Advertentie

President Obama legt procedures Guantánamo stil


Guantanamo kampen
Guantanamo kampen

Een paar uur na zijn inauguratie heeft de Amerikaanse president Barack Obama opgedragen om procedures tegen gevangenen in detentiekamp Guantánamo Bay op Cuba stil te leggen.

Obama heeft militaire aanklagers opgedragen rechters te vragen de zaken drie maanden te bevriezen. De Amerikaanse president is opperbevelhebber van de strijdkrachten.

Lees hier het stuk op Elsevier.

Deze passage is afkomstig uit het WTK-stuk: ‘Mission Accomplished’ Mr. Bush?

Gevangen, ook al kon niets worden bewezen

  • Guantanamo Bay. Wellicht de meest gruwelijke beslissing van minister Rumsfeld, met goedkeuren van Bush jr. Een gevangenkamp, dat buiten de VS moest worden gebouwd, om niet in strijd te komen met de grondwet, omdat deze dit soort fratsen duidelijk verbiedt. Ook als gevangenen niets ten laste werd gelegd, ook al kon niets worden bewezen, toch werden deze mensen voor jaren vastgezet. Hiermee haalde Bush de weerzin van de hele democratische wereld op de nek. Want het principe in een democratische samenleving is nog steeds dat mensen pas schuldig zijn, vastgehouden mogen worden, als die schuld bewezen is. Een tenlastelegging voor bepaalde zaken, is de minimale eis voor vrijheidsstraf; maar ook daar werd niet aan voldaan.