Advertentie

Het EPD, uw persoonlijke gegevens ‘op straat’..?


ZOETERMEER-BRIEF-PATIENTENDOSSIER

x

Het EPD, uw persoonlijke gegevens ‘op straat’..?

2012 © Wanttoknow.nl/.be

(bron: o.a. HIER en HIER)

x

Het EPD, elektronische patiëntendosier, is een hot topic in Nederland. En terecht natuurlijk, want als al jouw medische gegevens op het internet worden gezet, achter virtueel traliewerk, waarvan ‘sommigen’ de sleutel krijgen, lijkt misbruik en uitbraak op de loer te liggen. Dit artikel verscheen onlangs in dit kader en wij geloven dat het verstandig is dat deze informatie in Nederland wordt verspreid.

Jouw ziektekostenverzekeringsmaatschappij heeft toegang tot de rekeningen en uitgaven die jij indient bij hen, zodat zij weten waar ze je voor vergoeden. Maar zouden zij ook toegang moeten krijgen tot al je medische gegevens..? Toch krijgen ze dit.
En wat dacht je van farmaceutische bedrijven, die nieuwe klanten zoeken? Zij zouden ook toegang kunnen gaan krijgen..! In een wereld waar al zo weinig nog privé is, lijkt het erop dat nu je meest persoonlijke informatie verkocht kan gaan worden..

“Je verkoopt je privacy voor de kosten van jouw zorg” zegt Dr. Steward Segal. Deze privé-informatie wordt verkocht aan bedrijven die onderzoek doen naar ‘het profiel van medicatie voorschrijving’ bij artsen. Allemaal in het kader van verkoopstimulans van pharmaceutische middelen.
Dat de gegevens die dit bedrijf te pakken krijgt, gestript zou moeten zijn van de identiteit van de patiënten waaraan de artsen deze medicaties voorschrijven, blijken er toch achterdeurtjes te zijn.. Vraag het aan mensen in de VS die briefkaarten krijgen van farmaceutische bedrijven, met vragen over hun specifieke medische conditie.

Natuurlijk, Big Pharma claimt dat zij het beste voorhebben met je; want tenslotte willen ze alleen maar kijken wat jouw huisarts voor recept-uitschrijfgedrag heeft, zodat zij er beter voor kunnen zorgen dat hun medicijnen ‘passen’ bij deze artsen, en bij jou, natuurlijk.. En bedenk  dat dit verhaal dus niet over geld gaat, maar over jouw gezondheid… Geloof jij het..?? Als je écht zo naief bent, wordt het tijd dat je wakker wordt.

“Maar wacht eens even, ik heb toch een formulier getekend, waarop uitdrukkelijk staat, dat ze mijn informatie niet mogen verkopen..?” Nee, helaas, deze formulieren zijn ‘gebakken lucht’… De formulieren die patiënten in de VS tekenen, de zg. HIPAA-formulieren, (Health Insurance Portability and Accountability Act) gaat inderdaad over de privacy van je medische gegevens. Maar hoe deze regels worden toegepast en vooral de uitzonderingen die erop mogen worden gemaakt, zijn op zijn zachtst gezegd ‘verwarrend’.. In sommige uitzonderingen mogen farmaceuten deze informatie gewoon keihard gebruiken als basis voor hun marketinginspanningen.

Minister Schippers, het EPD en de veiligheid.. Een verhaal apart, want de minister heeft geen ideeee of de veiligheid gewaarborgd is.. Bizar.. Haar woorden: "Gezien de diversiteit aan (regionale) systemen is het niet mogelijk een algemeen oordeel te geven over de veiligheid en het beheer."
Minister Schippers, het EPD en de veiligheid.. Een verhaal apart, want de minister heeft geen ideeee of de veiligheid gewaarborgd is.. Bizar.. Haar woorden: “Gezien de diversiteit aan (regionale) systemen is het niet mogelijk een algemeen oordeel te geven over de veiligheid en het beheer.” (klik voor lead)

Jouw persoonlijke, ‘vertrouwelijke’ medische gegevens, worden gewoon weggegeven, verhandeld, zoals zeg maar e-mailadressen worden weggegeven en verhandeld. En daarvan hebben we allemaal wel de ervaring dat misbruik aan de orde van de dag is..

Eén van de voorbeelden hoe medische informatie wordt gedeeld, is wanneer een ziekenhuis haar adressen van haar patientenlijst gebruikt, om jou te informeren over een nieuwe dienst die ze aanbieden, een nieuwe dokter die in dienst is getreden, of een geld-inzamelings-aktie.

Een voorbeeld van wanneer informatie niet mag worden gedeeld, zonder aanvullende authorisatie van jouw kant, is het volgende. Een verzekeraar, die jouw medische informatie in handen heeft, via een van jouw behandelaars, gebruikt en verkoopt vervolgens deze gegevens om jouw aanvullende verzekeringen aan te bieden, of een ander product dat gerelateerd is aan diensten die je eerder ontving. Je ziet hoe verwarrend deze voorbeelden al zijn, en hoe de verschillende diensten en organisaties in de VS al in staat zijn om toegang te krijgen tot jouw medische informatie en misbruik kunnen maken van de verwarring rondom de vage regelingen rondom patientendossiers.

De bottom line is dat jouw medische informatie helemaal niet zo privé is als je zou denken, noch zo vertrouwelijk als je zou willen. Maar wat is daar eigenlijk nog verrassend aan? Alles lijkt zijn prijs te hebben tegenwoordig. Onlangs werd bijvoorbeeld bekend dat een blogger erin slaagde om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van meer dan 1 miljoen Facebook-users, voor minder dan US$ 5,-….!

Wie weet wat jouw medische gegevens waard zijn voor Big Pharma.

Bronnen: CNN en Mercola

6 gedachten over “Het EPD, uw persoonlijke gegevens ‘op straat’..?

  1. Ik zit met een enorme tweestrijd: Aan de ene kant vind ik dat het contact tussen de Dokter enerzijds, en ik anderzijds, strikt prive moet blijven. Aan de andere kant, ik ben sinds kort invalide, en 3 hersen-operaties gehad.

    Daarom heb ik zoiets van: Laat het openbaar zijn dat ik geen hersen-operatie wil, maar er is GEEN tussenweg!

    Dus; als er niets anders op zit, dan het een en ander openbaar te maken, doe het, maar anders… Doktersbezoeken blijven STRIKT prive!

    Met groet,

    Micha.

    1. Helaas Micha blijven ook huisartsenbezoeken niet prive. Ik heb een brief van mijn huisarts gekregen waarin het volgende staat:

      Het gaat om de volgende delen van uw medische dossier, alle belangrijke diagnoses/ziektes die bij u zijn vastgesteld, in het bijzonder die van de afgelopen 2 jaar, aantekeningen door uw huisarts gemaakt van uw bezoeken van de laatste 4 maanden, allergieen waar u last van hebt en de medicijnen die u gebruikt. Zie voor meer informatie http://www.vzvz.nl

      En ik denk dat uiteindelijk de medische informatie toch bij de verzekeraars terecht komt met alle gevolgen van dien.

  2. Had bij Klink’s poging al meteen bezwaar ingediend. Nu ook maar meteen gedaan en gelukkig voor 1-1-2013. Nu kan je geen bezwaar meer maken. Men moet nu eerst toestemming vragen aan de cliënt (sure!) voor inzage. Iedereen die dit gelooft gelooft in sprookjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.