Advertentie

Kweekvlees slechter dan regulier vlees..!


Kweekvlees is kunstmatig, maar wel degelijk echt vlees dat men laat groeien in een cultivator uit stamcellen van dieren. Op microscopisch niveau is het niet te onderscheiden van vlees. Wat verschilt is de productiewijze. Voor kweekvlees is het fokken en slachten van dieren voor vlees niet nodig en zou het produceren van kweekvlees daarom een duurzaam karakter hebben. Andere benamingen voor kweekvlees zijn in-vitrovlees, gecultiveerd vlees of labvlees. Wat vriendelijker klinkende benamingen zijn diervrij vlees of schoon vlees. In het Engels gebruikt men vooral uitdrukkingen als ‘cultured meat’, ‘cultivated meat’, ‘clean meat’, cell-based meat of lab-grown meat’.

Kweekvlees is een vorm van cellulaire landbouw. Een methode om voedsel te maken door het cultiveren van cellen. Naast vlees worden onder andere vis, zuivel, leer, eieren en zelfs chocolade gemaakt door middel van celkweek. Deze ‘celcultuur’ lijkt op de traditionele fermentatie van bier en yoghurt. In de Verenigde Staten is er al een aanzet om de productie van kweekvlees op gang te brengen. In andere landen is het onderzoek nog volop aan de gang. De idee is dat het kweekvlees milieuvriendelijker is dan de reguliere vleesproductie, maar dat blijkt -uit nieuw onderzoek- volledig naast de waarheid..!

* * *

x

Kweekvlees slechter dan regulier vlees..!

2023 WantToKnow.nl/be

x

Kweekvlees wordt gezien als een duurzaam alternatief voor normaal vlees. Maar hoe is het mogelijk…? Uit onderzoek blijkt dat de productie van kweekvlees een grotere ecologische voetafdruk heeft dan normaal vlees..!! Onderzoekers van de Universiteit van Californië stellen dat de CO2-afdruk van kweekvlees 4 tot 25 keer groter kan zijn dan regulier rundvlees. Maar we moesten toch, om met name van die CO2-uitstoot af te komen, allemaal van het échte vlees af..?

Producenten kunnen vlees kweken op basis van een paar diercellen. Dit betekent ze veel minder vee nodig hebben dan de reguliere vleesproductie en dus minder uitstoot. Andere genoemde voordelen zijn dierenwelzijn, en minder verbruik van land, voer, water en antibiotica. Maar voedingswetenschapper Derrick Risner van de Universiteit van Californië en zijn collega’s publiceerden onlangs op BioRxiv een voorpublicatie van door hen uitgevoerd onderzoek, waarin ze stellen dat de huidige productie van kweekvlees het klimaat veel meer belast dan gewoon vlees.

Ze concluderen keihard, dat commerciële productie niet mogelijk is. Dit onderzoek is actueel en moet nog wel door andere wetenschappers beoordeeld worden (zg. peerreview). De huidige kweekvleesproductie kost te veel energie volgens de wetenschappers. Voor het voeden van de dierlijke cellen is voedingsvloeistof nodig die bestaat uit suikers, groeifactoren, zouten, aminozuren en vitaminen. Deze stoffen kosten elk energie te verkrijgen.

Daarnaast moeten deze van farmaceutische kwaliteit zijn, omdat anders het kweekproces mislukt. Om deze kwaliteit te verkrijgen moeten de verschillende stoffen gezuiverd worden, en dat is een zeer energie-intensief proces! De onderzoekers berekenden op basis van deze gegevens de CO2-voetafdruk: voor kweekvlees is deze 4 tot 25 keer groter dan rundvlees, 100 tot 750 keer meer dan kip en 55 tot 335 keer meer dan varkensvlees.

Volgens de onderzoekers is dit de minimale milieubelasting. Ze namen  mogelijke productieverliezen, opslag, transport en andere milieueffecten niet mee in de berekening. Deze zouden de voetafdruk kunnen verhogen. Risner en zijn collega’s concluderen dat de huidige kweekmethoden te veel energie kosten. Commerciële productie is volgens hen alleen mogelijk als er nieuwe technieken worden ontwikkeld. Een goed bericht in ieder geval voor de fabrikanten en de consumptie van plantaardige vleesvervangers, die al aan een grote opmars bezig zijn.

Bron: BioRxiv

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.