Advertentie

Beppe Grillo zet politiek Italië op zijn kop


beppe grillo

x

Beppe Grillo zet politiek Italië op zijn kop

2013 WantToKnow.nl/.be

x

Veranderingen in de wereld komen vaak uit onverwachte hoek, zo ook in de politiek. Het is in dit kader in Italië helemaal raak, ná de laatste verkiezingen eind februari. Beppe Grillo is de oprichter van de ‘Vijf Sterren Beweging’ in Italië en hij haalde tijdens deze laatste verkiezingen als nieuwkomer maar liefst 22,2% van de stemmen binnen. Hoewel hij daarmee niet de grootste partij van Italië werd, wordt Beppe Grillo tóch gezien als de grote winnaar van de verkiezingen. Het is niet veel nieuwkomers in de politiek gegeven om bij de eerste landelijke verkiezingen waar je aan meedoet, bijna één kwart van de stemmen te veroveren.

Beppe Grillo:
“Jullie noemen ons Italianen ‘spaghettivreters’, alsof we een stel kabouters zijn; maar we zijn juist ontzettend gevaarlijk.

Wij hebben het fascisme uitgevonden. En de banken, ook jullie Nederlandse banken, zijn gestoeld op de bank uit Genua, de San Giorgio bank. Wij hebben alle wandaden in de wereld uitgevonden. Wij zijn een verschrikkelijk virus..”

Het blijkt uit de uitslag, dat zowél centrumlinks (de PD van Pier Luigi Bersani), als centrumrechts (de PDL van Silvio Berlusconi) Beppe Grillo’s partij nodig hebben om een meerderheid te krijgen in de Italiaanse Senaat. Maar Grillo zou Grillo niet zijn als hij zijn eigen koers wil varen. De partijleider sloot al uit dat hij een samenwerking aan zal gaan met één van beide partijen. En hiermee veroordeelt hij in feite de rivalen Bersani en Berlusconi tot een samenwerking. Een slinkse manouvre van Grillo.

“Ik  geef de oude partijen nog zo’n zes maanden en dan is het gedaan”, aldus Grillo in een interview met het Duitse weekblad Focus. “Dan kunnen ze de pensioenen en de ambtenarensalarissen niet meer betalen. Want het is niet de euro, maar de Italiaanse staatsschuld die het grootste probleem vormt in Italië. Als de rente nog verder door groeit, dan zijn we er geweest, dan zijn er geen alternatieven meer. We worden verpletterd”, aldus de 64-jarige politiek inspirator en voormalige cabaretier.

“En we worden dan niet door de euro verpletterd, maar door onze megalomane staatsschuld. Want op het moment dat we in Italië € 100 miljard per jaar alleen al aan rente op onze schuld moeten gaan betalen, zijn we dood; er is dan geen alternatief meer!”

De passie voor zijn land straalt van hem af. Beppe Grillo heeft in Italië een democratische revolutie veroorzaakt. Mensen zijn wakker gemaakt.
De passie voor zijn land straalt van hem af. Beppe Grillo heeft in Italië een democratische revolutie veroorzaakt. Mensen zijn wakker gemaakt.

Daarbij wijst Beppe Grillo keihard en heel realistisch op de economische cijfers die het Italiaanse bureau voor de Statistiek ISTAT onlangs vrijgaf. Daaruit blijkt dat het begrotingstekort dan weliswaar is teruggebracht tot 3% van het bruto binnenlands product, maar dat het land met een staatsschuld van 2000 miljard euro voor meer dan 126% van dit BBP in het rood staat…!

Beppe Grillo schudt met dit soort uitspraken het politieke bed behoorlijk op in Italië, maar ook door zijn uitspraak/beslissing om niet met één van beide partijen (centrumlinks of centrumrechts) te willen gaan regeren. Hij zegt dat hij daarop echter wel één uitzondering zou willen maken. En dat is wanneer één van beide partijen zich zou uitspreken voor onmiddellijke hervormingen van de kieswet, in de zin dat er maximaal twee zittingstermijnen voor parlementsleden zullen komen en wanneer regels aangenomen worden tegen het subsidiëren van campagnekosten. “Maar dat zullen ze nooit doen, ze bluffen maar wat om tijd te winnen.”

x

Beppe Grillo movimento5stelle

7 gedachten over “Beppe Grillo zet politiek Italië op zijn kop

 1. Beppie mag wel een kogelvrij vest aan gaan schaffen anders komt ie naast Pim te liggen . Meevallertje is dat Pim in Italie is bijgezet , scheelt weer in transportkosten .

 2. dat is nu eens een persoon die het zeer goed gedaan heeft .maar beppi zorg maar dat je met geen van deze partijen samen gaat werken want dan wordt je onder de voet gelopen want die andere twee zijn DE?? GROTE RATTEN van italie .zorg maar dat er opnieuw verkiezingen moeten komen en ga dan uit de EU want ook italie behoort daar niet in te willen?? zitten!! net als nederland.

 3. Beppe Grillo 2009 http://www.youtube.com/watch?v=iKSunap9lFQ

  ‘wij zijn met miljoenen, wij zijn de grootste groep in de menselijke geschiedenis, die zich bewegen, zonder leader, ik ben geen leader, onze beweging is zeer bijzonder…dat wij met velen zijn, wij zijn de mensen die hetzelfde denken over de leefomgeving, over de natuur, over het vervoer, over de humane plichten, over de burger plichten, over de politiek. Wij zijn met miljoenen.’

  1. om het goede TaalCultuur Brug voorbeeld te geven ben ik alvast begonnen met het toevoegen van DutchNederlandse ondertitels, ik heb al 3% vertaald, pfffff, nu de rest nog, ik vind het wel leuk om te doen, en het is de perfecte manier om nieuwe cross cultuur woorden en uitdrukkingen en zegswijzen te leren, Italiaans, Spaans, latijn, oud frans, Angels, Duits, Saksisch, Fries, Gronings, Drents, LotHarings, kom maar op, wie doet er mee, er zit een ‘Crowd’ functie op dat amara ding, die ‘Crowd’ functie heb ik nog niet bekeken… ; misschien een goed alternatief voor breien haken en stomme drone training video games, De TaalCultuur Brug is Begonnen, wat ze vroeger met Esperanto niet lukten gaat Ons Wtk Lunatics gekkies wel lukken, ik heb wat met die Beppe Grillo uit Italië, en dan begrijp ik ineens wat ie zegt, geloof ik, zo werkt dat bij mij;

   http://www.amara.org/en/videos/SJvH0RMrpL2v/info/movimento-5-stelle-il-programma/

   Beppe Grillo Movimento 5 Stelle: Il Programma
   http://www.youtube.com/watch?v=iKSunap9lFQ

   http://www.wordfeudwoorden.nl/

  2. Hyper, mijn held..je hebt het te pakken…en de typische Italiaanse scheldwoorden heb je voor de netheid maar achterwege gelaten. 😀

  3. We zijn met 7 miljard.

   Voor iedere persoon op aarde kan je gewoon het geld aan maken dat je nodig hebt om in leven te zijn. Dat kost maar 1 programmeer regel, en maar 1 dag. Niet metaforisch bedoeld, gewoon echt waar.

   Meer hoeft er niet te gebeuren, want hiermee kan iedereen in eigen leven starten met totaal nieuwe keuzes maken: keuzes gebaseerd op het feit dat we allen al levenstoegang hebben. En het oude in ons eigen leven daarmee op laten lossen.

   Is al jaar in jaar uit bekend. Ook bij regeringen. Ook bij alle media, ongeacht of dat nou mainstream, alternatief of nieuw is. Niemand doet er wat mee. Zo zie je maar: iedereen zit in dezelfde bewustzijnsvernauwing. Ongeacht of je nou politicus, burger, rijk, arm, komiek of wat dan ook bent.

   Voor mensen die werkelijk nieuwe journalistiek aandurven, voel je uitgenodigd bij The Academy for the Rich: http://verbindopnieuwmetmij.nl/index.php?hoofd_id=89

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.