Advertentie

Een ‘Tegenlicht’ die je gezien moet hebben..!


x

Een ‘Tegenlicht’ die je gezien moet hebben..!

© VPRO 2012

x

Naar ons gevoel zijn mensen nog veel té vaak ongelukkig, omdat ze het gevoel hebben er niet toe te doen; dat HUN bijdrage van geen of enkel belang is. Maar het omgekeerde is waar..! JUIST door jezelf te manifesteren, help je de wereld een bepaalde kant op. Wil je een betere wereld, een eerlijkere wereld waarin we allen minder afhankelijk zijn van grote conglomeraten, zoals de grote electriciteitsbedrijven? Kom op dan, aan de slag..!

Er is al een grote revolutie in het ‘kleine’ aan de hand. We zijn van ‘lezers’ ineens interactieve bloggers geworden. En zo doen we het precies zo in de economie.. We transformeren nu van consument naar producent. En van energievoorziening tot verzekering, alles kan kleinschalig en lokaal worden als jij dat wilt..! In deze VPRO ‘Tegenlicht’ kun je het revolutionaire antwoord zien op de wereld van de multinationals. Een prachtuitzending in een Top-kwaliteitsserie..!

Na de industriële en de digitale revolutie staan we aan het begin van een nieuwe: de energierevolutie. Steeds meer mensen laden het dak van hun huis vol met zonnepanelen of kopen samen een windmolen om zo minder afhankelijk te worden van grote energieleveranciers. We maken onze eigen stroom en onze woonwijk wordt een energiemaatschappij. Het energieoverschot wordt vervolgens doorverkocht en zo maakt de hele buurt winst, zoals dat nu al op het Deense eiland Samsø gebeurt.

En als we de energiemarkt kunnen decentraliseren, dan is de vraag wat we dan nog meer kunnen? Waarom ook niet de zorg of onze verzekeringen in eigen hand nemen? Het revolutionaire antwoord op het doorgeslagen multinationale kapitalisme en de mogelijke overgang naar een ander, socialer systeem.

In deze aflevering van ‘Tegenlicht’, genaamd  ‘Power to the People brengt regisseur Sabine Lubbe Bakker bezoeken aan het ‘energiepositieve’ Samsø (waar zij wordt rondgeleid door initiatiefnemer Søren Hermansen), aan Texel Energie –dat streeft naar energieonafhankelijkheid in 2020-, aan Grunneger Power, één van de meest succesvolle energiecoöperaties en aan de Utrechtse bedenkers van het ‘broodfonds’, een nieuwe collectieve kijk op arbeidsongeschiktheid.

Marjan Minnesma van de Nederlandse stichting ‘Urgenda’ verklaart waarom de beweging van onderop nu ook in Nederland overal opduikt. En de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin, al jarenlang voorvechter van verduurzaming, voorspelt dat het burgerkapitalisme binnen twee jaar onze wereld zal veranderen.

Het devies: doe het zelf, doe het samen. 

3 gedachten over “Een ‘Tegenlicht’ die je gezien moet hebben..!

 1. Leuk hoor, maar je moet er wel het geld voor hebben.
  Is het iemand opgevallen dat het allemaal mensen zijn van boven de 50, zelfs boven de 60?
  Prijzen als 4000 euro, een eigen huis, een eigen stukje grond, je moet het allemaal maar hebben.
  Ik teken wel een petitie om dolfijnen in Japan te redden…
  En corporaties gaan er echt niets aan doen, die willen vangen.
  Tegen de tijd dat er door instanties nagedacht gaat worden is meer dan 3/4 van Europa straatarm.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.