Advertentie

Geheime deelname Nederland aan missie Afrika!!


x
‘Geheime deelname Nederlanders aan missie in Afrika’

23 april 2011 / Nu.nl

x

,

AMSTERDAM – In Afrika nemen al enkele jaren Nederlandse militairen in het geheim deel aan een Amerikaanse missie tegen al-Qaida. De missies vinden zonder toestemming van de Tweede Kamer plaats in Mali, Senegal en Tsjaad.

Dat blijkt uit informatie en documenten van het Amerikaanse Congres en ministerie van Defensie die in handen zijn van het Algemeen Dagblad. Volgens deze krant gaat het om een trainingsmissie die onderdeel is van de Amerikaanse oorlog tegen terreur. 

De SP en ChristenUnie reageren echter verbaasd. “Dit is een oorlogsgebied”, zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. “Dit is meer dan een gewone oefening. Als we daarbij betrokken zijn, brengt dat risico’s met zich mee voor de Nederlandse militairen daar, de Nederlandse belangen in het buitenland en Nederland zelf.” Van Bommel kondigde zaterdag schriftelijke vragen aan.

SP-TweedeKamerlid Harry van Bommel

Van Bommel wil verder opheldering over het uitwisselen van kennis en ervaring. Hij wees erop dat in de Kamer uitgebreid is gesproken over het sturen van een trainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. De SP’er vraagt zich af of voor deelname aan Flintlock ook niet een zogeheten artikel 100-brief van het kabinet en toestemming van de Kamer nodig is.

Ook zijn ChristenUnie-collega Joël Voordewind gaat vragen stellen, omdat hij de indruk heeft dat onze militairen ook Afrikaanse eenheden trainen. ”Welke landen en regimes steunen we hier indirect mee?”

Het gaat om de Nederlandse deelname aan Flintlock, een grote jaarlijkse operatie van het Amerikaanse militaire commando voor Afrika (AFRICOM). Deelname aan de operatie had volgens de krant plaats zonder instemming van de Tweede Kamer.

Defensie reageert nogal naïef!
Maar volgens het Ministerie van Defensie is toestemming van de Tweede Kamer helemaal niet noodzakelijk. “Een mandaat van de Kamer is niet nodig. Het betreft een oefening, geen operatie met een VN-resolutie.”, zegt een woordvoerster van Defensie in het AD.

 

 

3 gedachten over “Geheime deelname Nederland aan missie Afrika!!

  1. ja, ja…. ze geloven het zelf zeker… als je het maar een oefening noemt dan is er niets aan de hand, en zo worden we weer eens voor de gek gehouden. leugens en nog eens leugens. ik zal je vertellen, als ik zo iemand voor mijn neus krijg, een woord voerster of voerder, zal ik haar of heb regelrecht zeggen dat ze gewoon staan te liegen, of zij weten mischien ook niet anders.
    marja, het duurt allemaal toch niet lang meer!!

    1. Hi Arnoud, Mag ik vragen waar je op doelt met de zin “het duurt toch allemaal niet lang meer”?

  2. LS…

    Bedenk evengoed dat wij Westerlingen te maken hebben met een reactie op eeuwenlange uitbuiting, slavernij, moord en doodslag. Ook onze zogenaamde religieuzen met name de satan uit het vaticaan heeft het allemaal goedgekeurd,gouden kalveren gebouwd en tempels met geroofd goud bekleed… De satanische elite die nu in den broek schijt is ook nog eens smerig rijk geworden van de wapenhandel waarmee ze nu worden bedreigd… Bedenk dat de Cohennen van Nederland en België zo een beetje de slavernij hebben uitgevonden. Ik heb niets met de protesten van gehuurde zogenaamde slachtoffers maar geef elke ex slaaf een rijk thuisland en kijk of ze er iets van bakken. Naar onze maatstaven waarschijnlijk helemaal niets… Maar ja !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.