Advertentie

Ruimteweer kan opnieuw electronica schade berokkenen..!


Ruimteweer kan schade berokkenen aan een wereld vol speeltjes

Door Kerry Sheridan (AFP) – 21 februari 2011

Nederlandse vertaling© Jan Smith voor Wanttoknow.nl/be

x

WASHINGTON — Een geomagnetische storm als gevolg van een zonne-uitbarsting zoals vorige week op Aarde af kwam staat binnenkort opnieuw te gebeuren en dan is de kans wederom aanwezig dat er behoorlijk wat schade zal worden toegebracht aan deze wereld die inmiddels vol met elektronische speeltjes zit, zo zeggen de experts.

Zonnevlammen zijn het gevolg van uitbarsting vanuit het binnenste van de zon.

De hedendaagse samenleving is in toenemende mate kwetsbaar voor ruimteweer vanwege onze afhankelijkheid van satellietsystemen voor het wereldwijd synchroniseren van computers, voor navigatiesystemen in de lucht- en ruimtevaart, op de weg en op het water, voor telecommunicatienetwerken van mobile telefonie, alarm- en inbraaksystemen en vele andere elektronische apparatuur die een cruciale rol speelt in ons dagelijks leven.

Een mogelijke zonnestorm kan al die technologie hopeloos in de war sturen, satellieten kunnen erdoor verschroeid worden, aandelenmarkten kunnen instorten en elektriciteitscentrales kunnen onherstelbare schade op lopen.
Schade die pas ná heel veel investeringen en tijd kunnen worden verholpen, vertelden deskundigen tijdens de jaarlijkse vergadering van de American Association for the Advancement of Science.

De situatie wordt allen nog maar nijpender omdat de zonnecyclus langzaam maar zeker in de komende 11 jaar naar haar volgende hoogtepunt  kruipt.

“Dit is niet meer een kwestie van ‘als’, maar meer van ‘wanneer’ en ‘hoe groot’,” zei Jane Lubchenco van National Oceanic and Atmospheric Administration NOAA (zie foto).

Dr. Jane Lubchenco, hoofd van de NOAA, de 'National Oceanic and Atmospheric Administration'

“De laatste keer dat we een zonnemaximum meemaakten, nu alweer tien jaar terug, was onze wereld een compleet andere plek. Mobiele telefoons zijn nu niet meer weg te denken; ze waren er toen ook al, maar we waren er niet zo erg van afhankelijk als nu, maar nu regelen we ons zakelijke verkeer voor 100% met die dingen,” zei ze.

Ze vervolgde: “Veel dingen die we vandaag de dag als gewoon ervaren zijn zoveel meer vatbaar voor het ruimteweer dan tijdens het laatste zonnemaximum.”

De deskundigen gaven toe dat op dit ogenblik, hoewel nog maar net kan worden voorspeld of, waar en wanneer een dergelijke storm de Aarde zal treffen, er niet veel meer kan worden gedaan ter bescherming van het elektrische netwerk van deze wereld dan het uitschakelen van de stroom in kwetsbare gebieden totdat het gewaar weer is geweken.

“Geen paniek, alstublieft,” zei Stephan Lechner, de directeur van de European Commission Joint Research Center, en hij kreeg de lachers onder de wetenschappers en journalisten daarmee even op zijn hand. “Een overreactie maakt de situatie allen maar erger. De oorzaak van de vatbaarheid van de wereld in dit moderne tijdperk zit voornamelijk in het GPS-gebeuren, of in de GPS-apparatuur die zorgt voor goede navigatie op tal van gebieden, maar die ook te maken heeft met tijdsynchronisatie van computernetwerken en elektronische apparatuur”, zo zei hij.

“GPS heeft ons een nieuw soort afhankelijkheid gebracht,” zei Lechner, en hij merkte daarbij op dat de invloed van de technologie zich ook uitstrekt tot gebieden van lucht- en ruimtevaart en defensie, digitale uitzendingen, financiële diensten en overheidsdiensten. In Europa alleen al bestaan meer dan 200 separate bedrijven op het gebied van de telecommunicatie en “daar is helemaal niets gestandaardiseerd,” zo zei hij.

“We zijn nog een heel eind verwijderd van het volledig inzicht in de gevolgen,” zo voegde hij eraan toe.

Regeringen overal ter wereld haasten zich om strategieën uit te werken op het gebied van samenwerking en informatie-uitwisseling voordat we door de volgende zonne-uitbarsting worden getroffen, ofschoon voorspeller toegeven dat ze niet zeker zijn wanneer die zal plaatsgrijpen.

“Eigenlijk kunnen we helemaal niets zeggen of er wel zo’n grote storm komt binnen nu en zes maanden, maar we zijn al wel in staat te zeggen wanneer de omstandigheden zodanig zijn dat een storm niet zal uitblijven,” zo vertelde Juha-Pekka Luntama van ESA.

Op dinsdag 15 februari 2011 om 01:56 uur stuurde de krachtigste zonne-uitbarsting in vijf jaar  een golf met geladen plasmadeeltjes naar de Aarde met een snelheid van meer dan 900 kilometer per seconde. De kracht van de X-klasse zonnevlam, de krachtigste van alle gebeurtenissen op de zon, deed aurora’s opgloeien en verstoorde enkele radiocommunicatiesystemen, maar de effecten bleven grotendeels beperkt tot de noordelijke breedtegraden.

“Eigenlijk viel het wel mee, we waren dit keer best wel redelijk goed beschermd. De magnetische veldlijnen liepen allemaal parallel en dus gebeurde er niet al te veel,” zei Luntama. “In een ander geval had het heel anders kunnen uitpakken.”

Een CME, de Coronal Mass Ejection, oftwel een zonne-uitbarsting. Deze dateert van Juni 2004.

Ruimtestormen zijn niet nieuw. De allereerste grote zonne-uitbarsting werd in 1859 geregistreerd door de Britse astronoom Richard Carrington. “In de afgelopen decennia werden ook andere geomagnetische stormen waargenomen. In 1972 viel in de staat Illinois, in het middenwesten van de verenigde Staten door een hele grote zonnestorm de telecommunicatie uit,” zo vertelde een wetenschapper van NASA.

“Een andere, min of meer vergelijkbare zonne-uitbarsting in 1989 veroorzaakte geomagnetische stormen die het volledig elektriciteitsnetwerk in de Canadese provincie Quebec verstoorde en een dagenlange black-out was het gevolg.”

Ook op 14 juni 2000 was er een zeer krachtige uitbarsting op de zon te zien. Deze staat te boek als de ‘Bastille-uitbarsting’, omdat hij samenviel met de dag dat de Franse revolutie zijn hoogtepunt bereikte, tijdens de beSTORMing van de Bastille.

Een panel van wetenschappers van NASA schreef in 2009 een rapport waarin ze zeiden dat een krachtige zonne-uitbarsting makkelijk in staat was om transformatoren van energiecentrales uit te schakelen en op grote schaal kortsluiting kon veroorzaken met alle nare gevolgen van dien. Een dergelijke catastrofale gebeurtenis zou alleen al in de VS een schadepost opleveren van meer dan twee miljard dollar aan reparaties in het eerste jaar –  en het zou weleens meer dan tien jaar kunnen duren eer alle schade zou zijn verholpen.

43 gedachten over “Ruimteweer kan opnieuw electronica schade berokkenen..!

  1. Zeg Buddie,
   heb j je misschien vergist. Dit commentaar dat je schrijft slaat toch helemaal niet op dit onderwerp? Per ongeluk de verkeerde site bezocht? Ga dan lekker terug naar de site waarop deze ongefundeerde vuilspuiterij wel thuishoort. En blijf daar dan voortaan. Jouw zogenaamde commentaren komen ons hier verschrikkelijk de neus uit. Flapdrol!

  2. Flapdrol.. Is dat ‘Frans’..? Drolle is toch een grap..? Sapperdeflapdrol oid..? Rustig Jean, rustig, denk aan ‘votre coeur’.

  3. @ hashashin
   in mijn haast je even het een en ander te melden zette ik mijn comment verkeerd(bovengeplaatste comment mag je derhalve wissen guido)
   hieronder even op de juiste plaats.

   20:31 24 februari 2011

   @n hashashin
   Was jij laatst niet degene die mij moest aanpakken omwille van het grote wtk collectief? Beetje pot verwijt de ketel verhaaltje niet. Je bent zelf ook een selfproclamed redder van alle forumgasten hier, Maar ik hou me hier verder stil over hoor, anders moet je weer zoveel energie aan me besteden. Vond het alleen nogal opmerkelijk jou iemand te zien afzeiken op zaken die jij zelf ook bezigt.

   Liefdevolle groet marcel.

  4. @Marcel

   wat een vreemde & domme reactie weer, helemaal aangezien jezelf slechts 20 dagen geleden nog in prettig gesprek met Budhy was toen deze zelfde idioot ook ineens heel grof tegen Budhy begon te doen.
   Dit waren responces op een post van jou dus je hebt dit zeker gezien.
   Wat een slechte verliezer moet je wel niet zijn om zo te moeten proberen te scoren.

   Jean Desmots
   18:51 4 februari 2011
   http://www.wanttoknow.nl/inspiratie/meelezen/de-broederschap/#comment-53278
   Nou, nou Buddhy, of hoe je ook heet. Heb je je pilletje al ingenomen, -ruw taalgebruik verwijderd-! In ieder geval heb je maar weinig begrepen van de geschiedenis en ook de Nederlandse taal is je een beetje vreemd. Waarom ga je niet eens bijles nemen om je geraaskal in ieder geval in begrijpelijk Nederlands te spellen. -ruw taalgebruik verwijderd-

   Als je mij ooit ergens ongeprovoceerd zo tegen iemand hebt zien praten moet je het nu zeggen !

   En inderdaad zowel hier als in het echte leven kan ik het niet laten om iemand op zijn plaats te zetten als hij zich tegen mij of iemand anders misdraagt.

   Wie weet ben jij wel één van degenen voor wie ik in het echte leven “selfproclamed redder” heb gespeeld, dan zou je waarschijnlijk wel anders piepen.

  5. correctie
   Het waren reactie op een post van Budhy zie ik nu.
   Ik dacht dat het een post van Marcel was omdat ik zag dat ik Marcel, bij wijze van hoge uitzondering ,complimenteerde met een linkje

   Maar voor de rest alsnog natuurlijk..

  6. @ hashashin
   sorry alweer te hoog geplaatst, En je had je missertje al zelf in de gaten .voor de rest alsnog zo.
   @ hashashin
   wat ge niet wilt dat u geschied doe dat ook een ander niet.
   En ik heb geen redder nodig ,die ben ik voor mijzelf. Ooit al eens ontdekt dat het ongevraagd hulp bieden soms heeeel verkeerd kan uitpakken? En verder heb ik met buddhy geen probleem en ook niet met jean dus spreek voor jezelf en ga niet ongevraagd mensen op hun nummer zetten voor andere lezers hier. De meeste zijn,denk ik, heel wel in staat hun eigen mening te ventileren en hebben daar geen hashashin voor nodig. Volgens mij was die post ook over en naar buddhy dus wat heb ik daar mee te maken?

  7. Ik weet dat je het allemaal niet begrijpt Marcel, je hebt nog een hoop groeien te doen.

   Ook nu weer lukt het je kennelijk niet om goed te lezen.
   jean schrijft:

   Jouw zogenaamde commentaren komen ons hier verschrikkelijk de neus uit.

   Jean (had jij hem eerder gezien voor die aanvallen vanuit het niets op Budhy?) pretendeert dus voor ‘ons’ te spreken tijdens zijn onterechte en on-uitgelokte en herhaaldelijke hufterige aanvallen op Budhy.

   Als iemand dat bij mij doet zou ik het op prijs stellen als iemand mij bijviel en daarom val ik Budhy dus bij.
   “Do unto others as you would have them do unto you” om maar even de Engelse variant van jouw uitdrukking te gebruiken.

   Waarom ik de uitdrukking gebruik zal iedereen duidelijk zijn, waarom gebruik jij hem?

  8. @hashashin
   Less nog maar eens even goed wat ik zeg . Want wat je mij in de schoenen probeert te schuiven is slechts een spiegeling van je eigen(psychische term projektie). Oftewel kijk eens wat vaker in de spiegel, en herken jezelf.

  9. Ik heb nogmaals goed gelezen wat je schreef. en nu ?

   Placebo’s zijn niet altijd afdoende Marcel..

  10. Veel irritaties zijn altijd vrijwel van de mensen zelf omdat ze nu eenmaal niet met de ander overweg kunnen, je staat dan vergeefs op iemands te beuken in de hoop dat er op wordt gedaan.

   Maakt niet uit vandaag de dag want iedereen heeft wel commetaar op elkaar van de bovenste plank, het lijkt wel of alles steeds erger aan het worden is, terwijl de fun zo is dat men elkaar enkel van een gespeeld stukje tekst kent en niet van in een werkelijk staat.

   Via teksten kan je van alles tegen elkaar zeggen, gezichts uitdrukkingen en emoties ontbreken, gebaren taal, verbazing in oh en ah’s en laat staan de klank de stem die enkel in fatasie van wilde gedachtes gecreeerd worden.

   Dat we elkaar niet kunnen luchten is al overduidelijk aan het worden, End of Times – tot genot van andere lezers, tijd voor een tekstshift!

  11. Hey >deur/deur< met pijltjes andersom wordt gezien als code

   Dat wist jij zeker al Paul?

  12. Hoi HASHASHINNETJE

   Kan er altijd nog draaideur van maken, nee het portale woordje deur er onder bleek vergeten te zijn in de bovenstaande tekst, maar een slim personage als jij natuurlijk weet dat als geen ander, anderen kunnen daar weer heel lang over stuikelen als je begrijpt wat ik er mee bedoel.

  13. Ah, da’s mooi he hoe hersenen werken! Heb het woord niet bewust gemist bij het lezen van je tekst.

   En als je een groot genoege blender bouwt dan blendert die crowbar idd vast ook wel, beetje jammer dat ze het nu niet op zijn minst even probeerden..

  14. Net van die leraren die op elkaar lopen te fitten in een onnozel schooltje terwijl ze te bang zijn om in de wereld te gaan staan, kom op guy’s, zo ken ik jullie niet.

  15. We zijn geen Guys maar simplitische watjes die enkel een ware leraar nodig hebben zoals jij Martijn!

   Wanneer begint de 1ste schooldag ?! (Heaven can wait now…)

  16. Ik ga geen lessen geven, heb me hier al zeker voor jou een jaar open en bloot gegeven omdat ik ook op zoek was naar dat wat niet te benoemen is, omdat ik het allang ervaren had maar er steeds weer uit kwam door identificatie met allerlei illusies. Je kan van alles vertellen maar de waarheid zal ieder voor zich moeten vinden, ik leg je niks op, ik vertel mijn verhaal, kan alleen richting geven, dat wat is kan alleen maar ervaren worden alszijnde, ja, dit is werkelijk.

  17. Niks werkelijks aan Paul, kutmuziekje en een paar plaatjes van bloemen en wat dan nog, is dat essentie?

   Get a life.

  1. dan moet je het artikel eens goed lezen, daar staat in waarom de schade nu meevalt, maar dat het ook heel anders KAN uitpakken.

  2. Als wat niet lukt op die site wordt op een andere site na gedaan door Jackass achtige figuren, dan zie je de crowbar dwars door de studio heen vliegen wat natuurlijk een en al fun is, maar goed dat laten we maar niet zien aan de velen tere zieltjes die hier komen…

   Oh me mobieltje is ineens verdwenen, wie o wie…..

 1. @n hashashin
  Was jij laatst niet degene die mij moest aanpakken omwille van het grote wtk collectief? Beetje pot verwijt de ketel verhaaltje niet. Je bent zelf ook een selfproclamed redder van alle forumgasten hier, Maar ik hou me hier verder stil over hoor, anders moet je weer zoveel energie aan me besteden. Vond het alleen nogal opmerkelijk jou iemand te zien afzeiken op zaken die jij zelf ook bezigt.

  Liefdevolle groet marcel.

 2. @ hashashin
  wat ge niet wilt dat u geschied doe dat ook een ander niet.
  En ik heb geen redder nodig ,die ben ik voor mijzelf. Ooit al eens ontdekt dat het ongevraagd hulp bieden soms heeeel verkeerd kan uitpakken? En verder heb ik met buddhy geen probleem en ook niet met jean dus spreek voor jezelf en ga niet ongevraagd mensen op hun nummer zetten voor andere lezers hier. De meeste zijn,denk ik, heel wel in staat hun eigen mening te ventileren en hebben daar geen hashashin voor nodig. Volgens mij was die post ook over en naar buddhy dus wat heb ik daar mee te maken?

  1. Ja merk het, jij loopt ook al uit je verband om net als marcel verkeerd te posten, ‘The Evil is up in the air’, geeft niet tis al lastig genoeg om hier goed te posten, vooral als je de verkeerde deur hebt genomen.

   Ach hoort allemaal bij de brainniemanie…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.