Advertentie

Russische $500-drones vernietigen $10-miljoen-tanks..!!*
Russische $500-drones vernietigen
$10 miljoen-US-Abrahams-tanks..!!

2024 © WantToKnow.nl/be

x

Dure Amerikaanse M1 Abrams tanks die aan Oekraïne zijn geleverd, vallen steeds vaker ten prooi aan Russische drones die slechts een fractie van de prijs kosten, meldde de New York Times zaterdag. Zelfs ‘een van de meest krachtige symbolen van de Amerikaanse militaire macht’ is niet onkwetsbaar voor de aanvallen, aldus de krant. Die ook meldt, dat blijkt, dat minstens vijf van de 31 door de VS geleverde Abraham’s tanks, simpel al zijn vernietigd door Rusland. De NYT voegde eraan toe, dat daarbij ook nog eens drie andere tanks ‘matig beschadigd’ waren..

In de meeste gevallen zijn de tanks vernie tigd door first-person-view (FPV) kamikaze drones, ook wel bekend als loitering munitions. Deze drones kunnen rond hun doel manoeuvreren, voordat ze hun doel raken. Zie het filmpje hieronder, waarbij de drone simpel boven het doek zweeft en vervolgens vuurt. In minstens één geval werd een Abrams tank ook uitgeschakeld in een duel met een Russische T-72B3 gevechtstank.

Het Russische leger heeft meer dan een dozijn filmpjes gepubliceerd, meestal afkomstig van drones, waarop de vernietiging van door de VS geleverd materieel te zien is. Volgens de NYT bleken de tanks ‘eenvoudiger te kunnen worden uitgeschakeld door exploderende drones dan sommige functionarissen en experts aanvankelijk hadden aangenomen’. De media haalde de Oostenrijkse historicus en militair expert kolonel Markus Reisner aan, die de situatie als ‘ongelooflijk’ beschreef. De krant beschreef de Russische UAV’s ook als ‘zeer nauwkeurige, goedkope tankdoders’.

De nauwkeurigheid van de drones is meer dan 90%, aldus de NYT, die eraan toevoegde dat ze ook in staat zijn om zware bepantsering op de zwakste plekken te raken. De drones/UAV’s ‘zullen slechts US$ 500 kosten’, aldus de krant. En deze drones zijn in staat om ‘één Abrams-tank van US$ 10 miljoen uit te schakelen’. De krant merkte op dat er in militaire kringen geen geluiden te horen zijn, waarbij een ‘gemakkelijke of eenduidige’ manier wordt aangeduid, om een tank te verdedigen tegen een drone-aanval.

Deze Abrams tanks van Amerikaanse makelij maakten eind februari hun langverwachte opwachting aan het front tijdens de Oekraïense inspanningen om de oprukkende Russische troepen te stoppen na de inname van de Donbass stad Avdeevka. Een batch van 31 stuks M1-Abrams tanks werd begin vorig jaar aan Kiev toegezegd, voorafgaand aan het uiteindelijk rampzalige Oekraïense tegenoffensief. De volledige levering vond half oktober plaats, toen het noodlottige offensief al grotendeels was uitgeput.

Kijk naar de vernietiging van een van de Abrahams tanks
Een Russische kamikaze drone van het Lancet-type heeft een door de VS geleverde Oekraïense M1 Abrams tank geraakt, zo blijkt uit deze beelden die online zijn verschenen. Deze nieuwe video, die naar verluidt is opgenomen in de buurt van het dorp Solovyovo in de Russische Volksrepubliek Donetsk, toont hoe de rondzwervende munitie een stilstaande M1 Abrams tank raakt. De drone raakt de tank op het dak van zijn koepel, waardoor blijkbaar de rookgranaatwerpers afgaan, die ongecontroleerd beginnen te ontploffen en het zicht belemmeren. De omvang van de schade aan de tank was niet direct duidelijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.