Advertentie

Dakota pijplijn: ING neem voorbeeld aan ABN..!!


x

x

Dakota pijplijn: ING neem voorbeeld aan ABN..!!

2017 © WantToKnow.nl/be

x

Volgens Eerlijke Bankwijzer gaat ABN Amro haar investeringen in de Dakota-pijplijn terugtrekken. ABN Amro dreigt zich terug te trekken als medefinancier van deze omstreden mega-oliepijpleiding in de Verenigde Staten, omdat het zegt eerst zeker te willen weten dat er sprake is van een vreedzame oplossing waarmee alle partijen, en dus ook de Sioux-indianen, kunnen leven. Zo niet, dan zegt de bank een lening voor een van de betrokken bedrijven op en zal het zich totaal terug trekken uit dit project De bank financiert overigens niet de pijpleiding zelf, maar een van de bedrijven erachter.

In Noord-Dakota voelen Sioux-indianen zich bedreigd in hun voortbestaan door de geplande aanleg van deze oliepijpleiding door het gebied waar zij leven. Deze pijplijn, de ‘Keystone XL’ gaat ca. 1900 kilometer lang worden en zal olie van de Canadese teerzandvelden naar Amerikaanse raffinaderijen aan de Golf van Mexico dienen te vervoeren. Toestemming van de federale overheid is daarbij nodig omdat de pijpleiding de landsgrens passeert. President Donald Trump zei de afgelopen week dat hij wil heronderhandelen over de voorwaarden van de aanleg.

De plannen voor deze Keystone XL zijn jarenlang bestreden door de Amerikaanse milieubeweging, die van het megaproject het symbool maakte van de Amerikaanse verslaving aan fossiele energie. President Obama blokkeerde in het najaar van 2015 de aanleg, omdat zij een obstakel zou zijn voor de wereldwijde klimaatcoalitie die hij in de aanloop naar de klimaattop van Parijs wilde realiseren.

(Voor grotere kaart, klik met rechter muisknop en kies ‘afbeelding bekijken’ (‘esc’ om terug te keren))

En dan is er de tweede pijpleiding, die de ‘Dakota Access’ wordt genoemd. Deze pijplijn moet de olievelden in Noord-Dakota verbinden met een terminal in Illinois. Dit pijplijntracé loopt door het reservaat van de Standing Rock Sioux. Die stam protesteerde vorig jaar maandenlang tegen de aanleg omdat de pijpleiding haar drinkwater zou vervuilen en sacrale plaatsen zou ontheiligen. Het Army Corps of Engineers schrapte het gewraakte tracé uiteindelijk en raadde alternatieve routes aan. Het is aannemelijk dat Trumps decreet het verzet weer zal doen oplaaien. ABNAmro heeft onafhankelijk van dit besluit dus al besloten zich terug te trekken.. En ING?

Investeerders toon je ethische verantwoordelijkheid..
ING Bank investeerde US$ 120 miljoen in de pijpleiding zelf en ABN Amro heeft in totaal voor US$ 248 miljoen aan financiering verstrekt aan de pijpleiding en de bedrijven erachter. Daarnaast financiert ABN AMRO een ander bedrijf uit de bedrijvengroep die de Dakota oliepijpleiding wil aanleggen, met US$ 45 miljoen dollar.

Volgens ABN Amro kan het krediet voor ETE juridisch worden opgezegd, maar ze wil niet vooruitlopen op hoe dat gaat, of de bank een boete kan krijgen voor het opzeggen van de lening; en of het die dan betaalt. Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer hierover: “Mogelijk kost het de bank veel geld. ABN is bereid om die consequentie te nemen en dat siert ze.”

De genoemde US$ 45 miljoen dollar (€ 41,6 miljoen) is toegezegd aan Energy Transfer Equity (ETE), het moederbedrijf van Energy Transfer Partners (ETP), een van de ontwikkelaars van de pijplijn. ABNAmro zegt in het najaar bij ETE te hebben aangedrongen op een vreedzame oplossing met alle partijen. ‘Als een dergelijke oplossing uitblijft, dan is de ultieme consequentie dat de relatie wordt beëindigd.’ Vele Nederlanders roepen dat ING en ABN Amro dienen te luisteren naar de Sioux en verdere schendingen van mensenrechten, culturele rechten en vervuiling van het milieu dienen te voorkomen!

Eerlijke Bankwijzer, Greenpeace en BankTrack zijn positief over het nieuwe besluit van ABN AMRO. Volgens de organisaties moet ING dit voorbeeld volgen en de financiering van de oliepijpleiding en de bedrijven hierachter stopzetten als de omstreden oliepijp wordt aangelegd zonder overeenstemming met de Sioux indianen. Onlangs is de druk vanuit Republikeinse Senatoren verder opgevoerd om de aanleg van de omstreden pijpleiding te versnellen.

ING, doe wat je moet doen, schrijf dit project af op je miljarden winst…!
Door deze menselijke stap van ABN Amro komt haar concurrent ING fel in de schijnwerpers te staan. ING is wél direct betrokken als financier van de pijpleiding; Eerlijke Bankwijzer meldt dat een directe lening is verstrekt van maar liefst US$ 248 miljoen. ING-topman Ralph Hamers zei onlangs in een reactie dat ING juridisch al gebonden is aan de lening. Maar goed, je snapt dat waar een wil is, een weg is. Wij nemen aan dat ING zich kan beroepen op onmenselijkheid, onredelijkheid en onbillijkheid; punten die in de rechtszaal als bijzonder krachtig gelden.

ING liet Eerlijke Bankwijzer inmiddels weten dat de bank eind 2016 (dus 2 maanden terug..) haar aandelen in de bedrijven achter de pijplijn ter waarde van US$ 220 miljoen heeft verkocht, wat natuurlijk een goede eerste stap is. Maar het bedrijf houdt nog vast aan de investering van US$ 120 miljoen in de pijplijn zelf EN aan haar leningen ter hoogte van US$ 128,3 miljoen aan moederbedrijven van de pijplijn. De bank blijft dus gewoon medeverantwoordelijk voor de mensenrechtenschendingen en milieu-impact die het project veroorzaakt. De bank probeert volgens topman Hamers wel zo veel mogelijk druk uit te oefenen om ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden worden gehoord. ING wil zelf de komende weken ook in gesprek met de betrokken indianenstam om de bezwaren te horen.
x

* * *

15 gedachten over “Dakota pijplijn: ING neem voorbeeld aan ABN..!!

 1. Laten we de ABN Amro alsjeblieft niet heilig verklaren want ze zullen zo hun eigen redenen hebben om af te haken. Anders zou dit de eerste keer in de geschiedenis van de bank zijn dat ze vreedzaamheid boven winst verkiezen.

  Volgens mij is het laatste nieuws over deze pijplijn juist dat Trump deze kilometers heeft verplaatst waardoor deze oliepijplijn niet door het leefgebied van de indianen wordt aangelegd. Dus of deze site loopt achter of iemand heeft mij verkeerd ingelicht.

 2. Waarom die leugen over het feit dat Obama die pijplijn zou hebben “afgeblazen”? Toen Obama zag dat Trump ging verliezen heeft hij enkele plotse maatregelen genomen uit pesterij voor zijn opvolger en om zichzelf in een heilig daglichtje te zetten. Dat jullie die hypokrisie niet in het oog hebben snap ik niet. (Wat hier niet wil zeggen dat ze die pijplijnen moeten zetten natuurlijk gezien voor energie voldoende andere mogelijkheden bestaan) grrr…

 3. Waarom die leugen over het feit dat Obama die pijplijn zou hebben “afgeblazen”? Toen Obama zag dat Trump ging winnen heeft hij enkele plotse maatregelen genomen uit pesterij voor zijn opvolger en om zichzelf in een heilig daglichtje te zetten. Dat jullie die hypokrisie niet in het oog hebben snap ik niet. (Wat hier niet wil zeggen dat ze die pijplijnen moeten zetten natuurlijk gezien voor energie voldoende andere mogelijkheden bestaan) grrr… Obama heeft echt vanalles nog gedaan, zelfs de laatste week van zijn ambstermijn: zo zou Trump in een negatief daglicht komen te staan en hij zelf zou weeral als sympatieke heilige naar voor komen, die tenslotte zijn land aan de rand van de sociale afgrond heeft gebracht en meer oorlogsleed heeft gebracht dan de laatste decennia gebeurde sinds WOII.

  1. ge garandeert eigenbelang vermoed ik zo Aslan.Geld gaat voor bij zulke gasten.

  2. Dit heeft niets met de Dakota pipeline te maken maar geeft zoals Maarten54 schreef alles met geld te maken.
   Randstad wil 80.000 arbeiders naar Nederland halen omdat er een tekort zou zijn aan werklieden in bepaalde sectoren.
   Natuurlijk is dat onzin want ze kunnen ook van 5 a 600.000 gezonde werkelozen mensen opleiden die dan die gaten kunnen opvullen wat tevens ook goed is voor de economie omdat dan de werkeloosheid daalt.
   Nu houden bedrijven werkeloosheid in stand door mensen uit het buitenland naar Nederland te halen wat natuurlijk niets anders is dan goedkopere krachten voor NOG meer winst terwijl veel bedrijven vaklieden hebben ontslagen omdat die te duur waren en nu gaan ze dus op deze toer.
   http://nos.nl/artikel/2158167-nederland-heeft-80-000-arbeidskrachten-uit-buitenland-nodig.html?utm_medium=website&utm_source=nieuwskoerier.nl

 4. Als de informatie klopt heeft mr Trump het traject wat verlegd zodat het terrein der Sioux niet doorkruist wordt.
  Overigens blijft olie natuurlijk een ‘nono’ èn overbodig gezien de alternatieven.

 5. https://nos.nl/artikel/2308515-omstreden-keystone-pijpleiding-lekt-ruim-miljoen-liter-olie.html
  Waar velen bang voor waren is gebeurd.Wordt het eens geen tijd dat zij in de politiek die alles doen voor olie,goud en geld alleen,met inzet van de door de belastingbetaler betaalde materialen en inzet van politie en leger eens ter verantwoording worden geroepen? Leger en politie zouden er behoren te zijn voor de verdediging van het “gewone” volk en het land en niet voor de belangen van de rijksten der aarde te verdedigen en het volk klappen te geven.
  Gisteren kwam met veel bombarie de F 35 of tewel de JSF aan in Nederland kosten ca 70 miljoen per toestel en in totaal 5 miljard en waar wordt dat toestel straks voor ingezet?
  Landje pikken zodat de bewuste groep hun zakken nog meer kunnen vullen?
  Voedselbanken bestaan uit vrijwilligers en daar is geen geld voor,pensioenen worden gekort,de zorg,onderwijs,de ellende voor bouwvakkers en boeren en het MKB in het algemeen de lijst is lang maar bewijst wel dat de rijken het voor het zeggen hebben (ik bedoel niet de zelfstandige die door hard werken rijk is geworden) maar hen die vanachter de schermen regeren die tot de rijksten der aarde behoren.Voorkom nog meer schade aan het milieu door niet hebzuchtig te zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.