Advertentie

Bye Google.. Hello ‘Ixquick’ en ‘Duck Duck Go’..!


yes we scanHet draait allemaal om privacy, en jouw bereidheid om daar een deel, een groot deel of misschien zelfs álles van op te geven.. De opmerking dat je toch niets te verbergen hebt, slaat in onze optiek volledig de plank mis.. Het gaat erom dat jouw privacy autonoom hoort te zijn, jouw gegevens dienen alleen, uitsluitend alleen te worden gebruikt, bewaard en/of geanalyseerd, als jij daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. Maar zo werkt het niet voor de grote bedrijven op internet..

Vóórdat je gebruik kunt maken van hun diensten, dien je uitdrukkelijk afstand te doen van jouw privacy.. Via het plaatsen van een kruisje.. Want dát je afstand van je privacy, staat er natuurlijk niet zo zwart/wit! Ze kijken wel uit, maar daar komt het simpel gezegd wel op neer. Het wordt in bedekte termen gemeld, zoals bijvoorbeeld dat Facebook gebruik mag maken van jouw gegevens voor commerciële doeleinden.. Tja, als je daar niet meer doorheen leest, dan weten wij het ook niet meer..

Dit artikel is niet bedoeld om je bang te maken, maar wakker, en om je een alternatief aan te reiken, zodat je jezelf kunt beschermen, EN de mensen te steunen die alternatieven aanbieden voor de ‘geijkte’ paden die we lopen sinds we internet gebruiken. Wist je dat al meer dan 11 miljoen mensen wereldwijd hun Facebook-account hebben beëindigd, omdat ze zich besodemietert voelen door Facebook? En natuurlijk doo al die andere megalomane bedrijven, die zeggen dat ze het goed met je voorhebben, maar daarna volstrekt het tegenovergestelde doen! We zijn echter besodemieterd. Begin met veranderen, er zijn mogelijkheden te over..! Verwacht geen ‘mea culpa’ van deze megalomane, onmenselijke bedrijven, maar handel zelf en kies je eigen richting..!

x

* * *

x

x

Bye bye Google.. Hello ‘Ixquick’ en ‘Duck Duck Go’..!

2013 © WantToKnow.nl/.be

x

Er gaan sluwe clubs schuil achter de oprichting van Facebook
Er gaan sluwe clubs schuil achter de oprichting van Facebook (klik voor artikel)

We zijn besodemieterd doordat we niet goed hebben opgelet. Om het even heel kort samen te vatten. We zijn té goed van vertrouwen waren. We zijn naïef geweest, want waarom zou een commercieel bedrijf, dat al snel ná de oprichting vele US$-miljarden waard was, dit niet proberen terug te verdienen, door JOUW gegevens te gebruiken..?

We zijn in onze naïeve onschuld gebruik gaan maken van een aantal computerprogramma’s die ons helpen het internet te gebruiken. Programma’s als onze webbrowser en onze internet-zoekmachine, programma’s gemaakt door bedrijven, die dus een volstrekt ander idee hebben over JOUW privacy dan jij dat hebt (of misschien wel had?), wanneer je gebruik ging maken van hun programma’s…!

Wij schreven hier al 6 jaar geleden over de idiote wijze waarop de geheime diensten in de VS in hun nopjes waren over het internet, dat zo lek was als een mandje. Sterker nog, de verbazing van deze ‘hoge heren’, met hun links naar de ‘krachten achter de schermen’, was niet te beschrijven toen Facebook werd gesteund en mede-ontwikkeld. De bereidheid van mensen om hun privacy op te geven, door allerlei kwetsbare en intieme zaken op een publiekelijk toegankelijke site als Facebook te zetten, verbaasde iedereen.

Hoe lang ga je ermee door, nu je het weet..?
Vind je het allemaal prima dat ze zaken van je te weten komt, die jouw integriteit kunnen aantasten, jouw zelfstandigheid in het geding kunnen doen komen en je kwetsbaar maken voor misbruik en fraude, dan is dit artikel niets voor je. Blijf gewoon je zoekmachine gebruiken die je gebruikt en ga dan ook niet klagen als jouw surfgedrag leidt tot ongewenste consequenties. Wat die zijn, valt niet moeilijk te raden. Stel je voor dat er ergens op de wereld een heel grote, digitale ‘kaartenbak’ staat. Jouw IP-adres, dat is het unieke nummer die jouw internetaansluiting heeft, is voor deze kaartenbak de essentie van hun opslagcriteria. Het betekent heel simpel, dat aan dit IP-adres, de volledige karakteristieken worden gehangen, die jouw persoonlijke karakteristieken vertegenwoordigen.

We gunnen het de mensen van Google ook zo, dat ze een 'gratis' zoekmachine hebben gemaakt.. Alleen horen we regelmatig verdachte geluiden uit die zoekmasjien..!
We gunnen het de mensen van Google ook zo, dat ze een ‘gratis’ zoekmachine hebben gemaakt.. Alleen horen we regelmatig verdachte geluiden uit die zoekmasjien..!

Met andere woorden, in die ‘digitale kaartenbak’ ben je geen anonieme internetgebruiker meer.. Elke stap die je zet op het internet, zal (kunnen) leiden tot uitbreiding van gegevens over jou, in die kaartenbak. Alle gegevens, waarvan de makers van die kaartenbak vinden dat ze relevant zijn, worden bewaard onder jouw IP-adres. Surf je via een andere computer, met dus een ander IP-adres..? Geen probleem voor de kaartenbak, want al snel ben je geïdentificeerd als de ‘hoogstwaarschijnlijke’ IP-eigenaar ‘X’.
Immers je bezoek aan je bank, webmail-account, facebookpagina, werkgever etc. maken binnen een aantal klikken, jouw identiteit duidelijk. En hup, het vastleggen van jouw ‘interessant gedrag’ kan weer doorgaan. Waar het de laatste keer was gebleven, toen je vrolijk fluitend het internet op ging.

Wat weten ze dan wel niet van me..?
Heb je geen benul wat je zo allemaal uitspookt op het internet, in al je onschuld, wat van waarde is voor de ‘wolven-in-het-bos’..? Nou laten we dan het lijstje nog een keer plaatsen, dat we al eerder opsomden over je privé-gegevens, die vrij eenvoudig te achterhalen/vast te leggen zijn.. Een willekeurige blik op een van de meer dan 900 miljoen Facebook-inschrijvingen, geeft je al snel informatie over deze zeer persoonlijk gegevens. Je kijkt lekker mee, want dat kan natuurlijk ook, zonder dat je deze mensen werkelijk kent! Het enige dat degene hoeft te doen die deze informatie wil inzien, is zich als gebruiker aanmelden.

Zo kom je aan de volgende zaken:

  • favoriete muziek, boeken en films
  • adresgegevens
  • steden waar je gewoond hebt en nu woont
  • telefoonnummers
  • e-mail adresgegevens
  • werkachtergrond, waar heb je gewerkt, hoe lang en wat deed je daar..
  • geboortedatum
  • opleidingsgegevens
  • interessegebieden
  • seksuele interesses
  • dagelijkse afspraken schema’s
  • relaties met vrienden en vriendinnen
  • foto’s, zowel privé als wel zakelijke
  • politieke verbindingen en interesses
  • etc

Maar achter de schermen zijn natuurlijk nog veel meer data te vinden, door zg. crossings te maken. Je geeft een computer daarbij de opdracht om binnen deze databank van miljarden gegevens te zoeken naar bijvoorbeeld werkkring X en postcode Y. Je krijgt vervolgens een prachtige lijst van alle mensen die bij dit bedrijf werken EN in een bepaald gebied wonen.

* * *

x

Andere zoekmachine, een eerste stap naar verandering!!

Wij geven je 3 voorzetten!

x

duck duck go2Wellicht is het essentieel, om jezelf scherp te houden EN je privacy te verdedigen, dat je dus stapjes gaat zetten, die -samen met vele anderen- een reuzensprong gaan vormen.. Impliciet aangevend dat je het zat bent te worden besodemietert.. Niets als ‘vanzelfsprekend’ aannemend, maar pro-actief je integriteit versterken.

Dan kan het toch heel simpel zijn om dat eerste stapje te zetten, zoals we je hier willen laten zien.. En wij hebben dat stapje vandaag gezet door Google eruit te donderen, als standaardzoekmachine wel te verstaan. Want in één keer Google aan de kant zetten, voor álle diensten waarvan we inmiddels gebruik maken, en min of meer afhankelijk van zijn geworden, is een wel heel rigoureuze stap.. Hetgeen opnieuw dus maar weer eens de kwetsbaarheid aantoont van de individuele internetgebruiker…

De hierboven manier om gegevens aan jouw IP-adres te koppelen, werkt vooral omdat jouw surfgedrag en internetbewegingen, te volgen zijn. Bijvoorbeeld via Google, een bedrijf dat er geen geheim van maakt dát ze dit doen.. Dus laten we dan ook massaal overstappen op een dienst die gemotiveerd beloofd dit niet te doen! Diensten die zijn opgezet door mensen die bijvoorbeeld ook gratis software maken, de zg. ‘open-source’-software, die voor ieders gebruik beschikbaar is. Twee van die zoekmachines stellen we gewoon even voor: ‘Duck Duck Go’ en ‘Ixquick’..

What about ‘Ixquick’..?
De onderstaande mededeling (in het blauw) halen we van de site van ‘Ixquick’ en willen we je graag laten lezen. ‘Ixquick’ is in Nederland geregistreerd by het ‘College Bescherming Persoongegevens’ (CBP) onder nummer M 1346973. Dit ‘College Bescherming Persoongegevens’ ziet er op toe dat persoonsgegevens zorgvuldig worden gebruikt en beveiligd en dat jouw privacy ook in de toekomst gewaarborgd blijft. Daarnaast is ‘Ixquick’ het eerste bedrijf (!) dat het nieuwe Europese privacy-certificaat mag gebruiken, het ‘EU-privacy-seal‘. (HIER).

europrice‘Het Europees Privacy Certificaat is namens de Europese Commissie ontwikkeld en wordt uitgereikt door EuroPriSe, een consortium van negen Europese privacyorganisaties. Het certificaat wordt toegekend aan IT-producten of diensten nadat de aanvrager een toetsingstraject van twee fases heeft afgelegd. De eerste fase bestaat uit een evaluatieonderzoek door erkende juridische en IT-deskundigen. Daarna volgt een verificatieonderzoek door een geaccrediteerd certificerend instituut.
Bij Ixquick is het evaluatieonderzoek uitgevoerd door technisch expert Certified Secure uit Den Haag en juridisch expert Borking Consultancy uit Wassenaar.  Voor zoekmachine Ixquick bekroont het certificaat de inspanningen om van de privacybewaking van haar gebruikers een speerpunt te maken. “We beloven onze gebruikers dat ze uitstekende zoekresultaten krijgen en dat hun privacy gewaarborgd is als ze zoeken met Ixquick. Dit certificaat is het ultieme bewijs dat wij die privacybelofte ook waarmaken”, aldus Beens.’

 

Ecosia logo zoekmachine

Je kunt nu zelfs je dagelijkse portie ‘googlen’ omzetten in bomen; maar daarvoor is het wel noodzakelijk om niet meer te googlen..! De internetzoekmachine ‘ECOSIA’ plant namelijk van de winst die ze maken aan jouw online-zoeksurfgedrag, bomen in de Sahel in Afrika. Hoe dit werkt?

Ecosia werkt als zoekmachine preciés als Google, en alle andere zoekmachines. Ze verdienen hun geld met de bekende advertenties die naast de zoekresultaten worden weergegeven op JOUW scherm. Het verschil is alleen dat Ecosia 80% van deze inkomsten spendeert aan het planten van bomen in de Sahel; dus zorg je op die manier dat jouw zoekresultaten voor deze aanplanting ‘verantwoordelijk’ zijn. En dat gaat sneller dan je denkt, want om bijvoorbeeld een boom te laten planten in Burkina Faso ben je namelijk maar € 0,28 kwijt. En je kunt ook bijhouden voor hoeveel bomen jij al gezocht hebt… Heel slim van Ecosia..! Je doet dit door een account bij hen aan te maken.

Naast dat het terugdringen van CO2, en het schoner maken van onze atmosfeer, een belangrijk doel is, wil Ecosia met het aanplanten van bomen ook de lokale economie en het lokale ecosysteem een groeiprikkel geven. Mede door ontbossing is het in Burkina Faso de afgelopen 50 jaar ontzettend droog geweest, en deze droogte kost vele levens. Door deze herbebossing van het gebied komen ook andere planten, water en dieren terug naar de regio. Daarnaast wordt er druk samengewerkt met de lokale bevolking die de boomzaden en manden etc. verstrekt en daarmee ook mee verdient aan het planten van de bomen.

De missie van Ecosia is om uiteindelijk maar liefst één miljard bomen te planten! En ook al zijn ze daar nog lang niet, er is al een begin gemaakt. Totaal zijn er door zoekopdrachten al bijna 2 miljoen bomen geplant. En hoe meer mensen het gebruiken, hoe meer bomen er geplant worden. Bekijk de groene zoekmachine hier Het bedrijf is de afgelopen jaren flink gegroeid. Tegenwoordig krijgt de zoekmachine namelijk meer dan 720.000 zoekopdrachten per dag. Kijk naar deze video, voor méér info:

x

‘Ixquick: Geen PRISM. Geen surveillance. Geen achterdeurtjes.

Gigantisch aftap schandaal in de V.S. onthuld.

IXquickDe Washington Post en de Guardian hebben recent een Amerikaans overheidsprogramma met codenaam ‘PRISM’ onthuld, dat op massale schaal data aftapt van het internet. De NSA en de FBI zouden direct toegang hebben tot de servers van 9 grote amerikaanse aanbieders van Internetdiensten, waaronder Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo, Google, YouTube, AOL en Skype. Dit surveillance-programma zou ten minste 7 jaar geleden begonnen zijn. (overzichtjes) Deze onthullingen hebben een felle, internationale discussie doen ontstaan die nog steeds voortduurt.

Ixquick heeft zich altijd al duidelijk uitgesproken ter verdediging van de civiele vrijheden van mensen en hun Privacy in het bijzonder. Het zal u dan ook niet verbazen dat wij een sterk tegenstander zijn van dergelijke ogenschijnlijk grenzeloze spionageprogramma’s als PRISM, die een buitenproportionele inbreuk maakt op onze grondrechten. De historie toont duidelijk aan dat ook overheidssurveillanceprogramma’s, met aanvankelijk goede intenties, gemakkelijk uiteindelijk misbruikt kunnen worden voor hele andere doeleinden dan oorspronkelijk de bedoeling was. Programma’s zoals PRISM ondermijnen onze Privacy, verstoren het vertrouwen in onze overheden, en zijn een gevaar voor het vrije internet.

Ixquick en en haar tweeling-zoekmachine StartPage hebben in hun 14-jarig bestaan geen enkele bit aan gebruikersdata aan de Amerikaanse overheid, of welke andere overheid of instantie dan ook, afgestaan. Niet onder PRISM, en niet onder andere programma’s in de VS of waar dan ook ter wereld.

Dit onderscheidt ons:

  • Ixquick slaat geen gebruikersgegevens op. We maken dat ook overduidelijk naar derden toe, inclusief overheidsdiensten. We slaan geen IP addressen op , gebruiken geen ’tracking cookies’, en er is niets op onze servers te vinden over onze gebruikers waar ook maar iets mee kan worden gedaan. Als we het niet hebben, kunnen we het ook niet afstaan aan ‘Big Brother’. We hebben sinds we bestaan dan ook nog nooit een dergelijk verzoek van welke overheidsdienst dan ook gehad.
  • Ixquick gebruikt standaard gecodeerde (HTTPS) verbindingen om ‘afluisteren’ te voorkomen. Wanneer zoekbewerkingen zijn gecodeerd, kunnen derde partijen, zoals internetproviders, hackers en overheidsfunctionarissen de internetverbindingen niet afluisteren om te bekijken wat de gebruikers zoal zoeken. De combinatie van het niet opslaan van gebruikersgegevens én het gebruik van gecodeerde verbindingen is een ijzersterke waarborg voor uw Privacy.
  • Als Nederlands bedrijf zijn Amerikaanse wetten en regelgeving niet direct op ons van toepassing. Elk verzoek om data van gebruikers af te staan van welke overheidsdienst dan ook (inclusief de VS) zal eerst diepgaand worden onderzocht door onze advocaten, en zal niet worden opgevolgd, tenzij de wet die van toepassing op ons is dit onomstotelijk vereist. En zelfs in dat hypothetische geval zullen we verwijzen naar ons eerste punt : we hebben helemaal geen gebruikersdata om over te dragen. We zullen nooit meedoen met vrijwillige spionageprogramma’s als PRISM.
  • Ixquick kan niet worden gedwongen te spioneren. Gegeven de sterke Privacy wetgeving in de EU is het erg onwaarschijnlijk dat we gedwongen zullen worden mee te doen aan onbegrensde spionageprogramma’s zoals PRISM. En als dit ooit zal veranderen dan zullen we het bevechten tot het einde.

Privacy. Nu meer dan ooit onze missie.

Met vriendelijke groet,
Robert E.G. Beens
CEO Ixquick.com and StartPage.com

* * *

‘Duck Duck Go’..

x

We kunnen hier een heel verhaal over deze zoekmasjien gaan ophangen, maar wellicht is het slimmer dat je de onderstaande illustratie (afkomstig van hun site) doorkijkt. Die vertelt het hele verhaal. En dit simpele filmpje, weliswaar promotioneel, maar de intenties van de makers zit erin opgesloten.

x

Aanvullend dus het hele privacy-verhaal, zoals dat illustratief op de site van DuckDuckGo staat. Heb je behoefte om op (een van) de links te klikken, klik dan op het plaatje, waarmee je bij het origineel belandt, op de site van ‘DuckDuckGo’; daar is dus alles wel clickable..

We wensen je succes met het installeren van één van beide zoekmachines, mocht je daartoe behoefte voelen. Het installeren is -zeker in Firefox-  een plakje cake.. Wij gebruiken inmiddels beide zoekmasjienes naar volle tevredenheid en danken Google voor het gebruik van hún masjien, de afgelopen 10 jaar..!

x

duck duck go total

 

46 gedachten over “Bye Google.. Hello ‘Ixquick’ en ‘Duck Duck Go’..!

  1. Goed artikel, maar om je digitale privacy in het algemeen te verstevigen is meer nodig. Stap eerst eens over op een niet-commercieel besturingssysteem met vrije software, dat is tot nu toe gewoon malware proof en vrij van nsa spyware, en neem dan bovengenoemde maatregelen. Ben je echt paranoia, stop dan met facebook, gmail, twitter, outlook, cloud computing, online backup/synchronisatie en vernietig je smartphone/tablet… Of ga internetten via Tor. Nee dit alles gaat het gros van de mensen ver boven de pet, men begrijpt het gewoon niet, omdat het hele verhaal te ingewikkeld geworden is. Jou offline (als je commerciele software gebruikt) en online sporen worden al jarenlang met elkaar verbonden, maar het is nooit te laat om ‘het’ anders aan te pakken. Wees je bewust van je online acties, gebruik een browser waarmee je jou privacy kunt verstevigen, want een weg terug is er niet meer, tenzij je oud wilt worden zonder digitaal bestaan.

    1. Je kunt gewoon ook de ‘Ixquick’ installeren en regelmatig van zoekmasjien switchen.. Zo gebruik ik Google nog wel voor plaatjes..!
      Mogen ze het verhaaltje afmaken en de plaatjes kleuren.. 🙄

    2. Bij Ghostery moet je opletten dat je de “Ghost Rank” optie niet aanvinkt, want anders worden de verzamelde resultaten verkocht.
      Nog een andere optie voor een blocker is Privacy Badger van de Electronic Frontier Foundation (https://www.eff.org/privacybadger)

  2. In zijn Nieuwsbrief schrijft Johan Oldenkamp het volgende over Startpage:

    “Betere bescherming van online privacy In de Pateo Nieuwsbrief nummer 59 (link) heb ik gewaarschuwd voor hetgebruik van Google als zoekmachine. Als alternatief heb ik toen StartPage.com genoemd, omdat deze zoekmachine naar eigen zeggen geenIP-adressen opslaat (voor de digibeten onder ons: een IP-adres is eenuniek nummer van de internetverbinding; waarbij IP staat voor InternetProtocol). Een bevriende internetspecialist vertrouwt echter ook dezezoekmachine niet, want zij vangen namelijk via nota bene Google geldvoor elke zoekopdracht. Hij verdenkt de mensen achter StartPage.com enIxQuick.com (wat één en dezelfde club is) dat zij middels bangmakerijonwetenden misleiden door onterecht te claimen dat zij beschermingzouden bieden. Niets is minder waar, volgens hem. Zij schermen metschijnveiligheid terwijl zij het IP-adres plus de bijbehorendezoekopdracht linea recta doorzetten naar Google. Hij raadt ons daaromaan om bijvoorbeeld HideMyAss.com te gebruiken. Deze zoekmachineverbergt niet alleen het IP-adres (zoals ook StartPage beweert tedoen), het beveiligt ook de internetverbinding, het verbergt deinternetgeschiedenis, en het beschermt de online identiteit.”

  3. Tja… Verwarring alom. Uit de Pateo Nieuwsbrief van vanmorgen : Betere bescherming van online privacy : http://www.pateo.nl/nieuwsbrief066.htm

    In de Pateo Nieuwsbrief nummer 59 (link) heb ik gewaarschuwd voor het gebruik van Google als zoekmachine. Als alternatief heb ik toen StartPage.com genoemd, omdat deze zoekmachine naar eigen zeggen geen IP-adressen opslaat (voor de digibeten onder ons: een IP-adres is een uniek nummer van de internetverbinding; waarbij IP staat voor Internet Protocol). Een bevriende internetspecialist vertrouwt echter ook deze zoekmachine niet, want zij vangen namelijk via nota bene Google geld voor elke zoekopdracht. Hij verdenkt de mensen achter StartPage.com en IxQuick.com (wat één en dezelfde club is) dat zij middels bangmakerij onwetenden misleiden door onterecht te claimen dat zij bescherming zouden bieden. Niets is minder waar, volgens hem. Zij schermen met schijnveiligheid terwijl zij het IP-adres plus de bijbehorende zoekopdracht linea recta doorzetten naar Google. Hij raadt ons daarom aan om bijvoorbeeld HideMyAss.com te gebruiken. Deze zoekmachine verbergt niet alleen het IP-adres (zoals ook StartPage beweert te doen), het beveiligt ook de internetverbinding, het verbergt de internetgeschiedenis, en het beschermt de online identiteit.

    UPDATE
    Vrijwel gelijk na het versturen de nieuwsbrief met daarin bovenstaand stukje kreeg ik van twee andere internetspecialisten de reactie dat ook HydeMyAss.com niet betrouwbaar is. Eén van hen noemde als alternatieven TorProject.org (link) en AnonyMouse.org (link). Nog beter is volgens hem het verruilen van Windows voor LINUX (wat ook nog eens gratis is). Daarop draaien bijvoorbeeld Ubuntu of Mint, en behoren virussen en spyware definitief tot het verleden. Volgens hem is voor zoekmachines Duck Duck Go (link) de beste.

    1. Kan me werkelijk niet voorstellen Ellen, dat Ixquick de zaak bedonderen kan.. Ze hebben een European approval, en ik neem niet aan dat ze dat zomaar krijgen..
      Veel wat Johan meldt, is ‘hear-say’.. Niet dat daar wat mis mee is, maar het is van één bron. Dusssuhhh..?
      (Overigens hieronder op #4 staat overigens dezelfde boodschap.. Grappig)

    2. Hi Ellen, ik ben algemneen direkteur van Ixquick en Startpage.

      In reactie op de opmerking:
      “Een bevriende internetspecialist vertrouwt echter ook deze zoekmachine niet, want zij vangen namelijk via nota bene Google geld voor elke zoekopdracht…” het volgende:

      Ixquick en StartPage zijn de eerste zoekmachines die het concept privacy introduceerden, dan deden we al in 2006. Tot in het kleinste detail hebben we nagedacht over hoe we de privacy van onze gebruikers kunnen beschermen. Wat we daartoe doen staat in onze privacy policy samengevat. https://ixquick.com/ned/privacy-policy.html

      De opmerking van “de bevriende internetspecialist” slaat nergens op. Ixquick en StartPage tonen een beperkt aantal advertenties en die komen inderdaad van Google. (Met de opbrengsten dekken we de kosten voor servers, support en verdere ontwikkelingen, zoals die voor een encrypted email service StartMail.com.)
      Uiteraard delen we het IP adres van onze gebruiker NOOIT met Google om die advertenties te genereren. We geven GEEN persoonlijke informatie door aan Google en kunnen om die reden alleen advertenties vertonen die uitsluitend gericht zijn op de zoekterm en niet op de historie van de gebruiker. Anders is het als er op een zoekresultaat geklikt wordt (inclusief gesponsorde resultaten). Dan verlaat de gebruiker de veilige omgeving van Ixquick/StartPage en gaat naar de website van de derde partij waar IP adres etc. gevolgd kan worden.
      Ixquick/Startpage biedt een Proxy functie (aangegeven met “Proxy” onder elk resultaat) die je in staat stelt om anoniem de informatie op de site van de derde te lezen zonder daar zelf gezien te worden. Een van de vele privacy verhogende functies die we door de jaren aan onze zoekmachines hebben toegevoegd.
      Er is op het internet veel onzin te lezen over privacy. Hoop met deze reactie een klein stukje juiste informatie te hebben bijgedragen,

      Met vriendelijke groet,
      Robert

    3. Blijkbaar houdt het mensen toch steeds meer bezig. Vooral waar het gaat om wie/wat nog wel te vertrouwen is… Zou het zo kunnen zijn dat we de onwaarheid-waarheid nog niet aankunnen? Of is het een kwestie van blijven zoeken naar het gemak van daar niet over na te hoeven denken? Want dat is immers de grootste valkuil geweest, waardoor we nu zijn waar we zijn: het blinde vertrouwen om al onze gegevens zomaar overal neer te plempen, want we hebben toch niks te verbergen. Right….

    4. Complimenten Robert! Ik gebruik al erg lang Ixquick met mijn eigen instellingen. Zie dat je aan de onderkant een aanpassing heb gedaan over privacy. Dit kan ik erg waarderen, nogmaals complimenten!! Lekker adem halen allemaal 🙂

    1. Kijk in een dubbele spiegel hoe je er werkelijk uitziet..!! Zelfs alle spiegels op de wereld zijn 180 graden verdraaid!! Lees in dat verband het boek over Maria Magdalena, ‘De Spiegel van Magdala’.. Met een ‘open mind’.. Topwerk van dr. Herbert van Erkelens, naar mijn mening.

    2. Och kom. Zorgen om niets want Google kan je NIET (werk in de IT) volgen wanneer je even op de volgende zaken let. Ten eerste dien je al niet in te loggen in google account zodat het je niet kan identificeren door je computer want de meeste hebben een dynamisch IP adres en dat verandert om de 24-48h. En als je hierbij ook nog eens wat trucjes toepast, want hè google is niet de enige die je kan volgen want er zijn …..tig bedrijven die je volgen via tracking cookies, en daarvoor hebben we adblock plus. Die houdt al de reclame buiten of als je een andere goede wil kijk dan eens even op https://www.raymond.cc/blog/. Zelf heb ik daar ook een mededeling gemaakt om AP te tunen. Daarna hebben we nog NoScript en dat passen we samen toe met het veranderen van de browser client. In Firefox doen we dat zo. Geef in de browser in about:config daarna voeg je toe rechts klik-nieuw-string en geef je in general.useragent.override -> Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:39.0) Gecko/41.0 Firefox/41.0. Ga nu naar https://www.whatismybrowser.com/ en voila je surft nu met Linux met firefox 41. En zolang je NoScript niet hoeft uit te zetten op een site zien ze overal dat je surft met Linux met FF. Dus de identificatie van je browser is veranderd en ook kan men je zo niet snel treffen met malware kits die zijn voor Windows want als je ergens komt denken ze dat je Linux bent en laten ze je met gerust en daarna hebben we nog self destructing cookies en voila je bent niet meer te volgen door geen kat. Zelf doe ik dit zo al voor jaren ik heb totaal geen last van reclame of wat dan ook. Dat kan alleen als je niet weet wat je doet en je naakt surft maar doe maar eens wat kleertjes aan met een cloak shield 🙂

    3. O nog eentje vergeten. HTTPS Everywhere zodat je overal surft onder ‘https’ welke site dit ondersteund. Onder Google start ik altijd op onder deze codering. In ieder geval door dit toe te passen krijg je nergens last van en zo kunnen je volgen op bepaalde stukken maar ze kunnen je niet identificeren omdat je ip adres om de zoveel tijd steeds verandert. Dit verandert wel wanneer ipv6 meer op de voorgrond gaat komen maar dan zullen dan ook weer trucjes voor komen. Dus wat ze nu zien is dat je huidige ip 123.123.123.123 is en morgen heb je bijvoorbeeld 321.321.321.321 en je browser is verandert in twee verschillende. NoScript aan heb je deze brower en Noscript uit (wat je wel nodig hebt op bepaalde site om java, of flash,… door te laten. Die browser agents kan je ook veranderen maar dat is niet nodig. En als je echt veilig wilt browser hé installeer dan eens tails onder een VM (virtual machine). Dat wil zeggen dat je bv. onder Windows 7 Linux Tails kunt opstarten zonder uit te loggen en daar dan mee browsen. Nou, veiliger ( is het veiligste Linux systeem op dit moment) kan niet meer. Je bent super anoniem want je surft via tor en je mailt super cryptic. https://tails.boum.org/ en VM workstation.

    4. Is leuk hoor Dianthus,wat je hier allemaal aan digitale guucheltrookjes voorschotelt om jezelf even scherp als ITer te profileren maar ik zou met een beetje goed bestuderen van wat je hier beschrijft nog wel uit de voeten kunnen, echter voor de meesten vrees ik dat deze handelingen toch te hoog gegrepen zullen zijn.
      Voor hen zijn de adviezen in dit artikel wel degelijk een goede alternatief.

    5. Ja Boon, het artikel is van belang voor mensen die zich af willen schermen, waarvoor eigenlijk haha…
      Maar goed, als je dit wilt dan zijn Dianthus adviezen wel een goeie.
      Maar bij een gemiddeld begrip van een gemiddelde gebruiker zullen Dianthus adviezen niet begrijpbaar zijn.
      Dus Dianthus, verzoek aan jou, om de niet ITTer een echte handleiding te geven.
      Misschien een aanvullend topic/artikel op WTK?
      Suggesties zijn goed, maar velen behoeven hulp omdat ze de suggesties niet zelf kunnen uitvoeren helaas…

    6. Jeetje mina, ik zeg altijd Google is je beste vriend 🙂

      Kijk ik surf al van het begin met Google en ik snap heel de zaak om Google wel maar ook weer niet want ik heb er gene last van. Facebook is erger want ik had eens iets gevraagd ivm. koude voeten en lo and behold… even later een mail met sloffen tegen koude voeten. Dat fikst google mij niet hoor en dat is ook te begrijpen omdat google mij niet kent. Die ziet alleen mijn ip nummer. xxx.xxx.xxx.xxx maar dat is morgen weer ene ander. Dus waar gaat ie mij op volgen? En die tips die kan je allemaal natrekken want ik kan dat hier wel uitleggen maar dan begrijp je er nog niets van. Zoek gewoon die zaken op en maak je geen zorgen met zoekmachines. Facebook, twitter, en al die zaken zijn erger maar daar maak ik me ook gene zorgen om want ik weet precies wat in te geven en wat niet. Er zijn er vele die maken zo een gedetailleerd profiel met foto, hobby’s, … en alles erop en eraan. Nou, hoe slim wil je zijn maar mij niet gezien hoor want dat heeft geen enkel nut in mijn ogen buiten dat facebookie zelf een goed profiel van je kan maken en zo gepersonaliseerde reclame kan versturen. Bij Google log ik niet in, cookies worden altijd automatisch verwijderd na 10 seconden, mijn browser agent heeft een andere id dan mijn werkelijke huidige enz. En dan is er nog het feit dat die andere zoekrobotjes wel mooie woordjes kunnen voorleggen maar ik wil ze wel eens zien als ze zo groot zouden zijn als Google en hoe dan het geld ligt te kriebelen als ze ook gegevens zouden gaan uitwisselen. Voorbeelden genoeg van kleintjes die iets groter werden en pats weg goede bedoelingen.

    7. Dianthus, beetje verlate reactie van mij.
      Hoe dan ook is anoniem zoeken wat anders dan anoniem surfen…
      Ik heb gezocht naar wat duidelijke info hieromtrent, naast natuurlijk jouw goede suggesties 😉
      Ik een link gevonden uit 2012, maar volgens mij is de inhoud nog redelijk up to date.
      Zo niet, dan hoor ik graag van je 😉
      http://computeropschonen.com/anoniem-surfen/

    8. Hoi Anna,

      Ja je hebt gelijk dat even zoeken via een zoekrobot nog iets anders is dan geheel anoniem surfen. Nu het zoeken via een google & Co is heel eenvoudig. Kijk eens even of je een dynamisch IP adres hebt en hoelang dit duurt eer je een ander IP adres hebt. Dit hangt af van de provider en als je een dyna. IP adres hebt dan hoef je enkel niet in te loggen in je google account en men kan in feite al niet veel meer zien. Ze zien dan enkel dat je huidige ip adres dat en dit zoekt maar je identiteit kunnen ze niet achterhalen omdat ten eerste ze dit moeten aanvragen bij je provider en ten tweede verandert je ip adres om de 24-48h waardoor ze niet je over heel de weg kunnen volgen. Natuurlijk wel oppassen waar je je email doorgeeft. Het beste is gewoon om ene Yahoo account aan te maken en daar kun je genoeg email aliassen aanmaken zonder je identiteit te hoeven prijs geven.

      Over het surfen klopt het dat je met VPN kunt surfen maar het enige nadeel is dat deze niet gratis zijn. Deze kosten voor een goede +- 3/5euro de maand. Ze zijn ook gratis maar dan neemt je snelheid teveel af wat niet echt ideaal is voor dagelijks gebruik maar die VPN heb je niet nodig hoor. Gewoon even Noscript downloaden en daarna even zien voor een goed ad- blocker via https://www.raymond.cc/blog/10-ad-blocking-extensions-tested-for-best-performance. µBlock origin en µ AdBlock zijn de betere als je in de tests kunt zien. Daarna Facebook disconnect (indien je Facebook hebt) installeren en self destructing cookies. Als je dit al hebt dan kan je al niet meer gevolg worden. Er zijn nog trucjes maar deze volstaan al goed.

      En de gratis beste keuze om gratis te surfen, betalen en zoeken is natuurlijk zoals die site van je ook aangeeft Tails. Deze maakt gebruik via Tor en deze kan men apart op een harde schijf installeren of indien men niets steeds opnieuw wil opstarten kan men deze ook als een virtuele machine installeren. Dat wil gewoon zeggen dat men een progje download als VMware Workstation en daarin Tails installleert. Dan kan je gewoon Tails opstarten in je huidige besturing en van daaruit surfen. Enige nadeel is dat het ook ietske langzamer surft en het ook ingewikkelder is om hiermee om te gaan. Eén keer geweten is dat allemaal zo gepiept maar men zit met nogal wat instellingen met zo’n VM maar dat is wel de beste keuze overal.

  4. Goed artikel. Heb al jaren Duck to Go. Er was nog een andere maar die werd zo gepest door Google dat hij er mee is opgehouden.
    Skype is ook niet zo kosher. Gebruik Seecrypt (weet niet of ik het goed schrijf). Skype is ook geen nette jongen.
    Zelf gebruik ik geen onzin als Facebook, Twitter etc. Ik kan goed communiceren op andere manieren en wil niet publiekelijk te kijk staan. Nou we toch bezig zijn. LinkedIn snuffelt ook in je pc en stuurt zonder dat je daarom gevraagd hebt uitnodigingen vanuit je adresboek of pikt jouw emailadres van de bezitter van LinkedIn.

  5. Na dit artikel heb ik eerst Ixquick als zoekmachine genomen, maar om de haverklap kreeg ik de mededeling dat Internet Explorer niet meer werkt,nu DuckDuckGo, en hetzelfde verhaal.
    Is dit te verhelpen, heb ik iets fout gedaan?
    Ben een kleuter in compuland, wie kan het me uitleggen?

  6. hoi,
    Ik gebruik DuckDuckGo nu ongever drie jaar, perfekt !
    In het begin kon ik nog geen afbeeldingen zoeken, nu wel, dus het groeit in de goede richting.
    Zeker doen.
    Bij Ecosia was ik in het begin wild enthousiast, tot ik na wat zoekwerk op DDGo er achter kwam dat Ecosia geregeld wordt door het WWF, en dat is een verdacht clubje…
    Opletten blijft dus de boodschap.

    1. Als er 3 kranen openstaan in een huis vol lekkage, is het in ieder geval verstandig toch, om de kranen te sluiten waar je bij kunt..?

  7. Guidoj.
    Als iemand over wil stappen naar Duck Duck Go of een andere zoekmachine is het dan misschien mogelijk dat er een stap voor stap beschrijving geplaatst wordt zodat ook een leek net als ik over kan stappen?
    In onderstaande reacties blijken meer mensen problemen hiermee te hebben.
    Als er een instructie geplaatst wordt kan men bv dit uitprinten en aan de slag gaan bij voorbaat dank.

    1. Je gaat naar duckduckgo.com of ixquick.com door dit in de balk beginnend met http:// te typen. Enter/return en je bent bij die andere zoekmachine aangeland. Vervolgens zal deze mogelijk zelfs vragen of je de zoekmachine als standaard zoekmachine wilt instellen.

      Ik reageer op de laatste??? reactie. Gebruik niet langer google chrome, want daarvoor geldt hetzelfde als voor de zoekmachine.

      En flikker je smartphone/tablet met Android uit het raam. Want ook daarmee weet Google heel veel van jou.

      Zijn daarvoor veel alternatieven? Ik ben daar nog niet uit.

      Win10: niet installeren. Microsoft gaat hier zo mogelijk nog net een stapje verder als Google/Facebook.

    2. Jan bedankt ik heb duckduckgo geinstalleerd en als startpagina ingesteld en dit werkt maar als ik zeelandnet startpagina intoets krijg ik daar in het zoekbalkje nog steeds Google
      Hoort dat zo of moet/kan deze ook verwijderd worden?

  8. Gebruik Duckduck al jaren en alle ‘social’ media heb ik ook afgeschaft. Ze zijn me veel te nieuwsgierig! (hiermee wel kinderen met het badwater weggooiend…) Maar vind desondanks altijd alles wat ik weten wil en je kunt je ook abonneren op interessante sites als Want to know etc. (slijmslijm 😉 )

  9. Mooi artikel! Dank je wel.
    Zelf gebruik ik al jaren Ixquick/StartPage als zoekmachine.
    Ixquick is in de loop der jaren beter en beter geworden.
    Epic Privacy Browser – Een fijne browser waarmee je het internet doorzoekt via hun proxyserver. (Amerikaans Ip adres)
    In elk geval fijn om te lezen dat er steeds meer mensen zijn die afstand hebben gedaan van Google en Bing

    1. Odie linux ubuntu of mint met firefox of toch updaten naar gratis win10 ondanks privacy schendingen

    2. https://www.microsoft.com/nl-nl/accessibility/windows10upgrade
      https://tweakers.net/nieuws/114153/windows-10-upgrade-is-eenvoudig-gratis-via-toegankelijkheidspagina-te-verkrijgen.html
      Gratis updaten vanuit XP kan niet.

      Windows XP wordt sowieso niet meer ondersteund door microsoft en voor win7 en hoger heb je in veel gevallen een ‘zwaardere’ computer dan die je nu hebt, nodig.
      Vaak wordt aangeraden al je data op een externe schijf op te slaan en een schone installatie te doen van je nieuwe besturings software. Linux, win10…
      http://www.pcadvisor.co.uk/how-to/windows/how-upgrade-from-windows-xp-windows-10-video-3616106/

      In ieder geval wordt je computer een stuk sneller van de schone installatie, wel is de vraag of je oude printer, scanner, teken software, andere software, etc nog werken.

      Mensen die op linux zijn overgestapt hebben daar altijd lyrische verhalen over.

      Misschien een tweede computer aanschaffen om een en ander op je gemak uit te testen?? Uh… https://www.studentaanhuis.nl/??? Hulp vragen bij de provider???

    3. Dank voor alle hulp. Het is een laptop, al wat ouder met Windows Vista en ik denk dat de te verplaatsen data op een externe schijf en wat linkjes kopiëren en daarna de hele zwik maar formatteren. De beste browser om te installeren dan Linux? Het werkprogramma ben ik nog niet helemaal uit. Nou, werk voor de boeg, dat dan weer wel, want voor een zwaardere computer heb ik ook een zwaardere knip voor nodig. En wat betreft de printer etc. die zitten aan de grote computer van mijn zoon vast, dus geen probleem.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.