Advertentie

Gezond eten is ’n stoornis! ‘Orthorexia Nervosa’


Gezond is eten is een afwijking..? Ja toch? Wees eerlijk; welke idioot gaat nu elke dag in de supermarkt zijn voedsel lopen controleren. Om onderscheid te maken tussen voedsel dat ‘niet door de beugel kan’ en voedsel dat ‘geen goed gevoel geeft’ en ‘voedsel dat goedgekeurd is’..

Is het niet de normaalste zaak van de wereld, dat je gewoon in elke willekeurige supermarkt, kunt pakken wat je nodig hebt, zónder op je tellen te passen..?? Hoe is het mogelijk dat we zijn afgedwaald naar een maatschappij waarin de fabrikant van voedsel, kijk bijvoorbeeld eens naar multi-national UNILEVER, volledig bepaalt wat jij ’s avonds op je bordje krijgt. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Is het niet zo dat we met het ontwikkelen van onze maatschappij, ieder zijn taak op zich nam. De bakker kon alleen maar de hele dag brood maken, als de schoenmaker de schoenen lapte, óók de hele dag…
Maar de mate waarin specialisaties zich in de huidige maatschappij hebben ontwikkeld, is van een dusdanig niveau, dat geen mens meer in staat is te bepalen, welke bakker jouw brood bakt, als je het in de supermarkt koopt..

Je snapt wat ik bedoel: wie ‘checkt’ het vakgebied van de voedselmaker, in dit geval Unilever. Wie checkt het vakgebied van de visconserveerder. Is dat de ‘wetgever’..? Is het zo, dat als de Unilevers van deze wereld maar de wettelijke normen hanteren, het dan ‘goed’ is..?

Maar er is inmiddels een ontwikkeling aan de gang, waarbij je je kunt afvragen of deze ‘überhaupt’ nog voeling heeft met onze Aarde…
Is het niet zo dat de macht over ons voedsel, zoals o.a. William Enquist al duidelijk heeft gemaakt, al lang bij ‘anderen’ ligt. ‘Anderen’ die bepaalt niet het hoogste doel voorhebben met hun inspanningen..

To say the least..!

Een bedenkelijke situatie? Niet volgens de heren medici in dit artikel..

Enfin, terug naar ons verhaal. De machten ‘achter de schermen’ hebben ontdekt dat het handig is, ook ‘gezond voedsel’ in de picture te nemen.

Net zoals de vaccinatie-farma-industrie al lang bepaald heeft dat ‘gezonde mensen’ de doelgroep zijn, in plaats van de ‘zieke mensen’, daar heeft kennelijk de ‘gezondheidsindustrie’ ook een nieuwe koers bepaald, ten opzichte van ‘gebruikers van gezond voedsel’…

Hieronder lees je een verhaal met een bodem, waarvan wij geloven, dat je hem bijna niet ontwaart, als je niet je ‘voelhorens’ heftig hun werk laat doen..!
‘Orthorexia Nevosa’… Je zal het maar hebben.. Ik weet niet wat het is, maar het lijkt me een ‘enge ziekte’…

Hoever kun je gaan met ‘gezond eten’..? Hoever kan ‘gezond eten’ heel slecht voor je zijn..? Vragen die je niet kunt beantwoorden..
Maar dat laat niet onverlet, dat je in het onderstaande artikel wel degelijk zaken aantreft, die je wenkbrauwen doen fronsen. Wenkbrauwen die het toch al zo druk hebben de laatste tijd..!

* * * * * * *

X

Gezond eten is ’n stoornis!  ‘Orthorexia Nervosa’

Mike Adams, Health Ranger 2010

X

Gelukkkig zijn er journalisten als Mike Adams, die met open vizier in de slag zijn om waarheidsvinding.

In haar niet aflatende pogingen om ‘psychische stoornissen’ van wat voor menselijke activiteit dan ook, te fabriceren, heeft de psychiatrische industrie nu weer een nieuwe belachelijke stoornis bedacht :

‘Healthy eating disorder’.
Dit is geen grap: Als je je concentreert op het eten van gezond voedsel, ben je dus ‘mentaal ziek’ en moet je voor eigen bestwil een soort van chemische behandeling ondergaan waarbij krachtige psychotrope drugs wordt gebruikt, aldus The Guardian’.

Met andere woorden: als je je dus met gezond eten bezighoud dan zou dat duiden op een psychische stoornis… En het gaat over de claim van deze ziekte die deftig  ‘orthorexia nervosa’ genoemd is; in feite gewoon Latijn is voor ‘nerveus zijn over het juiste eten.’

Maar ze kunnen het niet zomaar een ‘nerveuze gezond-eten-stoornis‘ noemen, want dat klinkt net alsof ze niet weten waarover ze praten. Dus klinkt de Latijnse vertaling een stuk intelligenter…!
Dat is waar ook de tenaamstelling voor de meeste ziekten vandaan komt. Artsen zien slechts de symptomen van een ‘ziekte’, die met een Latijnse naam wordt aangeduid, zoals ‘Osteoporose’, wat ‘botten met gaten erin’ betekent…

Terug naar deze gefabriceerde ‘orthorexia’ ziekte; ‘The Guardian’ schrijft het volgende:
‘Orthorexics heeft gewoonlijk starre regels rond het nuttigen van voedsel. Deze mensen eten geen suiker, zout, cafeïne, alcohol, tarwe, gluten gist, soja, maïs en zuivel. En dat is slechts het begin van hun dieet-beperkingen. Ieder levensmiddel dat in contact is gekomen met pesticiden, herbiciden of kunstmatige additieven wordt door hen geweerd.”

Wacht eens even. Dus als je zuivel, chemicaliën, soja en suiker probeert te voorkomen in je eten word je een geestelijke gezondheidsfreak.. ? Yep..! Volgens deze ‘deskundigen’ dus kennelijk wel. Als je daadwerkelijk speciale voorzorgsmaatregelen neemt om pesticiden, herbiciden en genetisch gemodificeerde ingrediënten, zoals soja en suiker uit je voedsel te bannen, dan is er toch werkelijk iets mis met je…

Maar valt u niet op dat het eten van junk -food daarbij als ‘normaal’ wordt verondersteld..? Als jij het eten van verwerkt junk food dat doordrenkt is met  synthetische chemische stoffen, geen probleem vindt, is dat een goede zaak volgens deze partijen. .
De psychiatrische patiënten zijn blijkbaar diegenen, die kiezen voor biologische en natuurlijke voedingsbronnen, blijkbaar.

Wat is “normaal” als het gaat om levensmiddelen?

Ik vertelde u dit eraan zat te komen. Al jaren geleden waarschuwde ik onze ‘NaturalNews’-lezers dat spoedig een poging zou worden ondernomen om broccoli te verbannen vanwege zijn anti-kanker fytonutriënten.
Deze mentale aanslag op de gezondheids-bewuste consument, is een onderdeel van diezelfde agenda.
Het is een poging om de gezonde eters te marginaliseren door ze mentaal onstabiel te verklaren en hen, zonder juridische-grond naar psychiatrische instellingen te verplaatsen.. Aldaar kan, op basis van de diagnose ‘Orthorexia Nervosa’ een opname worden bewerkstelligt.. En aldaar kunnen ze vervolgens worden geïnjecteerd met psychiatrische ‘medicijnen’ en worden gevoed’ met vooral industrieel ‘goedgekeurd’ voedsel.

The Guardian gaat zelfs in het belachelijke door te zeggen, ‘De obsessie over welke voedingsmiddelen ‘goed’ zijn” en welke ‘slecht’ betekent dat orthorexics zal leiden tot ondervoeding.’

Volg de non-logica op, als je dit überhaupt kunt, hetgeen erop neerkomt dat het eten van ‘goed’ voedsel zal leiden tot ondervoeding! Over het eten van slechte voedingsmiddelen, wordt naar mijn idee nog steeds aangenomen dat dit alle voedingsstoffen bevat, dat je nodig hebt.

En werkelijk: zoiets stoms heb ik nog nooit gelezen over voedsel…!  Geen wonder dat vandaag de dag mensen ziek worden, hun ‘energie’ kwijt zijn: de mainstream media vertelt hen dat het eten van gezond voedsel een ‘psychische stoornis’ is die uiteindelijk voor ondervoeding zorgt!

Hou je mond en eet je Soylent Green

Het is net zoals ik al jaren geleden heb gemeld: Het is toch echt niet de bedoeling dat je vragen stelt over je eten..
Ga zitten, mond dicht , bestek pakken en happen maar. . Stop met denken over wat je eet en gewoon doe wat je gezegd wordt. De mainstream media en de grote voedsel-adverteerders passen op je. Hoe kún je daaraan twijfelen..? Vragen stellen over de eigenschappen van uw junk food is werkelijk een psychische stoornis; dat wist je toch wel.. ?

Fat happy people..

En als je ‘geobsedeerd’ bent door voedsel (door het lezen van de ingrediënten op etiketten bijvoorbeeld…), dan ben je raar. Raarrr… Misschien zelfs ziek. Dát is de boodschap die ze nu uitzenden. ‘Junk food eters’ zijn ‘normaal’ en ‘gezond’ en ‘wel-gevoed.” Maar gezonde eters zijn ziek, abnormaal en ondervoed.

Maar waarom vraag je, zouden ze de aanval inzetten op gezonde eters? Mensen als Dr. Gabriel Cousens kunnen u zeggen waarom:

‘Omdat een verhoogde mentale en spirituele bewustwording alleen mogelijk is, op een dieet van levende, natuurlijke voedingsmiddelen.’

Junkfood eten houdt je onwetend en open voor suggesties, snap je dat? Dit voedsel rommelt letterlijk met je geest, je zintuigen worden verdoofd met MSG, aspartaam en gistextract. Mensen die leven op junkfood zijn volgzaam en verliezen snel het vermogen om voor zichzelf te denken en op te komen. Ze gaan mee met wat hen wordt verteld door TV of hen die in de schijnbare positie van gezag verkeren; nooit vragen ze zich af wat er echt gebeurt in de wereld om hen heen.

+ + +

De mensen die de natuurlijke voedingsmiddelen nog steeds intact eten, met daarin alle aanwezige voedingsstoffen, beginnen te ontwaken en worden spiritueel wakker. Na verloop van tijd beginnen zij vragen te stellen, over de realiteit om hen heen. Zij vragen meer over onderwerpen zoals gemeenschap, de natuur, ethiek, filosofie en het grote geheel van de dingen die ‘gebeuren’ in de wereld. Ze worden ‘bewust’ en zien het weefsel van de ‘Matrix’, om het maar zo te zeggen.

Natuurlijk is dit een groot gevaar voor degenen die draaien op onze consumptie-maatschappij. Consumeren is immers afhankelijk van onwetendheid, alles in combinatie met suggestibiliteit. (gevoel voor suggestie)
Om mensen bezig te houden met blindelings kopen van voedsel, medicijnen, de ziektekostenverzekering en consumptiegoederen die zij nodig hebben, moeten de hogere hersenfuncties van mensen zijn uitgeschakeld…

Verwerkte junkfood vol met giftige chemische stoffen doet toevallig precies datgene wat een bepaalde elite wil bereiken. Waarom denk je dat dode, bewerkte voedingsmiddelen de standaard maaltijden zijn in openbare scholen, ziekenhuizen en gevangenissen?
Het is omdat dode levensmiddelen hogere niveaus van bewustzijn uitschakelen en mensen gericht houdt op wat je hun hersens voedt: Televisie, geweld, angst, sport, seks.. En ga zo maar door.

Maar leven als een zombie is, op een bepaalde manier vrij “normaal” in de huidige samenleving, omdat zoveel mensen dit doen. Maar dat maakt het nog niet normaal..!
In mijn boek: De echte ‘normale’ mens is een mondig, gezond en opgewekt persoon, die zich voedt met ‘levend’ voedsel. Deze mens opereert als een soeverein burger in een vrije wereld. Het eten van ‘gezond’ voedsel is alsof je -zoals in de ‘Matrix’, de rode pil neemt.. Omdat na verloop van tijd een geheel nieuw perspectief zich voor deze persoon opent, met een volledig nieuwe blik op de structuur van de werkelijkheid.

Het stelt je in staat om zelf na te denken.

Maar het eten van junkfood is als het nemen van de blauwe pil, zoals getoond in ‘The Matrix’, want deze pil, dit eten, houdt je gevangen in een verzonnen werkelijkheid. In deze werkelijkheid zijn je levenservaringen vervaardigd door bedrijven die consumentenproducten kapen. Met het doel om jouw zintuigen te overtuigen dat de ontworpen chemicaliën (zoals bijv. MSG) je hersenen laten denken dat je echt voedsel aan het eten bent…!!!

Als je bewust wilt leven, met controle over je eigen leven, eet dan meer voedingsmiddelen die een ‘gezond leven’ voorstaan. Maar verwacht niet populair te zijn bij reguliere geestelijke gezondheidszorg ‘experts’ of ‘diëtisten’… Deze zijn allemaal geprogrammeerd om het beeld neer te zetten dat jij ‘ gek’ bent. Juist omdat je niet de reguliere voedingmethodiek van dode voedingsmiddelen volgt; voedingsmiddelen die doorweven zijn met synthetische chemicaliën.

Maar jij en ik weten wat de waarheid hier is: wij zijn de ‘normale’ mensen. De junk food eters zijn de echte psychiatrische patiënten, en de enige manier om ze wakker te maken IN deze wereld is door ze met gezond voedsel in aanraking te brengen. Sommige mensen zijn bereid om de rode pil te nemen, en anderen niet. Alles wat je kunt doen is het laten zien waar de deur is, zij moeten deze dus zelf open maken.

Maar als je niet oppast, probeert in de tussentijd de geestelijke gezondheidszorg jou een label op te plakken van een psychische stoornis. Alleen maar omdat je aandacht besteedt aan wat je in je mond en dus ook in je lichaam stopt. Er is ECHT niets mis met het vermijden van suiker, soja, MSG, aspartaam, HFCS en andere giftige chemicaliën in de voedselketen. Feitelijk hangt je hele leven ervan af.

Mike Adams, Health Ranger

* * * * * * *

Bron voor dit verhaal is:

Natural News HIER

The Guardian HIER

141 gedachten over “Gezond eten is ’n stoornis! ‘Orthorexia Nervosa’

 1. Ik ben altijd weer blij met mijn eigen kippetjes en mijn groente en fruit tuin.alleen organische meststoffen gebruiken en geen bestrijdingsmiddelen. Dan nog zit er wel vieze mik in de grond en de lucht maar ik doe er alles aan om zo gezond mogelijk te eten . Help ik ben ziek!!!!

 2. Kijk maar naar food.inc, daarna ga je vanzelf wel gezond leven als je de mistoestanden ziet.

  Het heeft allemaal met frequentie te maken en langzaam komen we erachter dat alles trilt en een frequentie heeft en wij bepalen of deze frequentie zo hoog mogelijk is of juist erg laag is door het voedsel wat we tot ons nemen.

  http://www.foodincmovie.com/

  Ik groei mijn eigen groenten en kruiden, koop het liefst bij de boerderijen zelf, voordat supermarkten en grote voedingsindustrieen hun rotzooi uit kunnen halen. Ik mijdt alle E621-627 (msg) nummers op etiketten en E-950+ nummers (kunstmatige zoetstoffen).
  Als je daar alleen al op let dan ga je vanzelf denken dat er een samenzwering aan de hand is als je ziet hoeveel producten die ik voorheen achteloos in mijn boodschappen wagentje deed nu ineens moet laten staan.
  Ook de ‘kies bewust’ stickers zijn een grote farce en is dat hetzelfde als in de trend van Aspartaam hernoemen naar Aminosweet omdat vele mensen naar Aspartaam op het etiket kijken. Het ‘kies bewust’ etiket is weer bedoelt om mensen weer in dat onbewuste patroon van boodschappen doen te krijgen zodat ze alleen nog maar naar die stickers gaan kijken en denken dat ze bewust inkopen.

  1. Dank je Bob, Food inc is inderdaad een goede film die heel veel zaken laat wat er gaande is om je heen zonder day je het weet of er vermoeden over heb, ook Dirt is er zo eentje:

   http://www.dirtthemovie.org/

   Veel plezier met kijken toegewenst.

  2. Haha ja dirt the movie is ook zo’n goede.
   Ik heb hem net vorige week gezien en hij is prachtig om te zien.

 3. Dit fenomeen is alleen maar erger geworden nu ook de Codex Alimentarius per 31-12-2009 door is gevoerd. Nu worden al het vers lijkende groente en fruit in de supermarkten bestraald met violetlicht om de enzymen te kraken om zo de producten lager vers te laten lijken, maar ze vernietigen bijna alle vitamines en mineralen die er inzaten. Bij Lidl supermarkt was het al in Februari het geval, want ik heb daar toen appels gehaald en ik was er 1 vergeten op te eten, maar die ziet er nog uit alsof die pas geplukt is en het is wel 5 maanden later en dat zonder koeling. Hiermee wil ik zeggen dat nu ook alles bij een gewone supermarkt vergiftigt is en alles gedegradeerd is in junk voedsel.
  Misschien de kruiden(theeën) nog niet.
  Ik wordt nu al door mijn vrienden en kennissenkring al belachelijk gemaakt omdat ik weiger om dit junk voedsel te eten of te drinken en als ik hun er op attent maak wat de gevolgen zijn van hun eet en drink patroon dan worden alle argumenten weggewippeld en zeggen dat als het mis zou gaan dat ze wel een pilletje of zalfje halen bij de huisarts.
  Ik zeg er nu niets meer over en denk alleen maar het is hun keus is hoe ze leven en hun gezondheid hun eigen verantwoording is. Het is af en toe best moeilijk omdat je ziet hoe sommige vrienden de deur plat lopen bij de huisarts en ziekenhuizen en er alleen maar slechter door worden.

  1. Dat groente bestraald word met violet licht wist ik helemaal niet. Weet je toevallig of dat met biologisch voedsel ook toegestaan is?

  2. Laat je niet gek maken. In de praktijk kun je mensen niet waarschuwen als ze er niet klaar voor zijn. Ieder een eigen ritme enzo. Ik probeerde mijn omgeving te waarschuwen voor fluoride in tandpasta en drinkwater. Haalde er zelfs argumenten bij dat dit voortkwam uit het Nazi regime. De menselijke slaven in de kampen werden er lekker rustig van! Je moest de mensen eens zien kijken als ik ze dat vertelde. Kreeg blikken dat ik niet spoorde. Dussss, zeg ik maar niets meer…

  3. @ Dawn

   Je moet nooit iemand iets dwingen of opleggen, wat werkt gewoon weg niet anders om wil je ook niet gedwongen worden om bepaalde zaken tot je op te nemen.

   Ik heb dat ook wel eens als mensen mij dingen onder me neus stoppen waar ik niet mee overweg kan, dan ben ik er meestal nog niet aan toe, maar pas geraakt wordt wanneer ik er tegen aanloop voor de zoveelste keer of iedereen ineens om me heen er mee bezig is.

   Tegenwoordig hou ik me mond als ik ergens kom, maar laat wel een wat dingen slingeren, waar ineens iemand een vraag aan me stelt met wat is dit, dan zeg ik meestal neem het mee, ik snap er niks van, lees jij het eens door misschien kan je me het later uitleggen…

 4. Wist je dat er niet alleen rotzooi iin het eten zit maar dat er ook bv gaitenrug eh sorry geitenvlees als reeenrug wordt geexporteerd naar duitsland vanuit nederland?

  1. @ marcel

   Vind Indonesische kambing heel erg lekker met zelf gemaakte sateh saus, nog goed te verteren ook.

  2. @paul paella kan ook neit meer ben ik bang ? geen spaanse wijnen meer hehehehe

  1. Dank je John, als je meer van dit soort dvd’s weet is je insert van harte welkom, een goede dvd gaat er vaak beter in dan enkel een boom, beeld impressies vullen de rest altijd goed aan.

 5. Dit is precies de reden waarom ik dus niets koop bij de supermarkt.

  Ik heb al jaren een eigen tuin waarin ik mijn eigen eten verbouw, lekkerder en onbespoten. Verder voor mijn vlees ga ik naar de biologische boer smaakt echt veel beter dan dat nep vlees wat je bij de supermarkt haalt.

  1. Doe ik dit jaar ook voor het eerst. Zo leuk als ik langs de ‘groente’ van de supers kom. Kan alles laten liggen. Wist niet eens dat er zoveel meer was dan paprika en kwomkwommer. Paarse bloemkool, paarse aardappelen, eetbare bloemen… Ik heb er een nieuwe obsessie bij. De hele tuin is ondertussen getransformeerd in een levende eetbare oase.

 6. Ik vind het wel een beetje heel erg typisch dat alle reacties hier uit dezelfde hoek lijken te komen. Erg veel paranoia met z’n allen! Dat is ook niet gezond hoor.

  Zit men hier ook te wachten op afwijkende reacties of liever niet?

  Overigens is Orthorexia Nervosa een behoorlijk serieuze aandoening die niets meer met gezond eten te maken heeft. Als je doordraaft, ook met iets goeds……is dat dus niet gezond.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in!

   Eten is juist van het leven genieten en vooral als het op culinair vlak is wereldwijd, dan is alles toch om van te smullen?!

  2. Oooh Ilvy yes doe gerust heeeeeel afwijkende reacties, niets liever dan dat, ben jij DE Ilvy van NuJ(W)ij?!

   Maar verklaar je nader van hoe bedoel je allemaal uit dezelfde hoek?

   Je bedoelt steeds dezelfde Namen van dezelfde postings van dezelfde Mensen van dezelfde Club van hetzelfde Geloof van dezelfde Gemeente van hetzelfde temperament van dezelfde Mentaliteit van dezelfde (Oranje) Kleur OF Bedoel je iets heeeeeel Anders?

   Graag Laat het ‘OnS’ weten, laat Ons niet in de steek met jouw Keek op de Week…

   Ik voel me nou net de voorzitter van de Christelijke Korfbal Vereniging die een paar nieuwe contributanten, herstel, die een paar nieuwe leden, bedoel ik, goed kan gebruiken om de jaarlijkse boekhouding sluitend te krijgen, inclusief stijgende gemeentelijke belastingen en onvoorziene onderhoudskosten plus stilzwijgend ingecalculeerd al die mensen die gisteren gillend weg gelopen zijn na de laatste aflevering van het SBS6 Soap Serie Debakel hier op WTK:

   Where Ever You Go Go Texaco… Wereldkampioenen Te Koop.. Waterige Theemutsen Klub; Wonder Toko Kunstgalerie.. Wereld Tentoonstelling Klaplopers Kundalini beoefenaars, Wilde Tante Koop, Wetenwijveel Tant mieux (tän myö′) so much the better Origin: Fr

   Dorothée chante “Tant Mieux”
   http://www.dailymotion.com/video/xcyjkm_dorothee-chante-tant-mieux_music

  3. Het is inderdaad niet gezond als gezond eten een obsessie/eetstoornis is geworden:

   http://www.sabn.nl/informatie_eetstoornissen/orthorexia_nervosa_on.php

   Wat is Orthorexia Nervosa?

   Een nieuwe eetstoornisontwikkeling passend in onze huidige maatschappij, wel een naam die we serieus mee moeten nemen in de rubriek eetstoornissen.

   De naam Orthorexia Nervosa komt vanuit Amerika en is geïntroduceerd in 2001 door Dr. Steven Bratman. Dr. Steven Bratman, een natuurgeneeskundige arts, acupuncturist en een voormalige ‘orthorexiapatiënt’ schreef onlangs een boek over Health Food Junkies “Een pathologische fixatie op gezond eten”.

   Mensen die lijden aan orthorexia zijn 24 uur bezig met verantwoord en te gezond voedsel. Zij weigeren, in hun ogen, ‘ongezond voedsel’. Het verraderlijke van deze aandoening is dat het er langzaam insluipt. Vaak worden eerst vlees, vis, graan en zuivel uit het dieet verbannen. Zij hebben voornemens om meer groente te eten en veel fruit wordt er ook genuttigd. Koken van groente betekent vitamineverlies dus vanaf die tijd eten de mensen alleen nog maar meer bergen rauwe groente, ook al beginnen hun darmen te protesteren. Vetten zijn slecht, dus eten ze ook geen boter op hen brood, waardoor vitamine A-D tekort ontstaat.
   Het gaat bij orthorexia dan ook niet zozeer om de hoeveelheid eten, maar om de kwaliteit ervan. Aan de kwaliteit van het eten wordt de kwaliteit van het leven afgemeten. Over het algemeen eten mensen dan ook die lijden aan orthorexia veel te eenzijdig.

  4. @hyper, iets zegt mij, gezien jouw reactie, dat jij bepaald geen gezond eten stoornis hebt, en super gezond bent volgens deze diagnostiek. Jij bent vast niet vies van een frikandelletje….

  5. klopt ook! Maar iedere keer junk food, kant en klaar, E nummers, aspartaam, MLG, fluoride, kwik, te veel vlees, geen groente, dat is allemaal wel normaal? Ik vind dat veel ongezonder dan geobsedeerd gezond te willen eten. Ik denk dat die disbalans in het artikel duidelijk gemaakt word.

  6. Euh Sassie ik eet alles behalve frikandellen want daar ben ik heel vroeger een keer misselijk van geworden dat ik moest kotsen. Dat vergeet je nooit meer zo iets.

   Verder eet ik vet roomboter, zelf gebakken brood in de broodmachine, gebakken eieren met spek en bacon, olijfolie, bananen voor de koolhydraten op de fiets, gestoomde nieuwe aardappels uit het pannetje super lekker, foetsie appels zo lekker zoet, karbonades,

   rauwkost alleen meestal in gedachte van ojee ik moet nog rauwkost eten maar het komt er zo zelden van, gebakken gechloreerde uit China afkomstige kipvleugeltjes die je eerst onder de kraan moet afspoelen anders wordt je zelf een zwembad vol met steroïde speedoo zwemmertjes

   diepvries pizza’s waar ik regelmatig diarree van krijg maar toch blijf ik ze eten, ik drink niet maar soms toch wel en dan meteen zo’n half liter blikje Duits Aldi bier, bittere chocola voor troost (net een wijf), soms straciatella ijs, stroopkoeken, tonijn uit olie met mayonaise op brood, volle boerenyoghurt uit het emmertje met muesli; ik vind cola wel lekker maar drink dat bewust bijna nooit, genoeg kraanwater drinken, zelfs theedrinken kan te veel worden, ben ik mee gestopt; kun je looien slokdarm van krijgen van teveel hete thee, soms maak ik wat koffie klaar voor mezelf maar ik reageer daar heel sterk op; is dus geen toeval dat ik nu schrijf alsof ik doping op heb; alles hangt met alles samen; gelukkig ben ik hypersensitief genoeg en heb zo totaal geen andere drugs nodig; af en toe wat koffie makes me totaal UP; en dan vind ik het nog gek dat ook ik na verloop van tijd wat erg ranzig vet begin te worden;

   en ja dan moet ik weer dwangmatig sportief gaan doen op uuh fietse; nou ja tot nu lukt het mij om de normlangebroek maatje 36 in de breedte toch weer aan te krijgen uiteindelijk, maar niet in de winter, alleen in de zomer lukt het mij om met warm weer redelijk slank te worden. Gelukkig ben ik lang en ziet het er niet zo snel uit als een Michelin mannetje…

   Oh ja ik moet ook nog weer een keer gaan bankdrukken in de sportschool, want dan lijkt het alsof mijn t*eten weer alleen van spieren gemaakt zijn.

   http://blogimages.seniorennet.be/dvvgfotos/383981-d7584940b7be9979e4cf1420aebf9274.jpg

   Op fietse
   http://www.youtube.com/watch?v=VLfvi98A5eQ

  7. Heb tranen in me ogen van het lachen, wat een verademing in culinair verband, kan niet wachten op het toetje wat nog komen gaat, vergeet de kers niet Hyper!

  8. hahahahaaaaaahahahahahaaaa,@hyper: houdt je wel een beetje je vinger aan de pols (als hij het nog doet)? Die psychiatrie, kan wel fluiten naar jou als klant!! Niet te dwangmatig worden van het sporten he? is ook een lastig probleem, en voer voor de spych, zien ze dat weer als verslaving om boulimia te onderdrukken!!!

  9. @Hyperalert. DE ilvy hier…

   Ik bedoel dat de meeste reacties komen van mensen die het artikel voetstoots voor waar aan lijken te nemen en helemaal meegaan in de denkwijze.

   Gelukkig zie ik inmiddels ook een paar mensen die weten dat Orthorexia net zo veel met eten te maken heeft als Anorexia…..en dat het een psychiatrische diagnose is.

  10. @ Ilvy

   Weet je als je zo open kaart speelt dan kan je werkelijk wel alles op spelden als een ziekte, hoe je het ook went en of keert het is toch nooit goed in de ogen van een ander, gelijk het etiket opgeplakt krijgen dat men niet deugt en dat men zich maar eens moet gaan toeleggen op dit soort constructies.

   Wie is nu niet ziek in zijn bovenkamer ?!

  11. Wat mij altijd opvalt Ilvy is dat het in de door de staat totalitair verziekte jeugd zorg hulpverleningscircuit, dat het daar heel normaal is dat vmbo klantjes ineens continu psychiatrische diagnostiek mogen en moeten bedrijven en vervolgens op grote schaal zware op opium, heroïne en speed gebaseerde medicamenten voorschrijven aan jongeren…

   Voordat een reguliere psychiater is afgestudeerd en een paar jaar praktijkervaring heeft opgedaan heeft vmbo Nederland al 20 jaar 80% van onze jeugd naar de nep psychiatrische afgrond geholpen met nep vmbo diagnostiek en een gretige graaiende ‘zorgverlenende’ rechterhand in de farmaceutische gif pot.

   Wettelijk is dit gewoon illegaal en verboden.

   In de praktijk gaat dit echter maar door, tot op de dag van vandaag, zonder enige publieke discussie. Er blijken voornamelijk miljarden aan onroerend goed transacties plaats te vinden onder auspiciën van de door publiek belasting geld zwaar gesubsidieerde jeugdzorg ‘hulpverlening’.

   Als je éénmaal in de gaten hebt wie de collega spionnen zijn op de werkvloer die jouw vertrouwelijke collegiale gesprekken linea rectaal door verraden naar de eerste de beste over het ggggristelijke paard getilde cluster manager (meestal gefrusteerde lesbische cda ploertendoders) dan wordt er meteen contact opgenomen met een naburig peperduur advocaten kantoor dat met publiek belasting geld op continu basis lastige werknemers rücksichtslos kalt stellt; ze noemen dat zelf in hun ‘vakmatige’ zieke codetaal ‘DE PROCEDURE’.

   Dan blijkt de volstrekt onbetrouwbare ‘vertrouwensman’ Altijd al onder 1 hoedje gespeeld te hebben met de cluster manager en het advocatenkantoor.

   Dat betekent al snel dat je allerlei dreigementen krijgt dat je NOOIT meer ergens aan het werk zal komen (wat uiteindelijk een leugen blijkt) omdat ze je op De LANDELIJKE Zwarte Lijst hebben gezet (wat ook niet als zodanig blijkt te bestaan).

   Maar goed in eerste instantie word je toch bang en er gaan jaren overheen voordat je er achter komt dat het professionals zijn in bang maken en zwart maken van mensen die te veel door hebben wat er echt aan de hand is.

   Nee ik noem (nog) geen namen van heeeeel bekende bedrijven en stichtingen, iedere werknemer die daar nog zit is bang en houdt z’n bek dicht; zo gaat dat hier in Nederland….

   Nou blijken zogenaamde ‘liefdadigheidsinstellingen’ in de vorm van een Stichting zwaar christelijk criminele organisaties te zijn.

   Onlangs ben ik er achter gekomen dat zogenaamde ‘Charities’ in Engeland ook massaal geïnfiltreerd zijn door aan de NWO gelieerde semi geheime organisaties: ‘Common Purpose’.

   Ze maken gebruik van Mind Control door Hypnose en NLP propaganda technieken en ze slopen alles en iedereen. Ze rekruteren zogenaamde ‘New Leaders for New Leadership’. Nou ben ik benieuwd hoe ‘Common Purpose’ in Nederland heet en hoe zwaar de zogenaamde liefdadigheidsinstellingen hier geïnfiltreerd zijn.

   Ik vermoed ook dat de postbedrijven op deze manier gesloopt worden. Het is geen toeval dat prachtige centrale hoofd postkantoren worden gesloten en dat mensen die al 30 jaar met plezier postbode zijn ineens op straat gezet worden.

   Ik ben getuige geweest hoe een in de jaren zestig groots opgezette campus voor geestelijk gehandicapten in een paar jaar tijd letterlijk volledig gesloopt is, zowel gebouwen als mensen onder het mom van het ‘Nieuwe Beleid’.

   Brian Gerrish on Edge Media TV: 1/10 ‘Child Stealing by the State’
   http://www.youtube.com/watch?v=zx01abIKSWg

 7. De eerste de beste die mij naar een inrichting wil brengen sla ik met een broccolli tegen zijn kop!!! Die liggen altijd wel ik mijn koelkast…,dan nog wat spaanse pepperspree, zo laten ze mij wel met rust!!!

  1. Inderdaad, je slaat lekker digitaal om je heen, daar lust ik ook wel pap van, mocht je te kort aan broccoli komen, willen we je wel even komen bevooraden.

  2. Paul, bedankt voor jouw complimenten und die broccollie, Ik ga er vast veelvuldig gebruik van maken (jouw aanbod). aufgmacht, mach platz fur Sasasne!!! bots……

  3. Wat je teveel over houdt mag je weer terug naar me hoofd toe gooien, voor sommige mensen maken ik altijd uitzonderingen.

   Zonder lol zit je zakdoek anders zo vol.

 8. Guido, ik denk dat je het misschien ook zo kunt zien: te veel borderline, schizofrenie, narcisme, enz zijn niet prettig voor jezelf en je omgeving. Het is een diagnose voor mensen die zichzelf en misschien anderen hiemee kapot maken. Heus niet voor mensen die gewoon gezond eten.. Dit valt volg. mij onder de eetstoornissen of misschien een obsessiestoornis? Met zulke angsten rondlopen is ook niet leefbaar, zit vaak veel meer achter. Wetg. opn. psych inr. in Am is anders dan in Nl.

  1. Dank je wel Sasasne, je hebt het tenminste door, degene die dit soort ziektes uitspreekt naar anderen toe, heeft waarschinlijk zelf te kampen met een van dit soort ziektes, iemand te verwensen dat zij/hij hier onderhevig aan is verschrikkelijk typerend te noemen.

   Altijd mag je je zelf verdedigen nietwaar als is het met een stukje judo of akido in de zin van het woord en toegelegd met humor, maar de meesten zijn triest te noemen als zij allemaal dingen op rakelen waar een ziekte beeld aan vast kleeft.

   Als je dan iets aangeeft of eerlijk bent dan deug je al in hun ogen van geen kant, de vreemdste hersenspinsel worden dan uit gedeeld en een offensief wordt opgestart.

   De meetse jongens en meisjes die dit doen hebben iets te verbergen en dat zie je dan vaak ook terug op hun eigen wblogjes hoe men mensen onderuit schoppen om een meer dan laag peil, je mag terug schoppen altijd, dat is een stuk vrijheid maar dan altijd wel met respect, en iemand in zijn waarde laten met toegevoegde humor.

  2. Hallo Paul, klopt mijn indruk, dat je bedoeld, dat de psychiatrie mensen naar een diagnose stuurd/dwingt op gerraffineerde wijze?

  3. Klopt jij mag niet meer raden, ga eens een jaartje TAXI rijden, dan gaat er een belletje rinkelen.

   Zie ook bv het oude TV programma TAXI, mooiste programma in zijn soort over psychologie en pshyatrische situaties iedere dag buiten op straat en in het verkeer.

   Heb zelf ooit 1 1/2 jaar dat werk gedaan en wat je tegen komt is niet op apier te beschrijven, geen hond die je gelooft en je liever ziet gaan omdat je niet klopt, want anderen hebben daar geen last van, tot lol die zelfde personen die je vervoerde ineens het mikpunt op TV zijn in een programma en waar menig chauffeur daar al reeds nachtmerries over hebben gehad en zover heen waren dat het werk gewoon niet meer aankonden.

   Achter af was het programma met Maarten Spanjer dus een goede verademing en beter dan die spiegeleneierbakkers me dat konden uit leggen.

   M.a.w. mensen die te gevaarlijk zijn voor anderen worden als eerste uitgeschakeld.

   Zie en huiver als je naar deze film kijkt:

   http://video.google.com/videoplay?docid=3998816729827267738#

 9. Het gezonde eten is een hype. Aangestuurd door multinationals die in deze sector opereren. Echter waar we wel voor moeten oppassen zijn de E kwalificaties. Ik heb het hier over de smaakstoffen E621 tot en met E630. Er zijn steeds meer mensen die deze stoffen niet verdragen. Je kunt je allergie ook opbouwen in de jaren. Bijna alle kant en klaar “voedselpakketten bevatten deze E elementen”. Ook wel bekend als het Chinees restaurant syndroom. Asinomoto, Vetsin behoren tot deze categorie. Klachten uiten zich op vele verschillende manieren. Test jezelf eens en misschien zijn je lichamelijke klachten te achterhalen. Ik kwam erachter na de laatste bezoeken aan een chinees restaurant. Ik kreeg een soort kramp (een uur of 4 lang). Werd daar ’s nachts wakker van. Mijn zoon zei dat ik dat altijd had nadat ik chinees gegeten had. Ik ga dus nooit meer chinees eten en ik kijk op verpakkingen of één van de E waardes vertegenwoordigt zijn. Sinds dien heb ik geen last meer.

  1. @benny denk je niet dat gezond eten een normale zaak zou moeten zijn? En vind je het eigenlijk niet bizar dat je dus E nummers(goedgekeurde toevoegingen) moet mijden? Is het niet een teken aan de wand dat de allergieen steeds vaker de kop opsteken? Mij zette dat al een aantal jaren geleden aan het denken vandaar mijn eigen groenten tuin ,mijn eigen fruitbomen en mijn eigen kippen (heerlijke eitjes ).
   Om te kunnen genieten van deze luxe ben ik wel verhuisd uit amsterdam naar het platteland. En weet je wat dat opleverde? Het kunnen staken van mijn strijd tegen exceem en een toenemend gevoel van gezondheid . En niet in de laatste plaats door de ruimte en het ontbreken van smog en stress.
   Ach en dan doe ik maar aan een hype mee zoals je stelt maar dan wel onder mijn eigen condities en niet die van welke industrie dan ook .Het kost wel veel tijd om gezonde groente te kweken maar ik kan je vertellen dat het een heilzame werking op je lichaam en geest heeft die met geen enkel pilletje uit de apotheek kan worden geevenaard.

   liefdevolle groet marcel

  2. Deze info, over E nummers ben ik blij mee! Heb een allergisch persoon in mijn fam.

  3. Dank je wel voor deze ´lezing video’ , van het boekje wat zit er in je eten heb ik reeds in het bezit. Hierdoor ben ik dan ook beter gaan letten op de etiketten ed. , echter culinair almanak had ik nog niet gehoord echter deze staat nu ook op mn verlanglijst.

 10. Ik denk dat we hier geleidelijk aan het grote plaatje uit het oog verliezen. Het meer en meer bedenken van nieuw omschreven en officieel gekwalificeerde ziektes heeft dacht ik wel degelijk te maken met het feit dat farmaceuten hierop dan officieel mogen inspringen om hét middel hiertegen te ontwikkelen… En tuurlijk zijn er voor elke “ziekte” wel argumenten te vinden die dit onderbouwen, ’t is maar hoé je het brengt en dààr zijn ze goed in…

  Is het jullie overigens bekend dat bij weigeren van de verplichte vaccinaties in Frankrijk (DTP) en België (polio) boetes kunnen worden geheven die kunnen oplopen tot meer dan 5500 euro én zo’n 6 maanden gevangenisstraf (effectief al opgelegd de laatste paar jaar)? Je wordt dus als een crimineel en staatsgevaarlijk beschouwd als je hier tegen bent… Zware overtredingen in het verkeer worden coulanter aangepakt…

  1. @ellen idd. schandalig maar wist je ook dat het wettelijk mogelijk is in nederland om eventueel ouders tijdelijk uit de ouderlijke macht te ontzetten t.b.v. vaccinaties of andere medische ingrepen? Dat gebeurd dan onder het mom van passieve verwaarlosing. Heel beangstigend vooral als je beseft dat het dus ook voor verzonnen ziektebeelden zou kunnen gaan gelden ( daar wordt namelijk wettelijk geen onderscheid in gemaakt).

   Als je van deze zaken op de hoogte bent dan bedenk je je wel 2 keer voordat je aanneemt dat gezonde voeding kan leiden tot een ziekte beeld. Het is net als toen met die reportage over winderigheid als ziektebeeld van de tros meen ik . Geheel verzonnen en voorzien van medicatie om rond te strooien middels artsenbezoekers.

   Verder lijkt het mij een beetje een proefballonnetje onder de wind van de codex alimentaris. Als het niet bestraald of voorzien van e nummers is is het TE GEZOND. En aan gezonde mensen valt niet genoeg te verdienen. Een en een is nog altijd twee.

   Ga door met het goede werk wat je hier verricht liefdevolle groet marcel

  2. Goh Marcel, dank je wel voor deze bemoedigende woordjes! Je hebt het hélemaal door en blijven signaleren is o zo belangrijk….

 11. Ik ben boos vanaf het moment, dat ik las, dat mijn verse broccolli, bestraalt is geweest met ultrv.str. Heb ik mijn geld en tijd verspilt aan leeg voedsel??? Ik voel me bedrogen, als dit zo is!! eten heeft dan ook geen zin. vandaar orth, anorexia!!! Ik begr. het nu!!! Ik ga ook naar de boer i.v. Doen ze dat bestralen ook bij een groenteboer? of alleen supermarkten?

  1. en groente in een potje en diepvries? Hoe zit het daarmee? En de groenteboer?

  2. Alles wordt bestraald ook alle kruiden, zaden, veel van dit soort zaken zijn terug te vinden in door de FDA gestelde regels en in de codex alimentarius.

  3. Off topic.

   @Paul.

   Wat ben je toch knap,Paul.Gelukkig heb je tijd genoeg ,om ons duidelijk te maken,hoe alles zit.Kijk uit,dat je geen nachtrust tekort komt.Het is me wat,al die uren achter die pc,om uit te vinden,hoe je ons alles kunt uitleggen.
   Maar bedankt hoor.

   @Marcel.

   Wat is eigenlijk een liefdevolle groet?Is dat anders dan een gewone groet?
   Soms zie je ook wel eens :” met schaakgroeten” of “met sportgroeten”.
   Ben benieuwd.

   @Guido.

   Ik VIND,Guido ,dat je scheldpartijen op het Koningshuis en de regering niet moet toestaan.Ik ben er me van bewust,dat mensen bepaalde ideeen hebben daaromtrend,maar er zijn andere manieren om dat duidelijk te maken.Het geeft geen pas,om Koningin Beatrix of andere hoogwaardigheidsbekleders
   bijnamen te geven.Het zou deze site veel goed doen.
   Vind ik.

   Kees.

   PS.Ik meen dit echt heel serieus!

  4. Kees = Dutchie en Dutchie = Kees, ik raak het spoor een beetje bijster.

   Maakt niet uit er zitten meerdere onder 1 naam hier!

   Dutchie, misschien vergeet je iets, ik ben gewoon een bezoeker net als jij hier die op wtk rondhangt, het jeeft mijn interesse en de site is gewoon een hele fijne site om ook eens andere mensen te leren kennen, misschien met dezelfde interesses en zelfde ervaringen, naast wtk ken ik nog meer mensen en sites die hier mee bezig zijn.

   Net als dat jij hier komt aanwaaien is mijn aanwezigheid gewoon een vrijheid van het al zijn waar een ander enorme behoefte aan heeft, alle tijd van de wereld te hebben.

   Wil niet zeggen dat ik gelijk ook een zakkenvuller of een goudzoeker ben of iemand die aan conspiracy verhalen een zeer goede boterham verdien, misschien ben ik wel een psycholoog in opleiding of een filosoof ben, ik heb bepaalde interesses ensleep wat dingen met me mee die je overal vandaan kunt plukken en op tafel kunt leggen.

   We proberen onderwerpen bespreekbaar te maken en daarover te communiceren, iedereen zijn vrijheid en blijheid omtrent, maar kom niet koteren hier zoals sommige dat willen zien, sla alleen digitaal terug en op een vrij nette manier zoveel mogelijk met een vleugje aan humor.

   Niet iedereen ziet dat en denkt veel verder door dan nodig is, dat is ook een stuk want to know, heb een prettige dag nog en veel plezier hier toegewenst op wtk, laat je niet uit het veld slaan, ook niet door mij, aub!

  5. @kees dutchieliefdevolle groeten zijn niet hetzelfde als schaak groeten het zijn gewone groeten maar dan heel liefdevol. Enzoals je misschien weet is liefde de kracht achter alles en iedereen ,of zou dat moeten zijn vandaar.

   liefdevolle groetenmarcel

  6. Vroeger toen ik nog zwaar onder de indruk was van Apollo raketten die, zo ik later leerde op internet, zo rijk zijn afgesteld dat ze nauwelijks of niet goed de dampkring uit kunnen komen, alleen de Russen hebben goed geleerd hoe je een raket motor bouwt die niet instabiel explosief wordt en toch genoeg vermogen levert, nou weet je ook waarom de maan een korrelig papier-maché zwart wit film decor op aarde was, vroeger toen ik nog helemaal idolaat was van het geluid en de vibraties van zware V8 motoren; nog steeds ben ik daar idolaat van (snik); dat is het mooiste geluid op aarde dat ik ooit gehoord heb….

   Vroeger toen hoorde ik dat de meeste Amerikanen aarts conservatief van aard zijn en er gedateerde hypocriete benepen Victoriaanse normen en sociale waarden op na houden. Vroeger toen ik dacht dat het land waar de series ‘De Man van 6 Miljoen’ en ‘Star Trek’ werden bedacht en opgenomen, dat alleen al daarom de Amerikanen ergens patent op Moest hebben, een soort Ark of the Covenant, een groot geheim, iets wat niet besproken wordt maar toch door alles heen schijnt, iets waar je net niet de vinger op kan leggen maar het moest iets Groots Gross Großartigs zijn.

   Toen in die tijd zou ik gezegd hebben Kees of Dutchie ik slik alles wat jij te melden hebt over de Koningin of over normen en waarde en weledele maar onlogische beleefdheidsregels.

   Dus say Cheese; 1 vraagje; heb jij dankzij je onmetelijke Amerikaanse power, wijsheid, energie en werkdrift en vrijheidsgevoel minstens 1 maal per weekend de beschikking over een voor mij nog steeds heilige grommende bulderende onmetelijk ondoorgrondelijke V8 8Liter Big Block & Boobs afgod op wielen waar ik nog steeds (bijna) alles voor zou doen?

   http://www.seriouswheels.com/pics-1970-1979/1971-Dodge-Challenger-RT-Muscle-Car-By-Modern-Muscle-Raised-Hood-1024×768.jpg

   Of heb jij je volgens de recente communistische groene waarden en normen Nu ook al laten omturnen tot het homo homo homo sapiens gezapigheids rijk van 1000 kilogram aan uiterst giftige lithium accu’s in de kofferbak in de vorm van een gestyleerde elektrische vibrator zetpil, de schuw lelijke afstotelijke ToyKloto Prius gasstelletjes waar je nog niet dood in gevonden wil worden? Dan nog liever terug naar de Oost Duitse Trabant, als het zo moet nog liever de Trabant, ik meen het….

   http://www.gunners4life.com/forum/avatars/trabant10-full%281%29.jpg

   Gross out Slang;

   1. To fill with disgust; nauseate: “The trick in making a family film . . . is finding ways to interest grown-ups without boring, confusing, or grossing out the younger set” (Christian Science Monitor).

   Weet je ik wil best met een Oranje vlaggetje langs de kant ‘Leve De Koningin’ roepen maar dan moet daar wel iets leuks tegenover staan….

  7. Beleefdheidsregels, achter de ellebogen, Haarlemmer Olie voor het best gesmeerde resultaat op de sociale bedrijfsladder…

   Quote:

   >> ” Probeer nooit om ook te buigen zoals de Japanners. Je slaat bijna altijd een gek figuur en in het slechtste geval kom je zelfs beledigend over. De aard en de diepte van de buiging hangen immers af van zovele voorwaarden en omstandigheden dat het voor ons onbegonnen werk is om het te proberen of om het aan te leren. Een bescheiden knikje met het hoofd is meestal meer dan voldoende om beleefd te zijn.

   Een Japanner heeft een speciaal soort portefeuille voor naamkaartjes. Vergeet je naamkaartje niet. Het is de gewoonte om bij elke eerste kennismaking met zakenrelaties, plaatselijke gidsen, e.d. je naamkaartje af te geven. Een visitekaartje wordt ofwel met beide handen, ofwel met de rechterhand alleen afgegeven.

   Je spreekt een Japanner steeds aan met de familienaam. De voornaam wordt enkel gebruikt door mensen die heel familiair met mekaar omgaan. Voeg achter de familienaam het achtervoegsel “SAN” toe, wat “meneer” of “mevrouw” betekent

   Spreek zeker nooit een oudere Japannner aan met de voornaam. Dit zou pas een zware belediging zijn.

   Een Japanner heeft een grondige hekel aan lichamelijk contact. Ga dus nooit te dicht bij een Japanner of bij de gids staan.

   Opgelet bij het stellen van vragen. Het antwoord van een Japanner kan zeer onduidelijk en vaag zijn. Ja is niet altijd ja, neen is niet altijd neen. Alles hangt bij voorbeeld af van de manier waarop een vraag gesteld wordt. Een negatieve vraag met neen beantwoorden, kan betekenen dat het antwoord ja is. Bovendien moet je er rekening mee houden dat een Japanner zijn bezoeker of zijn gesprekspartner niet rechtstreeks wil ontgoochelen. Hij zal dus luidop “ja” of “misschien” of “ik weet het nog niet” zeggen terwijl hij in zichzelf “neen” denkt.

   Rechtstreekse vragen kan je beter niet stellen. Een Japanner weet er geen blijf mee wanneer hij een “onaangenaam” antwoord moet geven. Hij wil dan liever “vaag” blijven.

   Let op met gebarentaal. Bepaalde gebaren die bij ons volkomen normaal zijn of in ieder geval aanvaard worden, kunnen in Japan heel grof overkomen. Wijs nooit rechtsreeks naar iemand, roep nooit iemand met een “vinger”-gebaar maar gebruik je hele hand. Tellen op de vingers gebeurt in Japan omgekeerd: zij plooien de vingers één na één naar binnen, wanneer wij ze naar buiten plooien.

   In restaurants wordt bij het binnenkomen meteen een glas koud drinkwater geserveerd. Dit is gratis en er wordt ook niet verwacht dat je bij de maaltijd iets anders drinkt. Drank aan tafel kost trouwens enorm veel. Men zal je dus niet scheef bekijken wanneer je enkel water drinkt. Thee is overal spotgoedkoop, een KOP KOFFIE kan daarentegen wel eens een hele hap uit je budget halen. We spreken dan van bijvoorbeeld 200 tot 300 frank voor een kopje koffie. In alle restaurants wordt trouwens heel lekker gegeten en de hygiëne is overal tip top in orde. ” <<

   http://www.cordens.be/japan/etiquette.htm

  8. Hyper: wanneer ben je jarig? Krijg je van ons je eigenste website..!
   Ik vind het weliswaar heerlijk om je hier te zien rondhuppelen, écht!! Maar ik mis de plaatjes bij het verhaaltje.
   Snap je..?

  9. @ Guido

   Zou niet gek wezen als HyperAlert zijn dagelijkse vaste Kolom zou krijgen op WTK, zou een opheldering van inspiratie kunnen zijn, met eigen comment hoekje voor Fan’s.

  10. De mooiste reactie van de dag Paul..! Hyper, wat dacht je ervan..? Of is ‘ordening de dood voor creativiteit’..? Of is het juist mooi, gevoel te vangen, tot de laatste punt is gezet..?

  11. Guido een soort Triple Twin spark oplossing zou hiervoor goed geschikt kunnen zijn om dit altijd dreigende discipline en creativiteits dilemma de vrolijke vruchtbare richting in te blijven manoeuvreren.

   Ik heb het zeker nodig om aangevonkt te blijven worden door pinnige slaghoedjes, bijvoorbeeld reacties op reacties, Trijnnie en anderen ook alvast bedankt bij deze, er moet een soort gecontroleerde ketting reactie op gang kunnen komen, cold fusion, op die manier heb ik genoeg nulpunt energie om maar door en door te kunnen gaan, dan slaat het zeker niet snel dood bij mij.

   Als werkvorm kan dit digitaal heel gemakkelijk opgevist en afgeroomd worden door een goede counter zoals Webmaster Guido en andere trouwe reactanten die op hun manier aangeven dat het tijd is voor een andere melodie of een net iets anders getweekte Chinese toonladder, verandering van spijs maakt grage eters die dan op hun beurt weer beter terug kunnen vonken.

   Misschien dat nog wat stringentere vastomlijnde structuur in de toekomst ook nog wel voor mij mogelijk is, maar als beginnetje, voor nu, om alvast te wennen aan de nu opdoemende diep blauwe semi literaire horizon, kan ik bij deze sowieso met instemming toestemming geven om H.A. Ahaa Ach Zo0h stukkies naar eigen inzicht in te laten lijsten en vakkundig geprepareerd op te laten zetten op vooraf gereserveerd kolommen kader.

   Dat mogen oudere en nieuwere stukkies zijn, er mag aan gesleuteld worden, ik ben niet zo Calvinistisch dat er geen andere ingrediënten aan de letter drankjes mogen worden toegevoegd hoor. Soms is het juist mooi om verschillende fragmenten te combineren en een beetje op te fluffen met de stemming van de dag. Dat zou de meest muzikale harmonische oplossing voor mij zijn op dit moment. Dus gaan met de chiquita bananen en we maken er wat van!

   Op die manier leer ik ook het snelst afstemmen op een werkbare vorm en tempo zonder dat het steunende platform van z’n haaks schrap gezette pootjes dreigt te waaien door wat al te jachtig achteloos met verbaal geweld gegooide goe gemene gemeende hand granaatjes.

   Het lukt mij nu wel om op afstand in te tunen, zo ervaar ik dat op moment, dat is echt heel gaaf, leven in de brouwerij en toch net niet totale chaos. Dus ben ik wel enigszins aanstuurbaar om het voor beide kanten prikkelend verrassend fris genoeg te houden en toch steeds weer een uiteindelijk meer uitgekristalliseerde stijlvorm en onderwerpkeuze te kunnen bepalen die op een zeker moment het meest op z’n plaats lijkt.

   Zo is het makkelijker om te blijven experimenteren met doseringen van meer simpel recht voor z’n raap, in mooie jan boerenfluitjes stilo geformuleerde fraaie phrases, gecombineerd en aangevuld met meer cryptisch kunstig woordelijke weefgetouwen ambachtelijk gehouwen uit voort vliedende ziedende soms zienerige gedachten stormen in pierenbadjes en kolkende grote glazen water bovendien.

   Het starende gazing brandpunt van het machtige verglaasde glazen digitale kabel vergrootglas medium kan zo op verschillende mensen tegelijkertijd gericht worden. Zo gauw als er iets actueels ‘heet hot’ boven komt drijven bij iemand anders is het vaak al genoeg om daar naar te verwijzen.

   Zo lang er netjes omzichtig gerefereerd wordt, bijvoorbeeld in de vorm van; zei vanmorgen “dit en dat, me zus en me zo” en ik vind dit helemaal raak, dan kan er ook niet zo veel mis meer gaan met zogenaamde traditionele eigendomsrechten van de ‘inhoud’.

   Misschien dat naast de Triple Twin Spark techniek er ook intensief gebruik gemaakt kan gaan worden van drietraps Apollo letter sequenties. Gewoon een introotje boven een uitgekozen uitgeleend listig uitgesneden kern stukkie van de 1 en nog een toevoegsel van de ander gecombineerd met bladzijde 7 van de uitgave van de week. Gewoon leuk leerzaam nuttig en gewoon doen, wat mij betreft zeker!

   Kort duidelijk en mee simpel samengevat; Jaah Ik ben dus helemaal voor!

   Zeg dat dan meteen zou muh vader gezegd hebben, en dan guitig er achteraan, maar telkens steekt het dan toch net te veel; “ouwehoer troef”, tis mu vader…, ik snap hem wel, maar snapt ie mij wel vraag ik me nog steeds regelmatig af…

   Ach het boek ‘de avonden’ waar ik óverigens alleen een stukje van de verfilming van heb gezien, omdat ik het boek schreeuwend vervelend saai vond, maar ik was er nog niet aan toe, nu begin ik te begrijpen dat het juist daar om ging, die schreeuwende gespannen eeuwige zwijgst*ont geladen stille saaie narco vervelendheid is nou juist wat het boek moest uitbeelden, het Moest dus opzettelijk onverteerbaar zijn, misschien dat ik het ooit kan opbrengen om het wel te lezen.

   De teevee optredens van die schrijver vond ik vroeger wel hypnotiserend magistraal mooi, het leek net altijd wel of ik begreep wat ie zei, ik begreep er werkelijk, zoals zo velen, niet erg veel van maar het was magistraal mooi gedragen gesproken, als ik z’n boeken maar niet hoef te lezen dacht ik altijd…

   Totdat ie z’n eigen boek ging voordragen op de radio, wauw, dat was het ontbrekende puzzelstukje, je moet het niet lezen, je moet het laten voordragen door de Schepper himself!!! Jammer dat het in de laatste fase van de dagen van deze Schepper zo genadeloos fout is gegaan, in deze tijden had ie zeker meteen publiekelijk opgehangen geworden, wel of geen dementie, in die zin had ie de relatieve rust van zijn tijd toen nog mee.

   Hetzelfde geldt voor Herman Brood en Anton Heyboer overigens, in 2010 hadden ze niet meer gepast, dat weet ik zeker. In 2010 is rock en roll en interessant zwijgen met de verkoelende koele donkere hippe zonnebril niet meer voldoende om overal mee weg te kunnen komen.

   Bijvoorbeeld geen belasting betalen en nog wel heel veel meer… ach ik heb dat soort verhullende pop gimmicks nou wel gezien, er is nu meer nodig voor rechtvaardiging van je daden, ook als artiest.

   The Idan Raichel Project “She’eriot Shel Ha’Chaim” (Scraps of Life) Live in Lugano
   http://www.youtube.com/watch?v=Dl8KbKNn540

 12. wow sasasne is ineens bewust, dat doet even pijn zeg!, mijn broccolli, leeg, ik dacht al…hoe kan het nou zolang vers blijven? meer dan een week……even heftig dit zeg, ik altijd maar denken dat ik het goed deed, ik mis dus veeeel vitaminen en mineralen….klote! Dit is geen grapje, ik ben nu serieus!!! Dankjewelhe ik haal mijn eten ook niet meer bij een supermarkt!! Dan maar gek

 13. als je naar de geschiedenis kijkt zou een massa vernietiging helemaal in het plaatje passen en als je naar de wereld kijkt op dit moment zijn we(de homo sapiens)hard op weg dit te realiseren…

  1. En zo hoort het, krijgt moeder aarde weer wat lucht. 500.000 mensen op deze aarde is meer dan genoeg.

 14. Hier informatie over de vermeende ‘levensgevaarlijke’ UV-straling:

  http://www.agf.nl/archive.asp

  Enkele voorbeelden:

  19-10-2007
  Is UV-licht een aanvulling tegen schimmels?
  UV-licht als bestrijdingsmethode is redelijk nieuw voor de glastuinbouw. Het kan worden ingezet ter bestrijding van schimmels als botrytis en echte meeldauw. Marcel Hoekstra van Wageningen UR start een onderzoek naar de ideeën en ervaringen van tomatentelers over deze bestrijdingsmethode. Is UV-licht een…..

  5-5-2009
  Champignons kunnen overvloed vitamine D produceren
  Tholen – Een stoot ultraviolet licht zorgt ervoor dat champignons een belangrijke bron van vitamine D kunnen zijn, zo melden Australische onderzoekers. Dr. Gerald Pang en collega’s van de University of Western Sydney doen van hun bevindingen verslag in het Journal of Agricultural and Food Chemistry……

  5-6-2009
  België: uv-lamp maakt sla uit serre gezonder
  Een groot nadeel van serres is dat het glas de ultraviolet- of uv-stralen uit het zonlicht filtert, terwijl vooral dat uv-licht sla en andere groenten aanzet tot het maken van antioxidanten. Door een gebrek aan uv-licht ziet bijvoorbeeld serresla er ook fletser uit dan sla uit de volle grond. Steve Britz van…..

  Alle in en outs over het gebruik van UV-licht:

  http://www.lenntech.nl/cgi-bin/search.cgi?language_id=2&project_id=1&searchmode=bool&q=UV-licht

  1. Is UV-straling dan niet gevaarlijk?

   Hierover bestaan veel misverstanden. Er zijn drie soorten UV-licht: UV-A, -B en -C. Alleen UV-C is schadelijk. Vrijwel alle UV-C wordt in de ozonlaag uitgefilterd. Op warme zomerdagen is langdurige blootstelling aan de zon gevaarlijk door de dunne ozonlaag (lichtintensiteit tot 100.000 lux).

   UV-A en UV-B zijn niet schadelijk, [b]mits ze in biologische hoeveelheden (zoals in zonlicht) voorkomen.[/b] Ze zijn dan zelfs uiterst heilzaam voor allerlei processen die zich in het organisme van mens, dier en plant afspelen.

   Speciaal voor afgifte van UV-C ontworpen stralers worden gebruikt om voedsel en instrumenten te desinfecteren!

   +++

   Doorbraak in bestrijden bacteriën met röntgenstraling!

   Uit onderzoek blijkt de bestrijding van schadelijke bacteriën zoals E.coli, vibrio, shigella en Listeria met röntgenstraling effectief te zijn. De RS 2400 X-ray machine van Mahmoud elimineert momenteel de hiervoor genoemde bacteriën in onder meer bladgroenten zoals spinazie en sla. Er wordt gewerkt aan een methode voor tomaten.

   Volgens onderzoeker Barakat Mahmoud, assistent professor voedselveiligheid aan Mississippi State University, is zijn systeem het eerste dat röntgenstraling gebruikt. Hij verwacht dat consumenten deze methode makkelijker zullen accepteren dan doorstraling met gammastraling. De methode vergt enkele minuten, verlengt de houdbaarheid, en verandert de textuur en de smaak van het product niet. Ook zijn verse groenten dankzij deze methode 30 dagen langer houdbaar.

   In de VS is doorstraling met gammastralen wel toegestaan. Veel Amerikanen blijven echter angstig voor doorstraling. Volgens de onderzoeker zou behandeling met de veel bekendere röntgenstraling de acceptatie van bestraling als veilige methode door consumenten kunnen verbeteren. In Nederland is doorstraling met gammastralen voor een aantal producten toegestaan. Eis is hierbij wel dat doorstraalde producten een etiket dragen met de tekst: ‘doorstraald’ of ‘door straling behandeld’ of ‘met ioniserende straling behandeld’.

   just my 2 bits

   Veteraan

  1. @ Kees

   “Als je dit tot je door laat dringen, zul je ontdekken dat je elkaar ook nooit werkelijk kunt begrijpen, want altijd wordt het gefilterd door jouw perceptie. Hetgeen je denkt te begrijpen van de ander is niet meer dan een projectie van jouw eigen filter. Het is alsof je een denkbeeldige bril op je hoofd hebt die er niet afkan, maar waardoorheen je wel alle dingen ziet en intepreteert. Proberen een ander door jouw bril te laten kijken wil dan ook niet en is gedoemd te mislukken, want hij of zij heeft een andere unieke bril.”

   Zie bron: http://www.star-people.nl/index.php?module=news&id=5361

  2. He Jeroen, Even wachten, haal eerst even een broccolli bij de boer, die komen veel harder aan!

 15. oooooh Jammie, wat heb ik zojuist een heerlijke biologische salade gegeten, mijn koningklijke papillen, trillen nog na, zo vol van smaak, puur en echt. Heerlijke hobby dat Orthorexia, daar lust ik meer van…..Ik hoorde net, dat de gassen die ze gebruiken om groente in zakjes te bewaren vol E stoffen zit. een kantenklare komkommersalade, kan wel 40 dagen oud zijn”……,de komkommers dan. Leuk gesprekje gehad met de biologische boer….

  1. Oja, en de brccolli in zakjes, daar zit vaak ook dat houdbaarheidsgas in, vol me E nummers. Op de verpakking staat vaak, onder atmosferische bescherming verpakt. Volgens de Eu richtl. zijn deze E nrs veilig, dus hoeven ze ze niet te vermelden op de verpakking. Misschien is dit wel niet zo, als je voor veel E nummers allergisch bent……Of misschien daardoor onwetend een allergie opbouwt……

  2. Met alle respect voor je leuke gesprekje met de biologische boer Sasasne, maar die wil ook gewoon zijn producten verkopen dus natuurlijk zegt hij dat soort dingen!

  3. Orthorexia klinkt goed, weten wat wij eten…wat zit er nu werkelijk in ons voedsel en dranken. Biologisch is ook niet altijd gezond naar mijn gevoel…wat beter zelfs nog zou zijn is ecologisch eten. Je laat het groeien in de zon maakt het net zoals wij vitamine D aan. Laten groeien, plukken en opeten blijft de energie er zelfs nog in en geeft wellicht nog een gezonder effect dan Orthorexia of het biologisch voedsel tot je toe te nemen

  4. De mensen die hier zo smalend reageren op orthorexia: weten jullie niet, of willen jullie niet weten, dat deze ernstige aandoening die tot de dood kan leiden NIETS maar dan ook NIETS met gezond eten van doen heeft??

 16. Jammer dat dit artikel de feiten weer eens in een ander daglicht plaatst.
  Ik ben zelf ook geen voorstander van het creëren van ziektes door de psychiatrie en farmacie, maar als mensen doorslaan in het “gezond” eten, dan kan dat wel degelijk een probleem zijn.
  En DAT is waar het hier om draait. Niet de mensen die gezond willen eten en op de etiketten letten, maar mensen die (bijna) alles geloven wat er in de alternatieve media geschreven wordt en niet kunnen filteren. Deze mensen nemen zoveel “feiten” serieus dat ze uiteindelijk een dieet overhouden dat wel degelijk schadelijk voor hun gezondheid is en zullen daarmee ook tekorten ontwikkelen.
  Gewoon weer een kwestie van interpretatie als je het mij vraagt.

  1. @Morelio,

   Je moet in die westerse landen wel goed opletten wat je koopt omdat er maar weinig natuurlijk voedsel in de schappen ligt. Neem daarbij de reclame voor al die prefab producten plus de onwetendheid van de mensen en tenslotte nog de natuurlijke hang naar wat schaars is in de natuur; zoet, zout, vet en vlees.
   De mens zich van nature op inname van wat lekker is en dat zijn de calorieën.
   Om gezond te blijven moet je wel degelijk je bewust worden van je natuurlijke drang en daarin een compromis sluiten. Eten mag lekker zijn maar wel met variatie. Het “te” moet eruit.
   Een andere uiterste zijn mensen die zichzelf steeds meer beperken en op een gegeven moment inderdaad ongezond bezig zijn.
   Maar toch lijkt mij het grootste probleem de idiote hoeveelheden bewerkte producten in de schappen die verkocht moeten worden.

   Ga ik hier in de Amazone waar ik woon shoppen dan is dat geen probleem. Het meeste wat je koopt, koop je op de markt of in een soort mini supermarktjes. En daar heb je eigenlijk alleen de basis producten als rijst (helaas wel witte), tapioca (soort wortel als aardappel te gebruiken), maiskolven, bonen, en vooral veel fruit en groenten. Sterker nog, wij halen regelmatig ons sapje uit de tuin. Denk aan acerola of lemoen, doen we wel stiekem weer beetje rietsuiker bij, dat is dan weer minder.
   Maar om kort te gaan zal je al snel als bewust kiezend mens onder de noemer Orthorexia Nervosa vallen.
   Dan heeft eerder de maatschappij als geheel een probleem dan het individu. Die walgelijke uitwassen van het kapitalisme zijn pas een probleem. Nog even en overal staat Unilever onder en wat vers zou moeten zijn heeft patent van Monsanto nog afgezien wat het feit dat het noodrijp fruit is wat minstens weken onderweg is geweest.
   Dat is pas erg en niet dat mensen met moeite gezond proberen te blijven.

 17. Weet je wat er door mijn hoofd steeds gaat als ik weer reklame zie van die junkfood clown…Jullie vergiftigen die kinderen met als die msg ect rommel..vervolgens als de kindjes ziek worden mogen ze bij dezelfde clown in t Ronald..clownhuis komen…Ik wordt daar echt boos om..en vraag me af of i de enige ben die dat ziet/denkt

  1. zo af en toe naar de mac is niks mis mee , elke dag alleen bio peer eten is ook niet gezond het gaat om voldoende variatie en niet te veel.

   en trouwens het Ronald mc Donald huis is een heel mooi initiatief maar ik hoop dat je het nooit nodig hebt.

  2. @gait Bij het eten bij de mac. krijg je het maagzuur er gratis bij .Overigens vind ik macvoer niet een verrijking van je dagelijkse menu.En het draagt absoluut niet bij tot een verantwoord gevarieerd eetpatroon.

  3. Het maagzuur is HCl, zoutzuur. Maagzuur heeft een pH van ca. 2. Maagzuur maakt onderdeel uit van maagsap en het wordt gemaakt door cellen in het slijmvlies van de maagwand die maagwandklieren worden genoemd.
   Maagzuur heeft een aantal functies: breekt voedseldeeltjes af tot kleiner deeltjes; denatureert eiwit en nucleïnezuren; zet pepsinogeen om in pepsine, een enzym dat optimaal bij lage pH werkt en eiwitketens afbreekt tot korte ketens of zelfs losse aminozuren; vernietigt bacteriën.

  4. @gait je gedraagd je in je laatste commentaar nogal naief, Niet dat ik anders van je gewend ben maar een mens mag toch hopen op groei bij zijn medemensen. Stonden er niet nog een aantal vragen open die je zou beantwoorden? Ik dacht van wel . Overigens ben ik op de hoogte van de werking van maagzuur,Misschien had ik er speciaal voor jou “overtollig”bij moeten zetten .Ik dacht echter(abusievelijk) dat je dat zelf wel zou begrijpen. Ik zal voortaan extra duidelijk zijn tegen jou.

  5. @gait maagzuur HCL is niet zoals jij stelt HCI ,maar dat zal wel weer een typfoutje van jou zijn.

  6. @Marcel w De molecuulformule voor zoutzuur is inderdaad HCI, dus Gait heeft gelijk. Geeft niet ieder groeit op zijn eigen tempo. Er is dus nog hoop voor jou.

  7. @wilmamazone je hebt helemaal gelijk,ikke niet en gait heeft ook helemaal gelijk .Wat zijn jullie toch vreselijk wijs.

  8. @wilmamazone ik zeg toch in de molecuulformule was ik fout bedankt voor de correktie.Mijn infobron was fout ,dat kan . Ik geef het tenminste toe, alleen verbaast get mij dat jij het antwoord geeft voor gait? En gait geen een antwoord op mij . Zou zo zeggen ,zoek de vragen terug en beantwoord ze even voor hem.

 18. Orthorexia nervosa is een eetstoornis die verwant is aan Anorexia nervosa. Hoewel de aandoening regelmatig aandacht krijgt, bijvoorbeeld op medische websites en in medische literatuur, is orthorexia nog geen erkend ziektebeeld.
  Het belangrijkste kenmerk van de aandoening is dat de persoon die eraan lijdt, een preoccupatie of zelfs obsessie heeft voor gezond eten. Als gevolg hiervan mijdt de persoon bepaalde soorten voedsel, met name voedsel dat vet of conserveringsmiddelen bevat. Vaak gaat de persoon over op vegetarisme en eindigt het traject erbij dat de persoon alleen nog biologisch geteelde rauwe groente en fruit eet.
  Door te kritisch over voedsel te zijn, eet de persoon te weinig, is de voeding te weinig gevarieerd en kan de persoon gevaarlijk mager worden, wat ook bij anorexia het geval is. In sommige gevallen kan het obsessieve gedrag ook tot problemen in de sociale omgang leiden.
  Een verschil met anorexia is dat de persoon op het eerste gezicht niet te kampen heeft met een gebrek aan eigenwaarde, maar zich eerder superieur voelt door zijn verantwoorde eetgewoonten. De kwaliteit van het eten staat voor de kwaliteit van het leven.
  De aandoening is voor het eerst beschreven door Steven Bratman, een Amerikaanse arts en expert op het gebied van alternatieve geneeswijzen. Het woord is afkomstig uit het Grieks: orthos betekent correct en orexis eetlust.

  1. Durf te wedden dat als elk voedsel gewoon gezond was deze “ziekte”niet of erg veel minder zou voorkomen .In mijn beleving is dus de enorme hoeveelheid voedsel die niet gezond is de aanleiding tot het ontstaan van deze stoornis.

  2. sterker nog het meeste voedsel is gezond !! er is geen ongezond voedsel !!! het gaat om de variatie en de hoeveelheid .

  3. @ gait is dat wel wetenschappelijk onderbouwd?
   sterker nog het meeste voedsel is gezond !! er is geen ongezond voedsel !!!
   Wat zeg je nou? veel voedsel… dus niet alle voedsel. en dan dat tweede er is geen ongezond voedsel?
   Lijkt elkaar enigzins te bijten nietwaar, en waar haal je het vandaan? Bovendien daag ik je uit om een jaar lang bij de mac te gaan eten ,je mag varieren wat je wilt dan eet ik uit eigen (onbespoten) tuin . Kijken we over een jaar wie zich het lekkerste voelt,goed?

  4. marcel jij zegt
   ” Bovendien daag ik je uit om een jaar lang bij de mac te gaan eten ,je mag varieren wat je wilt dan eet ik uit eigen (onbespoten) tuin . Kijken we over een jaar wie zich het lekkerste voelt,goed?”
   er is zoiets als algemene ontwikkeling elke dag ham burgers met patat is niet goed zo af en toe is er niks mee, elke dag kaviaar is niet goed , zo af en toe wel , te veel vis is niet goed , zo af en toe wel enz enz enz trouwens voel ik me prima , al jaren trouwens . had jij niet ooit paroxetine gebruikt ?

  5. @gait nee ik gebruik geen paroxitine . En de mac gheeft een uitgebreide kaart hoor zelfs salades en kipdingessen ,ijsjes en noem maar op mag je daarnaast ook in the burgerking eten. Ook weer kiezen uit het hele menuaanbod. Variatiegenoeg toch ?

  6. @gait maar daar ging het niet over he , je sprak jezelf tegen en dat vroeg ik je even uitte leggen.

  7. tja het enige wat ik probeer over te brengen is dat variatie de sleutel is , maar dat schijn je niet te snappen marcel , maakt niet uit moet jij weten.

  8. @gait Ik geef je variatie en jij zegt dat het daar om draaid. Wat moet ik nou niet aan jouw stelling snappen? Ik wil je alleen laten inzien dat wat je junkfood noemt niet gezond voedsel is. en dat er dus 2 soorten voedsel bestaan goede voeding, en slechte voeding.
   Als je varieert met slechte voeding, ga je niet lang mee. Doe je dat met goede voeding(lees gezonde) loop je het risico erg gezond te blijven. En je weet ik houd van je en gun je een gezond leven . Ik adviseer je daarom ook met klem toch even na te denken over voeding. De gezonde en de ongezonde variëteiten/ variaties.
   Bovendien is gezond en ongezond relatief ,kijk maar eens naar iemand met een allergie tegen pindakaas . Het leeglikken van een potje kan voor zo iemand dodelijk zijn. Jij daarentegen zou hooguit last krijgen van klembek en een wat vreemde stoelgang. Wat beide overigens ook wel als positief kunnen worden beschouwd . Het hangt allemaal af van zoveel variabelen gait.

  9. @ gait wil je me wat uitleggen , want ik begrijp iets niet. Als je kijkt naar de wetenschap die alles wil klassifiseren ,en meten , en wegen, en dubbelblind checken. Deze wetenschappers stellen de wereld als ietwat starre en vaststaande omgeving voor. Dat geld in alle takken van wetenschap. Die zelfde wetenschap steld ook een theorie als die van Darwin als geldig paradigma. Dan komt hier mijn vraag:”Hoe kan een en hetzelfde instituut in al zijn facetten,zo met zichzelf in tegenspraak zijn? Aan de enekant: Zij die zeggen alles is statisch! als je het niet kan wegen zien betasten of wegen ,ishet er niet. (oftewel een kant van de reacties van jou)
   DEanderekan:’Zij die zeggen alles is onderhevig aan evolutie.alles vergaat en evolueerd dus alles is beweging.
   Als alles beweging is ,moet je het dan niet van meerderkanten bekijken ?
   Nouja het zijn maar twee uiterste observaties van mijn kant Maar ze lijken relevant ,zou de waarheid niet in het midden kunnen liggen? Of misschien dat de waarheid zich uitstrekt vanuiterste tot uiterste. Dan zijn onze schermutselingen van geen waarde, dan een deel van de waarheid in zij totaliteit .
   Agrondend zou ik zeggen zoek de vraag en formuleer een antwoord liefdevolle groet marcel

  10. Nog steeds werk in uitvoering, maar zeer hoopvolle ontwikkelingen:

   http://www.vwa.nl/onderwerpen/vwa-voorschriften/dossier/claims/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht/2006940/wet-voedingsclaims-etiketten-nog-onvoldoende-nageleefd-door-fabrikanten

   Nieuwsbericht: Wet voedingsclaims etiketten nog onvoldoende nageleefd door fabrikanten

   Bij 54% van door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) onderzochte producten zijn voedingsclaims op de juiste manier op het etiket vermeld. In 2008 bedroeg dit percentage 43%. Sinds 1 juli 2007 is er een nieuwe Europese claimsverordening. Hierdoor gelden voor alle lidstaten dezelfde regels voor de vermelding van claims op etiketten van voedingsmiddelen. Het is niet verplicht claims op producten te zetten, maar áls fabrikanten claims gebruiken moeten ze voldoen aan de wet. De nVWA heeft de fabrikanten die de claimsverordening overtreden gewaarschuwd. Als de overtreding niet wordt hersteld krijgt een fabrikant een boete.

   Voedingsclaims suggereren of stellen dat……..

   http://www.efsa.europa.eu/en/nda/ndaclaims.htm

   Nutrition and Health Claims

   An increasing number of foods sold in the EU bear nutrition and health claims. A nutrition claim states or suggests that a food has beneficial nutritional properties, such as “low fat”, “no added sugar” and “high in fibre”. A health claim is any statement on labels, marketing or advertising that health benefits can result from consuming a given food, for instance that a food can help reinforce the body’s natural defences or enhance learning ability.

   EU framework

   EU decision makers adopted a Regulation on the use of nutrition and health claims for foods in December 2006. This Regulation lays down harmonised EU-wide rules for the use of health or nutritional claims on foodstuffs based on nutrient profiles.

   One of the key objectives of this Regulation is to ensure that any claim made on a food label in the EU is clear and substantiated by scientific evidence. EFSA is responsible for verifying the scientific substantiation of the submitted claims, some of which are currently in use, some of which are proposed by applicants. This information serves as a basis for the European Commission and Member States, which will decide whether to authorise the claims.

   EFSA’s tasks

   EFSA’s work includes providing scientific advice on:…….

  11. @wilmamazone Ja en jouw punt is? bovendien kan ik het weinig serieus nemen als het gezonde voeding centrum claimed dat light produkten veilig zijn ,Aspartaam ,sorbitol zijn nou niet bepaald de gezondste stofjes ,en laten die nou met grote hoeveelheden in lightprodukten zitten.

  12. @Marcel, Sorbitol is een natuurlijke zoetstof, zit o.a. in appels, peren en abrikozen.

  13. @Marcel w Wanneer je de standpunten, rapporten en hun uitleg gelezen hebt van onder andere WHO, WCRF, EFCA, FDA, AFSSA, American Dietetic Association, American Cancer Society, National Cancer Institute, KWF en Voedingscentrum en daarnaast de wetenschappelijke onderzoeken die over aspartaam zijn verschenen heb je voldoende informatie die zegt dat aspartaam tot de ADI niet schadelijk is voor de gezondheid. Negatieve berichtgevingen worden daar ook behandeld en verklaard of genuanceerd.

   Over de negatieve berichtgeving over aspartame in de pers en op internetsites is hier een interessant en eenvoudig te begrijpen stuk te lezen:
   http://www.pubmedcentral.nih.gov/picren … obtype=pdf
   Het is dus maar wat je leest en wat je wilt geloven. Als je werkelijk alle eerlijke informatie over voeding in twijfel trekt/bijft trekken, onstaat er makkelijk een stevige voedingsbodem voor het ontwikkelen een stevige voedselfobie.

  14. Marcel , ben je nu zo dom of lijkt het zo ?

   gevarieerd wil zegen gevarieerd dus niet een heel jaar mcdonalds ! begrijp je het ? gaan we verder.
   sorbitol is in grote hoeveel heden schadelijk , dat geld ook voor grote hoeveelheden water , suiker , zuurstof , terwijl we ook niet zonder die stoffen kunnen. eigenlijk geld het bijna voor elke stof elke stof heeft een toxische drempel dat is de waarde waarboven een stof toxisch word. dus kun je van elke stof zeggen dat hij schadelijk is !!

  15. Mijn link over aspartame’s hierboven werkt niet en nu hopelijk wel:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC520987/pdf/bmj32900755.pdf

   quote:
   Evidence does not support links between aspartame and cancer, hair loss, depression, dementia, behavioural disturbances, or any of the other conditions appearing in websites. Agencies such as the Food Standards Agency, European Food Standards Authority, and the Food and Drug Administration have a duty to monitor relations between foodstuffs and health and to commission research when reasonable doubt emerges. Aspartame’s safety was convincing to the European Scientific Committee on Food in 1988,2 but proving negatives is difficult, and it is even harder to persuade vocal sectors of the public whose opinions are fuelled more by anecdote than by evidence.
   The Food Standards Agency takes public concerns very seriously and thus pressed the European Scientific Committee on Food to conduct a further review, encompassing over 500 reports, in 2002. It concluded from biochemical, clinical, and behavioural research that the acceptable daily intake of 40 mg/kg/ day of aspartame remained entirely safe—except for people with phenylketonuria.3

   Het gaat dus bijna altijd om en over het woordje: te. http://www.kwfkankerbestrijding.nl/index.jsp?objectid=16710

   Van een aantal zoetstoffen wordt soms onterecht beweerd dat ze kankerverwekkend zijn. Zoetstoffen zijn veilig, mits u ze in een normale hoeveelheid gebruikt. Kinderen moeten bijvoorbeeld oppassen met het gebruik van light-frisdrank die de zoetstof cyclamaat bevat. Kinderen tot 4 jaar mogen niet meer dan 2 glazen light-frisdrank per dag drinken en het maximum voor kinderen van 4 tot 8 jaar ligt op 3 glazen per dag. Ook kan het gebruik van suikervrije drop al snel klachten veroorzaken.

   Soorten zoetstoffen Globaal zijn er 2 soorten zoetstoffen.

   De 1e groep bestaat uit……….

   Ik vind het sowieso nergens voor nodig dat er elke dag frisdrank/snoep ect. op tafel komt van welke soort dan ook.
   Wat ik tegenwoordig mis is dat er nog maar weinig een boterham tevredenheid gegeten wordt.

  16. Voordelen aspartaam:
   – Bevat bijna geen calorieën waardoor het gebruikt kan worden om af te vallen.
   http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/4/721
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1189 … d_RVDocSum
   – Veroorzaakt geen stijging van de bloedglucose- en insulinespiegel.
   http://www.ajcn.org/cgi/reprint/49/3/427
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3046 … d_RVDocSum
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3522 … rom=pubmed http://www.ajcn.org/cgi/content/full/86/5/1331

   – Is tandvriendelijk

   – veilig tot de ADI
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1218 … d_RVDocSum http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1175 … rom=pubmed
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2802 … d_RVDocSum

   Nadelen aspartaam
   – Trek in zoet wordt in stand gehouden
   – Boven de ADI kunnen bijwerkingen ontstaan
   – Niet geschikt voor mensen met PKU

   Voordelen suiker
   – Levert energie
   – Smaak
   – Werkt conserverend

   Nadelen suiker
   – Bevat energie waardoor het bij kan dragen aan het ontstaan van overgewicht
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1276 … rom=pubmed
   http://www.ajcn.org/cgi/content/full/84/2/274

   – Verhoogt de kans op diabetes.
   http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/292/8/927
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1866 … d_RVDocSum http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1837 … d_RVDocSum
   – Veroorzaakt een sterke stijging van de glucose- en insulinespiegel.
   http://www.ajcn.org/cgi/content/full/82/5/1004
   http://www.ajcn.org/cgi/content/full/86/5/1331

   – Trek in zoet wordt in stand gehouden.

  17. De naïviteit van je hele verhaal t.o.v. je conclusie.. ‘het gaat telkens over het woordje ’te’..’ Jongen,jongen, hoe lang heeft dit geduurd zeg. Inderdaad, het gaat over het woordje ’te’.. Gefeliciteerd Crypto.

   Natuurlijk gaat het over die 2 letters. Een heel kletsverhaal met allerlei wetenschappelijk ge-oh, is niet nodig. Bovendien, zo blijkt uit vele artikelen ook hier op WantToKnow (gewoon vertaalde artikelen), zijn de Amerikaanse FDA-authoriteiten (en vele anderen) voor geen cent te vertrouwen. Corrupt en ‘gesponsord door’..
   Maar wat probeer je nou met al die links hierboven te ‘bewijzen’.. Bij mij komt het over als “Zoek het maar uit”, of nog lulliger: “Kijk eens hoe goed ik het bij het juiste end heb..”.

   Aspartaam is BINNEN BEPAALDE MARGES veilig.. Maar welk mens is nou in staat zijn hoeveelheid aspartaam bij te houden..!!!! De hele voedselketen zit er vol mee. Verdorie tot aan de ‘rosébier’ aan toe..!
   Neem gewoon een kijkje bij deze kankerratten, in de link hieronder, maar die zitten zeker ‘lekker buiten de marge’..? (En inderdaad: Ze drinken geen koffie, waarom zou je ze dan zoveel zoetjes geven..)

   En kijk tegelijk, als je naar de ratten kijkt, even naar opperrat, oftewel de strapatzen van Donald Rumsfeld, achter de schermen van dit oorlogsgif-dat-wel-heel-lekker-zoet-is.. Net als dat verarmd-uranium, lekker hard, goed voor munitie.
   Schofterig gedrag, is in mijn ogen nog een understatement voor dit soort lugubere boeven. De ratten tonen het overigens met alle liefde aan..: http://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/aspartaam-van-gifstof-tot-zoetstof/

   Net zoals met straling, precies hetzelfde ge-ouwehoer. Welke ‘consument’ is nou in staat bij te houden hoeveel CUMULATIEVE straling hij per dag opdoet. SCHANDALIG dat is het. Wie weet wat ’te’ is…?

   Hyperactieve kinderen, helemaal dolgedraaid door kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen, MSG, draadloze stralingsbronnen etc. Jij hoor Wilmamazone, ga lekker door, met je naïeve wetenschappelijke oogkleppenverhalen. Til jezelf nou eens aan je hemdsboordje de lucht in en hou op over een boterham ’tevredenheid’..! Kletskoek, dat is wat jij zit te bezigen.

   Laten we vooraan beginnen..
   Hoe hou jijzelf in de gaten dat je niet blootstaat aan een overdosis rotzooi in het dagelijks leven..?
   Loop je rond met een wetenschappelijk tabelletje, voor straling, en een tabelletje voor de ‘veilige hoeveelheid’ voedselrotzooi..? Laat me niet lachen man!

   Andersom gezegd, kun je me 1 wetenschappelijk rapport presenteren waarin deze, toch redelijk normale vraag, beantwoord wordt:
   “AAN HOEVEEL CUMULATIEVE STRALING STAAT GEMIDDELD EEN MENSELIJK LICHAAM PER DAG BLOOT?”??

   Mijn stelling is simpel: “Als deze cumulativiteit überhaupt niet meer te overzien is door de ‘consument’, STA DEZE ROTZOOI dan niet toe!”
   HOE MOET DEZE MENS DIT BIJHOUDEN..?

   Maar jij bent kennelijk voor het systeem van: “Als je als mens niet je verantwoordelijkheid neemt van het tellen van de gevaarlijke dosis, dan is het je eigen-schuld-dikke-bult”..
   Eet je boterham met ’tevredenheid’ lekker op. Jeweetwel, die ’tevredenheispasta’, met die goedgekeurde E-nummers, die je vertellen dat alles-veilig-is-binnen-de-afgesproken-grenzen.

  18. Over apartaam worden verschillende ongenuanceerde uitspraken gedaan.
   Zo zou het een vergif zijn, zonder dat er over een dosis wordt gesproken. Ook zou het voor tigtallen verschillende aandoeningen verantwoordelijk zijn zonder dat dit met degelijk wetenschappelijk bewijs te bewijzen, noch aannemelijk te maken is.
   Er worden verklaringen genoemd als methanol, fenylalanine, asparaginezuur, die verantwoordelijk zouden zijn voor neuroendocriene veranderingen en zelfs kanker in de hersenen en toename van de eetlust.

   Er bestaan verschillende onderzoeken die deze relatie hebben onderzocht.Tot de gestelde ADI zijn er geen nadelige effecten gevonden. Het volgende argument is dat aspartaam tegenwoordig overal ingestopt wordt en daardoor gemakkelijk boven de ADI te komen is.
   De cijfers laten echter zien dat de gemiddelde inname van aspartaam in Europese landen rnd de 3 mg/kg/dag ligt. De ADI van aspartaam ligt op 40 mg/kg/dag. Minder dan 2,5% haalt een inname die hoger is dan 10 mg/kg/dag. http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/aspartameopinion.pdf

   Om het wat inzichelijker te krijgen een paar praktische voorbeelden.
   In Optimel van Campina zit 10mg aspartaam per 100 ml. Een glas bevat daardoor 20mg aspartaam.
   Coco Cola light bevat 12 mg apartaam per 100 ml, Dubbel Friss light bevat 15 mg aspartaam en Vitalinea drink beat 15 mg aspartaam per 100 ml.
   Door de zoetkracht van aspartaam zal er per 100 ml tussen de 5-15 mg aspartaam per 100 ml zitten. Dit is 20-30 mg per glas.
   Een persoon van 60 kg bereikt de ADI bij 2400 mg aspartaam.

   Houden we een ruime bovengrens aan van 50 mg aspartaam per glas dan bereiken we de ADI van aspartaam bij 48 glazen. Een zoetje (Candarel) bevat circa 20 mg aspartaam. Wanneer we 20 zoetjes per dag gebruiken kunnen we daarnaast nog 40 glazen met aspartaam gezoete voedingsmiddelen gebruiken alvorens we de ADI bereiken.

  19. Over de ‘ADI’, kijk gewoon even hier, ook van ‘internet geplukt’… Hoe is het mogelijk, dat ‘aspartaam’-zoetstoffen BEWEZEN ZIJN kankerverwekkend te zijn, en tóch een ADI hebben. Ze je ons nou hier in de maling te nemen Crypto/Wilmamazoon?

   Mogelijk kankerverwekkende stoffen

   De ADI of NOAEL wordt alleen vastgesteld voor stoffen die niet schadelijk zijn voor het erfelijk materiaal (DNA) van het lichaam. Als dat wel zo is, zijn ze mogelijk kankerverwekkend. Het is belangrijk dat mensen zo min mogelijk kankerverwekkende stoffen via hun voedsel binnenkrijgen. Hiervoor is daarom geen veilige dagelijkse hoeveelheid vast te stellen en bestaat er voor deze stoffen geen ADI. Stoffen die kankerverwekkende eigenschappen hebben worden daarom nooit toegestaan in voedsel of in de voedselproductie.

   Dan nog even -als ik je niet ontrief- 11 minuutjes. Want er is helemáál geen ruimte meer voor je geneuzel..! ‘ADI’.. Mijn hemel.
   Waarschijnlijk Crypto, zijn al de mensen in deze video óók aan het dwalen, inclusief die mensen die omgekocht zijn, niet meer voor de camera’s willen omdat ze dingen deden die niet deugden..?!
   Er is een ‘leuk’ artikel in de maak voor je; daar zit ook deze 11 minuutjes in. http://www.youtube.com/watch?v=Z0xNT-URrwU
   Maar doe nog een zoetje in je koffie! Als je tenminste nog niet boven je ADI zit, want ik neem aan dat je dat bijhoudt.. En 6000 verschillende aspartaam-artikelen zul je vandaag niet geconsumeerd hebben..!
   Wist je trouwens dat de naam ‘Aspartaam’ al zó belast is, dat het anders moet gaan heten..?

  20. @Guido Wanneer is voor jou voldoende aangetoond dat aspartaam veilig is?
   http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/10408440701516184
   Aspartame: A Safety Evaluation Based on Current Use Levels, Regulations, and Toxicological and Epidemiological Studies
   2007, Vol. 37, No. 8 , Pages 629-727
   A. Magnuson, G. A. Burdock, J. Doull, R. M. Kroes, G. M. Marsh, M. W. Pariza, P. S. Spencer, W. J. Waddell, R. Walker and G. M. Williams

  21. Lulkoek Crypto, gewoon commentaar geven op het filmpje. Je bedondert jezelf!
   Noem je dit wetenschap.. mijn hemel..! 😥

  22. Zolang iets niet veilig is bewezen te zijn, hoort het niet op de markt.
   HET IS NIET VEILIG. WAAROM IS HET OP DE MARKT?
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Misschien leuk om een paar ratjes aan te schaffen en zélf te gaan experimenteren? Je ratjes ‘zoet’ houden..

   http://www.aspartaam.nl/experiment/mijn_aspartaam_experiment1.html
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Incidence of brain tumors in rats fed aspartame

   Hiroyuki Ishii / Life Science Laboratories, Central Research Laboratories, Ajinomoto Co., Inc., Yokohama 244, Japan
   Available online 18 November 2002.
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

   Aspartame Warning — Coast to Coast

   In a special on the dangers of the artificial sweetener aspartame, Dr. Betty Martini was joined by a panel of experts throughout the evening. Aspartame, which she described as addictive, can cause a number of problems that people might not realize stem from its consumption, including headaches, dizziness, mood change, and joint pain. Its effects can be slow and subtle, but quite serious– sometimes leading to miscarriages and seizures, she said. Consumer representative James Turner spoke about the history of aspartame and its pathway to approval.
   A public inquiry held in 1980 ruled it shouldn’t be marketed because of its association with brain tumors, but Donald Rumsfeld (who served as head of the pharmaceutical company G. D. Searle at the time) managed to engineer its approval, he recounted.
   Stephen Fox, a consumer advocate, discussed efforts to get aspartame rescinded from the market, and suggested a new FDA commissioner was needed to carry this through. He recommended the documentary, Sweet Misery: A Poison World (available on Google Video). Psychiatrist Dr. Ralph Walton noted that aspartame is paradoxically associated with obesity, as it increases appetite and cravings for carbohydrates. When interviewed for a 60 Minutes story in 1996 (view here) he pointed out studies which touted its safety were all funded by the industry and independent studies all found problems. Dr. H.J. Roberts, the author of Aspartame Disease: An Ignored Epidemic said the negative effects of the sweetener can be cumulative, especially when combined with other toxins such as fluoride. Martini recommended natural sugar alternatives such as Just Like Sugar and stevia (in its pure form).

   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   http://www.naturalnews.com/z024316_aspartame_brain_research.html
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Dode ratten liegen niet! http://www.scoop.co.nz/stories/GE0809/S00143.htm
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   http://www.stuff.co.nz/national/health/130657
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   En dan de ultieme ‘gotspe’..? Waarom de Amerikanen zo dik zijn..??? OMDAT ZE LIGHT-producten GEBRUIKEN..
   Kun je je Rumsfeld voorstellen? Multi-multi-miljonair van dit gif, ‘LIGHT’-producten.. hahahahhhahahahaa..
   http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-02/apa-asl020508.php

  23. http://www.mayoclinic.org/news2008-mchi/4786.html

   Low-Calorie Sweeteners: Sweet and Safe
   Tuesday, May 06, 2008

   ROCHESTER, Minn. — Diet soda tastes sweet and has virtually no calories. But is the soda’s artificial sweetener safe to consume?

   Yes, says the May issue of Mayo Clinic Women’s HealthSource.
   Widely circulated reports have suggested that some sweeteners, such as aspartame and saccharin, carry serious health implications, including an increased risk of cancer. But the Food and Drug Administration (FDA), the American Dietetic Association, the National Cancer Institute and others agree that no evidence supports these claims.
   The FDA regulates low-calorie sweeteners as food additives. They require that agency’s safety approval before being marketed. Currently, the FDA approves these low-calorie sweeteners:
   •Aspartame (Equal, NutraSweet). However, aspartame isn’t safe for people who have phenylketonuria (PKU), a rare hereditary disease.
   •Sucralose (Splenda)
   •Saccharin (Sweet’N Low)
   •Acesulfame potassium (Sweet One, Sunett)
   •Neotame (currently not sold as a stand-alone sweetener in the United States)
   The safety of low-calorie sweeteners does not necessarily mean that they benefit a healthy diet or weight-loss efforts. Many foods and drinks made with low-calorie sweeteners — soda, candy and cookies — offer few healthy nutrients. New studies have raised concerns that consuming foods with low-calorie sweeteners may result in an overall increase in calorie intake and weight gain.

  24. @ wilmamazone blijf vooral veel aspartaam gebruiken je blijft er slank bij, En je krijgt er geen rottige ziektes van. Ook andere toevoegsels zijn “bewezen”veilig, gebruik ze dan ook. Het gaat over het woordje te Nou ik ben TE vreden met mijn eigen gekweekte groente , en het niet gebruiken van aspartaam. Even goede vrienden toch? Jij eet gewoon wat “bewezen”goed voor je is, En ik doe hetzelfde alleen vanuit een heel ander perspektief. Jij bent ziek( en ik bedoel het echt niet rot ) en ik ben gezond , het geeft wel te denken toch?
   Ik gun je een gezond leven ,echter ik kan het je niet geven ,sorry. Wel kan ik je wijzen op (in mijn ogen) waardevolle tips, doe ermee wat je wilt .
   genezing en kracht gewenst van marcel

  25. @Marcel W

   Jij bent ziek( en ik bedoel het echt niet rot ) en ik ben gezond , het geeft wel te denken toch?

   ZIjn je argumenten op Marcel?
   Wat een domme opmerking.

  26. @brt Goh wat een geweldige comment van jou ,we hadden je al weer een tijdje moeten missen. Ik denk zo dat wilma zelf wel kan antwoorden ,daar heeft ze jou toch niet bij nodig? Bovendie is mijn comment een heel sterk argument ,maar dat zal je wel niet willen/kunnen zien.Geeft niet ieder groeit op zijn eigen tempo. Er is dus nog hoop voor jou. liefdevolle groet marcel

  27. @Marcel w
   Drogredeneren/dat voortdurend blijven doen is ook een kunst. Begrijpend lezen blijkt o.a. óók jouw ding niet te zijn en ik vraag me sowieso af óf je überhaupt wel alles leest en/of zéér kort van memorie bent. In dit comment van mij staat b.v. duidelijk:
   http://www.wanttoknow.nl/overige/gezond-eten-is-n-stoornis-orthorexia-nervosa/#comment-41867

   Ik vind het sowieso nergens voor nodig dat er elke dag frisdrank/snoep ect. op tafel komt van welke soort dan ook.
   Wat ik tegenwoordig mis is dat er nog maar weinig een boterham tevredenheid gegeten wordt.

   Dat ik de -de wetenschappelijk bewezen- veiligheid van zoetstoffen/met name apsartaam binnen bepaalde grenzen aantoon, wil niet zeggen dat ik er zelf dus overdadig gebruik van maak/het gebruik ervan door anderen promoot. De voorbarige en m.i. zéér zelfingenomen conclusie dat ik er dus een ongezonde leefstijl op na hield/houd wil ik al hélemaal op jouw eigen conto schrijven; waar haal je godbetere de moed vandaan?!
   Nog maar een poging tot nuanceren dan.
   Het diabetescentrum over zoetstoffen:
   http://www.vumc.nl/afdelingen/diabetescentrum/InfoDM/Voeding-bij-diabetes/Zoetstoffen/
   De universiteit van Wageningen:
   http://www.food-info.net/nl/sweet/aspartame.htm
   quote:
   Hoe veilig is aspartaam ?

   Dit is een vaak gestelde vraag, en er zijn een aantal internet pagina’s opgezet, waarin aspartaam tot een groot gif wordt bestempeld. Geen enkele stof is volledig veilig, of het nu gaat om een natuurlijke of een synthetische stof. Het grote verschil is, dat bij natuurlijke stoffen de giftigheid vaak onbekend is, terwijl voor synthetische stoffen uitgebreide studies nodig zijn, voor de stof mag worden toegepast.
   De giftigheid van een stof wordt bepaald op een groot aantal gebieden. Voor toelating moet een stof getest zijn op een groot aantal aspecten, volgens internationaal vastgelegde voorschriften. Uit die testen komt een bepaalde giftigheid naar voren. Het grootste deel van de nieuwe zoetstoffen (er zijn tientallen zoetstoffen ontdekt) komt niet door deze testen heen, en komt dus ook nooit in de handel. Aspartaam voldeed aan alle eisen, zoals die gelden voor zoetstoffen.
   Voor alle synthetische toevoegingen wordt aan de hand van de toxicologische (giftigheids)testen een maximaal aanvaardbare dosis opgesteld (ADI=acceptable daily intake). Dat is de hoeveelheid van een stof die een mens dagelijks binnen mag krijgen, zonder dat hij/zij er ziek van wordt. Meestal wordt gekeken vanuit data verkregen in dierproeven. Omdat een mens en een dier kunnen verschillen wordt de waarde van het gevoeligste dier gebruikt, en komt daar een marge van 10-100 overheen. Een ADI van 100 mg/kg/dag voor een rat wordt dan 1-10 mg/kg/dag voor een mens.
   Voor aspartaam gelden 2 verschillende ADI-waardes, 40 mg/kg/dag voor de stof zelf, en een lagere van 7.5 mg/kg/dag voor het afbraakproduct diketopiperazine. Voor een gemiddelde mens van 70 kilo kom je met de laagste ADI waarde uit op 525 mg/dag, overeenkomend met 75-125 gram suiker aan zoetkracht.
   Om deze lage ADI te halen moet een mens per dag eten/drinken :
   4 liter frisdrank, of 320 kauwgumtabletten, of 133 zoetjes, of 12 liter vruchtenyoghurt. Voor de hoge ADI dus alles 4.5x zo veel.
   De meeste mensen eten dit uiteraard niet, maar zelf bij combinaties van al deze stoffen wordt in Nederland zelden de ADI gehaald. En zeker niet dagelijks.
   De ADI is niet geheel onomstreden, er kunnen (en vaak zullen) altijd mensen zijn die gevoeliger of allergisch zijn voor een bepaalde verbinding. Dit is niet te voorzien, noch te voorkomen.

   Ik ben van 1949 Marcel en toentertijd kwam er -in ieder geval bij ons thuis- limonade/gebak e.d. op tafel als er wat te vieren viel en dan ook geen hopen. Door het jaar niet meer dan 1 snoepje per dag en af en toe 1 koekje. Bij dorst tussendoor hoorde je:’Dan ga je maar ff aan de kraan hangen’ en dat doe ik nu nog steeds! Altijd eerst een dubbele boterham met 1x vlees of kaas ertussen en dan pas zoet als je nog trek had, maar ook dan een zo’n dun mogelijk laagje tussen 2 sneetjes in.
   En ja we hadden een moestuin en ga zo maar door. Kan er makkelijk een boek over schrijven.

   Tegenwoordig schijnt het èlke dag feest te moeten zijn/kennen veel mensen geen enkele/onvoldoende maat meer voor zichzelf en/of voor hun kind(eren). Ik vraag me af waar die nog tevreden mee zijn als er inderdaad wat te vieren valt. Die geluiden hoor ik dan ook steeds vaker, met name over kinderfeestjes.
   Kortom: Ik ben, en niet alleen wat voedsel/zoetigheid betreft, een voorstander van consuminderen.
   Ook daar kan ik een boek over schrijven, maar hier wil ik het voor nu bij laten.

  28. Bovendie is mijn comment een heel sterk argument ,maar dat zal je wel niet willen/kunnen zien.

   Je verpakt je eigen (bevooroordeelde) conclusies in een argument. Dat komt op mij als dom over.

  29. @brt je vervalt in herhalingen,geen inspiratie meer? Ik voel me ook niet verplicht je nog verder uitleg te geven. Jouw mening zit mijlen ver van de mijne, het zij zo.

   @gait Stonden er niet nog wat vraagjes open van mij naar jou? Zodra je normaal vraagjes beantwoord mag je weer mee praten oke?
   liefdevolle groeten aan beide van marcel

  30. @Marcel:

   @brt je vervalt in herhalingen,geen inspiratie meer? Ik voel me ook niet verplicht je nog verder uitleg te geven. Jouw mening zit mijlen ver van de mijne, het zij zo

   Zo te zien heb je geen idee wat ik je net probeerde te zeggen. Probeer dit eens: http://begthequestion.info/

  1. HASHASHIN , ik geloof dat je spoken ziet , maakt niet uit het mag natuurlijk http://www.food-info.net/nl/national/ww-msg.htm

   Glutaminezuur wordt ook in het lichaam gemaakt en gebruikt, namelijk in de zenuwen, waarin het gebruikt wordt als neurotransmitter
   MSG komt van nature in verschillende andere voedingsmiddelen voor. Het is te vinden in vis, vlees, melk en vele groenten, tomaten, paddestoelen, parmezaanse kaas en in blauwschimmelkaas . In onderstaande tabel zijn enkele percentages glutamine van het totaal percentage eiwit van verschillende producten te zien. Parmezaanse kaas bevat bijvoorbeeld 8% glutaminezuur, waarvan 1,2% als vrij glutaminezuur. Alleen vrij glutaminezuur heeft de umami smaak.

  2. Heb je verder doorgelezen dan het tabeletje of is het gewoon weer blind ertegenin gaan ? ?

  3. en al had je niet verder dan het tabelletje gelezen:

   (1) Glutamic acid found in unadulterated protein does not cause adverse reactions. To cause adverse reactions, the glutamic acid must have been processed/manufactured or come from protein that has been fermented.

   goh

 19. Gelukkig zijn er journalisten als Mike Adams, die met open vizier in de slag zijn om waarheidsvinding. hmmm deze man geeft toch behoorlijk gevaarlijke en onzinnige adviezen , hij is trouwens geen journalist maar een healtranger whoehie !!

 20. Ach ja het is vakantie en dan mogen de kleintjes wat langer opblijven.Soms ontsnappen ze dan aan het ouderlijk toezicht. En dan vinden ze het leuk om verwarring te zaaien .Je moet je maar vervelen

  1. Begin met een goed dieet. Doe ik ook. Ik neem wat ik lekker vindt.
   Elke dag 10 bakken koffie met 2 flinke scheppen rietsuiker, daarna nog veel bier.
   Eén maaltijd is genoeg op de dag met dit dieet.
   Wel gezond en divers eten natuurlijk.
   Haha.
   Dag chips, cola, zoutjes, brood, kaas, melk, alles waar je dik en sloom van wordt.

 21. Dit artikel geeft precies aan wat de truck is van de grote belangen achter de schermen. Recht praten wat krom is en krom praten wat recht is. Een wereld op zijn kop. Heel flauw.

 22. Het is allemaal begonnen toen ik een lezing van Marcel Messing bijwoonde; wordenwijwakker. En hoe, met een daverende smak uit de matrix gevallen! Ik leef op voet van oorlog met mijn huisarts. Alleen als ik bereid ben zijn troep te slikken en zijn onzin aan te horen is hij bereid om me te ‘helpen’. Omwille van de smeer, likt de kat de kandeleer, ja zeggen en nee doen. Geen griepspuiten, geen borstonderzoek, geen allopathische middelen. Hoe burgerlijk ongehoorzaam kan men zijn.
  Zelf zullen diegenen die vinden aan de top te staan, die troep niet nemen!
  Pikant detail, in een kantine van Monsanto wordt geen troep gebruikt, het personeel was wakker… Mensen, laat je niet bedotten, bigfarma en de grootmagnaten willen ons (mond)dood hebben na ons eerst helemaal uitgekleed te hebben en grof aan ons verdiend. Eerst zorgen dat je ziek wordt van de door hun voorgeschreven voedingsmiddelen die stijf staan van synthetische toevoegingen, dan ons willen ‘genezen’ met evenzo synthetische troep, en waardoor we juist nog zieker worden tot we door de dood worden verlost van alle ellende.
  Word wakker! Neem je leven in eigen hand door je instinct en verstand te gebruiken en je geen troep in je maag te laten splitsen

 23. Poehee wat een tendensieus en polariserend artikel. Gezond eten wordt pas orthorexia nervosa als het een probleem wordt. Om te stellen dat de psychiatrie alle mensen die ernaar streven gezond te eten als patient is onwaar en een beetje opruiend. Ik bespeur een sterk “wij-tegen-de-wereld” idee in je artikel en ik vind dat zo ontzettend achterhaald. Wanneer je mee doet aan die denk reflex dat de powers-that-be er op uit zijn om het gewone volk langs alle kanten schade te berokkenen, doe je gewoon mee als figurant in het cirkus van de machthebbers. Ik wordt schijtmoe van dat soort types. Want je kunt geen rationeel gesprek meer voeren.

  gezond eten kan wel een probleem worden. Ik zie het om mij heen. Ik ben zelf een enthousiast gezond eter en zie voeding als een manier om mijn lichaam en mijn brein zo goed mogelijk te laten functioneren. Maar om mij heen zie ik mensen die echt wel een beetje manisch gedrag beginnen te vertonen. Ze zijn een onevenredig deel van hun tijd bezig met voeding. Ze besteden het grootste deel van hun dag aan de bereiding van voeding, aan het lezen over vboeding. Ze kunnen alleen nog maar praten over voeding en de gevolgen van goed of slecht eten. Deze mensen worden 1-dimensionale wezens die alleen nog maar over voeding denken en praten. Ik zie dit om mij heen. En dat is niet gezond. Alles draait om voeding. Wanneer iemand dit soort gedrag gaat vertonen, dan kun je zeker wel spreken van orthorexia nervosa.

  De rest die gewoon gezond wil eten en nog andere hobbies heeft, hoort niet tot die groep, en wordt ook niet gezien in de psychiatrie en de gezondheidszorg als ziek.
  Zit de boel niet zo op te jutten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.