Advertentie

Heal the world..!


Er zijn veel overpeinzingen bij de dood van Michael Jackson. Hij was een controversieel mens, maar vooral, zo blijkt ook uit de vele, eerlijke commentaren, een spiegel voor ons allemaal. Door hem te veroordelen op zijn gedragingen en bijzondere levensstijl, hebben we het voornamelijk over onszelf. Wie zijn wij om te oordelen over dit bijzondere mens? Een mens met zijn grote hart op de juiste plaats.

Michael Jackson wordt in het onderstaande stuk neergezet als een waardig mens. Zijn goede vriendin Mallika Chopra, de dochter van Deepak Chopra, schrijft een prachtig stuk, recht uit haar hart. Het lezen waard. Een inspiratie die thuis hoort op WantToKnow.

Rust in vrede Michael, dank vooral voor je prachtige muziek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gedachten bij Michael Jackson

By Mallika Chopra

26 Juni  2009 © vertaling Guido Jonkers WantToKnow.nl

Mallika Chopra
Mallika Chopra

Met een bedroefd hart schrijf ik deze blog. Mijn broer, Gotham, en mijn vader Deepak, hebben beiden al mooie artikelen geschreven in nagedachtenis aan onze vriend  Michael Jackson. Ikzelf was aan het dubben of ik iets wilde doen, en uiteindelijk besloot ik deze woorden op te schrijven. Om mijn eigen helingproces te stimuleren.

Wanneer we met Michael aan het eten waren, dat is zo’n 20 jaar geleden, was dat altijd een hele belevenis. Hij begon dan vaak zomaar een deuntje te neuriën en excuseerde zich dan en liep weg. Als hij dan terugkwam, giegelde hij van verrukking en legde uit hoe hij muziek ‘doorkreeg’ en het moest vastleggen om datgene te bewaren. Michael had het er altijd over dat deze muziek ‘van ergens anders’ kwam.. Elk moment dat ik met Michael Jackson samen was, voelde ik me perfect op mijn gemak en in bewondering op hetzelfde moment.

Mijn broer in ik hadden een magische kindertijd, en dat kwam voor een groot deel door Michael Jackson. Voor ons liet Michael ons toe op Neverland, alsof het ons eigen huis was en we keken films en speelden videospelletjes, we reden in de botsauto’s en speelden met de chimpansees, we aten verbazende chocoladechipkoekjes en mochten onze vriendjes, neven en nichten meenemen naar deze magische plek om gewoon plezier te hebben.

Mijn verhouding met Michael was totaal anders dan de relatie die mijn vader en broers met hem hadden. Zowel Michael als ik deelden een absolute liefde voor kinderen, en vaak was hij intens bedroefd over de pijn die kinderen over de hele wereld te verduren krijgen. Op een dag, toen we het over ideëen hadden met betrekking tot zijn a.s. optreden tijdens de Super Bowl, had Michael het erover of er misschien manieren zouden zijn, waarmee hij zijn wereldwijde bekendheid in zou kunnen zetten voor een groter doel. En dát was het geboortemoment van de ‘Heal the World’-stichting.

Mijn eerst baan, nadat ik was afgestudeerd, was het vormgeven van deze stichting en het bekend maken ervan. Ik was apetrots op het werk, dat wij in korte tijd verzetten! Maar al dit goede werk kwam abrupt tot stilstand toen Michael werd beschuldigd van kindermisbruik.

In een paar dagen tijd, werden alle toezeggingen van donaties aan de ‘Heal the World’-stichting door andere stichtingen teruggetrokken en we moesten na een paar weken, heel stil ons ‘winkeltje’ sluiten.

In een paar dagen tijd, ná de aanklacht van kindermisbruik, werden alle toezeggingen van donaties aan de ‘Heal the World’-stichting door andere stichtingen teruggetrokken.

En we moesten na een paar weken, heel stil ons ‘winkeltje’ sluiten.

Mijn hele familie heeft altijd het geloof gehouden in de onschuld van Michael in de beide tenlasteleggingen die hij kreeg toebedeeld. Hoewel sommigen die hem nabij stonden toe moeten geven dat hij wispelturig was en soms last had van een slechte oordeelsvorming. Maar alleen al de gedachte dat Michael een kind zou kunnen misbruiken, was een ondoorgrondelijk idee in mijn hoofd.

De laatste 10 jaar, bleef mijn relatie met Michael Jackson in het teken staan van onze liefde voor kinderen, maar in dit geval ging het om onze eigen kinderen. We bleven met elkaar verbonden via onze beste vriending Grace, die als oppas werkte voor beide onze kinderen. Het was voor mij verbazingwekkend om te zien hoe ontwapenend Michael werd, in het bijzijn van zijn eigen kinderen.

Hij verschoonde hun luiers, zong en speelde met hen, wiegde ze in slaap, ging samen met ze in bad en ging andere kleren aantrekken, wanneer ze kritiek hadden over zijn outfit. Kortom hij deed de routine die alle jonge ouders kennen en heerlijk vinden. In de paar keren dat ik hem nog sprak, ging het altijd over het wonder van het ouder-zijn.

Bovendien beschermde Michael hen op een manier, waarbij duidelijk zijn eigen, verloren jeugd terug te zien was. Hij was paranoia over het feit dat zijn kindertijd misbruikt was.

Zijn kinderen Paris, Prince en Blanket zijn werkelijk 3 prachtige kindjes en nu hun vader er niet meer is, bid ik dat ze vrede zullen vinden. En ook dat hen de hartverscheurende pijn wordt onthouden, die hun vader telkens moest ondergaan in zijn leven.

Ik schrijf deze woorden in Londen, nadat ik een heel surrealistische ontmoeting heb gehad met juist die mensen, waar Michael altijd helemaal paranoia over deed. Ik zal je de details besparen, maar in de deze afgelopen uren, waarin ikzelf voelde dat mijn kinderen in een kwetsbare situatie kwamen, kreeg ik een kort maar helder inzicht in het ‘waarom’ Michael altijd zo paranoide deed op dit gebied.

Het is zo triest dat een mens met zoveel vertrouwen in anderen zo wantrouwend moest gaan worden. Want dat was hij echt: een mens van goede wil met een liefdevol hart.

Hier in Londen staat, net als over de hele wereld, het nieuws bol van eerbetoon aan Michael. Tijdens het kijken naar veel van deze clips, samen met mijn 2 jonge dochters van 5 en 7 jaar oud, begreep ik dat ik hen zoveel moest uitleggen. Waarom had hij zo’n witte huid? (Hij had een huidziekte). Waarom zag hij er zo anders uit, dan toen hij een kind was? (Een fascinerende discussie over plastische chirurgie ontspon zich)

michaeljackson_rock480En waarom zag hij er toch zo ‘weird’ uit? Waarom verschool hij zich toch altijd? Wat gaat nu met Prince, Paris en Blanket gebeuren?

Geduldig beantwoordde ik al hun vragen, met een focus op mijn ouderlijke plicht om kinderen te helpen deze verwarrende wereld te helpen begrijpen.

Ik kwam tot de conclusie, dat het leven van en het verhaal over Michael Jackson vooral pijnlijke vragen doet rijzen over de manier waarop wij zélf naar de wereld kijken en onze mede-mensen behandelen..!

En daar was toen ineens de ‘Heal-the-World’-clip op televisie. En eindelijk, nadat ik me de hele ochtend al had ingehouden, biggelden toen mijn tranen en mijn 2 dochters waren er om me te troosten. Om nu juist dat lied te horen, waarin Michael zong over het helen van de wereld.

Michael had wel degelijk een gave om te helen, zijn muziek en zijn zoete ziel hebben honderden miljoenen andere zielen geraakt.

En ik hoop dat hij vooral om deze prestatie herinnerd mag blijven.

HIER de site van Mallika Chopra. En op YouTube de schitterende clip ‘Heal the World’, HIER.

6 gedachten over “Heal the world..!

  1. Hele mooie song en zeker geinspireerd door een andere wereld ! Geloof ook al die roddel niet over die jongen !
    Maar ieder zijn keus ! Je mag van kinderen houden maar als de ouders geld zien wordt het net even anders ! Diep triest ! Money rules the world and not the world off a better place !groetjes

  2. Heel triest hoe een leven van zo’n mooie man is kapot gemaakt. Het is op zich al wonderlijk dat hij nog zoveel liefde kon voelen en geven, terwijl hij zelf zoveel afschuwelijke ervaringen in zijn jeugd heeft meegemaakt. Ik vraag me af of de mensen die hem beschuldigd hebben van misbruik, nu hun zin hebben. Zij zijn volgens mij verantwoordelijk voor de hele misere die daarna is ontstaan. Ik ben er zeker van dat Michael nu veel beter af is.

  3. Ben geen fan maar het was een mooi mens en maakte mooie songs en al die beschuligingen daar geloof ik niets van.
    Van kinderen houden is mooi Jesus zei laat de kinderen tot mij komen was hij ook pedofiel ??? Wat zeggen jullie hiervan.
    Kinderen zijn onschuldig daarom wilde jesus en ook michael kinderen voor de onschuld niet voor de ontucht !

  4. @Pietje: vraag en antwoord. Laten we gewoon ons gevoel volgen; wat voel je bij het luisteren naar zijn muziek. Een masker? Is deze jongen het ene muziekie aan het spelen en achter de schermen het andere spelletje..? Geloof er zelf helemaal niets van!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.