Advertentie

Uitgelekte medische gegevens: straks het EPD?


medische misserWist jij dat uit gedegen onderzoek blijkt dat er jaarlijks maar liefst 2000 doden en 38.000 gewonden vallen, door toedoen van reguliere artsen en verpleegkundigen in Nederlandse ziekenhuizen? En dat zijn dus alleen nog maar de ziekenhuizen. Een aantal dat vele malen hoger ligt dan het aantal verkeersdoden, want dat zijn er jaarlijks zo’n 660. RTL Nieuws is al een tijd op onderzoek in dit dossier en wil weten wat de oorzaken zijn van de ernstige fouten, die door de overheid nauwelijks lijken te worden gezien als ‘verbeterpunten’…

RTL gaat van de gedachte uit, dat door aandacht te vestigen op deze materie, zorginstellingen zich mogelijk meer genoodzaakt voelen, om méér aandacht te besteden aan de kwaliteit van de zorg. n 2011 kwamen er maar liefst 10.000 meldingen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg binnen van zorgverleners, zorginstellingen en particulieren. Slechts een klein deel hiervan, in 2011 slechts 1461 gevallen, neemt deze inspectie in behandeling.

Kijken we naar welke meldingen in behandeling werden genomen, dan zien we dat dat 670 gevallen waren in de  eerstelijns gezondheidszorg (o.a. huisartsen): 670 en 780 in de specialistische zorg (o.a. ziekenhuizen), en overig waren dat er 21. Meestal blijft het bij een waarschuwing of een advies. Slechts in twaalf gevallen leidde in 2011 een melding tot een tuchtzaak…

x

* * *

x

Uitgelekte medische gegevens: straks het EPD?

2013 WantToKnow.nl/.be

x

De vraag hoe veilig uw gegevens straks zijn in het EPD (elektronisch patiënten dossier) lijkt indirect al beantwoord, nu er een lijst met meer dan 1000 medische missers in handen is gekomen van RTL.

RTL-nieuws heeft via een omweg een lange lijst met vermoedelijke medische missers en blunders in de zorg in handen gekregen. Hierop staan onder meer meldingen over honderden patiënten die door fouten of ongelukken ernstige complicaties hebben opgelopen of zijn overleden.

operatiekamerDe lijst biedt voor het eerst een uniek inzicht in wat er vaak fout gaat in ziekenhuizen en behandelkamers. Het gaat om pakweg duizend meldingen over verwaarlozing, ongelukken in operatiekamers en grote fouten door medisch personeel. Meer dan 700 patiënten staan met naam en toenaam gemeld. En er worden 300 overlijdensgevallen genoemd.. Misdiagnose komt op de lijst het meest voor als oorzaak van complicaties bij patiënten, waarbij in 63 gevallen misdiagnose zelfs tot overlijden leidt. Daarnaast is er vaak ook sprake van nalatig handelen door zorgverleners.

En natuurlijk hoorde deze informatie eigenlijk achter slot en grendel bewaard te worden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dus dat een dergelijke lijst überhaupt uitlekt, roept in ieder geval de vraag op of vertrouwelijke medische informatie wel goed wordt bewaard door een instantie die de kwaliteit van de gezondheidszorg in de gaten dient te houden. Op de lijst staan veel patiënten met naam en toenaam genoemd. De vraag op het EPD straks veilig is, is dan ook meteen beantwoord!

Edith Schippers, bepaalt of jij als patiënt een vrije keuze hebt.. Wat kan de minister zelf voor bewijzen overleggen voor 'aantoonbare efficiency'...?!
Edith Schippers en een gammele Inspectie voor de Volksgezondheid..

De meldingen zijn gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaan o.a. over artsen die grote fouten hebben gemaakt in de operatiekamer, ambulances die naar het verkeerde adres worden gestuurd en huisartsen die een onjuiste diagnose stellen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wilde niet op de lijst reageren, maar heeft wel aangegeven dat het om erg privacygevoelige informatie gaat. Ze wil wel dat de politie de zaak onderzoekt.

Ministers Schippers probeert de Zwarte Piet kwijt te raken..
Opnieuw een misser van het ministerie van Edith Schippers van Volkgsgezondheid. Zij noemt het uitlekken van de IGZ-lijst met medische zaken ‘volstrekt onacceptabel’. Ze vindt het terecht dat de inspectie daar aangifte van heeft gedaan.
Alsof degene die de lijst in handen heeft gekregen, een beroepskraker zou zijn.. Kan het ook zijn dat de IGZ haar gegevens op gammele wijze bewaard..? Gegevens horen absoluut en überhaupt niet te bereiken te zijn, zo simpel lijkt het. Wordt het niet eens tijd dat Schippers de recherche controle laat doen naar de veiligheid binnen deze Inspectie..?

Schippers wil zo spoedig mogelijk weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook wil ze kijken hoe dit in het vervolg voorkomen kan worden. Vorige week heeft de minister Schippers een verbeterprogramma voor de IGZ naar Tweede Kamer gestuurd. De kneuterigheid lijkt de boventoon te voeren bij een ministerie dat stoer doet, maar feitelijk lemen voeten blijkt te hebben.

* * *

 

7 gedachten over “Uitgelekte medische gegevens: straks het EPD?

 1. Ik ben altijd fel tegenstander geweest van het EPD. Als informaticus weet ik dat geen enkele computer afdoende is te beveiligen tegen inbraak, virusaanvallen of wat dan ook.
  Pas wanneer de beveiliging daadwerkelijk voor 100% gegarandeerd kan worden (dit gaat nooit lukken!), zal ik toestemming geven om mijn gegevens in het EPD op te slaan.
  Het gevaar rijst zelfs dat het EPD op termijn gebruikt kan worden voor andere doeleinden dan uitsluitend medische behandelingen. Wie geeft mij de garantie dat dadelijk mijn verzekeraar geen inzicht krijgt in het EPD? Volgens de Nederlandse overheid gaat dit niet gebeuren, maar ik vertrouw die club net zo veel als het weer: helemaal niet dus!

 2. Wonderlijk fenomeen, dat groepje regulieren. Uit hun eigen gelederen en met (uiteraard) behulp van de farmaceutische industrie werd de ‘vereniging tegen kwakzalverij’ opgericht. Er was maar één Silvia Millecam nodig voor een jaren durende bijna krankzinnige hetze tegen de additieve en alternatieve zorg, terwijl de doden bij bosjes vielen in hun eigen wereldje en er (inderdaad) dertig tot vijftigduizend mensen door hun toedoen (of op zijn minst onder hun invloed) in de WAO terecht kwamen. Ik heb als breed ontwikkeld therapeut met mijn praktijk alleen maar uit behandelde mensen binnen gekregen omdat ik (en hierin spreek ik voor mijn hele beroepsgroep) door die niet aflatende hetze achteraan de de lijn zit. Mijn praktijk als afvoerputje van de zorg. Van die chronisch zieke mensen heb ik tachtig % binnen een jaar genezen verklaard, inclusief bijv. zware reuma gevallen. Mijn kosten werden niet of nauwelijks vergoed door de verzekeraars. Mensen konden mij eigenlijk niet betalen. Ik ben gek genoeg geweest om in verschillende gevallen zwaar onder de prijs te werken omdat ik die mensen niet nóg een keer wilde laten barsten…..verdiende geen droge boterham en werd door mijn eigen beroepsvereniging aan alle kostenvretende eisen gehouden die gelden voor een artsenpraktijk…..jaha……dáár in worden wij zéér serieus genomen door het ministerie, en verder hebben wij als kwakzalvers ons muil te houden en vooral geen kritiek te hebben op dit festival van verdwaasde marionetten, wat wil doorgaan voor een ministerie. U als lezer zult inmiddels begrijpen dat ik walg van dit wereldje waar de kreet van Hypocrites in de plaats is gekomen voor de eed van Hippocrates. Waar driekwart van de studenten medicijnen studeren voor het geld en de status. Waar iedere arts met gezond verstand en interesse in additieve zorg (zoals homeopathie) door de eigen beroepsgroep wordt uitgekotst en doodgezwegen. Maar ja……in het land der blinden…….! en éénoog is de farmaceutische industrie (bayer) met zijn praktijken in de wortels van het nazisme. Die zitten niet op gezonde mensen te wachten. De reguliere zorg haalt alle hete kolen uit het vuur omdat ze zonder die farmaceutische industrie nergens zijn, volkomen verstikt in elkaars omhelzing. Veredelde mecaniciëns zijn het geworden. Techneuten in details zonder inzicht in het geheel. Overigens wil ik benadrukken dat ik diep respect heb voor wat ze wél kunnen als iemand in de prak gereden is. Dáár zijn het meesters in, maar elk voorstel tot samenwerking tussen deze groep en de additief geneeskundigen op het gebied van de chronische ziektebeelden is nog steeds vloeken in de kerk.De burger/patient wordt onder die wals van idioterie geslachtofferd omdat dat zo lekker veel geld op levert. Ik wens de wereldburger een sterke gezondheid toe.

  1. Helemaal mee eens wat u daar schrijft. Ik kwam bij een orthomolecuaire arts, die kon vinden wat ik had. Niet de reguliere huisarts.Ze denken héél wat te zijn, maar ondertussen moet je je eigen gezondheid goed in de gaten houden!!!

  2. Mooi Brinn. ik ben inmiddels wel heel nieuwsgierig wie je bent en wat voor soort therapeut jij bent.

   Ook ik had te maken met uitbehandelde mensen. Een kan ik me nog heel goed voor de geest halen. Een man met enstige wervelkanaalstenose… compleet afgeschreven door de artsen en een heftig shockconflikt door de mededeling van diezelfde artsen dat hij binnen een half jaar in een rolstoel zou belanden en afhankelijk tot en met. Ik ben 6 weken intensief met de man aan de slag gegaan en hij ging zich steeds beter voelen. Uiteindelijk hoorde ik niets meer van hem, naar later bleek dat hij 3 bergen had beklommen, omdat hij volledig klachtenvrij was en bleef!!

 3. Buitengewoon juist wat hier geschreven wordt, want zowel het IGZ als Schippers met haar hele ministerie dansen naar andermans pijpen, maar dat zijn niet die van de zorgbehoevenden.. Als deze mensen spreken en je let goed op dan zie je gewoon dat ze liegen alsof het gedrukt staat, omdat datgene wat er werkelijk speelt te erg is om te verteren en bovendien de basis van hun of de macht zou aantasten… Pappen en nathouden heet dit, maar hoelang nog ?

 4. Toestemming regelen
  Op deze website kunt u toestemming regelen help tekst voor het elektronisch beschikbaar stellen van uw medische gegevens help tekst via de zorginfrastructuur. U kunt de toestemming regelen bij uw huisarts en apotheek.

  (Onder ‘Veelgestelde vragen’):
  Als ik geen toestemming geef, worden er dan helemaal geen medische gegevens over mij uitgewisseld?
  Uw zorgverlener mag uw gegevens alleen met uw toestemming beschikbaar stellen voor raadpleging via de zorginfrastructuur. Als u geen toestemming geeft, kan de zorginfrastructuur daarvoor niet worden gebruikt.

  UW GEGEVENS KUNNEN OOK OP ANDERE MANIEREN WORDEN UITGEWISSELD VIA REGIONALE NETWERKEN. Uw zorgverlener kan u hier meer over vertellen.

  https://www.ikgeeftoestemming.nl/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.