Advertentie

Heerlijk groen! ALLES wereldwijd, met CO2..!


x
X

Heerlijk groen! ALLES wereldwijd, met CO2..!

2022 WantToKnow.nl/be

x

De groenheid van de vegetatie neemt wereldwijd toe sinds ten minste 1981, toen satelliettechnologie grootschalige vegetatiebewaking mogelijk maakte. Samen met de opwarming, de stijging van de zeespiegel en de daling van het zee-ijs vormt het vergroeningsfenomeen een zeer geloofwaardig bewijs van antropogene klimaatverandering. In een overzicht dat een aantal wetenschappers maakten, werd de detectie van het vergroeningssignaal, de oorzaken en de gevolgen ervan onderzocht.

De vergroening is uitgesproken in gebieden met intensieve landbouw of bebossing, zoals in China en India, en weerspiegelt menselijke activiteiten. Sterke vergroening treedt echter ook op in biotopen met een geringe menselijke voetafdruk, zoals het noordpoolgebied, waar drijvende krachten van de klimaatverandering een dominante rol spelen. Vegetatiemodellen suggereren dat CO2-bemesting de belangrijkste oorzaak is van vergroening op wereldschaal, terwijl andere factoren op regionale schaal opvallen.

Modellen geven aan dat vergroening de opwarming van de aarde kan tegengaan door het koolstofreservoir op het land te vergroten en de biogeofysische processen, voornamelijk verdampingskoeling, te veranderen.
Het koppelen van teledetectie-observaties met hoge temporele en fijne ruimtelijke resolutie aan metingen op de grond, het uitbreiden van de bemonstering in de tropen en het noordpoolgebied en het meer gedetailleerd modelleren van aardsystemen zullen ons inzicht in de vergroening van de aarde bevorderen. Voor een link naar het wetenschappelijke artikel, klik je op deze link: Researchgate.net Characteristics_drivers_and_feedbacks_of_global_greening

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.