Advertentie

Vonnis: ‘De Verpanding’ mág worden verkocht!!


wanttoknow sven hullemanx

 Ons artikel uit april 2015. (KLIK VOOR DOORLINK)

x

* * *

‘Een formidabele prestatie van ‘Stop de Restschuld’.
Vrijheid van meningsuiting is volgens het Hof in Den Haag belangrijker,
dan de bescherming van de privacy van de Rabobank medewerkers.

Ik ben benieuwd hoe dit gaat uitwerken,
nu mensen zich niet meer in anonimiteit kunnen verschuilen achter de werkgever.’

drs. Ad Broere,
bij de publicatie van het vonnis.

* * *

x

x

Vonnis: ‘De Verpanding’ mág worden verkocht!!

x
2016 © WantToKnow.nl/be
x
Het boek ‘De Verpanding’, waarin wordt beschreven hoe twee ondernemers uit de kunstwereld door toedoen van de Rabobank in de financiële problemen komen, mag in tegenstelling tot een eerdere uitspraak gewoon verschijnen. ‘De Verpanding’ beschrijft de zaken van twee ondernemers die in verband met een bedrijfsbeëindiging en een restschuld geconfronteerd werden met de afdeling Bijzonder Beheer van de Rabobank.
x
de verpanding boekcoverDe rechtbank in Den Haag bepaalde in april 2015 dat het boek, waarin Rabo-medewerkers met naam en toenaam worden genoemd, een grote inbreuk op hun privacy voorstelt. Een voorzieningsrechter sprak destijds uit dat het boek uit de handel moest verdwijnen en dat de volledige namen van de Rabobank-medewerkers geschrapt moesten worden.
 x
In hoger beroep heeft het gerechtshof in Den Haag nu echter besloten deze eerdere vorderingen af te wijzen.
x
“Volgens het hof weegt in dit geval de vrijheid van meningsuiting van de uitgever (de Stichting Restschuld Eerlijk Delen) zwaarder dan het privacy-recht van de bankmedewerkers. Daarbij heeft het hof meegewogen dat de beschuldiging van diefstal niet op de medewerkers afstraalt, dat die medewerkers van de publicatie hooguit geringe nadelige gevolgen kunnen ondervinden en dat met die publicatie beoogd is een in ondernemerskringen gevoelde misstand (in de relatie Bijzonder Beheer-klant) aan de kaak te stellen.”

Afdeling ‘Bijzonder Beheer’ aan de schandpaal..!
In het betreffende boek wordt de Rabobank een onwelwillende en harde opstelling tegen haar klanten verweten. Op de achterkant wordt ook het woord ‘diefstal’ gebruikt. De Rabobank heeft een verbod gevorderd op de publicatie van de namen van haar (oud-)medewerkers die in het boek  worden genoemd. Volgens de Rabobank worden die medewerkers door de publicatie in hun recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer (privacy) aangetast. De voorzieningenrechter van de rechtbank heeft deze vordering toegewezen.

De Rabobank heeft het gepresteerd het gehele vermogen van een klant te laten verdampen.
Zij hebben ons geplunderd en bestolen.
Als ik nog geld over had gehad zou ik ze een proces hebben aangedaan!
Wegens diefstal, misbruik van ‘zorgplicht’; misbruik van pandrecht en onethisch gedrag”.
Wim Koperberg, een van beide hoofdpersonen uit ‘De Verpanding’.
Het Haagse hof wijst de vordering van de bank alsnog af. Volgens het hof weegt in dit geval de vrijheid van meningsuiting van de uitgever (de Stichting Restschuld Eerlijk Delen) zwaarder dan het privacy-recht van de bankmedewerkers. Daarbij heeft het hof meegewogen dat de beschuldiging van diefstal niet op de medewerkers afstraalt, dat die medewerkers van de publicatie hooguit geringe nadelige gevolgen kunnen ondervinden en dat met die publicatie beoogd is een in ondernemerskringen gevoelde misstand (in de relatie Bijzonder Beheer-klant) aan de kaak te stellen.
x
De Verpanding, het boek
De Verpanding is geschreven door Paulien Derwort, in opdracht van Stichting Restschuld Eerlijk Delen (R.E.D.). Deze stichting komt op voor mensen die door toedoen van hun bank in de problemen zijn geraakt, voornamelijk door restschulden. (Wil je deze stichting steunen? Dat kan. Ga naar www.keerdebank.nl. Daar vind je meer informatie over de zaken van Koperberg en Van Veen, maar je kunt er ook een eigen verhaal delen.)

* * *

2 gedachten over “Vonnis: ‘De Verpanding’ mág worden verkocht!!

  1. Zou er dan toch nog Recht met een hoofdletter bestaan en worden toegepast zonder aanziens des persoons?

    Met vriendelijke groet uit Tukkerland,
    Harrie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.