen om de lezer te overtuigen hiervan.

Zo stelt hij dat St Jans Kruid de werking van Prozac tegenhoudt (lijkt me logisch want het is de homeopatische variant daarvan). Je zou dan ook kunnen stellen dat Prozac de werking van St Jans Kruid tegenwerkt.. en dat daarmee Prozac giftig is (;-).

Hij stelt dat Ginseng (afb.) slapeloosheid veroorzaakt (logisch want Ginseng is een middel bedoeld om je energiek te voelen) en dat sommige mensen misselijk worden van valeriaan. Dat laatste klopt maar in tegenstelling tot geneesmiddelen hebben kruiden geen langdurige bijwerkingen maar biedt het meer een reactie, het past wel of niet bij je. Hiermee zet hij de minder kritische en bewuste lezer wel ’n beetje op de verkeerde voet.

Hersenontwikkeling, religie & familiesystemen
Swaab filosofeert er (net als waar hij van Lommel van beticht) soms ook wat op los en maar hij heeft zeker een aantal interessante beweringen.  Religie ziet hij als zwaar belastend voor de hersenontwikkeling (lijkt mij ook) en biedt een grotere kans op verslavingen, pyschische problemen en aggresief gedrag etc.

Dat geloof ik graag dus daar kan ik het helemaal mee eens zijn. Wat ik daar aan toe zou willen voegen (wat Dick Schwaab misschien over het hoofd ziet) is dat familiesystemen hun eigen geloofsystemen (soms zelfs religie) hebben met evenzoveel schadelijke en onbewuste patronen en machtspatronen als in religie. Familiesystemen kunnen dus net zo giftig en schadelijk zijn als religie (en zijn als religie) en zullen dus ook een hele grote rol spelen bij het ontwikkelen van de hersenen.  

Religie, spiritualiteit en hersenontwikkeling
Ik ben het helemaal eens met Schwaab dat religie gevaarlijk kan zijn voor de ontwikkeling van ons als mens en sommige spirituele stromingen en reguliere pyschotherapie evenzo. Namelijk daar waar de een vertelt aan de ander hoe het moet, daar waar de een zichzelf boven de ander plaatst, daar waar therapeut de client in de afhankelijke rol plaatst (en de client alles aanneemt en in de afhankelijke rol zit).

Een meer holistische (= heel) visie op heling sluit Swaab uit.

Terwijl dat elkaar juist kan versterken en Schwaab daar een mooie rol in zou kunnen vervullen als hij zijn ego loslaat.

Ik denk dat ware spiritualiteit gaat over zelfonderzoek waarbij mensen de rollen van teacher en student afwisselen en ieder zijn eigen leraar word en waarbij mensen en therapeuten (teachers) naar zichzelf durven te kijken. Schwaab deelt spiritualiteit en religie in 1 categorie maar ik zie de mystieke tradities juist als de volwassen oorsprong van religie. De mystieke tradities gaan voor zover ik weet allemaal uit van de God in onszelf en alles om ons heen in plaats van een machtig wezen buiten onszelf dat via de kerk of moskee alleen bereikbaar word.

In de mystieke tradities staan de basis waarden nog centraal maar in religie wordt alles vernauwd en ontwikkelden zich machtspatronen. Het verschil ziet hij over het hoofd. Een echt spiritueel mens of beweging zal juist vrijheid en bewustzijn voorop stellen en verbinding met het geheel beogen net als Schwaab voorstaat.

Monniken in Jiuhua Mountains
Later in het boek gaat hij op onderzoek uit. Althans hij pretendeert een onderzoek te doen naar een mummie die vereert wordt door Boeddhistische monniken in de Jiuhua Mountains in China. De mummie is onaangetast en betreft een man die op 126 jarige leeftijd gestorven. Volgens de monniken omdat hij ‘holy’ is. Schwaab komt tot de conclusie dat het inderdaad klopt dat de mummie onaangetast is en vraagt de monniken wat hun verkaring is hiervoor. Het antwoord ‘he is holy’ maakt hij vervolgens belachelijk maar een verklaring hiervoor vanuit de hersenen heeft hij zelf ook niet.

De tunnelvisie van ‘Wij zijn ons brein’
‘Wij zijn ons brein’ biedt interessante inzichten en relaties maar is uiteindelijk ook een beperkte tunnelvisie van een hersenonderzoeker. Het sluit een volledige (meer holistische = heel) visie op heling uit terwijl dat elkaar juist kan versterken en Schwaab daar een mooie rol in zou kunnen vervullen als hij zijn ego loslaat. Naar mijn mening is het nu de beperkte visie van een Westerse medicijn man 😉

“Als Swaab kan voelen bij zichzelf wat de dieper liggende reden is dat hij bijvoorbeeld hersenonderzoeker is geworden (zijn eigen zelfonderzoek?) zou hij meer verbinding kunnen maken; hij flirt niet voor niets met spiritualiteit en de natuurgeneeskunde…” (afbeelding © Alex Grey)

Het biedt geen échte diepgaande inzichten en het  verklaart alles vanuit de hersenen, bestempelt alles wat afwijkt draagt geen perspectief of oplossingen aan en bovendien spreekt uit zijn boek toch ook een zekere arrogantie.

Als hij kan voelen bij zichzelf wat de dieper liggende reden is dat hij bijvoorbeeld hersenonderzoeker is geworden (zijn zelfonderzoek?) zou hij meer verbinding kunnen maken want hij flirt niet voor niets met spiritualiteit en de natuurgeneeskunde.

Combinatie karma, dharma, lot, brein en vrije wil Al met al denk ik zelf dat het leven van een mens een combinatie is van karma (genen), kindertijd en opvoeding, lotsbestemming (dharma) welke ongetwijfeld ook zijn neergestreken in ons brein en een beetje vrije wil. In tegenstelling tot Schwaab die stelt dat we niets tegen depressie, verslaving, anorexia, pyschische problemen kunnen doen denk ik dat we een deel van ons karma (onze genen) wel degelijk kunnen helen.

Ik denk dat we patronen die op jonge leeftijd genetisch bepaald zijn kunnen keren en een deel accepteren. Met behulp van de eeuwenoude methodes van de wijzen. Yogi’s werken volgens de meditatie en overgave methode en Sjamanen werken met de aarde-elementen om op een diep niveau bijvoorbeeld ‘contracten’ te verbreken zodat negatieve energie gekeerd kan worden (zie bijvoorbeeld the Horse boy over autistisch jongetje in Mongolie).  

Ultiem helingsysteem Ik ben er van overtuigd dat het ultieme helingsysteem een combinatie zou moeten zijn van Westerse medische wetenschap voor diagnose en symptoombestrijding en de meer holistische Oosterse zienswijze voor de werkelijke (spirituele en pyschologische) oorzaken en oplossingen op een dieper niveau. Voor onze fysieke en pyschische en spirituele gezondheid als mens en die van de maatschappij!     

Tot slot hier nog een recensie die ik vond op bol.com; ik kan me hierin volledig vinden..!

“Een groot hersenonderzoeker is nog geen filosoof. Alleen de titel al, die zegt ‘wat wij zijn’ is geen wetenschappelijke uitspraak maar een filosofische in de sfeer van Descartes ‘Cogito ergo sum’. Swaab schrijft heel interessante, voor mij vaak verbijsterende dingen over onze hersens maar houdt zich tussendoor soms bezig met oppervlakkig gefilosofeer , dat niet op enig hersenonderzoek of ander wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd en evenmin getuigt van bedrevenheid in de filosofie.

Hoezeer ik het ook met hem eens ben dat de wereld er zonder godsdienst beter aan toe zou zijn, hij onderbouwt dat niet vanuit zijn hersenonderzoek- en kan dat ook niet. Als wetenschapsman zou hij moeten weten dat je minstens een stevig gecontroleerd dubbelblind onderzoek nodig hebt om die uitspraak te onderbouwen. Hij ventileert verder lustig zijn politieke en sociale voorkeuren, die ik meestal wel met hem deel maar die niet in een ‘wetenschappelijk’ boek op hun plaats zijn.Aan de andere kant vind ik de wetenschappelijke verklaringen die Swaab vaak geeft gortdroog omdat ze bestaan uit opsommingen van hersendelen en stofjes en hoe dat allemaal werkt.

.

Dat is op sommige punten heel bevrijdend voor mensen die hun lot zien als hun eigen verantwoordelijkheid terwijl het dat niet is. Ook kan onze maatschappij er op veel gebieden haar voordeel mee doen.

Swaab komt uiteindelijk in zijn boek tot een soort determinisme omtrent ons bestaan, dat zo goed als volledig is vastgelegd door de bouw van onze hersens die hun eigen gang gaan. Dat is op sommige punten heel bevrijdend voor mensen die hun lot zien als hun eigen verantwoordelijkheid terwijl het dat niet is. Ook kan onze maatschappij er op veel gebieden haar voordeel mee doen.  Dat laat Swaab duidelijk zien en dat is de ontegenzeggelijke waarde van dit boek.

Aan de andere kant levert het problemen op om de mens te reduceren tot zijn allesbepalende hersens. ‘De mens’ verdwijnt dan eigenlijk. Zijn leven lijkt een vastgelegde zaak. Reeds Epicurus, die zei dat de Goden, als ze al bestonden, niets met ons van doen hebben en wij dus niet met hen, meende dat je nog beter in bepaalde mythen kon geloven dan in het noodlot ( determinisme) ‘ waar de natuurfilosofen in geloven’.

Wij Zijn Niet Ons Brein. Ik ervaar mijzelf niet als brein en ik ervaar de medemens evenmin als brein. Ik houd mijzelf en de ander binnen bepaalde grenzen verantwoordelijk voor keuzes en gedrag. Swaab geeft in zijn boek, waarin hij zo graag wat persoonlijk mag filosoferen, geen opening naar het menselijke, al te menselijke waar de echte filosoof zich mee bezig houdt.
Het boek is een mix van verbazingwekkende wetenschap en persoonlijk hobbydenken. Dat maakt het wel leesbaarder maar ik heb mij vaak ook flink geërgerd

59 gedachten over “Wij zijn ons brein..?

 1. Hmmm! We zijn ons Brein? Is die fijn.
  We zijn wat we eten en wat we dieeten.
  Zouden we ook een Rishi moeten wezen om free te wezen?
  Of heb je je als Rishi moeten laten vangen zodat je je als Rishi op kan hangen.
  Hoeveel gebruiken we van ons Brein en hoeveel niet?
  Doen EnTheogenen ons brein niet expanderen en verbeteren?
  Nee! We zijn niet ons Brein, maar we zijn hoe we ons Brein gebruiken.
  En dat is niet door je in de wetten van een Rishihokje te duiken.
  Maar ja je wilt braaf zijn en aan nazi wetten aanpassen.
  Dan moet je wel verklaren dat je brein niet expanderend wil verkassen.
  http://www.youtube.com/watch?v=d_FDHLI7S2Y&feature=related

  1. Een Anti-Nazi/Christ kwam een bedroefde MahaRishi tegen
   en vroeg of hij zijn Hart wou legen.
   De MahaRishi zei Vele boeken heb ik geschreven maar de verlichting heb ik niet mogen beleven.
   De AntiNaziChrist zei dat komt doordat je de 2e Dood niet kan sterven omdat je je winst aan gereptielieerde machtswellustelingen door laat zwerven.
   Waardoor je je hart te zwaar laat worden maar miljarden medemensen hebben hier last van want hiertegen zijn geen uithangborden…
   http://www.youtube.com/watch?v=abZlWqVeLzg&feature=fvw

  2. Hoogstens deze maar dit moet je vergelijken
   http://i1210.photobucket.com/albums/cc411/Budhymann/2eDeath.jpg
   Met deze tekst waarmee je je Brein kan verrijken…

   DE TWEEDE DOOD;
   Dit is een zin gebruikt door de oude en moderne mystici de ontbinding van de beginselen van de mens nog in kama-loka na de dood van het fysieke lichaam te beschrijven. Bijvoorbeeld Plutarchus zegt: “Van de doden we sterven, maakt de ene man twee van de drie, en de andere, een van de twee.” Dus, door de eenvoudige deling van de mens in geest, ziel en lichaam: de eerste dood is de afschaffing van het lichaam, waardoor twee van de drie, de tweede dood is de terugtrekking van de geestelijke uit de kamarupische ziel, het maken van een van de twee.

   De tweede dood vindt plaats wanneer de lagere of tussenliggende tweetal (manas-kama) op zijn beurt scheidt van, of beter gezegd wordt verstoten door, duade de bovenste, maar voorafgaand aan dit evenement de bovenste duade verzamelt zich tot deze lagere duade wat wordt genoemd de reïncarnerende ego , dat is de beste van de entiteit die was, al zijn zuiverste en meest spirituele en edelste ambities en verwachtingen en dromen voor de verbetering en voor de schoonheid en harmonie. Inherent zijn aan de stof, om zo te spreken over de reïncarnerende ego, blijven er natuurlijk de zaden van de lagere beginselen die op de volgende wedergeboorte of reïncarnatie van het ego zich zal ontwikkelen tot het complex van het lagere viertal. (Zie ook Kama-Rupa )

 2. Je kunt je brein niet loszien van je gevoels-als gedachtenleven. Dat is inmiddels wel aangetoond. Zelfs een BDE kunnen we tegenwoordig in een lab na te bootsen, waardoor er nieuwe vragen betreffende dit onderwerp zijn ontstaan.

  Ik denk dat we het brein als een coplex systeem moeten zien van wat ook wel elektromagnetische interactie (EMI) wordt genoemd. De fysieke werkelijkheid die steeds complexere structuren bouwt en waarvan het menselijke brein voor ons het unicum is.

  1. Misschien minder denken F001?? Heb op de homepage maar even een mooi tekst voor je neergezet.

   En zo zien we de timmerman niet los van zijn gereedschap. De loodgieter niet los van zijn lood.
   Maar de timmerman IS zijn gereedschap NIET. Evenmin als de kunstenaar zijn PENSELEN IS..

   Of vragen we het die gouwe-ouwe Einstein:

   The Gift

   The intuitive mind is a gift,
   The rational mind its faithful servant.

   We have created a society,
   That honors the servant
   and has forgotten about the Gift.

   Ik help het je alleen herinneren F001!! Enne… ‘Today is a gift, that’s why we call it ‘The Present’!

 3. Dit boek ligt nu prominent in de winkels. Geinig om dit stuk te lezen, omdat ik ook nieuwsgierig was naar dit boek, maar het toch niet kocht. De stelling “wij zijn ons brein”, trok mijn aandacht, meer omdat deze stelling volgens mij absoluut niet waar is. Hoewel we van onze lieve heer ook hersentjes hebben gekregen en we daar dankbaar gebruik van mogen maken, zijn we inmens veel meer dan dat. Neem alleen al het lichaam, in het boek “Molecules of Emotion” legt Candice Perth wetenschappelijk uit dat neuropeptiden niet alleen in de hersenen voorkomen, maar in het hele lichaam. Dus hoezo ‘wij zijn ons brein”. Een aanrader om te lezen als je een bredere kijk wilt hebben op emoties. Daarnaast hebben we natuurlijk een energieveld die in contact staat met alles om ons heen. Wij zijn zelf het Akasha veld, dus hoe veel groter dan je hersenen alleen wil je zijn?

  1. De bizarre uitspattingen van ‘wetenschapper’ Swaab komen duidelijk naar voren in dit artikel. Het gaat hem er kennelijk om zijn EGO te manifesteren, ten nadele van de wetenschap zélf. Gemiste kansen dus. Dus opnieuw een ‘wetenschapper’ die misbruik maakt van zijn zelfgeachte status.

  2. Nu ben ik toch echt afgestudeerd neuropsycholoog, maar die Dick heeft het toch goed mis…Niet dat zijn neurofysiologie niet juist is, niet dat zijn biochemische verklaringsmodellen niet deugen, maar toch wel!

   Niet alleen toont inderdaad de psychoneuroimmunologie feitelijk al aan dat er meerdere ‘breinen’ zijn, aar erger nog: de ware cellulaire communicatie en regulatie gebeurt op een fundamenteel niveau bio-holografisch, bio-elektromagnetisch en bio-akoestisch. Geluid, licht en interferentiepatronen dus.

   Er is zelfs veel bewijs dat deze ‘informatievelden’ lokaal ‘op afstand’, maar ook buiten het lichaam ‘non-lokaal’ werken…Sterker nog: wat dacht u van zweetvoeten, of uberhaupt het zien van de natte sok? Allemaal de wereld ‘buiten u’, die door de hersenen wordt GEÏNTERPRETEERD en VERTAALD in de hardnekkige ‘illusie’ van zicht en geur, etc.

   De fundamente ‘blauwdruk’ van wat ik de werkelijke werkelijkheid noem, wordt echt niet ‘geproduceerd’ door het brein…

   Swaab is een voorstander van “bewustzijn is een bijverschijnsel van hersenactiviteit’, maar het is eerder andersom. Helaas is hij niet op de hoogte van het vele Russisch biofysica onderzoek, het werk van Glen Rein, of zelfs niet van het werk van Karl Pribram en de mensen die de MRI ‘uitvonden’ (een waar staaltje illustratie van de wereld van ontvouwing van onderliggende frequentiepatronen, de holografische wereld van trilling dus. Ik heb vele van dit soort onderzoekers geïnterviewd, hun werk is na te beluisteren via HealingSoundMovement Radio.

   Ook Pim van Lommel wordt (uiteraard, met dit model in gedachten) bekritiseerd. Nu wil het toevallige feit dat ik de eer heb een van zijn inspirators, Prof. Dr. Raymond Moody, DE autoriteit op het gebied van de Bijna Dood Ervaring, naar Nederland mag halen (20 t/m 22 mei, zie onze website, ook te vinden bij het artikel hier op WTK ovr Paul LaViolette).

   Veel bewijs dat bewustzijn eerder fundamenteel is en door het brein wordt ‘opgevangen’. Misschien letterlijk, de dendrieten van onze neuronen lijken sterk op antenne’s…De grote fout (en daarmee samenhangend de grote biochemische leugen die de farmaceutische industrie erg goed uitkomt…) die door neurologen, neuropsychologen en andere neurowetenschappers wordt gemaakt, is dat het brein niet zozeer de grote biochemische CPU is, maar eerder (en vooral!) het zend en ontvangstation van de velden aan energie en informatie ‘buiten’ (maar hier geldt: zo binnen, zo buiten, zo boven, zo benden!) U…

   Dit ook de reden waarom het werk van Paul LaViolette zo belangrijk is: we worden beinvloed door de kosmos, door straling (en niet altijd in goede zin, weg met die DECTs, gs, wifi, draaloss internet!) en door de non-lokale en energetische informatie-overdacht (en dus ook door de alles verbindende en doordringen nulpuntenergie, ware vrije energie dus tenzij u aangesloten moet worden op een stopcontact om dit te kunnen lezen…)

   Het leuke is nu dat het werk van Pim en Raymond Moody wordt ‘afgedaan’ als onzin, vanwege het beperkte en deels dus onjuiste model van neurowetenschappers als Dick Swaab, terwijl er nieuw bewijs is. Met Prof. Dr. Raymond Moody besprak ik de ‘Shared Death Experience’ (zie onze site voor info over zijn nieuwe boek, hij geeft hierover een lezing op 20 mei in Amsterdam via ons). Hierbij kunnen aanwezigen bij iemand die gaat sterven soms deelgenoot worden van de ‘reis van de ziel’ van degene die sterft…Zelfs beelden, levenspanorama, en zelfs private elementen die later kunnen worden geverifieerd…

   Bij de BDE (Near Death Experience) zou je nog kunnen zeggen: oorzaak is zuurstoftekort, hallucinatie, etc (niet juist overigens). Maar vertel dat maar aan de personen die blijven leven, niet ziek zijn, niet problemen hebben in hun brein, maar wel dergelijke verschijnselen meemaken als de persoon die wel sterft…

   En zo is er nog veel meer, maar ik weet niet of Dick dit allemaal wel zou willen horen (ook horen is namelijk een ‘ontvouwing’ van de wereld van trilling die door het brein wordt geïnterpreteerd, nadat het brein eerst heeft bewezen een zend-en ontvangststation te zijn…).

   Wij zijn niet ons brein, we zijn niet eens ons lichaam: we zijn bevroren muziek en gevangen licht!

  3. Mooi! Daarom hangt het ervan af HOE we ons Brein gebruiken
   doordat wat we horen goed moeten beruiken.
   Vandaar dat we niet alleen moeten horen maar door ons Brein te gebruiken wordt horen Luisteren waarmee we uit die bevroren toestand kunnen kluisteren.
   En eigenlijk wat mij betreft zijn we niet bevroren.
   Maar ingekristalliseerde Lichttonen die moeten luisteren met het Brein achter de oren.

   http://www.youtube.com/watch?v=pJFiOp7LnVQ

 4. Een Anti-Nazi/Christ kwam een bedroefde MahaRishi tegen
  en vroeg of hij zijn Hart wou legen.
  De MahaRishi zei Vele boeken heb ik geschreven maar de verlichting heb ik niet mogen beleven.
  De AntiNaziChrist zei dat komt doordat je de 2e Dood niet kan sterven omdat je je winst aan gereptielieerde machtswellustelingen door laat zwerven.
  Waardoor je je hart te zwaar laat worden maar miljarden medemensen hebben hier last van want hiertegen zijn geen uithangborden…
  http://www.youtube.com/watch?v=abZlWqVeLzg&feature=fvw

 5. Doet me denken aan die docu-film, gewoon keihard de Sjaak!
  Beetje oppervlakkig maar aan de andere kant wel weer begrijpelijk als je stelling is ‘wij(van wij en zij)(mensen met een Swaab-begrenzer) zijn ons brein’. Datgene wat zichzelf indentificeerd en onderscheidt is dan in je beleving en dus in je bevindingen dominant. Als dat de totale sensatie is met je werkelijkheid dan is de stelling waar.

 6. Je bent niet je brein en ook niet je lichaam.
  Alle informatie welke je hebt opgedaan in alle levens, die neem je telkens weer mee naar een nieuw leven om zo je bewustzijn te laten groeien.
  Het is natuurlijk ook heel mooi als je in een leven er achter komt wie je ten diepste bent en je daar bewust van word.
  Want als je eenmaal bewust bent van je handelen in het dagelijkse leven dan kan je bewust gaan scheppen.
  Je creert zo je eigen wereld en gaat daar dan naar leven.
  Je hebt er wel moed voor nodig omdat je alle emotie`s zowel positief en negatief binnen jezelf liefdevol moet accepteren en omzetten zodat alle handelingen en emotie`s in balanse komen.
  Voor deze ervaringen heb je, brein lichaam en ziel nodig.
  Je zal dan gaan zien dat elk mens en elke situatie en emotie`s je eigenlijk een spiegel voor houden zodat jij telkens liefdevol naar jezelf kan kijken.
  De buitenwereld is een weerspiegeling van onze innerlijke wereld.
  Welke titel of wie je ook bent geweest of nog word dat is allemaal dan niet meer van belang want je weet wie je werkelijk bent.
  Een mooi liefdevol goddelijk wezen.

  1. Ik beleef het anders, alle goddelijke en demonische wezens, alles wat er ook maar in me opkomt, is niet echt. God is ook niet echt. Komt in mij op. Wie ben ik dan, als alles in mij opkomt? Wat is dat wat wij werkelijk zijn? Gaat dat niet voorbij alle waarnemen? Wat is dat wat wij werkelijk zijn?
   Niet te benoemen. Toch is het alles inclusief, zo mooi.
   Volgens hiero weet Ray wel waar ik het over heb maar alles mag bestaan uit deze oorsprong, anders is het er niet, toch?

 7. Saskia, De Dick Swaabs van deze wereld weten wellicht het e.e.a. af van de fysieke hersenen en haar werkwijze(n) – op hoofdlijnen – zelf geven ze aan 5-10%. Laat ik je nu vertellen dat vele vele wijzen dondersgoed weten hoe het ‘restant’ werkt. Wie is nu de hersenautoriteit? Het ridiculiseren van Pim is absoluut een ego(ïstische) reactie – onbekend maakt onbemind – 3 hoeraatjes voor Pim hoera hoera hoera

  1. Pim van Lommel verwijst zélf naar de mogelijke verwijzing van de lichaamseigen stof DMT ten tijde van het overlijden. Deze stof zou mede verantwoordelijk kunnen zijn voor de bekende karakteristiek van een BDE. Ook het prikkelen van bepaalde hersengebieden met elektroden kan een BDE opwekken. Daarbij is het brein het langst levende orgaan, wat nog eventjes werkzaam blijft wanneer het hart ermee is opgehouden. Juist op die momenten vind vaak een BDE plaats.

   Waarmee ik terug kom op de ingenieuze werkzaamheid van het brein als een complexe elektromagnetische interactie. (EMI)Het is onmogelijk het gevoels-als gedachtenleven los te zien van het brein. Ook elke mystieke ervaring is afkomstig vanuit ons brein. Het brein verschaft ons de illusie van een zelfbewuste persoonlijkheid. Tevens neemt het brein al die beslissingen, voordat wij de ervaring koesteren die beslissing zélf te hebben genomen.

  2. Marco,

   Wat kan ik van je boek zeggen……….
   Ik ben erg blij dat er géén brand is geweest hihi.
   Het gevoel was dat ik met jou hand in hand door jouw leven liep.Ik bewonder je vertrouwen in een goede afloop,je heldere visie en je gevoeligheid.
   Herkenning, zelfs een traan.
   Dank je.

   Liefs Lianne

  3. Het is feitelijk onjuist dat hersenonderzoekers slechts 5- tot 10% van ons brein afweten. Om de discussie hierover eerlijk en oprecht te voeren moet men wel met de juiste cijfers komen.

   Hersenonderzoek is een interessant gebied van onderzoek, wat veel van onze eigen gedragingen heeft blootgelegd. Je kunt onmogelijk de hersenen los zien van de persoonlijkheid die (je dénkt) te zijn. Wees daar niet bang voor.

  4. @F001

   ‘Ook elke mystieke ervaring is afkomstig vanuit ons brein.’

   Dat klinkt ook aardig definitief…
   Zulke dagen heb ik ook wel, dan weet ik mijn kont niet van een gat in de grond.

   Groet 🙂

  5. Het is onze F001 niets te gek, om -koste wat het kost- vakjes te maken, gewoon nieuwe als dat moet, om daar alles in te stoppen, wat hij tegenkomt.
   Vrouwelijke-energie-in-een-F001-jasje zeg maar..

  6. Elke mystieke ervaring is in principe te lokaliseren via een MRI-scan. Vaak zijn mystieke vervoeringen gebaseerd op epileptische gedragingen van de hersenen. Daar is ook onderzoek naar gedaan. Sterker nog, je kunt dit soort ervaringen middels een proef in een laboratorium opwekken. Dat is ook gebeurd, net zoals je kunstmatig een BDE kunt opwekken.

   Ik kan de vraag ook omdraaien. Bewijs maar eens dat het brein geen rol van betekenis speelt bij mystieke ervaringen. Tja, dan blijft het ineens opmerkelijk stil.

  7. @ F001: Jij gelooft zeker dat een explosie buiten ook door het brein wordt ‘geproduceerd tussen de oren’? Dan zie je er nog goed uit na zo,n ervaring.

   En je reageert ook niet op de Shared Death Experience: een gedeeld levenspanorama, tijdens het stervensproces, het mee maken van zelfs private elementen van de stervendehet meemaken van elementen van de Bijna Dood Ervaring (zonder zelf te sterven), bij niet stervenden en niet zieke aanwezigen (geen zuurtstof tekort of afstervend brein, etc).

   Raymond Moody komt hierover een lezing en workshops geven, 20-22 mei, misschien interessant voor personen met niet alleen een brein tussen de 2 oren, maar ook wat meer openheid van geest.

  8. @ F001, ik bedoel natuurlijk het ZIEN van een explosie buiten.

   Over zien gesproken, waarom zien aanwezige mensen ervaringen van het stervensproces van een stervende (van de ander dus, van andermans brein)? Ik ben jouw brein?

   En waarom heeft een stervende een visueel beeld van het levenspanorama, terwijl fysiek zien met de ogen is uitgesloten door jouw alles verklarende brein? Ik ZIE niet hoe het brein dit zou kunnen produceren.

  9. En wat grappig dat je de MRI scan noemt: het harde wetenschappelijk instrument van de reguliere wetenschap…

   De MRI is ontstaan uit het principe van de holografie (het holografisch brein en het werk van o.a. Karl Pribram toont ook aan dat er in feite niets wordt ‘geproduceerd’ door het brein of daar wordt ‘opgeslagen’…) en het leuke is nu, dat een MRI scan nu juist aantoont dat het lichaam zelf…een signaal uitzend (opgewekt in ene sterk magnetisch veld en door radiogolven, en als je dit signaal uitzet dan zendt het lichaam ZELF…de INFORMATIE als 3 dimensionale momentopname uit…

   Zenden en ontvangen dus, en niet de grote biochemische stofjes leugen van de farmaceutische industrie en vaccin industrie…

   De vele studies die aantonen dat onze gedachten, emoties en intenties op afstand (non-lokaliteit dus) een effect hebben (zelfs door Fed-ex vervoerde intenties op apparaten dus) laat al zien dat het brein hier niet voor verantwoordelijk is. Tenzij jij met neuronen loopt te gooien naar objecten buiten je lichaam natuurlijk (vergelijkbaar met het gooien van letters als je een smsje stuurt naar je collega verderop, zoiets?)

  10. Ten eerste kun je niet bewijzen dat er géén sprake is van zuurstofgebrek in de hersenen, dus dat argument gaat hier niet op.

   Een BDE is het gevolg van hersenactiviteit. Dat deze activiteit te verklaren is zelfs wanneer iemand een hartstilstand heeft gehad, komt doordat het brein het langst levende orgaan blijft van het menselijke lichaam. Een BDE gebeurd niet wanneer iemand dood is verklaard, maar wanneer iemand klinisch dood is verklaard. Daar bestaat een groot verschil tussen.

   Bovendien kunnen we een BDE nabootsen door bepaalde gebieden in de hersenen te prikkelen, wat al aantoond dat hier sprake is van hersenactiviteit. Die experimenten zijn ook gedaan bij mensen die al eens eerder een BDE hedden gehad en zij bevestigden dezelfde ervaring. Veelzeggend, vindt je niet?

  11. als je het niet meten kan bestaat het niet bedoelt F001, want meten is leven!… uhh..weten bedoel ik!

   Ik zou toch wel graag wat harde opgemeten mystieke data willen zien F001, daar ben ik erg benieuwd naar!

  12. @ F001: dus al jouw gedachten, je emoties , je liefde voor je vrouw en kinderen (hoop ik) zijn allemaal losse flodders van neuronen in je brein? Je geluk gevoel, alle ervaringen, alle herinneringen? Arm brein…

   En dat je neuronen kunt prikkelen zegt niets over de causale relatie met de bewuste of onbewuste ervaring. Het zegt hooguit dat het brein een rol heeft in de vertaalslag, niet in de productie.

   Maar weer ga je niet in op de andere argumenten, en al zeker niet op de Shared Death Experience (omdat deze onmogelijk uit de hersenen van de ‘bystanders’ afkomstig zijn, misschien?) . Ook zeg je niets over de non-lokale effecten (net zoals het werk van Cleve Backster aantoont dat fysiek contact geen voorwaarde is, dus het brein in stoffelijke variant en lokaal bekeken speelt hier ook geen rol, maar ook over deze effecten op afstand ga je liever niet in begrijp ik?

  13. Absoluut. Het denken als het gevoelsleven zou zonder het instrument van het brein niet bestaan. Het gros van onze onbewuste processen en waarop wij handelen gebeurd allemaal via het brein. Het brein is zo’n fascinerend complex orgaan. Maar let wel, ik beschouw het brein als een complex evolutionair wonder van elektromagnetische interactie. (EMI)Zo complex dat het zichzelf kan identificeren als een zelfbewuste persoonlijkheid.

  14. @ F001; en weer ga je niet op de SDE en de non-lokale effecten van emoties, gedachten en intenties (waar het neuronenbrein dus niet bij te pas komt…).

   Geeft niet, ik vind het brein als neuropsycholoog ook interessant, maar de bovengenoemde effecten en non-lokaal en eindeloos bewustijn wat fundamenteler.

  15. Dank je Lianne – wat mooi omschreven, ben blij
   dat er herkenning was 😉

   Hartegroet,
   Marco

  16. F001, je brein is geen persoonlijkheid, het komt er in op.
   Persoon is een illusie van aan elkaar geregen gedachten over je zelf, daar wil je brein wel aan meewerken tot op zekere hoogte maar het is niet het brein.

   Het brein kan functioneren zonder de persoon, kijk maar naar kleine kinderen of naar jezelf als je lekker ligt te slapen.
   De persoon is er niet en je brein wel.

   Mooi stukkie gereedschap, dat dan weer wel, zonder hart, nieren, lever, e.d. wordt ook moeilijk trouwens hoor…

  17. Verder ben ik het wel met je eens F001, alle mystieke ervaringen zijn ervaringen, waarneembaar, lijkt me idd. zonder hersenen erg moeilijk. Toch kunnen we ook dat ervaren wat overblijft als we dood gaan. Geen lichttunnel e.d. dit komt voort uit de mind, het brein. Moeilijk te verkroppen voor velen dat er weinig overblijft. Harde les? Sorry dan.
   De factor van alles wat er is in het totale niets, dat is het eindpunt en beginpunt waar alles uit ontspruit. Val jij weg, dan wordt dat weer ingevuld door iets anders. Alles opgeteld komt uit op niets + een beetje, haha.

  18. @ martijn
   als ik je goed begrijp, stel je dat na het overlijden van het lichaam alles “op zwart gaat”. Zo niet wat blijft dan over en hoe kan je dat dan ervaren als je dat (ervaren) alleen door middel van je brein doet? Immers je stelt:
   Verder ben ik het wel met je eens F001, alle mystieke ervaringen zijn ervaringen, waarneembaar, lijkt me idd. zonder hersenen erg moeilijk.
   Dan zeg je nog het volgende:Toch kunnen we ook dat ervaren wat overblijft als we dood gaan. Geen lichttunnel e.d. dit komt voort uit de mind, het brein. Moeilijk te verkroppen voor velen dat er weinig overblijft. Harde les? Sorry dan.
   Dus het ervaren van een mystieke belevenis (dat wat overblijft na de dood)behoeft geen brein? de tunnel van licht zoals beschreven door veel bde-ers is wel door het brein gegenereerd ,dat wat overblijft niet? Bovendien zijn de mind en het brein hetzelfde? Ik vind het hele verhaal nogal rammelen maar goed ik beleef het dan ook geheel anders.

  19. Ja, ik snap er ook geen f*ck meer van. Het is een dieper weten wat overblijft, niet te benoemen, wel te ervaren, voorbij het brein, verder dan de mooie waarnemingen. Als dit niet zo is, dan blijft het inderdaad zwart zou je zeggen.
   In ieder geval, mijn brein begrijpt het niet, ik ben het zelf.

  20. Lijkt me wel gaaf om dood te gaan, vindt het leven alleen nog te leuk, moet ook nog er zijn voor anderen he, vrouw, kind vooral. Maar echt alles ineens zzzzzp, weg, daarna komt er wel weer wat op maar ben ik dat als ik het nu al niet ben?

  21. Zelfs als je het brein bij dit soort processen wil betrekken, dien je feitelijk op de hoogte zijn van het holografisch brein werk van o.a. Schempp, Binz, Patel, Marcer, Pribram, Clement en andere wetenschappers.

   Nog minder mensen kennen waarschijnlijk het fascinerende werk van Pjotr Gariaev (zijn werk staat beschreven in mijn boek Blauwdruk). Hierbij geldt dat ons (vloeibaar kristal en laserachtige) DNA en de chromosomen in feiten werken als een soort holografische bio-wave computer.

   Een gen heeft hierbij een holografisch geheugen, wat non-locaal gedistribueerd is (ik hoop toch echt dat F001’s geheugen en al zijn ‘ breinervaringen’ niet te hoog in zijn bol zijn geschoten, want dan zit het neuronennetwerk in je hoofd al snel vol lijkt mij) en waarbij het zo is, dat de genetische ‘ teksten’ en dit holografisch geheugen worden ‘ gelezen’ (als een context afhankelijk mechanische oscillatoren)door lichaamseigen (maar ook van buitenaf, DNA kan ook deze ‘ buitenruimte’ beinvloeden, zoals Gariaev’s ‘ Phantom DNA’ effect aantoont!) elektromagnetische en akoestische velden (en soliton waves!)…

   Velden dus, geen neuronen, neurotransmitters, stoffen en materie…Deze brengen de genetische golfinformatie weer verder, buiten het bereik van de chromosomen zelf.

   De oscillaties in het akoestische domein (die via de diffractie/interferentiepatronen die zo ontstaan weer worden omgezet in holografische EM lichtpatonen, een soort omzettingsproces tussen akoestische en lichtholgrammen) kunnen hierbij de polarisatie van de ultrazwakke, maar coherente, lichaamseigen lichtemissies (biofotonen, de ware vorm van cellulaire communicatie en regulatie in het lichaam!)beinvloeden

   Een ontvangst en zendstation dus, ander zou non-lokaliteit en de effecten van intentie en bewustijn niet meetbaar zijn op afstand buiten het lichaam en in interactie met andere wezens (wat door vele duizenden studies dus wordt aangetoond).

   Dag brein en neuronen en stofjes…Welkom (sub)quantum holografie…interferentiepatronen en INFORMATIE (bewustzijn?)!

 8. We zijn geen persoon, geen brein, geen lichaam, geen ziel, geen karma, geen dharma, geen, bla die bla.

  We hebben deze bovenstaande als gereedschappen, we hebben ze, we zijn ze niet. Die persoon en ziel kun je ook gewoon loslaten want het idee erover zit ieder alleen maar in de weg.

  Wat zijn we wel? Alles gebeurd in ons, dat wat groter en kleiner is dan alles. Gedachten krachten, waarnemen, er kan van alles in voorkomen wat ECHT lijkt maar nooit kan ZIJN.

  De enige werkelijkheid is dát wat er altijd al was.
  De vormen, gebeurtenissen, in tijd en ruimte, behoren allen tot Maya.

  Je kan je werkelijke zelf nooit verliezen, je kan je alleen verkijken door je te identificeren met WAT DAN OOK.

 9. ” op een diep niveau bijvoorbeeld ‘kontrakten’ te verbreken zodat negatieve energie gekeerd kan worden ”

  Jah ik geloof ook dat er heling mogelijk is.

  Zoals Swaab zijn Voertuig zelf in elkaar geknutseld heeft doe ik dat op mijn manier.
  De Man is in letters een Dwaas met een Waas en tegelijkertijd een Baas.
  Een Baas over z’n eigen geraffineerde constructies.
  Net wat John zegt geloof ik in een holografische fractaal iteratief non lokale spirit in een andere dimensie die het echte brein vertegenwoordigt buiten het stoffelijke brein om.
  Voor mij is beweging de sleutel tot mijn subtiel maar langdurig stevig geteisterde brein.
  Mijn brein heeft altijd alles op moeten lossen voor mijn gevoel dat er niet mocht zijn.
  Mijn brein is poppenspeler geworden voor een Ik die deed wat z´n familie graag ziet.
  Als dit jaar in jaar uit lang duurt treedt er schade op, op verschillende niveaus.
  Er is een arts uit Oost Fries Duitsland die dit soort hersenschade zelfs met MRI haarscherp zichtbaar kan maken.
  Het zijn burst event granaten als stenen in een vijver van hersen stof, naadloos te traceren in tijd en zelfs welke gebeurtenis dit heeft veroorzaakt.
  Zijn naam is Dr. med. Mag. theol. Ryke Geerd Hamer.
  Hij wordt stelselmatig gesaboteerd door de gemankeerde zieke gevestigde reguliere medische orde.
  Toch is hij de koning der alternatieve artsen in bepaalde elite facties.
  Zo gek is onze wereld, zo chaotisch is het achter de zwarte gordijnen van de werkelijke politieke machten achter de flauwekul jan klazen katrijn poppenkast van Den Haag.

  Stapje voor stapje ben ik letterlijk stapje voor stapje wiegend en hinkend zoals een spastische kreupel paard, Neil Young & Crazy Horse, uiteindelijk dansend, na vele jaren maar wat proberen met extreme focus in trance (no dope) er achter gekomen dat ik weer toegang kan krijgen tot bepaalde afgesloten boekdelen van mij zelf.
  Gewone mensen noemen dit uitgaan in een mega (elite) dancing discotheek.

  Woordelijk verbaal praten zat er nooit in, dat doen de jongens en meiden van jan de wit niet daar waar de muziek boven ongelofelijke aantallen decibellen tekeer gaat (ohropax wax oordoppen altijd ook in de tijd dat dat totaal not done wasz, interesseerde me niets)

  Na het rookverbod was ineens “iedereen” weg, de magische TOP discjockey ontslagen, hij die als een waarlijke sjamaan de energie van het publiek kon lezen per individu en zelfs groepsgewijs haarloos kon afstemmen op wat er gaande was, dat is nu volledig weg, het is een ramp geworden, niemand kan het meer, het bestaat niet meer en wordt niet meer herkend, alles gaat nu in vaste statische schema’s, het werkt niet, op geen 1 nacht meer, dit is wat men nu sfeer noemt, men weet al niet beter meer, mijn lichting (toen al in het begin 15 jaar jonger dan ik, dat noem ik ‘leeftijdgenoten’, die lichting komt niet meer behalve ik nog af en toe.

  Dit is nu al weer een paar jaar geleden.
  Tot dat breek moment voor mijn leven heb ik 15 jaar geknutseld als een meester hinkelaar.
  Op een leeftijd die normaal gesproken het “serieuze” volwassen huisje werkje vrouwtje beestje inluidt ben ik voor het eerst serieus begonnen met uitgaan, achteraf mijn jeugd die er niet was geforceerd herkonstrueren.

  Dit omdat mijn jeugd er niet was, vanwege oorlogs trauma’s ouders in deels gouden kooi vastgehouden, alles buiten het huis is onveilig, echt alles, vooral menselijk contact, alleen gebruiks relaties business contacten zijn toegestaan met gepaste distantie van het menselijk hart en dus het werkelijke gevoelsleven dat in een donkere kelder moet worden vastgehouden.
  Dusz ik deels onbewust bewust in de mega dans kelder terecht gekomen zoals het recentelijk vroeger nog was.

  Nog ruim voor de recente overspoeling met zwaar beschadige jongetjes die niet alleen geen kont en zelfs geen zitbeenderen meer in hun broek hebben maar ook neurologisch zwaar toegetakeld zijn, voor de dames geldt dit aanmerkelijk minder. (social engineering, chemisch en mediaal; het beoogde nieuwe ras is een jongensmeisje, jongens kunnen ze niet gebruiken, vandaar ook dat elke scheet van een meid breed uit gemeten word in elke denkbare tabloid, janneke rijdt motor janneke zit op voetbal, janneke rookt zware shag vloekt en tiert als een bootwerker, janneke doet exacte wetenschappen, janneke is de nieuwe man met de snor, de media is een b*tch in deze; gek word je van deze gekte, afbreken die tv stations met die volledige uit het maandelijkse verband getrokken Robinson castratie badpakken shit op afgelegen witte stranden) ja maar dat is omdat het daar zo warm isz, aan m’n hoela, ben ook wel eens op zo’n eiland geweest, is niet de gang van zaken om zo de hele dag rond te badineren, vanwege de verkeerde psycho reden die niet uitgelegd zal worden.

  Uitgaan zal met de nieuwe generaties nooit meer zijn wat het relatief kort geleden nog kon zijn.
  De jeugd kan niet meer bewegen, in hun brein niet en in hun lichaam niet, het is een medisch slagveld.
  Alles wordt uit het reguliere nieuws gehouden.
  Van patiënt ben ik kennelijk inmiddels therapeut op de dansvloer aan het worden.
  Als ik 80 mag worden kan ik zonder veel te bewegen Meester in de Kunst van het bewegen zijn geworden.
  Het word naarmate ik ouder wordt steeds krachtiger, niet het lijf, m’n mind, ik kan nu met minimale bewegingen heel veel meer energie genereren, dit leerproces gaat voor mij verder zoals het zich laat aanzien.

  Ik heb natuurlijk even je fotoo gekeken Saskia, geen misselijke tante, de STacey Rookhuizen achtigen doet het mij aan denken. Daar kan geen Nieuwe lichting mannetje meer tegen op, in geen enkel opzicht, zakelijk niet, lichamelijk niet, geestelijk niet, maatschappelijk niet etcetera. Ik kom nog niet tot ‘een verbinding’ en dat kan aan mij liggen hoor, het is in mij een 8 baan die steeds sneller en sneller gaat. Tot nu toe ben je voor mij in alle opzichten nog volledig “out of reach”, ik vraag me nu even af waarom, geen verbinding, vreemd wel, zou m’n onderwerp moeten zijn dit, vooral die combinatie van een concrete stenen tent waar het moet gebeuren en een papieren boek.

  Ik zie nog iets en dat is dat in die koude koelcel sportscholen van hoe het vroeger was dat daar nu niet alleen de oudjes beginnen binnen te stromen maar ook dat de step stiefmoeder schreeuw sergeant zachtjes aan vervangen wordt door meer gevoelige tropische freestyle dans arrangementen, de jeugd heeft in alles begeleiding nodig, een dancing is niet gestructureerd genoeg meer voor ze, ze hebben commando’s nodig, nou is mijn hoop dat oppositionele opstelling van de schreeuwer voordoener vooraan opstelling nog een keer vervangen zal worden door de circle van de echte super dansvloer, zoals het ‘vroeger’ kon, het aloude magische recept van de cirkel, soms in een vierkant, maar toch een cirkel, die kant begint het wel op te gaan, de laatste instructeur die ik zag begint dat nu langzaam te zien, het is iemand die bewegings gevoelig is, dus juist niet latmager perkament afgetraind, dik antiliaans flappy rond non hetero volgens mij maar sterk ritmisch aangelegd, de future laat lang op zich wachten,

  soms ben je 20 jaar te vroeg met iets, tot dan ben je lang de malloot, na vele jaren merkte ik tot mijn verbijstering dat ik van de malloot ineens aan het stijgen was tot iets meesterlijks, dat omslagpunt laten de mensen nooit officieel aan je weten, daarvoor is moed nodig, het voordeel is wel dat ik weet waar ik begonnen was, ooit, nu zijn zij in grote getalen de gehandicapte malloten, wel vaak met oude zielen, dus niet te min over deze zwaar beschadigde nieuwe generaties….

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlboulevard/2009/03_maart/entertainment/images/stacey_rookhuizen_234.jpg

  See Emily Play
  http://www.youtube.com/watch?v=F94vHO7okZQ

  1. Oh jah om mijn eigen grote mond even zelf door te prikken.
   Via de ondoorgrondelijke weg van het YoennieVersum een soort STacey Rookhuizen mogen ontmoeten, jah ik weet niet hoe lang ik haar nog mag zien hoor, zie wel, gaat om de kwalieTIJd, maar stel dat mijn stoutste dromen uit gaan komen, toch niet te snappen volgens de gangbare regels en procedures, dan hoop ik zo nu en dan Haar chaperonne te mogen wezen, dat is voor mij altijd al het allerhoogste allerbestpassende geweest in wezen, al heb ik dat nooit goed kunnen communiceren, eerst niet willen toegeven aan mezelf is fase 1, zit nu in fase 3 kennelijk, en misschien wel het hoogst haalbare tegelijkertijd voorlopig gezien mijn Werkelijke achtergrond…

   Turin Brakes – Mirror
   http://www.youtube.com/watch?v=QpOhEipxBS0

  2. ‘Omdat de Nacht’ Voorstelling op tv van Y Alie Hoep over het Hek gezien.
   De 3 dubbele midlife crisis die zegt dat sinds 3 jaar geleden z’n echte leven is afgelopen.
   Toen z’n vrouw hem bij het grof vuil had gezet wegens overspeligheid met nog niet overbelegen onbekende ongebonden onontbonden dames.
   Na al die jaren vroeg ik mij af of de cabaret Master zou blijven hangen in opwaaiende rokjes van het aloude kakker hockeyspel.
   De inmiddels grijze eminentie Alie Hoep is volledig Wakker geworden als hij dat al niet was.
   Hij heeft mij gelezen dacht ik zelfs in een overmoedig moment van Heerlijke grenzeloze zelfoverschatting.
   De realiteit van z’n eigen dromen voorbij.
   De man is dit keer in een andere dimensie gestapt, de wereld na 2012. De 55plus wereld.
   Alles maar dan ook alles waar we hier moeilijk over kunnen doen op Wtk zat in z’n programma verwerkt.
   Namens mij en Alie Hoep HOle in One; Voor alle Vrouwen die ‘Het” nog steeds never nooit niet begrepen hebben.
   Welkom in het land van Ooit.
   Voor diegenen die het niet gezien hebben, kopen die DVD, ik weet niet of er een opname op de markt is.
   Meestal als iets echt goed is, een programma zoals ‘Omdat de Nacht’ of b.v. een indrukwekkende documentaire, meestal faalt de ‘uitzending gemist’ internet service dan vanwege, ja vanwege wat eigenlijk, copy right rechten? Of gewoon omdat het beste niet te wijd verspreid mag worden. Zegt het voort.
   Misschien ook wat voor Lianne, Selenium, Dawn en anderen.
   Wintersport Vakantie Groetjes nog van mij aan Mirakel (nee ik zit zelf niet in de bergen, het heeft gisteren weer even gesneeuwd in het holle platjesland, voorlopig weer voldoende wintersport gehad. Mirakel, tjah, woorden schieten mij te kort, ze heeft ‘Het’ volgens mij echt wel heeeeeel goed begrepen, dat is nou ook weer pijnlijk maar wel Mooi. Dusz mocht ze hier in het Land van Ooit nog eens terugkomen, You never know, I hope so, dan is dit de verklaring dat als ik haar misschien met alle egards weer eens in de etherische prinsessen watten ga leggen. Ze heeft het al ruim verdiend, zij wel, ieder z’n eigen tempo maar zeg niet dat iedereen gelijk is en alles hetzelfde, dat is namelijk helemaal niet waar en jullie weten dat donders goed, lieg en bedrieg dan niet zei Joep Alie Hoep over het Hekje met een soepele sprong over het deurtje van z’n oververhitte Annie M.G. klassieke engelse cabrio.

   Björk – Bachelorette
   http://www.youtube.com/watch?v=Dl1AMIrro08

  3. HyperAlert, blij dat ik niet de enige ben die het gezien heeft. Ik me eindelijk weer eens kostelijk vermaakt!
   Verbazing ook over de keuze van onderwerpen, schitterend, mooi, de wereld wordt misschien toch nog eens wakker!!!

 10. Het grootste kwaad in de wereld is het spirituele ego. Mensen die denken meer te zijn dan een ander. Geworteld op een gevoel meer te voelen, te zien, te horen, dan een ander en daardoor superieur denken te zijn over een ander.
  Niet dat er ook maar iets uit hunzelf komt, zo vertellen ze je het wel maar het is allemaal collectief denken en waarnemen. Paranormaal bv. weet er veel van, kan een talent zijn om meer waar te nemen dan een ander, kan een talent zijn om dingen al van te voren aan te voelen. So what.
  Ben je dan meer dan een ander? Get a life zou ik zeggen.
  Waarom niet eerst jezelf doorgronden voordat je verder gaat.
  Doe je dit niet ten volste, dan raak je in hele rare situaties verkneld, die door je eigen waarnemen en denken zijn opgesteld. Vergeet die identificatie met wat je bent, het is een illusie.

  1. Het is de werkzaamheid van het brein.

   Ik bezie deze materie niet als zwart-wit. Ik kan zowel van de ideeën van Pim van Lommel als van Dick Swaab geboeid raken. Beide halen interessante stellingen naar voren waar ik deels wel of niet mee eens ben. Niemand heeft hierover het definitieve antwoord.

   Wil je de kern van spiritualiteit goed begrijpen, dan kun je onmogelijk het materiële loszien van het geestelijke. Vooral in new-age kringen heerst over het materiële een soort taboe. Tegelijkertijd shoppen ze maar wat al te graag bij wetenschappers, indien ze iets vinden wat past binnen hun denkbeelden.

   Een boek wat beide werelden aanreikt is ‘Op de grens van geest en stof’ van schrijver Lawrence W. Fagg. Hier komt pure wetenschap en spiritualiteit tot elkaar.

  2. F001

   Maar wat bouwt dan het brein?
   En geestelijk en materieel in spirituele context, daar transcendeert het geestelijke het materiële tot in het spirituele, wordt het ook niet echt duidelijker van…

  3. Vergeet niet dat het brein en alles wat het voortbrengt in waarnemen, ook materieel is. Alles is vorm en komt voort uit dat ene onnoembare. Het ying yang van vorm en niet vorm.

   Dus of alle vorm is spiritueel of geen enkele vorm, nee, het is beide, ze kunnen niet los gemaakt worden, misschien na de dood maar dan ook gaat de vorm door in de eeuwige niet vorm.

   Filosoferen is best leuk hoor.

  4. Ik bedoel stellen dat wij ons brein zijn is bijna hetzelfde als zeggen er is een God in de hemel. Je geeft een levend/dynamisch proces een vaste plek op de plank. Dat is de waarde die je dat proces toekent, zo kijk je ernaar, waar het uiteindelijk omgaat nietwaar, ook bij een meting, een grafiek is een abstracte vorm van het echte ding, zelfs bij transcendentie mocht zoiets werkelijk bestaan.
   Of mis ik nou iets?

  5. Als het de werkzaamheid van het brein zou zijn hoe kan je het dan meten? Immers alles is een projectie in je brein.
   Of je nou een hamer in je hand hebt of een meter, ze zijn er eigenlijk helemaal niet, het is een illusie die in je brein wordt geprojecteerd. En als de meter niet bestaat dan lijkt de data mij ook niet al te betrouwbaar.

 11. Het artikel en het boek lijken geschreven te zijn vanuit 3D visie, waarbij, maar 10% van de hersenen in gebruik zijn.

  Met de komst van de nieuwe wetenschappelijke paradigma, dat momenteel op aarde plaats vind, is er ruim gelegenheid voor een ieder kennis te maken met de holografische visie van de hersenen en de genen.

  Er zijn werkelijk talloze opleidingen, methodes en technieken, die daadwerkelijk het sluimerend menselijk potentieel openbaaren, d.m.v DNA healing en activatie.

  Spiritueel wetenschappelijk onderwijs in het dagelijks leven.

  Om maar een paar te noemen: http://www.Kryon.com DNA Healing
  Pleadian university of light, Anrita Melchizedek
  DNA Activaties. http://www.pleadianlight.net

  Zo zijn er nog talloze technieken voor zelf ontwikkeling.
  Allen betaalbaar en toegankelijk!

  Het is belangrijk te beseffen, dat de mens is geen ‘slachtoffer’ van het ‘onder’bewuste, overgeleverd aan de natuur of hersenen, laat staan overgeleverd aan de brainwash.

  De aangereikte middelen vanuit
  de ‘spirituele’ wereld zijn aanwezig. Succes ermee!

  1. Grote kolder. Laat je portemonnee niet leegrover door deze pseudo-spirituele criminelen. Zij denken maar aan één ding, jouw afhankelijk maken om vervolgens je geld af te pakken. Gisteren de uitzending van Undercover gezien bij SBS6? Dit soort praktijken vindt je in overvloed binnen new-age kringen, onder het mom van cursussen voor zelfontplooing. Dit soort hersenspoelingen moet per wet worden verboden.

   Om antwoord te geven op een vorig draadje. De menselijke hersenen zijn een complex samenspel van elektromagnetische interactie. (EMI) Elektromagnetisme is één van de vier andere basiskrachten, namelijk zwaartekracht, sterke-als zwakke kernkracht. Het elektromagnetisme speelt een overduidelijke rol in het geheel. Het is de onderliggende kracht die op sub-atomair niveau de atomen en moleculen bijeenhoudt en diens informatie via reële (zichtbaar licht) als virtuele fotonen overbrengt. Dus de vorm ontstaat mede door de werkzaamheid van EMI, waaronder onze hersenen.

   Er bestaan een hele hoop broodjes aap verhalen over onze hersenen. Zo zouden we maar 10% gebruiken van onze hersencapiciteit. Grote onzin, we gebruiken het hele brein.

   De hersenen bepalen tevens hoe we onszelf zien en waarnemen. Vindt er een desfunctioneren plaats tussen de overdracht van de uitwisseling van neuronen, dan heeft dat invloed op de wijze waarop we ons gedragen en hoe we in de wereld staan. Is de voorste hersenkwab bv. door een hersenbloeding blijvend aangetast, dan kan er een persoonlijkheidsverandering bij een dergelijk persoon plaatsvinden. Iets wat we vaak zien bij CVA-patienten. Maar ook depressie en schizofrenie zijn hersenaandoeningen. Natuurlijk is een hersenaandoening als Alzheimer een bekend voorbeeld te noemen. Naast kanker nummer twee van volkziektes te noemen.

   Voordat wij beslissingen dénken te nemen heeft het brein al de eerste aanstalten voor die beslissing genomen. Dat is wetenschappelijk ook aangetoond. Ook de wijze waarop wij waarnemen en dit vervolgens interpreteren zijn allemaal trucjes die het brein met ons uithaald. Zo zien we ons emotionele verleden vaak anders dan het daadwerkelijk was. Ons waakbewustzijn is slechts een fractie van de indrukken die we gedurende de dag opslaan. Het brein slaat echter alles op. Het filtert de indrukken, omdat we anders knettergek zouden worden. Dromen is idem een verwerkingsproces van die dagelijkse indrukken wanneer het brein een eigen panorama van de gebeurtenissen afspeelt.

   De hersenen blijven het langst levensvatbaar, zelfs wanneer het hart ermee is opgehouden. Doordat onze reanimatietechnieken zijn verfijnd kunnen we vaak sneller en adequater iemand ’terughalen’. Wanneer we sterven scheiden de hersenen de lichaamseigen stof DMT af. Dit wordt ook vaak als oorzaak genoemd voor een zogeheten BDE. Zelfs Pim van Lommel erkent in zijn boek Eindeloos Bewustzijn deze hypothese om een BDE te verklaren.

 12. wij zijn ons brein is correct alleen heeft Schwaab het jammrgenoeg niet over de energie die vrijkomt nadat al deze verklaarbare chemische reacties in het brein hebben plaatsgevonden tbv primaire processen. Restenergie tbv secundaire processen?

 13. Wij zijn niet ons brein, we zijn ook niet ons lichaam, alles wat waarneembaar is vanuit jou perspectief, is niet jij. Ook gedachten dus niet. Het licht van de tunnel in een BDE gaat zelfs uit, alles gaat uit en toch blijft er iets over. Dat wat alles mogelijk maakt, voorbij alles wat je maar kan bedenken of waarnemen, het is die stille vrede maar dat zal wel weer niet genoeg zijn…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.