Advertentie

Voorspellen van Zonneactiviteit


Egyptische voorstelling van de aanbidding van de zonnegod.

Steeds meer blijkt dat de zon een uiterste bijzondere ster is. Weliswaar een kleine ster in het hele geweld van groot, groter, grootst in het hele Universum van zonnen/sterren, maar wij doen het ermee..! (Kijk eens HIER naar de verhoudingen van onze zon, in vergelijking met andere zonnen/sterren..)

De Maya’s, de Egyptenaren en vele andere volkeren zagen de Zon als een ‘Godheid’, de scheppende kracht in ons planetenstelsel, op onze Blauwe Planeet.

Vanzelfsprekend is onze wetenschap volop bezig om de Zon te bestuderen en haar activiteiten in beeld te brengen. Want naarmate de voorspellingen van de a.s. grote veranderingen op Aarde meer en meer bewaarheid worden, lijkt ook de studie van de Zon een belangrijkere plaats in onze dagelijkse ‘realiteit’ te krijgen.

Vooral de immense kracht van de Zon, op het gebied van het uitstoten van zonnevlammen, de zg. Massive Solar Flares (MSF), bezorgen ons op Aarde de nodige kriebels. Vlammen die direct het leven op Aarde beïnvloeden. Daarom wordt het voorspellen van zonne-activiteit een steeds belangrijker onderdeel binnen de zonne-wetenschap.

Een heel aards verhaal over de zon. Zie ook ons eerdere artikel over dit onderwerp. HIER

x

* * * * * * *

Het voorspellen van Zonneactiviteit

Nederlands tekst en vertaling voor Wanttknow.nl/be © Jan Smith
x

We ontkomen er niet aan: het doen van nauwkeurige voorspellingen van toekomstige zonneactiviteit blijft een zaak van internationaal belang. Inmiddels is er een hele armada van satellieten die de Zon voortdurend in de gaten houdt en massa’s gegevens naar de grondstations op Aarde zenden. Al die informatie wordt verwerkt en is op een groot aantal websites van verschillende organisaties te zien.

Grafische weergave van de zonne-activiteit in de tijd.

“Pas op voor het aanstaande zonnemaximum” – dat is de onheilspellende waarschuwing van hooggeplaatste ruimtevaartwetenschappers. Zij geloven dat de Aarde omstreeks 2013 zal worden getroffen door nog nooit eerder voorgekomen niveaus van magnetische energie afkomstig van zonnevlammen nadat de zon is ontwaakt uit haar huidige diepe ‘slaap’.

Nationale energienetwerken zouden oververhit kunnen raken en het luchtverkeer kan ernstig verstoord raken omdat elektronica, navigatie-instrumenten en belangrijke satellieten niet meer werken.

“Ernstige zonnevlammen, de sterkste in honderd jaar, kunnen uitmonden in wijdverspreide storingen in de energievoorzieningen en de kritieke communicatiemiddelen van steden en landen kunnen voor lange tijd buiten werking raken”, zo waarschuwt Dr. Richard Fisher, directeur van de ‘Heliophysics Division’ van NASA (de NASA-afdeling die zich bezighoudt met het bestuderen van de Zon – vert.)

“Dergelijke zonnestormen treden slechts enkele malen in een mensenleven op. Elke 22 jaar piekt de magnetische energie van de Zon waarbij het aantal zonnevlekken en zonne-uitbarstingen iedere 11 jaar het hoogste niveau bereiken. Dat is het zonnemaximum waarover men het zo vaak heeft. En natuurlijk is er dan ook een zonneminimum – daarin bevinden wij ons op dit moment.”

.

NASA zegt dat de superstorm zal inslaan als een ‘bliksemflits’, met catastrofale gevolgen voor de wereldgezondheid, nooddiensten en nationale en internationale veiligheid, tenzij er adequate voorzorgs-maatregelen worden getroffen. Communicatie– en navigatieapparatuur van ruimtesatellieten, maar ook die van de luchtvaart alsmede van het internationale monetaire stelsel lopen ernstig gevaar. Alles waarin wij het volste vertrouwen hebben en gevoelig is voor magnetische velden, zoals computers, Ipods en mobiele telefoons, kan worden beïnvloed.

“We weten dat het eraan zit te komen, maar we weten niet hoe ernstig het zal worden”, zei Fisher. “Systemen zullen gewoon vastlopen. De zonnevlammen veranderen het magnetisch veld op Aarde en het gebeurt in een oogwenk, net als een blikseminslag. Dat is het effect van de Zon.”

Op een conferentie over het ‘Space Weather’ in Washington DC, kregen aanwezige beleidsmakers, onderzoekers en regeringsfunctionarissen van NASA-wetenschappers soortgelijke waarschuwende woorden te horen. Een ding is zeker, grote gebieden zullen zonder stroom en noodzakelijke dienstverlening komen te zitten en het verhelpen van alle storingen zal moeizaam worden en lange tijd in beslag nemen. De Zon heeft genoeg van dat spul in huis voor nog eens vijf miljard jaar!

Het is dus van het allerhoogste belang dat we ruim van tevoren worden geïnformeerd over eventueel op handen zijnde uitbarstingen en daarvoor zijn in het recente verleden al vele miljarden geïnvesteerd in ruimtevaarttechnologie. Nieuwere typen satellieten, detectoren, sensoren en camerasystemen werden in sneltreinvaart ontwikkeld in geostationaire banen om de Aarde gebracht. Ook ‘op de grond’ zijn wetenschappers in allerijl in de weer met het ontwikkelen van een grote verscheidenheid aan geavanceerde randapparatuur, beeldanalysesystemen en nieuwe software om alle verzamelde informatie snel en efficiënt te kunnen verwerken.

Uit onderstaand bericht maken we op dat we weer een stap in de goede richting hebben gezet.

Nieuw Systeem voor het Voorspellen van Zonneactiviteit

Bron: ScienceDaily (2 september 2010)

Origineel op deze pagina: HIER

.

Onderzoekers van de Universiteit van Bradford hebben een nieuwe methode ontwikkeld om zonnestormen vroegtijdig te voorspellen, waardoor miljarden verslindende black-outs in energienetwerken en communicatie-systemen kunnen worden voorkomen. Bij zonnewinden, of stormen zoals ze tegenwoordig worden genoemd, komen enorme hoeveelheden heet gas en magnetische krachten vrij vanaf het oppervlak van de Zon die met snelheden van ongeveer 1,5 miljoen kilometer per uur de ruimte worden ingeblazen.

In een rapport uit 2008 van de Nationale Academie voor Wetenschappen wordt de schade aan de ons tegenwoordig zo vertrouwde elektronica en navigatie – en communicatie-systemen geschat op een bedrag dat twintig keer zo groot is als de economische schade die door de orkaan ‘Katrina’ werd veroorzaakt.

Hoewel grote erupties van coronale zonnemassa er normaal gesproken enkele dagen over doet om de Aarde te bereiken, duurde die ‘reis’ tijdens de laatste grote uitbarsting in 1859 slechts achttien uur. Zonnevlammen – die ook zeer grote schade kunnen toebrengen aan communicatiesystemen – doen er slechts een paar minuten over om die afstand te overbruggen. Daarom is vroegtijdige waarschuwing van vitaal belang om van tevoren maatregelen te kunnen treffen om de ergste gevolgen van zonneactiviteit te voorkomen.

Tot nu toe werd de voorspelling van het ‘Space Weather’ handmatig uitgevoerd door specialisten die naar tweedimensionale satellietbeelden van de Zon zaten te kijken en waarschijnlijkheidsanalyses maakten voor toekomstige zonneactiviteit. Maar een team van het Centrum voor Visuele Computertechnologie van de Universiteit van Bradford heeft nu het eerste geautomatiseerde online voorspellingssysteem ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van driedimensionale beelden die worden gegenereerd door de ‘Solar and Heliospheric Observatory Satelite’, kortweg SOHO van NASA/ESA.

Het werkende ASAP-systeem kun je op DEZE website zien.

.

Het ‘Automated Solar Activity Prediction’ systeem, (ASAP), dat inmiddels door zowel NASA als ESA wordt gebruikt, identificeert en klasseert zonnevlekken en voert die informatie in een model dat de waarschijnlijkheid van het optreden van zonnevlammen kan voorspellen. Het systeem is al in staat zes uur van te voren nauwkeurig het optreden van een zonnevlam te voorspellen en het team is nog bezig eenzelfde snelheid en nauwkeurigheid te bereiken voor het voorspellen van grote zonne-uitbarstingen in de nabije toekomst.

Dr. Rami Qahwaji, die het onderzoek leidde dat werd gesubsidieerd door de ‘Engineering and Physical Sciences Research Council’ (EPSRC), zegt : “Het voorspellen van Zonneactiviteit staat nog in de kinderschoenen, vergelijkbaar met de gewone weersvoorspellingen van vijftig jaar geleden. Ons nieuwe systeem betekent echter een grote stap voorwaarts. Door het ontwikkelen van een geautomatiseerd systeem dat ‘real-time’ kan werken, ontstaat de mogelijkheid voor het sneller doen van voorspellingen en – wanneer er voldoende gegevens zijn – ook een groter scala aan andersoortige activiteiten te voorspellen. Met de SOHO-satelliet van NASA/ESA, die 2 december 1995 reeds werd gelanceerd, krijgen we nu de kans de activiteit van de Zon veel gedetailleerder waar te nemen, waardoor onze mogelijkheden voor het doen van voorspellingen alleen maar beter worden.”

Het ASAP-model is gebaseerd op historische gegevens die werd geanalyseerd met als doel patronen in de zonneactiviteit vast te stellen. Dr. Qahwaji is nu op zoek naar nog meer subsidiegelden om het systeem verder te optimaliseren en ervoor te zorgen dat ASAP in de toekomst ook kan worden ingezet in combinatie met de nieuwste satellieten die speciaal werden ontwikkeld voor het monitoren van de Zon.

5 gedachten over “Voorspellen van Zonneactiviteit

 1. als de leraar die mij heeft geleerd om grafieken te lezen gelijk heeft en daar ga ik van uit dan is de komende storm net zo groot of kleiner dan die in 2000 dus waar worden we weer bang voor gemaakt?
  wel te rusten heren wetenschappers. we geloven jullie niet meer.
  robth

  1. Als ik naar mezelf kijk heb ik sinds 2000 een ernstige afname van mijn lichamelijke energie.Laat die Zonnestorm maar komen!

 2. Ach laat maar Komen,we Absorberen het En gaan weer lekker verder Dromen
  Het LichtWezen in ons eigen Zijn, beschermt ons met een ZielsLichtEelt van In-Geestelijk Satijn.
  Een soort EctoPlasma-GeestVeld waar lichtkrachten in worden bewaard en in SamenSmelt.
  Dit Sterkt en Vormt ons in wat we gaan worden,Dus weg met al die Panische UithangBorden.
  Lucy in the sky with diamonds doet Rustig aan en via de Franse slag zal de Zon ons Sterren Slaan.
  http://www.youtube.com/watch?v=35WLFvVL2Sg&feature=related

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.