Advertentie

Hongarije vernietigt GMO-maïsvelden!


Hongarije vernietigd alle GMO-maïsvelden!

Juli 2011 © vertaling WantToKnow.nl/.be – Guido Jonkers

Bron: AllAboutFeed HIER

xx

In Hongarije is de opbrengst van zo’n 400 hectare akkerland, waarvan bleek dat er Genetisch Gemanipuleerd maïs groeide, vernietigd op gezag van de secretaris van het Ministerie van Ontwikkeling, Lajos Bognar. Het maïs is omgeploegd aldus Bognar, maar er zijn daarbij geen pollen vrijgekomen, die ervoor hadden kunnen gezorgd, dat deze GMO-maïs zich verder zou verspreiden. In tegenstelling tot andere leden van de EU, heeft Hongarije een ban uitgesproken voor GMO-zaden.

Omgeploegd maïsveld in Hongarije

De Hongaarse autoriteiten zijn sinds begin dit jaar met grootscheepse controles bezig, sinds in Maart nieuwe wetgeving van kracht werd. Deze gebiedt nadrukkelijk dat zaden dienen te worden gecontroleerd, voordat ze op de markt worden gebracht. De controles van de overheid zullen doorgaan, ondanks het feit dat handelaren verplicht zijn hun zadenassortiment te laten bestaan uit GMO-vrije zaden.

De controleurs hebben zaden van de bedrijven Pioneer en Monsanto gevonden, onder de geplante zaden. Het vrije handelsverkeer in de EU, is weliswaar een belemmering voor dit verbod op GMO-zaden, maar de Hongaarse autoriteiten zullen geen onderzoek doen, naar de wijze waarop de zaden in Hongarije zijn gekomen, maar wél controleren op GMO-afkomst, wanneer zaden worden gevonden, aldus de staatssecretaris.
Volgens regionale publieke radiozenders, zijn er rapporten dat de 2 grootste internationale landbouwzaden-producerende bedrijven, betrokken zijn bij deze zaak, en dat het mogelijk is dat GMO-zaden zijn gezaaid op duizenden hectare landbouwgrond in het land.

Lokale boeren klagen, dat het nu wel erg laat is om het gebruik van GMO-zaden aan te tonen, omdat het té laat is om opnieuw landbouwgrond in te zaaien, hetgeen feitelijk betekent dat de hele oogst voor 2011  verloren is gegaan.
Een bijkomend probleem is dat het bedrijf dat de zaden in Hongarije heeft gedistribueerd, bijna failliet is, waardoor het geld dat wordt uitbetaalt als schadevergoeding voor claims, door de genoemde internationale bedrijven, terecht komt bij de schuldeisers van het distributiebedrijf, in plaats van bij de gedupeerde boeren.

22 gedachten over “Hongarije vernietigt GMO-maïsvelden!

 1. Zet mij wel aan het denken: waar komt onze mais vandaan?
  Ik heb ergens gelezen dat kippen GMO-mais er zo uithalen, of beter gezegd, laten liggen. Ik ga dat even opzoeken.

  1. Ik eet zelf al een hele tijd geen maïs meer omdat ik dat dus niet weet.

  2. Gijs, nu begrijp ik ook dat al die diertjes die mijn kinderen in het verleden hebben gehad zoals konijnen, woestijnratjes, degoe’s, valkparkieten etc. die maiskorrels lieten liggen. En ik mij maar verbazen dat dat in die zakken zat omdat dat nou altijd over bleef. Weer wat geleerd.

 2. Hongarije is goed bezig. De regering heeft in 2010 ook al “nee” gezegd tegen plannen en bemoeienissen van het IMF. Daardoor is het land economisch gezien relatief stabiel (tenminste, dat zeggen ze zelf).
  Ook zijn er in diverse dorpen en steden bronnen waaruit de bevolking gratis thermaal bronwater kan tappen. De regering heeft ook “nee” gezegd tegen het financieel uitbaten van deze bronnen, omdat ze al sinds jaar en dag vrijelijk toegankelijk zijn voor de bevolking.

  1. Dat wist ik niet en dat vindt ik meer dan mooi.
   Water is de eerste levensbehoefte en als je water hebt kun je ook voedsel verbouwen.
   Daar zou de hele wereld een voorbeeld aan moeten nemen.

 3. Gijs om je een antwoord te geven onze mais is ook gemanipuleerd dus ook wij als gezond denkende mensen zouden hetzelfde moeten doen maar ja ….. onze regering denkt er anders over die zijn ook gemanipuleerd en denken alleen maar aan zichzelf !! Top salaris toch ? Helaas dus moeten wij als burgers en eigenaren van van dit land zelf iets ondernemen maarja ….wat alles afbranden ????? Ik weet niet zou graag iets willen doen maar hoe ???
  groetjes

 4. en weer komen we niet in actie tegen deze regering,s lui die ons allemaal willen ombrengen !we schrijven wel en klagen maar maar we doen er weer niets mee .

 5. en weer komen we niet in actie tegen deze regering,s lui die ons allemaal willen ombrengen !we schrijven wel en klagen maar, maar we doen er weer niets mee .

 6. Kijk voor de grap eens naar alle voeding in de supermarkten.. Alles maar dan ook ALLES is voorzien van GM mais, zelfs alle NL drop. Kies verstandig en lees alle etiketten. Daarnaast zullen we ervoor moeten waken dat het niet “verboden” wordt om deze informatie op de verpakkingen te zetten zoals in de VS soms het geval is.

  1. Beste Dirk III: ik kijk altijd op de etiketten. Maar wat ik ook verdacht en “sneaky” vind is dat er soms aroma tussen de andere E-nummers op zo’n etiket vermeld staat en dan denk ik: “aroma?”, hm vast glutaminaat/Maggi of zoiets.
   Het heeft wel geresulteerd in het feit dat ik heel erg beperkt ben geworden in het inslaan van boodschappen, maar ik eet er niet slechter om. Als mijn portemonnee het toelaat koop ik bij natuurwinkels en reformhuizen of op de markt met natuurkramen. Ik was een zeer culinair persoontje, maar dat is verleden tijd: soberheid is nu het devies hahahaha. N.B.: ook in het reformhuis vind ik wel eens artikelen met “rotten stuff” en dat geef ik dan gelijk door aan de winkelier, die het dan ook subiet niet meer verkoopt en de dealer verwittigd hiervan.

  1. 1. medicijnen
   Zelfst. Naamw. Meervoud van medicijn iets wat je gebruikt om weer gezond te worden.
   Blijkbaar hebben die “oetmeloenen” van de VS een verkeerd idee van “Uw voedsel, Uw medicijn”?
   Trouwens, op de Amerikaanse TV is het vergeven van de medicijnenreclame: Pilletje zus, pilletje zo voor dit en voor dat…… U gebruikt dit nog niet? Raadpleeg uw dokter. Bovendien kun je daar alle medicijnen in de supermarkt met een afdeling Apotheek zomaar kopen. Ze worden geregeerd door aggetlijke gladiolen!

  2. Enneh, oja, misschien krijgen we binnenkort ook wel een verbod op koekjes van de Beukelaere hahahahahaha.

 7. Werkelijk? Hongarije heeft al zijn GMO culturen vernietigd?
  Zijn jullie in Hongarije geweest?
  Ik zit op dit moment in de buurt van Kaposvar en het barst hier van de GMO proef of productievelden pontefikaal met sommige de vlag van Dupont erbij.
  Er is minder hoop op een goede afloop als jullie denken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.