Advertentie

Fraude van US$ 125 miljard door Amerikaanse soldaten!


Een financieel schandaal groter dan het verhaal van de financiele Guru Bernard Madoff.. Het zou de grootste fraudezaak uit de historie van de Verenigde Staten kunnen worden. De VS-autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de verdachte rol die  Amerikaanse legerofficieren hebben gespeeld bij de ‘onjuiste besteding’ van maar liefst US$ 125 Miljard, die direct ná de val van Sadam Hussein werd toegewezen aan Irak, voor de reconstructie van het land. 
Een soldaat bij een van de pallets met 100 dollarbiljetten.
Een soldaat bij een van de pallets met 100 dollarbiljetten.

Het zal nooit duidelijk worden, wat het exacte bedrag is, dat wordt vermist, maar volgens de Amerikaanse ‘SIGIR’, de Special Inspector General for Iraq Construction, kan het bedrag de US$ 50 miljard ver overschrijden. En dan hebben we het alleen nog over vermist geld. Hierdoor zou deze fraude groter uitvallen dan de fraude die aan het licht kwam een paar maanden geleden, en die door de ‘financieel  goeroe’ Bernard Madoff is gepleegd. “De werkelijke plunderingen in Irak, vlak ná de invasie van de VS in Irak, zijn niet gepleegd door de arme bevolking uit Baghdad, maar door US-overheidsmedewerkers en Amerikaanse bedrijven die onder contract stonden en staan van de Amerikaanse overheid.” aldus een Amerikaanse zakenman, die sinds 2003 actief is in Irak.

In één geval kwamen onderzoekers van SIGIR erachter dat maar liefst US$ 57,8 miljard verzonden was in ‘stapels pallets van US $100-biljetten’ naar de bestuurder van Zuid-Centraal Irak, Robert J. Stein jr. Hij liet zichzelf fotograferen terwijl hij voor deze stapels geld stond. Hij is een van de verdachte overheidsmensen die een veroordeling wegens fraude en witwas-praktijken boven het hoofd hangt..

US$ 57,8 miljard op ‘stapels pallets van US $100-biljetten’ werden naar Zuid-Centraal Irak gevlogen.

Robert J. Stein jr. was daar Amerikaans bestuurder en hij liet zichzelf fotograferen terwijl hij voor deze stapels geld stond. Inmiddels is hij een van de verdachten van fraude en witwas-praktijken…

Je laten fotograferen op een pallet met US-cash..
Je laten fotograferen op een pallet met US-cash..

Ondanks de enorme sommen geld die zijn besteed door de VS, aan de herbouw van Irak sinds  2003, zijn er geen bouwkranen zichtbaar geweest aan de horizon van Baghdad, behalve die kranen die zijn gebruikt voor de bouw van de nieuwe Amerikaanse ambassade en de roestende kranen die naast de halfafgebouwde gigantische moskee staan, die Sadam Hussein liet bouwen, vlak voordat zijn bewind werd omvergeworpen. Eén van de weinige, zichtbare tekenen van overheidswerkzaamheden aan Baghdad’s infrastructuur, zijn de onvermoeibare werkzaamheden die gemoeid zijn met het aanplanten van palmbomen en bloemstruiken in de centrale strook tussen de hoofdwegen. Deze worden geplant en keurig een paar maanden later weer uitgegraven en elders geplant..

Robert Stein jr. heeft inmiddels schuld bekend.
Robert Stein jr. heeft inmiddels schuld bekend.

Iraakse leiders zijn ervan overtuigd dat het verdwijnen van dit soort gigantische bedragen van Amerikaans- en Iraaks overheidsgeld, alleen kan hebben plaatsgevonden, wanneer hogere Amerikaanse overheidsbestuurders betrokken waren bij deze corruptie. In 2004 en 2005 bijvoorbeeld, is het hele toegewezen Iraakse militaire budget van US$ 1,3 Miljard weggesluist vanuit het Iraakse Ministerie van Defensie in ruil voor 28-jaar oude Sovjet-helicopters, die totaal onbruikbaar waren mee om te vliegen en aan bepantserde voertuigen, die al doorzeefd waren met geweerkogels.. Iraakse overheidsambtenaren werden beschuldigd van deze diefstal, maar het waren Amerikaanse militaire officieren die voor in belangrijke mate de controle hadden over het Ministerie van Defensie in die tijd. Zij zijn dus óf deelnemers geweest in de fraude, dan toch in ieder geval hoogst nalatig hierin.

Volgens de NY-Times zijn Amerikaanse federale onderzoekers een onderzoek gestart naar de activiteiten van hoge Amerikaanse overheidsambtenaren, die betrokken waren bij de wederopbouw van Irak. De krant citeert interviews met Amerikaanse regeringsfunctionarissen en rechtbankdocumenten. De verslagen van de rechtbank tonen aan, dat in Januari jl., deze onderzoekers de bankgegevens van Kolonel Anthony Bell hebben opgeëist, een onlangs gepensioneerde legerofficier. Hij was in de jaren 2003 en 2004 juist de man die verantwoordelijk was voor de wederopbouwactiviteiten in Irak. De krant citeert 2 federale medewerkers, die informatie geven over het onderzoek dat plaatsvindt naar de gedragingen van een andere legerofficier, Luitenant-Kolonel Ronald Hirtle van de Amerikaanse luchtmacht. Hij was in 2004 de hoogst geplaatste leger-inkoop-officier in Baghdad. Maar het is niet duidelijk gemaakt, welk hard bewijs men heeft gevonden in deze zaak tegen Hirtle en Bell. Deze 2 heren zeggen nadrukkelijk dat ze niets te verbergen hebben.

Het einde van de regering Bush, die natuurlijk de oorlog in Irak was begonnen, kan nieuw licht werpen op de onderzoeken naar fraude, waarbij tientallen miljarden US-dollars zijn ‘besteed’ aan reconstructiewerkzaamheden, terwijl daar maar weinig van terecht bleek te komen. Tijdens de eerste periode ná de inval in Irak, kregen Republikeinse vriendjes allerlei baantjes in Irak, ongeacht of ze nou ervaren waren of niet. Een 24-jarige telg uit een Republikeinse familie, kreeg bijvoorbeeld de leiding over de beurs in Baghdad. Deze beurs moest niet lang daarna worden gesloten, omdat deze onervaren jongen vergeten was de huur van het beursgebouw te verlengen..

Republikeinse vriendjes kregen allerlei baantjes of ze nou ervaren waren of niet. Zo kreeg een 24-jarige telg uit een Republikeinse familie de leiding over de beurs in Baghdad, maar deze beurs moest kort daarna worden gesloten; deze jongeman was vergeten de huur van het beursgebouw te verlengen..

De federale agenten zullen ook  opnieuw onderzoek doen naar de moord in 2004 op een amateuristische zakenman, genaamd Dale Stoffel, die werd vermoord toen hij de Amerikaanse basis in Taiji, even ten Noorden van Baghdad verliet. Vóórdat hij werd vermoord, kreeg deze meneer Stoffel, die in wapens handelde en ook een Amerikaanse contracter was, beperkte immuniteit toegewezen. Dit op grond van zijn doorgespeelde informatie, dat er een omkoop-netwerk werkzaam was in de zg. Groene Zone van Baghdad, dat Amerikaanse bedrijven linkte aan Amerikaanse overheidsmedewerkers, die contracten uitschreven. Deze Stoffel maakte melding van bedragen van 10-duizenden US$ smeergeld, dat in pizzadozen werd bezorgd bij deze Amerikaanse overheidsambtenaren. 

Tot op heden zijn die Amerikaanse ambtenaren die zijn veroordeeld of ontmaskerd, slechts betrokken geweest bij kruimelcorruptie. Vaak werden kasbetalingen niet vastgelegd. In één geval vergokte een Amerikaanse soldaat, die was belast met de wederopbouw van de Iraakse boksgala’s, zijn totale budget van US$ 20-60.000, maar hij kon niet worden vervolgd, omdat er geen boekhouding was bijgehouden en hij niet voor dit geld had getekend..

De Iraakse ministers geven de grootschaligheid van de corruptie in hun overheid toe. Ali Allawi, de vroegere minister van Financiën, zei dat het erop leek dat Irak de weg insloeg van Nigeria, ‘dat in het verleden ook van al zijn olieopbrengsten werd  bestolen’. Maar er is ook grote verdenking onder hogere Irakese overheidsambtenaren, dat Amerikaanse overheidsmedewerkers medeplichtig moeten zijn geweest bij het inzetten van Irakezen als voorlopers in corrupte zaakjes.

Verschillende Irakese overheidsambtenaren, die onder druk van de Amerikaanse bezettingsmacht baantjes kregen toegewezen, waren totaal onervaren in dit werk. De inkoopchef van het Ministerie van Defensie bijvoorbeeld, die als een spin in het hele corruptieschandaal zit, is een Poolse Irakees, 27 jaar oud, die halverwege de jaren ’90 een pizza restaurant dreef in de buitenwijken van de Duitse stad Bonn..

In bijna alle gevallen maakten de bedrijven die de opbouwcontracten hadden binnengehaald hun werk niet af, sterker nog, ze begonnen er vaak niet eens aan! Toen in 2003 de veiligheid in Irak sterk afnam, was het moeilijk om te controleren of een dergelijk contract was nagekomen. Alléén het falen in de herstelwerkzaamheden aan het electriciteitsnet, het waternet en de riolering tijdens de bezetting door de VS, was voldoende om iemand uit het post-Sadam regime te verwijderen.

http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/world-news/us-soldiers-investigated-over-fraud-bigger-than-madoff-14189692.html

5 gedachten over “Fraude van US$ 125 miljard door Amerikaanse soldaten!

 1. ik moet hier om lachen ik kan het niet helpen wat een mooie afleidingmaneuvre weer van het complete plaatje (wat natuurlijk niet diefstal goedpraat)

  hey we vinden een rotte appel en ondertussen is de hele boomgaard verrot

 2. Dat de wereld verrot is dat weten we allemaal.
  Iedereen heeft het druk met zijn eigen recessie/depressie.
  Het gaat uiteindelijk maar om één
  ding en dat is papier (GELD).
  Als we in dit tempo doorgaan met kappen van bomen dan zal het toch vrij moeilijk voor de machtige der aarde worden om dat nog uit te kunnen geven.Hoezo ? short view!.

 3. Wat een hele zieke wereld is dit toch en bijna niemand veranderd dat of willen dat veranderen.
  Na de tweede wereldoorlog zou het “veel beter” zijn en in de jaren 50 en 60 misschien ook de jaren 70 geloofde ik dat nog. Maar in de jaren 80 werd dat al heel anders en overal werd ik afgewezen. Ik was te streng zijden zij, maar ik kon zo leuk praten hé!
  Bah, bah, bah ik wordt hier ziek van dit liegen en bedriegen en dan zeggen wij hier dat het ‘zo goed gaat’. Wat gaat er dan eigenlijk zo goed? Vertel me dat dan eens…

 4. dag Jana, blijf je ook de mooie kanten van het leven zien? Lente kost niets, de bolletjes steken liefdevol hun kopjes boven de grond. De zon doet zijn best het Licht elke dag te onderstrepen. Een paar rotte appels, maken de hele mand toch niet waardeloos?
  Maar ik ben met je eens dat dit wel ERG rotte-appel-voorbeelden zijn!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.