Advertentie

Gasfracking in VS ‘fracked’ hele energiemarkt..!


enecogen logo

x

x

Gasfracking ‘fracked’ ook energiemarkt..!

2013 © WantToKnow.nl/.be

x

De Amerikanen zijn helemaal in hun economische sas met het verwoesten van die plekken in hun bodem, waar aardgas opgesloten zit, in relatief ontoegankelijke lagen. Door middel van een uiterst omstreden techniek, waarbij de aardbodem wordt gespleten en vergiftigd met chemicaliën, het zg. ‘fracking’, blijken ze in staat enorme hoeveelheden gas naar boven te halen. Shell was er als één van de eersten bij om deze verwoestende technieken toe te passen, technieken die goedgekeurd werden onder het bewind van president George Bush jr.

We schreven hier al eerder over deze gaswintechniek, die werd verfilmd in de film ‘Gasland’, waar je hieronder een fragment van ziet:

Plotseling blijkt de winning van schaliegas, zoals dit frackin’gas heet, een andere, net zo smerige bijwerking te hebben. Door het enorme aanbod van dit aardgas, blijkt de prijs van traditionele brandstof, waaronder vooral steenkolen, in te storten.. Met als gevolg dat schone centrales hier in Europa nu stil staan en ‘oude’ kolenbranders, die industrieel elektra opwekken, nu volop staan te draaien op deze steenkolen..
Schone centrales en schone intenties gaan kennelijk maar zovér, als de portemonnee diep is.. De particuliere electriciteitscentrales zijn natuurlijk door overheden alleen aan te pakken op hun uitstoot. Maar doet onze regering dit dan ook..? En wat gebeurt er met de schone gascentrales..?

Bijvoorbeeld de ‘Nederlands schoonste’ gascentrale,  is het jongste en meest prominente slachtoffer van deze krankzinnige opmars van steenkool.  Maar ook de opmars van windenergie draagt bij aan de stilstand van deze Enecogen-centrale. Gasverbranding is dus duur en daarmee komt deze stroomopwekker in de Nederlandse energiemarkt in het gedrang tot stilstand.

De 'Enecogen'-centrale, een joint-venture van het Deens 'Dong' en Eneco.
De ‘Enecogen’-centrale, een joint-venture van het Deens ‘Dong’ en Eneco.

Het Deense bedrijf Dong’ bouwde samen stroomleverancier Eneco het energiecomplex dat maximaal 1,4 miljoen huishoudens van elektriciteit kan voorzien. Beide bedrijven financierden de helft van het project en beide bedrijven hebben elk ook een centrale in het complex. Voor Eneco, toch niet de kleinste energieleverancier in Nederland met 2,2 miljoen klanten, was het een van de grootste investeringen in haar bestaan.

Het Deense bedrijf ‘Dong’ heeft, zo blijkt uit haar jaaropgave, via haar deel van het complex, in 2012 slechts 0,6 terawattuur aan stroom geproduceerd, of omgerekend was de centrale 1379 uur in bedrijf. En dat op een totaal van 8760 mogelijke draaiuren. De centrale draaide dus slechts 15% van de tijd en daarmee leverde de centrale, ondanks hoge verwachtingen, een teleurstellende 0,5% van de Nederlandse stroomconsumptie.

Eneco presenteert aanstaande donderdag haar jaarcijfers en wil niet bekend maken wat haar opbrengst uit de centrale is.. In theorie kan in de centrale weliswaar een van de twee onderdelen op volle kracht draaien, terwijl de ander uitstaat, maar daarvan is zeer waarschijnlijk geen sprake… Eneco zegt wel dat ze bij de exploitatie van de energiecentrale ‘voor dezelfde uitdaging’ staat als haar joint venture-partner ‘Dong’.

En wat blijkt elders in de energiemarkt..? Nederlandse kolencentrales draaien op hun maximum, waarbij deze ontwikkeling wordt versterkt door het spotgoedkope bruinkool uit Duitsland. Essent-eigenaar RWE is daarbij een grote aanjager van bruinkool.
En dus zijn gascentrales voor energie-opwekking de dupe van deze ontwikkelingen door de spotprijzen op de Nederlandse stroommarkt. Het bedrag dat producenten kunnen verdienen aan opgewekte stroom, ligt markttechnisch op zo’n €45 á €50 per megawatt/uur. Maar energiebedrijven als Nuon, Essent en Eneco betalen echter meer dan €50 voor het gas, om stroom op te kunnen wekken. Nuon heeft recent daardoor zo’n €1 miljard afgeboekt op haar energiecentrales..!

Verziekte verhoudingen
Dit verhaal van Essent en Dong geeft  daarmee haarscherp de verziekte verhoudingen op de Nederlandse energiemarkt weer. Nederland importeert steeds meer goedkope stroom die afkomstig is uit gesubsidieerde Duitse windparken. Tegelijkertijd zorgt de lage prijs van steenkool ervoor dat de relatief vervuilende kolencentrales worden ingeschakeld als er extra capaciteit nodig is. Door de lage kosten kunnen deze centrales op bepaalde tijden winstgevend stroom produceren, bijvoorbeeld in de avonduren.

gas en wind volkskrant
Een artikel in de Volkskrant ondersteunt de gedachte dat een gascentrale een ideale back-up is voor windenergie (klik voor lead)

Eneco wil niet zeggen of het moet afboeken op zijn centrale. Maar marktpartijen houden er rekening mee dat het onontkoombaar is dat meerdere gascentrales in Nederland gesloten zullen moeten worden, alleen is de vraag welke partij dat uiteindelijk zal gaan doen en de pijn neemt van de afschrijving.

Eneco heeft in de ‘Enecogen’-centrale overigens niet de enige tegenvaller, want om haar centrale te verzekeren van genoeg gas, huren Eneco en Dong al jarenlang opslagcapaciteit in de Rotterdamse Gate Terminal om LNG (liquified natural gas) op te slaan. Dong vindt het contract ‘knellend’ door de overcapaciteit in de Nederlandse markt voor lng-capaciteit en boekt er ruim €70 mln op af. Hoe Eneco met deze situatie omgaat, is ook nog niet bekend.

Wind en gas..
De situatie van de joint venture ‘Enecogen’ is bovendien nog eens extra pijnlijk, doordat deze juist werd gebouwd met het oog op een economische schakeling met windmolenparken, wanneer deze door gebrek aan wind het moeten laten afweten. De centrales zijn zo gebouwd, dat ze binnen 20 minuten kunnen worden aangezet en dat om in een periode van 25 jaar het zo’n 300 keer per jaar te doen. Veel flexibeler dus dan een kolencentrale.

De SER (Sociaal-Economische Raad) is op dit moment, samen met de energiesector aan het studeren op deze situatie en een mogelijke oplossing voor het probleem te bedenken, zodat gascentrales, waarvan sommige dus splinternieuw, structureel onrendabel worden.

 

10 gedachten over “Gasfracking in VS ‘fracked’ hele energiemarkt..!

 1. Afgelopen weekend heb ik zo’n “econoom” uit horen leggen dat “we” in Europa ook schaliegas uit de bodem moeten gaan halen om te kunnen blijven concurreren met de VS. WTF zit die vent zijn verstand??? De bodem fracken onder een stad als Utrecht??? In de VS heb je nog een beetje plek om dit soort hobby’s er op na te houden, maar in Europa? Iedereen woont hier als haren op een hond!

  Ik heb geen glazen bol, maar als ik mag raden waar die sink holes mee te maken hebben, zomaar een gat in de grond… plotseling… uhu… Dan maar geen concurrentie en de hoogste tijd om vrije energie te introduceren! Vrije handelsverdrag met de VS my-ass.

  1. Ja, die volg ik ook al een poosje via Bovendien.com, maar er komt gewoon niks concreets binnen handbereik van de gewone man. Ik denk dat we de rit uit moeten zitten tot de “elite” van z’n voetstuk is gevallen.

  1. Dat houdt op zodra de liberalen de marktwerking los kunnen laten.

  2. Verbaasd je dat?? wat hebben de amerikanen nou geexporteerd naar hier wat werkelijk in het belang van de mensheid was dan? Ik zou zo een twee drie niks weten. Niet op cultureel of economisch of materieel gebied. grootste exportprodukt van amerika is imo war!

 2. Gisteren gestopt met kijken naar een documentaire van Bruce Perry over het leven van de volken boven de poolcirkel.
  Ik kon het mezelf niet aandoen om de rest van de dag depri te zijn.
  De poolstaten VS, Canada en Rusland tonen niet het minste respect voor mens en natuur wanneer het over brandstofwinning gaat.
  Het ergste van al is nog dat zij met hun ontginningsmethodes duizenden ha grond omwoelen, de bodem met zware chemicaliën vergiftigen en de boel geruïneerd achterlaten, erkend natuurreservaat of niet!
  De mensen daar leven sowieso al ‘op het scherp van de snee’ zoals een bewoner het verwoordde. Komt daar nu bij de dreiging van het ineenstuiken van een eeuwenoud ecosysteem dat voor de plaatselijke bevolking niets minder dan hongersnood zou betekenen plus een dode natuur.

  1. Lieve Anelle, op het moment zijn er heel veel dingen waar je niet met droge ogen naar kan kijken. Ik kan het ook niet meer. De enorme bagger die nu naar buiten komt, het is gewoon teveel. Ik ben er niet de persoon naar om me af te keren van de werkelijkheid, maar wat er nu naar buiten komt gaat me boven de pet en ligt ver buiten mijn invloedssfeer, hoe vreselijk ik dat ook vind. Als er een manier is om dit aan te pakken en om te keren, zou ik het doen, maar hoe dwing je een overheid (wereldmacht) en een multinational op de knieën?

 3. We klagen erover, maar willen zelf wel met een elektrische stofzuiger bezig zijn i.p.v. met een (hand)bezem. We willen allerlei stroomvretende apps en gadgets. Elektrische tandenborstels etc. En het liefst zo goedkoop mogelijk. Zolang we willen en willen en willen, zal er natuurlijk niks veranderen.

  1. Je neemt me de woorden uit de mond, uhh… Piemul 🙂
   Ik denk dat de hoogte waarnaar de energiekosten kunnen oplopen, best wel beangstigend kan zijn. Voor dat je het weet krijg je een rekening die je mogelijk niet eens kunt betalen.
   Het wordt tijd voor een eigen stroomvoorziening in ons huis.
   Daar hoop ik snel wat meer over te vernemen. Ik ben al aan het sparen daarvoor 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.