Advertentie

Jamie Oliver’s ‘gezond voedsel’-kruistocht..


Een plaatje van Jamie Oliver als acteur in zijn Engelse video over obesitas.
Een plaatje van Jamie Oliver als acteur in zijn Engelse video uit 2008 over obesitas onder schoolkinderen.

x

Jamie Oliver’s gezond-voedsel-kruistocht..

2014 WantToKnow.nl (bron o.a. hier)

x

jamie oliver foundation_buttonNa een succesvolle start in Groot-Brittannië (sinds 2008), ging Jamie Oliver vorig jaar met zijn campagne ‘Jamie’s Ministry of Food’ naar Australië. Jamie’s Ministry of Food bestaat uit een 10-weken durend programma dat in verschillende centra en met ondersteuning van een mobiele keuken aangeboden wordt. Onderzoek, gepubliceerd in BMC Public Health, laat zien dat de goede resultaten (niet alleen een verschil in houding ten opzichte van gezond eten, maar ook in gedrag bij het kopen van gezond voedsel) tot langer dan 6 maanden na afronding van het programma nog voortbestaan.

In Jamie’s Ministry of Food worden mensen aangespoord om hun kookvaardigheden te ontwikkelen zodat ze snel en gemakkelijk eenvoudig, vers en gezond eten konden maken. Het programma is gebaseerd op een Brits initiatief uit de Tweede Wereldoorlog. Toen leerde de overheid mensen mensen hoe ze zich verstandig konden voeden met de beschikbare rantsoenen. Maar neem even een kijkje naar de promo-video, die Jamie samen met de BBC maakte, om zijn initiatief, dat via de BBC werd uitgezonden, te promoten.
x

Minder fast food, meer groenten en fruit voor hetzelfde geld
Het programma werd gevolgd en geëvalueerd door wetenschappers van de Deakin University en de universiteit van Melbourne. Dat deden ze met vragenlijsten: bij de start van het programma (694 deelnemers), na 10 weken (383) en zes maanden na afloop (259). Opvallendste resultaat: in de loop van het programma gingen de deelnemers minder geld uit geven aan fastfood. Daar stond tegenover dat ze gedurende het programma juist meer geld gingen besteden aan groenten en fruit, terwijl hun totale uitgavenpatroon niet wijzigde. Ook nam de kennis van de deelnemers over gezond eten (met betrekking tot suiker en zoutinname) toe in vergelijking met een controlegroep.

Jamie-Oliver-and-family
Jamie Oliver met zijn partner en vader van zijn 4 kinderen; 3 dochters en een zoon. Zij hebben er ongetwijfeld toe bijgedragen, dat hij zijn verantwoordelijkheid opgepakt heeft, om bewustzijn te stimuleren, voor gezond en verantwoord voedsel voor kinderen..!

Het onderzoek bestond naast een vragenlijst ook uit een aantal interviews. Een van de geïnterviewden zegt in Medical News Today: “Ik propte die vette dingen (in mijn boodschappenkar) en ik wilde niet veranderen en nieuwe dingen proberen, wat me meer geld kostte, en nu probeer ik al die nieuwe dingen uit, ik geef misschien een beetje meer uit aan verse groenten en fruit dan hiervoor maar… Dat is prima als het betekent dat we al die zooi niet meer kopen…”.

Vaker samen aan tafel eten
De onderzoekers constateerden behalve een verandering in houding ook een toename van het zelfvertrouwen bij het koken en in sociaal gedrag. Er werd vaker samen aan tafel gegeten, hetgeen geassocieerd wordt met verbeterde gezinsverhoudingen. Ook betrokken sommige deelnemers hun kinderen meer bij het koken en gaat veelal gepaard met het eten van meer groenten en fruit.

Hoofdonderzoeker Jessica Herbert (Deakin University) stelt dat de meeste verbeteringen ook een half jaar na afloop van het programma nog stand hielden. “De blijvende significante verbeteringen in de kookhouding, kennis en gedrag van de deelnemers waren weliswaar klein, maar droegen allemaal samen toch bij aan een stap in de goede richting naar gezond eetgedrag. Deze resultaten dragen bij aan het weinige bewijs dat er is met betrekking tot de brede impact van interventies op het gebied van kookvaardigheden.”

Jamie licht de resultaten op zijn eigen wijze in onderstaand filmpje nog eens toe:
X

x

jamies-oliver-quote-300x300

x

[bol_product_links block_id=”bol_54996de32a39a_selected-products” products=”1001004007507360,1001004005439244,1001004006184329,1001004001712443″ name=”jamie oliver” sub_id=”” link_color=”1B690C” subtitle_color=”2D8520″ pricetype_color=”178731″ price_color=”538A22″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”C2D9ED” border_color=”D2D2D2″ width=”728″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

5 gedachten over “Jamie Oliver’s ‘gezond voedsel’-kruistocht..

 1. Ook in ons land zijn voedingsspecialisten bezig met projecten en opleidingen, o.m. Faché instituut ( eFIOW) te Laarne, Hilde Démurie met http://www.leefgezonder.be; ook voedselteams en VELT dragen hun steentje bij: noodzaak in een wereld waar fastfood alom tegenwoordig is. Niet alleen voor kinderen is gezonde voeding belangrijk. Volwassenen geven immers het voorbeeld.

 2. Mijnheer Oliver, heeft zijn kapitaal verdiend met smakeloze pupfood hap, in de pup van zijn vader, daarna met geldschieters de kok van het volk geworden, O nee dat is niet waar, de rijken eten de restaurants, en de rest haald zijn eten bij de Pakistanie of andere afhaal keukens.
  Nu gooid Mijnheer Olivier het weer over een adere boeg, die van gezond voedsel, niet eten maar voedsel.
  Heb jaren in Engeland gewoond, en ik ken dat spul wat de Engelsen voedsel noemen, geliefde kost, Backed beens, aardappelpuré, en vlees uit blik, van eten hebben ze geen kaas gegeten, bier drinken is de grote hobby.
  Sommige mooie oude recepten zijn goed om te eten, de kwaliteit van Vlees is goed, groente wat is dat, maar ieder land zijn wijze van leven.

 3. Toen wij 35 jaar geleden hier ons in Frankrijk vestigden, het feest van het slachten van het varken, de hele buurt doet mee, er gaat niets verloren van dat aardige beest, vol ontzag toe gekeken, hier wat geholpen en daar wat, het gaat pardon het ging met veel respect gepaard, de slager deed het grote op vakkundige wijze, en de dames en heren de rest koken, sbnijden, gehakt molen, paté met kruiden etc. nu een echt gebeuren, met de nodige kleine eau de vietjes, of oude Armagnac, van de familie, op een houten vatje bewaard.
  Het mooie was de worst in de schoongemaakte darmen, droog worst, kookworst, en braagworst, de hammen werden in de droogkast te drogen gehangen veel werk, maar mooi om te zien en ook om te eten, je weet ten minste waar het van daan komt, en hier zegt men, je wordt nooit beter bediend als door je zelf.
  Maar helaas gebeurd nog zelden, de oude generatie is niet meer of ergens weggestopt, en dan al die wetjes van die malloten uit Brussel.
  Dus tijd voor de grote weldoeners metr te veel geld, Jamie kookt en ik kook van woede als ik hier allemaal aan denk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.