Advertentie

Help de Amazone-houtkap tegenhouden!Aan de Braziliaanse president Dilma Rousseff:

“Wij roepen u op tot onmiddellijke actie om de waardevolle Braziliaanse bossen te redden. We vragen u uw veto uit te spreken tegen wijzigingen in de Boswet. Ook dringen we er op aan toekomstige moorden op milieuactivisten te voorkomen door een strenger optreden tegen illegale houthakkers en een verbeterde bescherming van mensen die risico lopen op geweld of moord.

De wereld heeft Brazilië nodig als internationale leider in natuurbehoud. Door uw vastberaden optreden nu wordt de planeet behouden voor toekomstige generaties.”

Teken deze petitie en laat je stem horen. AVAAZ draagt onze onvoorwaardelijke steun, vandaar dat wij WantToKnow-bezoekers oproepen ook deze campagne te steunen. Binnen 48 uur staat de teller van AVAAZ al op 650.000 handtekeningen, zet de jouwe erbij. Laten we gaan stáán voor het behoud van het Braziliaanse regenwoud in de Amazone. Klik op de petitiebutton, en je bent meteen op de AVAAZ-site:

De Amazone loopt serieus gevaar. Het Braziliaanse parlement heeft ingestemd met de uitholling van wetgeving die de bossen beschermt. Als we nu niet handelen, worden uitgestrekte gebieden van de ‘longen’ van onze planeet blootgesteld aan kaalkap.

Het besluit heeft woede en protesten door het hele land veroorzaakt. En de spanning neemt toe – tijdens de afgelopen weken werden verschillende milieuactivisten om het leven gebracht, ogenschijnlijk door gewapende misdadigers die werden ingehuurd door illegale houthakkers. Het tijdstip van deze moorden is essentieel — er wordt geprobeerd kritiek de mond te snoeren op het moment dat de wet in de Senaat wordt besproken. Maar als wij President Dilma zover krijgen de politieke druk te weerstaan en het wereldtoneel als een leider te betreden, kan zij haar veto uitspreken tegen het besluit.

79% Van de Brazilianen steunt een veto van Dilma tegen het aanpassen van de wetgeving, maar hun stemmen worden aangevochten door de houthakkerslobby. Het is nu aan ons om de inzet te verhogen en de bescherming van het Amazonewoud tot een wereldzaak te maken. Help ons een grootse oproep te doen om het moorden en de illegale houtkap te stoppen, en het Amazonewoud te redden. Teken deze petitie en zodra we 1 miljoen handtekeningen hebben wordt de petitie aan Dilma overhandigd!

Mensen zijn gek op Brazilië! De zon, de muziek, het dansen, het voetbal, de natuur — het land inspireert miljoenen mensen over de hele wereld. Om deze reden is Brazilië gastheer voor het volgende WK voetbal en ontvangt Rio in 2016 de Olympische Spelen en volgend jaar de ‘Earth Summit’, een overleg om het langzame afsterven van onze planeet te stoppen.

Deze liefde is niet misplaatst — het Amazonewoud is onmisbaar voor al het leven op aarde — 20% van de zuurstof en 60% van ons drinkwater is afkomstig uit dit schitterende regenwoud; daarom is het ook ontzettend belangrijk dat wij het samen beschermen.

Help Dilma Rousseff -de Braziliaanse president- met haar strijd tegen de Amazone-houtkap.

Maar Brazilië is ook een land dat zich snel ontwikkelt, en dat vecht om tientallen miljoenen uit de armoede te halen. Hierdoor is de druk op politieke leiders voor groen licht voor commerciële kaalkap en mijnontginning zeer hoog. Het is om deze reden dat ze gevaarlijk overhellen naar versoepeling van milieubescherming. Plaatselijke actievoerders worden vermoord, geïntimideerd en het zwijgen opgelegd. Het is nu aan Avaaz-leden wereldwijd om de Brazilianen te steunen en de Braziliaanse politici aan te sporen sterk te zijn.

Velen van ons hebben in eigen land meegemaakt dat economische groei ten koste gaat van natuurlijk erfgoed. Water en lucht raken vervuild, bossen verdwijnen.

Voor Brazilië is er een alternatief. De voorganger van Dilma zorgde voor een spectaculaire afname van ontbossing en legde de grondslag voor een internationale reputatie als land dat milieubehoud combineert met grote economische groei.
Sámen kunnen we bij Dilma aandringen het werk van haar voorganger voort te zetten — teken de petitie om het Amazonewoud te redden, en stuur dit artikel door naar zoveel mogelijk anderen!

De afgelopen 3 jaar zijn Braziliaanse Avaaz-leden een stuk dichter bij de wereld gekomen die we allemaal wensen: Naast het behalen van een mijlpaal voor nieuwe wetgeving tegen corruptie, kregen ze hun regering zover een leidinggevende rol te spelen binnen de VN, om de mensenrechten in het Midden-Oosten te beschermen en democratie te steunen, en mensenrechten in Afrika en daarbuiten te beschermen.

En nu, terwijl dappere Braziliaanse actievoerders worden gedood voor het beschermen van een cruciale wereldbron, kunnen we samenwerken aan een internationale beweging om het Amazonewoud te redden en om Brazilië nogmaals als een ware internationale leider te erkennen. Dus klik op de petitie-button en teken de petitie

Met hoop,

Emma, Ricken, Alice, Ben, Iain, Laura, Graziela, Luis en de alle leden van het Avaaz-team.

* * *

MEER INFORMATIE:

NRC – Twee doden bij aanname ontbossingswet bij Braziliaanse Amazonewoud:

Greenpeace – Een zwarte dag voor de Amazone:

(In het Engels)

BBC –-Brazilië keurt ‘achteruitkerende’ woudcode goed:

AP — Nog een Amazone-activist vermoord in het houthak-conflict:

Mongabay – Meerderheid van Brazilianen wijst verandering in de boswetgeving af:

Science Insider – Bijval voor voorgestelde Braziliaanse boswetgeving:

Guardian – Dood in de Amazone: een oorlog gevochten voor ons allemaal:

Washington Post – Het Braziliaanse parlement stemt in met soepeler bosbescherming:

Braziliaans wetsontwerp bedreigt de Amazone:

————————-

Steun de Avaaz gemeenschap! We worden volledig gefinancierd door schenkingen en ontvangen geen geld van regeringen of bedrijven. Ons toegewijd team zorgt er voor dat zelfs de kleinste bijdragen veel helpen — schenk hier.

6 gedachten over “Help de Amazone-houtkap tegenhouden!

 1. Dit is al jaren aan de gang het moet stoppen ,maar we moeten het land wel op andere manieren helpen zodat de mensen daar ook menselijk leefbaar leven hebben.

 2. Uiteraard getekend!

  Deze week zag ik een documentaire over de enorme soja-opbrengsten in Brazilie. De kaalslag van het land na de oogst is verpletterend om te zien, wetende dat daar ooit de longen van de aarde hebben gestaan…

 3. Welk recht menen wij te hebben onszelf te bemoeien met wat Brazilië doet? Gaan we hiermee niet op de neo-koloniale toer?
  Laat ze toch begaan in Brazilië… Als wij bomen en oerwoud zo belangrijk vinden, moeten wijzelf massaal bomen aanplanten in eigen land en dit belang niet elders realiseren en zelf lekker doorgaan met ons luxe leventje.

  Overigens is de Amazone pas sinds Columbus ontwikkeld tot het oerwoud dat we nu zien. Daarvoor was dit gebied (ook al) in gebruik als landbouwgrond bij hoogontwikkelde indianen. Lees daartoe het fantastisch boek met de titel 1491, door Charles Mann.

  Willen wij de Brazilianen beletten in hun pogingen een eerdere staat van beschaving en ontwikkeling opnieuw te bereiken? Dan zijn we niet alleen neo-kolonialistisch, maar ook paternalistisch bezig….

  1. Zeg Appie, voor jou als Nederlander houdt de wereld waarschijnlijk op bij de grens..? Grenzen door mensen bedacht en getrokken..! Wordt wereldburger en grenzenloos..! Bemoei je met alles waar je compassie voor voelt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.