Advertentie

I*Deal naar grote EU-banken/ECB machtsgreep rolt verder..!!


iDeal is overgenomen, en moet voor de nieuwe eigenaar, de basis gaan worden van een Europees betalingssysteem en een nieuwe digitale portemonnee. Die krijgen de naam ‘Wero’ en zullen vanaf 2025 iDeal vervangen. Koper European Payments Initiative (EPI) is een samenwerkingsverband van banken en betalingsinstellingen uit verschillende Europese landen. In april werd deze overname al aangekondigd, maar deze moest nog worden goedgekeurd door verschillende instanties, wat nu is gebeurd. Het nieuwe betaalplatform kan een Europees alternatief vormen voor de betaaloplossingen van partijen als Apple, Google, PayPal en creditcardbedrijven.

EPI koopt ook het Luxemburgse betaalbedrijf Payconiq International (PQI). Ook voor die overname heeft het nu toestemming. Hoeveel er voor de overnames is betaald is niet bekendgemaakt. Het plan is om te beginnen in België, Frankrijk en Duitsland, gevolgd door Nederland. Die landen zijn volgens iDeal bij elkaar goed voor ruim de helft van alle non-cash betalingen in het eurogebied. Later wil EPI ook in andere Europese landen actief worden.

* * *

*

I*Deal naar grote EU-banken;

ECB machtsgreep rolt verder..!!

2023 © WantToKnow.nl/be
x

Het is regelrechte staatsgreep en een HEEL DUIDELIJK SIGNAAL, naar wat de financieel-economische elite/hotemetoten in de wereld van plan zijn. We hebben het over de overname door EPI -het initiatief van een groot aantal Europese banken- van het Nerlandse online-betaalsysteem iDEAL, waar jij ongetwijfeld ook enkele keren per maand gebruik van maakt. iDeal was tot nu toe in handen van de drie Nederlandse grote banken ING, ABN Amro en Rabobank, die de betaalmethode bij Currence hadden ondergebracht. EPI (HIER) meldt dat het aan het werk is, om één betaalplatform voor heel Europa, te creëren, waarvan iDEAL het ‘vertrekpunt’ vormt. In EPI zijn grote banken uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en België vertegenwoordigd.

Het betaalsysteem is/was in handen van Currence, dat het online-betaalsysteem voor de Nederlandse banken beheert. Hoeveel geld er met deze overname is gemoeid, is niet bekendgemaakt.“Het begin van een nieuw internationaal avontuur”, zegt Currence-topman Daniël van Delft over de overname. Meerdere grote Franse en Duitse banken zien volgens hem het Nederlandse betaalsysteem als het ‘best passende vertrekpunt’ om te werken aan ‘de sterkst mogelijke basis’ voor het Europese betaalsysteem.

Via iDEAL worden jaarlijks in Nederland ruim 1,2 miljard betalingen gedaan. Zo’n 70 procent van alle betalingen bij webwinkels in ons land wordt met het systeem betaald. Voorlopig verandert er niets voor Nederlandse iDEAL-gebruikers. Naast iDEAL neemt EPI ook het Luxemburgse betaalbedrijf PQI (Payconiq) (HIER) over. Beide overnames moeten nog worden goedgekeurd door toezichthouders.

Nadat ING eerder al toetrad tot EPI zijn nu ook ABN Amro en Rabobank aandeelhouder geworden. Onder de andere EPI-aandeelhouders zijn grote Franse banken als BNP Paribas, Credit Agricole, La Banque Postale en Société Générale, het Belgische KBC en de Deutsche Bank. Er lopen nog gesprekken met meer grote Europese banken. Een eerdere poging van Europese banken om een gezamenlijk betaalsysteem te ontwikkelen kwam niet van de grond (HIER).

‘Europees alternatief’
De partijen achter EPI bundelen nu hun krachten om te werken aan één betaalplatform voor Europa, met als doel ‘een hogere efficiëntie door directe en onmiddellijke betalingen tussen bankrekeningen’. Het nieuwe betaalplatform kan een Europees alternatief vormen voor de betaaloplossingen van partijen als Apple, Google, PayPal en creditcardbedrijven. Volgens EPI sluit dit plan aan op de strategie van de Europese Commissie en moet Europa ‘wereldleider op het gebied van betaalinnovaties’ maken. EPI-ceo Martina Weimert hierover:

“EPI gaat gebruikmaken van de sterke operationele ervaring, know-how en lokale marktkennis van iDEAL en PQI. We ontwikkelen een nieuw, schaalbaar platform om zo maximaal te voldoen aan de moderne en evoluerende betalingsbehoeften”.

EPI werkt aan een digitale wallet voor betalingen, vergelijkbaar met Apple Pay en Google Pay, en systemen voor directe betalingen van rekening naar rekening. Eerst worden betalingen van persoon naar persoon mogelijk. Daarmee wordt eind dit jaar een eerste pilot gedaan in België, Frankrijk en Duitsland. Uitbreiding naar andere landen gebeurt ‘in een later stadium’ en daarna volgen betalingen ‘van personen naar professionals’, bijvoorbeeld voor het betalen van een glazenwasser. Vervolgens breidt EPI het betaalplatform uit naar online en mobiel betalen. Op termijn worden ook betalingen in winkels mogelijk.

‘Stap voor stap meer functies’
EPI wil verschillende soorten transacties mogelijk maken, waaronder abonnementen, betalen in termijnen, reserveringen en betalen bij levering. Later moeten ook diensten als ‘Koop nu, betaal later‘ en spaar- en loyaliteitsprogramma’s (zoals AirMiles) ondersteund worden. Nederlandse banken zullen volgens Currence-topman Daniël van Delft in de komende jaren stap voor stap meer EPI-functies aan hun apps toevoegen. De meeste Nederlanders zullen echter pas over enkele jaren iets merken van de overgang naar het Europese platform, verwacht hij:

“Het gaat nog zeker vijf jaar duren voordat we allemaal met EPI betalen.”

Wie draait er in hemelsnaam WERKELIJK aan de knoppen van ‘onze’ Euro..??

Currence werkt intussen door aan een grote technische vernieuwing van iDEAL, die later dit jaar wordt uitgerold (HIER). Consumenten kunnen straks een eigen iDEAL-profiel aanmaken, waarmee ze sneller kunnen bestellen bij webwinkels. Ze kunnen bijvoorbeeld een bankrekening van hun voorkeur instellen en adresgegevens en bezorgopties toevoegen. Webwinkels kunnen die gegevens ophalen, waardoor consumenten ze niet handmatig hoeven invoeren. Bij betalen kunnen gebruikers ervoor kiezen om op de site van de winkel te blijven en worden ze niet meer eerst naar een bankwebpagina gestuurd.

Payconiq is ook de technologie-leverancier van de nieuwe versie van iDEAL. De overnames hebben volgens EPI ‘geen directe gevolgen’ voor Nederlandse consumenten en bedrijven die iDEAL aanbieden. EPI laat weten:

“Zij kunnen iDEAL blijven gebruiken zoals ze gewend zijn. Het nieuwe iDEAL wordt opgeleverd zoals gepland”, .

Hoe lang de naam iDEAL blijft bestaan, is nog een vraagteken. Het Europese betaalplatform krijgt uiteindelijk één merk in alle landen. Van Delft: “Maar welke naam dat wordt, is nog niet besloten.”

* * *

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.