Advertentie

Kijk, dit is onze EU: Hongarije-chantage..!!


*

Kijk, is dit ‘onze’ EU..??

‘Hongarije-chantage’..!!

2024 © WantToKnow.nl/be

*
Een geheim document toont dat ‘Europa’ een plan heeft om de Hongaarse economie te saboteren als president Viktor Orbán de Oekraïne-€ 50 miljard hulp voor Oekraïne zou blokkeren, afgelopen week.. Dat schrijft de ‘Financial Times’ op basis van een geheim intern document dat de krant kon inkijken. Het document zet uiteen wat de zwakheden van de Hongaarse economie zijn en hoe je ze best kan uitbuiten. Een hoge EU-bron heeft het nieuws intussen echter ontkend.. Dat was kennelijk nodig, want het nieuws verspreidde zich als vuur in een droog bos.

Volgens de ‘Financial Times’ kwam het er samengevat op neer, dat de EU de geldkraan naar Hongarije dicht zou draaien, met als doel om angst te creëren op de financiële markten, bedrijven die willen investeren in Hongarije af te schrikken, een run op de Hongaarse munt te veroorzaken en een stijging uit te lokken van de kosten van de leningen van Hongarije. Dat zou ook nadelige gevolgen hebben voor de jobs en de groei van het meest pro-Russische land van de EU.

Als je niet beter wist, zou je denken dat je naar een MAFFIA-FILM zit te kijken, in plaats van naar een stelletje omhoog gevallen politici, die zich ‘EU-commissaris’ noemen. En bij deze Bonny & Clide-film is mevrouw Ursula von der Leyen natuurlijk de capa di tuti capo; de ‘baas-der-bazen’. Wat zoveel wil zeggen, dat ze aan dit maffia-afpersingsplan natuurlijk haar zegen en goedkeuring heeft gegeven..

De inhoud van het afpersingsdocument…
In het document staat letterlijk dat

“als er op (de Europese top van, red.) 1 februari geen akkoord zou komen, andere staatshoofden en regeringsleiders publiekelijk zouden verklaren dat ze zich in het licht van het niet-constructieve gedrag van de Hongaarse premier niet kunnen voorstellen dat er nog EU-fondsen aan Boedapest zouden worden verstrekt.”

Zonder dat geld zouden ‘financiële markten en Europese en internationale bedrijven minder geïnteresseerd kunnen zijn om in Hongarije te investeren’, aldus het document. En: ‘Een dergelijke straf “zou snel kunnen leiden tot een verdere stijging van de financieringskosten van het overheidstekort en een daling van de munt’.

Waarom is Viktor Orban tegen de steun aan Oekraïne?
Volgens Orban word Europa vernietigt, in deze oorlog tussen Rusland en niet-EU-lid Oekraïne. De reden waarom Hongarije specifiek voor dit doel, tégen steun is. Want indirect betalen ook Hongaarse burgers, met hun belastinggeld, dan mee aan deze oorlog. Orban hierover:

“We geven graag humanitaire hulp, we zijn mensen met een hart en een christelijk land. We helpen waar we kunnen, maar het financieren van de Oekraiense staat, om ons geld te gebruiken voor de aanschaf van wapens, zou zeer ernstige gevolgen hebben voor de Hongaarse staat; een economisch-financieel faillissement.a 

Zoals in elk gevecht, proberen tegenstanders elkaars zwakke punten te raken. In dit geval heeft deze maffia-constructie alles te maken met de zwaktes van de Hongaarse economie: een zeer hoog overheidstekort, zeer hoge inflatie, een zwakke munt en het hoogste niveau van schuldenaflossingen in de EU als percentage van het bruto binnenlands product. Het document legt ook uit hoe jobs en groei in grote mate afhankelijk zijn van buitenlandse financiering, die op haar beurt gebaseerd is op een berg EU-financiering.

Mujtaba Rahman van het adviesbureau voor politieke risico’s ‘Eurasia Group’ verwoordt het in ‘Financial Times’ aldus:

“Dit is Europa dat tegen Viktor Orbán zegt: ‘Genoeg is genoeg, het is tijd om weer in de rij te gaan staan. Jij hebt misschien een pistool, maar wij hebben de bazooka”

De Hongaarse minister voor Europese Zaken János Bóka meldt voor de goede orde, dat hij niet op de hoogte is/was van het interne ‘afpersings’-document en herhaalt dat zijn land ‘Niet zal toegeven aan druk van buitenaf’. Inmiddels, je weet het, heeft de stemming rondom het steunpakket voor Zelensky plaatsgevonden en heeft Orban ingestemd met de activering ervan.

De Hongaarse minister Bóka stuurde vorige zaterdag een nieuw voorstel naar de EU in Brussel. In de daarin verwoordde voorwaarde staat wel dat er een slag om de arm wordt toegelaten, die Hongarije de kans zou geven om later nog van gedacht te veranderen. Letterlijk luidt de instemming:

“dat Hongarije toch bereid is om de EU-begroting te gebruiken voor het hulppakket aan Oekraïne en zelfs gemeenschappelijke schuld wil uitgeven om het te financieren”.

En natuurlijk dient, zoals gezegd, de maffia-praktijk van de EU officieel ontkracht te worden; een hooggeplaatste Europese bron ontkende dat er sprake is van chantage. Volgens deze bron is het document waar de ‘Financial Times’ over schrijft

“is een achtergrondnota (…) die de huidige status van de Hongaarse economie beschrijft. Een feitelijk document dat geen weergave biedt van de lopende onderhandelingen over de meerjarenbegroting. De nota schetst geen enkel plan met betrekking tot Hongarije.”

Eerder werd ook al luidop overwogen om Artikel 7 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) in te roepen om Hongarije buitenspel te zetten. Daarmee zou het stemrecht van Hongarije afgenomen worden, iets waarnaar verwezen wordt als de ‘nucleaire optie’. Alle andere EU-landen moeten zich daar dan wel achter scharen en daar zit ‘m nou net de kneep. Orban is in zijn optreden niet alleen, maar wel de meest uitgesproken en praktische criticus van het EU-beleid ten aanzien van Oekraïne.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.