Advertentie

Amazone-indianen beroofd van hun habitat!


 

Een beeld dat de wereld mag rondgaan; het opperhoofd van de Kayapo-indianen krijgt de slechtste tijding van zijn leven:
Een beeld dat de wereld mag rondgaan; het opperhoofd van de Kayapo-indianen krijgt de slechtste tijding van zijn leven:

 Amazone-indianen beroofd van hun habitat!

 2013 WantToKnow.nl/.be

 x

Dilma, de presidente van Brazilië heeft haar toestemming gegeven voor de bouw van een enorme waterkrachtcentrale (de derde grootste van de wereld) Een regelrecht doodvonnis voor alle volkeren die nabij de stroom leven want de stuwzal ongeveer 400.000 hectaren woud doen overstromen. Meer dan 40.000 indianen zullen op zoek moeten gaan naar een nieuwe leefomgeving.

De vernietiging van de natuurlijke habitat, de ontbossing en het verdwijnen van verschillende soorten zijn onontkoombaar. Dit beeld, dat jouw hart meer zal zeggen dan 1000 woorden, illustreert de prijs die wordt betaald voor de ‘levenskwaliteit’ van onze zogezegde ‘moderne’ beschaving. Er lijkt in onze wereld geen plaats meer voor hen die anders willen leven, alles moet worden gepland en iedereen moet in de naam van vooruitgang en de mondialisering zijn identiteit en zijn manier van leven prijsgeven.

Brazilië is voor veel economen, denkers vooral, het land van de voorspoed, van de enorme economische ontwikkeling. Daar moet je bijna zijn om het economische wonder met je eigen ogen te aanschouwen. Maar wat je niet kunt aanschouwen is natuurlijk dátgene wat al is verdwenen, wat al is vernietigd..! Hieronder een officieel persbericht, dat volledig gevoelloos de feiten laat horen.. Maar nogmaals: de tranen van deze Amazone-indiaan zeggen zoveel meer..

 

HET BRAZILIAANSE ECONOMISCH WONDER..??
X

Opnieuw Amazonevolken bedreigd door waterkrachtcentrale
X

In het Braziliaanse Amazonegebied worden opnieuw Amazonevolken bedreigd door de bouw van een waterkrachtcentrale.  Er komt een gebied van 95 vierkante kilometer onder water te staan en dat is slecht nieuws voor onder meer de Kayabi. 

A picture paints a thousand words. Niet de kracht van het hart, maar de kracht van het geld lijkt te domineren. Viva Brasil??.
A picture paints a thousand words. Niet de kracht van het hart, maar de kracht van het geld lijkt te domineren. Viva Brasil??.

De watervallen Sete Quedas op de rivier Teles Pires, in het centrum van Brazilië, zijn heilig voor het inheemse Kayabi-volk. De watervallen dreigen te verdwijnen wanneer 95 vierkante kilometer onder water wordt gezet voor een waterkrachtcentrale. De Kayabi wonen op amper 50 kilometer van de centrale.

“Het is heilig gebied, onze scheppende moeder. De pajé (sjamaan) zegt dat daar de vissen paaien”, zegt de 52-jarige João Kayabi, hoofd van het dorp Kururuzinho, waar 106 Kayabi wonen. Voor nog twee andere volken is het Sete Quedas-gebied belangrijk, voor de Apiaká en de Mundurukú.

“De Mundurukú zeggen dat de rivier droog zal komen te staan, dat er geen voedsel meer zal zijn en dat de vissen zullen verdwijnen”, zegt João Kayabi. De Kayabi-, Apiaká- en Mundurukú-volken tellen samen 12.000 leden.

Ze zijn alle 12.000 tegen de onderwaterzetting. “We proberen het te verhinderen”, zegt João Kayabi. Maar veel hoop heeft hij niet. “Tegen een plan van de regering valt niets te beginnen, we weten niet hoe we ons ertegen moeten verzetten.”  Rond het project is al maandenlang een juridisch gevecht aan de gang sinds het openbaar ministerie begin dit jaar de milieuvergunning wilde laten vernietigen. Volgens het openbaar ministerie werden de getroffen volken onvoldoende geconsulteerd.

Diep in de Amazone liggen de watervallen van de Sete Quedas, waar een van de grootste stuwdammen en electriciteitscentrales van de wereld dienen te komen.
Diep in de Amazone liggen de watervallen van de Sete Quedas, waar een van de grootste stuwdammen en electriciteitscentrales van de wereld dienen te komen.

Het gerecht heeft de werken al meermaals laten stilleggen. Dat gebeurde ook begin augustus. Maar de overheid ging in beroep en de schorsing werd weer opgeheven. De milieuvergunning vertoont gebreken, zegt advocate Juliana de Paula Batista, die inheemse organisaties adviseert.

“Op geen enkele moment is de impact op de inheemse gebieden correct ingeschat. De centrale brengt de vissen in gevaar, de heilige plaats, de kwaliteit van het water, de zeldzame en endemische soorten, de flora in het algemeen en de jacht.”

De Companhia Hidrelétrica Teles Pires, dat het project in concessie heeft, zegt in een nota dat “alle openbare hoorzittingen werden gehouden in aanwezigheid van de geïnteresseerden en dat ze werden opgenomen.” Volgens biodiversiteitsonderzoek door de overheid telt de Teles Pires bijna zevenhonderd plantensoorten en meer dan tweehonderd vissoorten. De Teles Pires heeft bovendien de reputatie bijzonder visrijk te zijn. De stammen zelf moeten niet verhuizen voor de centrale. Maar ze vrezen dat het water hun dorpen wegspoelt als zich een ongeval voordoet, bijvoorbeeld door een breuk van de stuwdam of bij intense regenval.

Het ‘Programma voor de Versnelling van de Groei’..
De waterkrachtcentrale zal een vermogen van 1820 megawatt hebben. Volgens de Companhia Hidrelétrica Teles Pires zal de centrale 2,7 miljoen gezinnen van stroom voorzien. Teles Pires maakt deel uit van het ‘Programma voor de Versnelling van de Groei’, dat door de vorige president, Luiz Inácio Lula da Silva, werd gelanceerd. Er is heel wat verzet, onder meer via de rechtbanken, tegen de tientallen waterkrachtcentrales die in het Amazonegebied zijn gepland. Onlangs nog lieten de rechters het Belo Monte-project stilleggen, de op twee na grootste stuwdam ter wereld.

 

13 gedachten over “Amazone-indianen beroofd van hun habitat!

 1. De Braziliaanse industrie heeft stroom nodig. Waarom kan die industrie dan de zee niet gebruiken om stroom op te wekken? Immers, de golven die de zee levert zijn meer dan genoeg om er de nodige elektriciteit mee op te wekken voor dat land dat een heel grote kustlijn heeft.

  Maar het makkelijkst is natuurlijk om het land van de natuurvolken in te pikken, want zij hebben geen stem en macht.

 2. Verschrikkelijk! Respectloos en schaamteloos gedrag tegenover de Amazone-indianen! Zij hebben hun rechten op dit gebied al zo lang! Zonder hen als bewoners was de natuur daar allang niet meer zo mooi geweest. Zij zijn er zelf wel altijd repectvol mee omgegaan. De regering daar kan daar een voorbeeld aan nemen.

 3. De president voor het tribunaal in Den Haag halen.
  Dit is niet alleen een beroving van de Indianen.
  Maar ook van ons en alle dieren en al het leven en de toekomst van onze aarde.
  Dit is puur moord ook op ons.En dat allemaal uit hebzucht.
  Makkelijk hoor levens van dieren en mensen uit je luie stoel naar de knoppen
  helpen.Ik schaam me diep voor zulke mensen.
  Helpen noemen ze dat.Maar wat voor kant op !!!

 4. Verleden jaar heb ik kennis gemaakt met Miquel Chiriap.
  Hij behoort tot de Shuar stam, is sjamaan, en woont in het Amazone woud van Equador.
  Het is schrikbarend wat deze mensen en hun omgeving wordt aangedaan.
  De olierestanten zijn al tot zoverre doorgedrongen dat ook de flora al aan is getast.
  De bewoners aldaar moeten nu heel diep het woud in om eten te verzamelen om kanker te voorkomen.
  Nu is China, of Japan dacht ik, er goud aan het mijnen.
  Dat betekent dubbel op nog meer gif, en nog meer aanslag op de bevolking en de Amazone.
  De mammon is machtig en de demonen lachen zich een kriek ..
  Welk een haat en welk een …………………….

  .

 5. Helaas staat dit geval niet alleen, over de hele wereld gebeurt dit omdat de honger naar energie niet te stillen is. Er zal pas gestopt worden als het te laat is.
  Tegen die tijd hebben we de aarde 5 graden opgewarmd, de zeeen vol gedumpt met plastic, de lucht vervuild en de grond verzadigd met chemicalien. Maar er zijn wel een aantal bedrijven stinkend rijk geworden. Wat een geweldige vooruitgang in de geschiedenis van de Mens.
  Soms heb ik spijt dat ik twee kinderen op deze wereld heb gezet, maar ik probeer ze maar een duurzame gedachte mee te geven.

 6. De reden dat wij uit Nederland zijn vertrokken is dat wat nu overal op grote schaal gebeurd, onder onze neuzen is gebeurd en nog steeds door gaat.
  Het begon met de wierplaten om het eiland Wieringen die van groen in grijze kleur overgingen en toen verdwenen, gevraagt aan een ingeneur van de Wieringermeer, die vertelde dat het water in de het noorden van het Ijselmeer sterk vervuilt was, met het spuien van de afwaterings sluizen in de afsluitdijk kwam er een stroming van vervuilt water naar het noorden, na het zwemmen hadden de kinderen in de kortste keren grote uitslag plekken.
  Dit was het begin van de wilde vuilstort van allerlei industriele afval stoffen, voorbeeld vogelpolder bij Broek in Waterland, voor honderde jaren sterk vergiftigt, met vaten vol dioxine en afval van de DSM uit Amsterdam noord.
  De lucht is vervuild, het oppervlakte water is vervuilt, het grondwater is vervuild, het eten het drinken is niet in orde, en bovendien, zijn de geesten van onze overheden sterk vervuild.
  De Amazone Indianen kunnen hun habitat nog verplaatsen is geen pretje maar ze kunnen voorlllllooooopig nog ergens anders terecht, wij in Europa, zitten er voor de rest van ons leven midden in!
  Als je hier over begint ben je een alluhoedje, niemand wil er aan, de mensen in hun kapitale houten huizen in Broek in Waterland loopt het dun door de broek, maar de modder is nog steeds vervuild met kanker verwekkende dioxine, zo zit het dus in elkaar, ik ben geen medicus maar voel wel wat er ons boven het hoofd hangt.

  Hier waar ik woon speeld dit minder, maaaaar als je begint te zoeken, kom je genoeg tegen, en dan is het ook hier behoorlijk zijn entre aan het doen, het begint met een zieke mentaliteit, van corruptie, zwendel, en een oogje dicht knijpen.

  Maar wat er nu met deze mensen gebeurd is verschrikkelijk, maar het is overal het zelfde, met mijn zoon naar China geweest verleden jaar al, nou geloof mij, één grote viese bende, mens onwaardig, ze hebben het er wel over, maar niet voor lang.

 7. wij over de hele wereld worden toch al?? dagelijks berooft en bestolen !!en ook wij doen hieraan geen moer .ja alleen schrijven op de pc en dat helpt ons niets de straat op met zn allen daar berijk je het meeste mee GOED SCHIK.OF KWAADSCHIKS misschien luisteren ze dan in den haag een keertje naar wat de bevolking WENST??

 8. het is en publiek geheim dat Dilma dik betaald is voor het plaatsen vn haar handtekening voor het beloMonte project;;zoals Lula en zijn PT partij ,is corrupte het woord nr1 op hun agenda;Dilma ,ex Marxistische en nu aanbidder van het kapitaal .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.