Advertentie

25 januari op tv: De Wereld volgens Monsanto


untitledZondag 25 januari zal de Belgische zender Canvas de documentaire De wereld volgens Monsanto uitzenden. Monsanto is een bedrijf dat in 1901 in St. Louis (Missouri) is opgericht als chemisch bedrijf. Tegenwoordig is het wereldleider in genetische genmanipulatie, maar het bedrijf is groot geworden met de productie van onder andere PCB’s.

De documentaire is gebaseerd op het boek De wereld volgens Monsanto (verschijnt mei 2009 bij De Geus) van journalist en filmmaker Marie-Monique Robin. Door middel van nooit eerder verschenen documenten  en  getuigenissen van slachtoffers, wetenschappers en politici wordt met dit boek aangetoond dat het bedrijf Monsanto heel goed wist hoe schadelijk PCB’s voor mens, natuur en milieu waren en nog steeds zijn. Robins onderzoek, dat zich uitstrekt van de Verenigde Staten tot Azië en Europa,  bewijst dat niet alleen Monsanto hier schuldig aan is, maar ook (natuur)organisaties en overheden.

Robin heeft veel documentaires gemaakt, waarmee ze al een tiental internationale prijzen gewonnen heeft, onder andere de Prix Albert-Londres in 1995 voor haar documentaire Voleurs d’yeux,  over de diefstal van kinderogen in ontwikkelingslanden. Ook heeft ze reportages gemaakt in Latijns-Amerika, Afrika, Europa en Azië. Hiernaast heeft ze ook verschillende boeken geschreven, waaronder Voleurs d’organes, enquête sur un trafic (1996), Les 100 photos du siècle (1999)  en  Le sixième sens, science et paranormal.