Advertentie

Rechtbank: ‘Coronapas in Wallonië onwettig’!!


Rechtbank België:

‘Coronapas in Wallonië onwettig’!!

2021 WantToKnow.nl/be

x

“Trek deze situatie recht, anders is de dwangsom € 5.000 per dag” Dat is het commentaar van de rechter van een rechtbank in Namen, op zijn vonnis betreffende de zaak tegen de Belgische QR-variant, het ‘Corona Safe Ticket’. Deze is dus vanaf de dag van het vonnis in Wallonië onwettig verklaard. Als er geen maatregelen worden getroffen om die situatie recht te trekken, moet het Waalse gewest binnenkort dus die dwangsom van € 5.000,- per dag betalen.

‘Notre bon Droit’ (‘Ons goed recht’) is een alliantie van gezondheidswerkers, wetenschappers, advocaten en burgers, die al een tijdje een strijd voert tegen de coronapas in België. Deze pas, die in België ‘Corona Safe Ticket’ werd gedoopt, geeft aan of iemand gevaccineerd is tegen het coronavirus, of recent negatief testte of genezen werd verklaard. De pas wordt in heel België, net als in Nederland, gebruikt om onder meer de toegang tot de horeca te regelen. Maar er is een verschil.. Inmiddels heeft een rechtbank in Namen, de alliantie ‘Notre bon Droit’ in het gelijk gesteld.

De rechter vindt dat deze maatregel zodanig de burgerlijke vrijheid beperkt, dat die maatregel niet in verhouding staat tot de nagestreefde doelstellingen! (= disproportionaliteit)

Deze rechtbank geeft de vzw (vereniging zonder winstoogmerk) nu in kortgeding gelijk. “Er zijn in het Waalse decreet meerdere zaken vastgesteld die wettelijk in tegenspraak zijn met het Europees recht en het recht op bescherming van persoonsgegevens. In het vonnis staat onder meer ook te lezen dat het niet aangetoond is dat de coronapas het enige alternatief is voor een nieuwe lockdown”, klinkt het. De maatregel beperkt zodanig de vrijheid, dat die niet in verhouding staat tot de nagestreefde doelstellingen, vindt de rechter.

Volgt vervolgens ook Brussel?
Het Waals gewest moet nu maatregelen nemen om de situatie recht te zetten tot er een uitspraak ten gronde is. Vanaf de termijn van zeven dagen na de betekening van het vonnis van de rechtbank, staat deze dwangsom van € 5.000 per dag vast. Daarbij zijn ook de gerechtskosten voor rekening van de Waalse overheid. Wellicht dat dit vonnis nóg verder gaat strekken, want de alliantie/vzw heeft ook nog een Kort Geding aangespannen bij de rechtbank in Brussel, waar op 8 december wordt gepleit.

De Waalse regering laat in een korte reactie weten dat het CST, de coronapas, in Wallonië van kracht blijft. Maar de regering gaat wel in beroep tegen de uitspraak.  De regering heeft akte genomen van de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg in Namen. Die beslissing annuleert het Waalse decreet niet en dus blijft het Covid Safe Ticket van toepassing in Wallonië.”

Overigens krijgt het ‘Covid Safe Ticket’ ook kritiek vanuit heel andere hoek bij onze zuiderburen. Zo verklaarde viroloog Emmanuel André in een interview met ‘De Morgen’: “Het CST heeft niet gedaan wat men ervan verwachtte. Het heeft niet zozeer de vaccinatiegraad verhoogd, maar leidde wel tot meer contacten, en  daarmee dus onrechtstreeks ook tot meer besmettingen!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.