Advertentie

Pharmaceut Pfizer betaalt recordboete voor fraude.


We maken hier op WantToKnow regelmatig melding van de strappatzen van de pharmaceutische INDUSTRIE. Je kunt in vorige artikelen lezen dat deze INDUSTRIE zich schuldig maakt aan allerlei malversaties, van de wieg tot aan het graf zou je bijna zeggen, als dit niet een cynistere bijklank zou hebben..

Pharmaceuten plegen inbreuk op de integriteit van onderzoek naar nieuwe medicijnen, ze kopen onderzoekers om. Ze verzinnen medicijnen om deze vervolgens via -publiek ogende- websites te promoten (RADAR afgelopen maandag) maar het is ook een algemeen bekend feit dat de pharmaceutische INDUSTRIE zélf achter veel van de publicaties zitten van onderzoeksresultaten naar hun medicijnen in vooraanstaande medische tijdschriften. Ze presteren het zelfs om zelf voor uitgever te gaan spelen, onder een dekmantel, om in hun eigen tijdschriften verslag  te doen van de fantastische resultaten van onderzoek naar hun nieuwe medicijnen.

pfizerDe miljardenwinsten zijn voor de pharmaceutische INDUSTRIE de worst die hen wordt voorgehangen, wanneer ze erin slagen zoveel mogelijk medicijnen te verkopen. Dat dit volledig, maar dan ook volledig haaks staat op het publieke belang om de kosten van gezondheidszorg beperkt te houden, dat is hun probleem kennelijk niet. Hoewel, je zou zeggen, het zijn toch ook mensen van vlees en bloed, met ergens in hun lijf een morele plicht om zich als ‘evenwichtig onderdeel van de samenleving’ op te stellen.

Vandaag was het echter raak.. Het misbruik werd aan de kaak gesteld; dankzij een paar klokkenluiders kreeg pharma-gigant Pfizer een recordboete opgelegd. In de VS weliswaar, maar is het wachten op de eerste boetes, van bijv. Mevr. Kroes, die opgelegd worden aan de pharmaceutische INDUSTRIE in Europa..?

Dit verhaal bevestigt opnieuw de bijzonder ‘rotte’ structuur die we maatschappelijk hebben gecreëerd inzake ons gezondheidsstelsel.  Het wordt werkelijk tijd voor een drastische herziening.

~~~ ~~~ ~~~
Pharmaceut Pfizer stemt in met een record boete.

2 September 2009

Bron BBC / vertaling Guido Jonkers © 2009 WantToKnow.nl

De Amerikaanse pharmceutische Industrieel Pfizer heeft ingestemd met een schikking voor een recordbedrag van maar liefst US$ 2,3 miljard (!!) in wat nu te boek gaat als de grootste gezondheidsfraudezaak in de historie van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Een tak van deze gigant pleitte schuld in de zaak waarin het verdacht werd van het aan de man brengen van medicijnen ‘met de intentie om te misleiden en te frauderen’. Pfizer had namelijk illegaal 4 medicijnen gepromoot en ook valse claims over deze medicijnen verspreidt aan overheidsgezondheidsprogramma’s, als zouden deze medicijnen geschikt zijn voor doeleinden die medisch niet acceptabel waren.

Volgens US-overheidsambtenaren zal Pfizer ook een integriteitovereenkomst gaan tekenen, die geldt voor het HELE bedrijf. Het zal ook het lijdend voorwerp zijn in aansluitende publicaties op haar eigen website, die ‘gedetailleerde onthullingen’ van de kant van Pfizer zal laten zien aan het publiek. Pfizer gaf vanuit haar directie het volgende commentaar: “We betreuren dat we bepaalde akties hebben ondernomen in het verleden, maar we zijn er trots op dat we nu actie hebben ondernomen om internationaal meer controle op het bedrijf te krijgen”.

Volgens Mike Loucks, die staatsaanklager is namens het district Massachusetts tegen Pfizer, toont de strekking van de deal, de schuldbekentenis én natuurlijk de boete waar nu met Pfizer overeenstemming is bereikt, duidelijk aan “dat de criminele activiteiten van Pfizer van een dusdanige aard waren dat ze in verhouding met de overeenkomst staan”.

Het bedrijf krijgt een boete van 1,195 miljard dollar en een dochterbedrijf van Pfizer –Pharmacia & Upjohn- zal een boete opgelegd krijgen van US$ 105 miljoen, waardoor de totale boete voor Pfizer op 2 Miljard US$ uitkomt. De resterende US $1 miljard zal worden opgelegd aan het concern vanuit de beschuldigingen die zijn gedaan vanuit de False Claims Act. (Een wet die het gebruik van valse claims dient te bestrijden GJ)

De boete betreft maar liefst 4 medicijnen!
De civiele schikking heeft ook betrekking op het feit dat Pfizer smeergeld heeft betaald aan gezondheidsmedewerkers, om hen over te halen om de 4 betreffende medicijnen voor te schrijven, waar deze claim over gaat. Het zijn de volgende medicijnen: Bextra, een ontstekingsremmer, Geodon, een anti-psychose middel, Zyvox, een antibioticum en Lyrica, een epilepsie-middel.

Het onderzoek werd aangeslingerd doordat 6 klokkenluiders beschuldigingen richting Pfizer hadden gedaan. Zij ontvangen US$ 102 miljoen van de civiele boetes die Pfizer gaat betalen.

“Hoewel dit type onderzoek vaak lang is en zeer gecompliceerd, en waarvoor ook nog eens veel bronnenonderzoek nodig is om positieve resultaten te behalen, zal de FBI niet dralen om door te gaan met dit soort onderzoek, om ervoor te zorgen dat pharmaceutische bedrijven zich houden aan het doen van zaken op een wettig verantwoorde wijze.” Aldus Kevin Perkins, adjunct directeur van de afdeling Crimineel Onderzoek.

Pfizer had eerder dit jaar bekend gemaakt dat het een boete zou gaan betalen, “om zaken die het vertrouwen in het bedrijf schaadden, achter zich te laten”.

Pfizer heeft inmiddels een 90%-val van haar winst bekendgemaakt, het maakte US$ 268 miljoen winst in het 4e kwartaal van 2008, door deze schikking met de Amerikaanse justitie. Het duidt erop dat Pfizer al een bedrag voor deze schikking, in de orde van grootte zoals dat nu is overeengekomen had gereserveerd, vóórdat de voorwaarden van deze schikking bekend werden gemaakt door het ministerie van Justitie.

8 gedachten over “Pharmaceut Pfizer betaalt recordboete voor fraude.

 1. Zoals ik in mijn eerste artikelen al aangaf is de situatie inderdaad precies zo en soms nog erger. Voor een Nederlands en uitgebreid verslag, zie het boek ‘Slikken, hoe ziek is de farmaceutische industrie’ van Joop Bouma, als je echt wilt weten hoe erg de situatie mbt de industrie die door sommige auteurs de ‘medische mafia’ wordt genoemd.

 2. Ik vraag me af wat er nu verder gebeurt. Die boete is voor de pharmaceutische industrie toch gewoon te betalen. Of zie ik dat verkeerd. Ze betalen en gaan gewoon door met hun praktijken.
  Of wordt er nu strengere controle uitgevoerd? Ik betwijfel dat.
  Moeten dit soort bedrijven niet gewoon gesloten worden? Ja dan zullen ze waarschijnlijk onder een andere naam weer opduiken natuurlijk.
  Hoe kun je aan deze criminele praktijken een eind maken?
  Is dit wel te voorkomen. En wat kunnen wij als burger doen?
  Geen medicijnen meer slikken?
  Zijn allemaal vragen die zo opkomen. Heeft iemand daar een idee over?

 3. @Riet: ik geloof dat van deze boete en vooral de veroordeling een giga-rimpeleffect zal uitgaan. Het gaat niet om de vorm maar om de inhoud.

  Heb je gelezen dat ze op hun site moeten vertellen wat ze hebben uitgespookt.
  Dat Pfizer een overeenkomst moet tekenen, waarin hun integriteitsprincipe dient te worden omschreven.

  Ik wil niet veel zeggen, het gaat me niet om die poen (inderdaad een stukkie van hun kwartaalwinst!!) maar om het ten-voorbeeld-stellen.

  Het lijkt een kleuterklas maar het is de chemische werkelijkheid..

 4. Aan wie wordt die boete betaald? Waarschijnlijk niet aan gedupeerden maar aan de overheid die banden heeft met de farmacie. Wie is de zgn. “klokkenluider”?
  Voor hetzelfde geld is dit een nieuw spelletje met overheid en farmacie om straks de farmacie allemaal regels op te leggen en de bevolking te laten geloven dat dat de overheid het goed met hen voor heeft.

 5. Já geweldig bedacht Liebsbeth. Je gaat het jezelf inderdaad afvragen…scherpjes gezien van jou..als het waar is dan.

  Dat maakt het allemaal zo lastig. De verwarring, de spelletjes, wie is wie en is het allemaal wel wat het lijkt.

 6. Inderdaad Liesbeth, heel scherp van je, als je eenmaal het spelletje doorhebt dan ga je dit soort ideeen krijgen. Dan ga je hun denkwijzen en strategieen
  doorzien en worden ze voorspelbaar.
  Ik zelf heb als maar het gevoel dat we tot nu toe niet verplicht gevaccineerd kunnen worden totdat de pandemie er is en dan hoor ik Klink al zeggen dat door de ernst van de zaak er toch verplicht gevaccineerd moet worden. Tot zolang worden we gerustgesteld, maar ik geloof er niets van. In de politiek gebeurt dit toch vaak zat.
  Ik hoop van harte dat ik er naast zit. Mijn vertrouwen in de overheid is nihil en dat is al heel lang zo. Helaas.
  @Guido. Ik hoop dat je gelijk hebt
  maar ik heb er geen vertrouwen in. Volgens mij moet er veel meer gebeuren. Zij worden aan alle kanten beschermd door belanghebbenden en vinden wel weer andere wegen om ons te misleiden.
  Maar ik hoop dat het dit keer het effect heeft dat jij voorspelt

 7. @ Jerry
  Is dat niet met alle onderwerpen die hier besproken worden?
  (ik doel op het filmpje waar je naar verwijst)

  Doe 3 stappen terug, bekijk het van een afstand en verlies je niet in het spelletje wat anderen kiezen om te spelen. Constateer het wel, maar verlies jezelf er niet in. Of dit nu je eigen overheid betreft, de farmaindustrie of al die idioten bijelkaar die blijkbaar niet beseffen dat hun manier van doen op het einde loopt.

  Informeer jezelf, zie het grote geheel en maak je eigen keuze, trek je eigen plan – een plan waar je een ander niet mee schaadt, maar eerder mee dient.

  Als iedereen dat zou doen dan zijn we al snel uit de penarie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.