Advertentie

Corona en de spirituele schaarste in de samenleving..!!


x
X

Corona en de spirituele schaarste in de samenleving..!!

2022 © BLCKBX | deze versie WantToKnow.nl/be

x

(klik voor link naar onze bookshop)

We bespraken het nieuwe boek van Ronald Meester al HIER op de site. Klik voor een link. Prof. dr. Ronald Meester is hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was al twee keer eerder te zien bij blckbx. In september 2021 (HIER) was hij samen met psycholoog en mediator Dawn Henderson te gast bij BLCKBX, om de polarisatie in de samenleving te bespreken. En in juni (HIER) van dit jaar uitte hij samen met immunoloog prof. dr. Theo Schetters stevige kritiek op het CBS-onderzoek naar de oversterfte.

Prof. dr. Ronald Meester

Corona legde de spirituele schaarste in de samenleving bloot, volgens prof. dr. Ronald Meester. Hij schreef er het boek ‘Wetenschap als nieuwe religie’ over, dat hij in een boeiend gesprek met programmamaker Flavio Pasquino uitgebreid toelicht. Het idee dat wetenschap de plaats heeft ingenomen van religie is niet nieuw. En dat heeft vaak weinig met rationaliteit te maken. Ronald Meester hierover:

“Dat hoor je vaker. Het klassieke religieuze geloof is overboord gegooid, omdat moderne rationeel ingestelde mensen dat niet meer zouden accepteren. En wetenschap is daarvoor in de plaats gekomen als volledig rationele onderneming, waar geloof geen plaats heeft en waar je dingen bewijst als waar of onwaar. De manier waarop mensen zich tot wetenschap verhouden, is gaan lijken op de manier waarop mensen zich tot religie verhouden.”

Het ‘Messiaans vaccin’..!?
Ronald Meester ziet dat wetenschap steeds meer wordt gekenmerkt door rituelen. En net als religie draagt wetenschap de belofte van een betere wereld in zich.

Net als religie kent de wetenschap ook hogepriesters: de mensen van het OMT, die zeggen wat wel mag en wat niet mag. Zij zijn de al-wetenden waar niet aan getwijfeld mag worden, want zij hebben ervoor geleerd. Dat zag ik bijvoorbeeld toen voormalig zorgminister Hugo de Jonge zei dat vaccins dé uitweg waren; het was de oplossing voor al onze problemen. Er werd zó benadrukt dat het verlossend zou zijn, dat ik het – enigszins provocerend – een Messiaans vaccin heb genoemd. Het was eigenlijk hoe er ook gereageerd zou kunnen worden op de Christelijke belofte: de wederkomst van Jezus.”

Één van de hoofdstukken uit Meesters boek heet Wetenschap als schaamlap’, waarin hij tegen het licht houdt hoe wetenschap vaak wordt opgevoerd om bepaald beleid te rechtvaardigen…!

“Gebeurt dat op een eerlijke manier? Zegt die wetenschap dat eigenlijk en feitelijk wel zo? Het meest stuitende voorbeeld van wetenschap die werd ingezet als schaamlap was de introductie van het coronatoegangsbewijs. Het model dat werd gebruikt als rechtvaardiging was een regelrechte belediging van de wetenschap.”

In een boeiend gesprek met Flavio Pasquino legt Meester uit hoe volgens hem ethici, filosofen en de rechterlijke macht allemaal steken hebben laten vallen in het coronadebat. Ook gaat hij in op de teleurstellende rol die de Kerk in zijn ogen heeft gespeeld:

“De Kerk heeft bij uitstek de potentie om maatschappijkritisch te zijn,
maar de kerkelijke gezagsdragers hebben die mogelijkheid niet gebruikt.”

Meester en Pasquino ontmoetten elkaar op een bijzondere plaats: in een pianowinkel annex concertzaal (HIER) in Leiden, waar Meester zijn eigen vleugel kocht en verschillende concerten heeft gegeven. Zij bespreken Meesters boek ‘Wetenschap als nieuwe religie: Hoe corona de spirituele schaarste in de samenleving blootlegdef’ (HIER), waarbij ieder hoofdstuk muzikaal wordt omlijst door een compositie van Federico Mompou, gespeeld door Meester.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.