Advertentie

Belasterd, omdat je minder-traditionele behandelingen bekijkt..!


running therapieBram Bakker werd geboren in Zwolle in 1963 en studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn artsexamen behaalde hij in 1991. Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam (thans GGZ in Geest). Hij deed promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten en promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit. Vervolgens was hij als psychiater werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Amsterdam, bij het landelijk centrum eetstoornissen Ursula in Leidschendam en op diverse plekken in de GGZ, varierend van polikliniek tot gesloten opnameafdeling.

Van medio 2009 tot eind 2011 werkte hij als psychiater en medisch directeur voor SolutionS, de eerste particuliere verslavingskliniek in Nederland. In januari 2013 opende Bram samen met zijn vriend en zakenpartner Peter Kuijper Mind&Health (mindandhealth.nl) Bij Mind&Health vindt een zogenaamde leefstijlscreening plaats, waarbij integraal wordt gekeken naar alle aspecten van iemands functioneren: eten, bewegen, stress, hersenfuncties en psychologisch onderzoek. En sinds 1 februari 2012 werkt Bram nauw samen met Vitaalpunt, waar men terecht kan voor diagnostiek en behandeling van uiteenlopende psychische en lichamelijke klachten. En met Simon van Woerkom schreef hij een boek over ‘Runningtherapie’ en organiseert hij al jaren een 2-daagse cursus met dezelfde titel. (runningtherapie.nl) Bram past met deze column in de kritische opstelling die wij hier op de site hebben, ten aanzien van klakkeloos slikken van medicijnen en doktersvoorschriften..

x

* * *

x

‘Sta je open voor iets meer dan traditionele behandelingen,

x
dan word je direct belasterd’

2013 © Bram Bakker – Juni 2013

x

Bram Bakker, psychiater schrijver en columnist
Bram Bakker, psychiater schrijver en columnist

Als er even veel geld was besteed aan onderzoek naar runningtherapie, meditatie of yoga zouden deze ‘alternatieve’ behandelingen nu waarschijnlijk ook als ‘evidence based’ te boek staan.  Vroeger vond ik de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) een prachtige club. Maar de manier waarop men daar de laatste jaren van leer trekt tegen alles in de gezondheidszorg wat niet ‘evidence based’ is, wordt af en toe wel erg ongenuanceerd.

Zo werd ik een week geleden via de nieuwe snelrechtbank Twitter gesommeerd om me te verantwoorden voor het ondertekenen van een open brief aan minister Schippers van Volksgezondheid waarin haar gevraagd werd meer aandacht te besteden aan complementaire en integrale gezondheidszorg (CAM). De VtdK berichtte er uitgebreid over op haar website. Een citaat uit het bericht op www.kwakzalverij.nl : ‘In de lijst van briefondertekenaars zal men tevergeefs zoeken naar praktiserende reguliere artsen, of het zou de omstreden psychiater Bram Bakker moeten zijn.’

quack_smallDat zijn echt de inhoudelijke argumenten waar deze vereniging zo naar op zoek zegt te zijn. Iedereen die (al dan niet voorzichtig) aangeeft open te staan voor iets meer of iets anders dan de traditionele behandelingen wordt onmiddellijk belasterd. Het woord omstreden past namelijk niet bij mij in dit verband. Mijn hooggewaardeerde collega Ivan Wolffers kreeg er eveneens stevig van langs, zeker toen hij ook nog de moed had zijn ondertekening toe te lichten op joop.nl.

Voor de goede orde: er stonden zeer veel namen onder de brief, van zeer uiteenlopende mensen, die gemeenschappelijk hebben dat ze niet achterlijk zijn en voor hun mening durven uit te komen. Maar de VtdK meent onder meer Freek de Jonge, Herman Wijffels en prinses Irene belachelijk te moeten maken vanwege het ondertekenen van een ‘kwakbrief’. Het niveau van hun humor komt niet in de buurt van dat van Freek de Jonge, helaas.

Represailles
Het najagen van iedere professional die zich uitspreekt heeft er toe geleid dat veel artsen dit soort brieven niet durven te ondertekenen, bang als ze zijn voor represailles vanuit de gevestigde orde. Jarenlang mogen artsen mensen volpompen met bètablokkers, antidepressiva en slaappillen, zonder dat daar goede indicaties voor zijn, maar aandacht vragen voor minder ingrijpende interventies dan medicijnen mag niet van de VtdK. Het is de club waarschijnlijk ontgaan dat op vele gerenommeerde universiteiten in de Verenigde Staten opleidingen bestaan in ‘Complimentary and Alternative Medicine’. Niet met het doel om kwakzalvers rugdekking te verschaffen, maar juist om deze discipline van een serieuze wetenschappelijke onderbouwing te voorzien.

Het door de 'anti-kwak' vaak aangehaalde bewijs van de placebo die niet werkt, wordt hen ook al ontnomen.. (klik voor artikel!)
Het door de ‘anti-kwak’ vaak aangehaalde bewijs van de placebo die niet werkt, wordt hen ook al ontnomen.. Want de niet-werkzame placebo’s blijken plotsklaps steeds vaker wél te werken. En zonder dat Jomanda in de buurt is.. (klik voor artikel!)

De reguliere behandelingen in de psychiatrie betreffen eerst en vooral medicatie. De farmaceutische industrie heeft door talloze miljoenen in onderzoek te pompen het bewijs gekocht voor de werkzaamheid van haar middelen. Waarbij voor de psychofarmaca ook nog eens geldt dat we nog steeds niet goed weten hoe ze precies werken. Als er even veel geld was besteed aan onderzoek naar runningtherapie, meditatie of yoga zouden deze ‘alternatieve’ behandelingen nu waarschijnlijk ook als ‘evidence based’ te boek staan. Maar omdat onderzoek naar behandelingen gruwelijk duur is, en het niet direct de hoogste prioriteit is van sportschoenenfabrikanten en yoga-leraren om het te sponsoren, wordt het veel te weinig gedaan.

Toevlucht
Het zou de Nederlandse regering sieren, en de bevolking ten goede komen, om substantieel geld uit te trekken voor het onderzoek naar zogenaamde complementaire behandelingen. Er zijn namelijk vele duizenden mensen die hier hun toevlucht in zoeken, omdat de resultaten van de reguliere behandelingen tekort schieten. De VtdK zou daarbij beter kunnen kiezen voor samenwerking met de mensen die interesse hebben in een andersoortige aanpak van complexe klachten als onbegrepen pijn of chronische vermoeidheid. Dat iets (nog) niet goed is onderzocht betekent namelijk niet dat het niet zou kunnen werken.

Dat wetenschappelijk onderzoek de beste methode is die ons ten dienst staat vinden trouwens ook de meeste ondertekenaars van de brief aan Schippers. Maar dat lijkt de VtdK te zijn ontgaan.

* * *

19 gedachten over “Belasterd, omdat je minder-traditionele behandelingen bekijkt..!

 1. Als ik naar het doel van de vereninging bekijk: “Het doel van onze vereniging is: evaluatie van alternatieve behandelwijzen en bestrijding van kwakzalverij in de ruimste zin van het woord. Onder kwakzalverij verstaan we het toepassen van behandelmethoden en/of onderzoeksmethoden waarvan het nut niet wetenschappelijk is aangetoond. We onderscheiden kwakzalverij in engere zin, dat wil zeggen bedreven door niet-artsen (voorheen onbevoegden), en zogenoemde medische kwakzalverij”

  Is het vreemd te benoemen dat deze vereniging niet optreedt tegen de Bureau’s Jeugdzorg in Nederland..?
  Waar volwassenen bij een universitair geschoolde arts een diagnose krijgen, moeten kinderen naar een Bureau Jeugdzorg waar sociaal-pedagogische werkers een indicatie afgeven wat een kind zou mankeren. Let wel, deze sociaal-werkers zijn niet bekwaam om enige indicatie af te geven. Of zou u als volwassene voor medische of psychische problemen naar een sociaal-werker gaan of toch maar liever langs de huisarts.

  Als ouders en kinderen deze indicatie afwijzen van deze kwakzalvers bij BJZ, dan gaat BJZ naar de rechtbank en wordt er gedwongen medische hulp opgelegd.(geïndiceerd door een kwakzalver) Als je dit verontrustende feit bij de club tegen kwakzalverij onder de aandacht brengt blijft het verontrustend stil.

  Er is een tweedeling in de Nederlandse maatschappij bezig, kinderen moeten langs een sociaalwerker en volwassenen mogen gewoon naar een universitair geschoolde arts.

 2. Gussie…..arme Bram. Jeetje nou toch…..de vtdk doet zomaar héél lelijk over jou. O wee….tjee……hee……!!!
  Die complementaire behandelingen geef ik al jaren aan in de reguliere zorg weggezette mensen. Stuk voor stuk mensen met chronische aandoeningen waar geen kruid tegen gewassen is…..volgens de witte jassen priesters met hun verrekte voodoo-praktijken.
  Laat ik eens fijn duidelijk zijn, Bram. Zolang dat reguliere wereldje van jou aan de leiband van de farmaceutische industrie loopt……zolang driekwart van die gastjes medicijnen heeft gestudeerd voor het geld en de status…..zolang zullen die gastjes met hun grote Minerva-slaaibek lid worden van die blaaskakentroep die iedereen afzijkt omdat hij niet aan die leiband mee wenst te lopen.
  Er is nog veel meer wat jij niet weet Bram.
  Ik wens je sterkte in de schreeuwerswereld.

 3. NLP Neurolinguïstisch programmeren is al zo oud als de taal zelf en doet de betekenis van woorden opgaan in de mist

  De Medische Orde is zoals elke kunstmatig geconstrueerde orde een religieuse orde (her groeperen) een groep van geloofsgenoten.
  Bij het uittreden, als bij elke religieuse orde van academici tot Jehova’s getuige tonen deze ordes hun ware Toon Aard.
  Brand Merken!

  Al deze ordes komen zamen binnen de financieel economische orde ze onderscheiden zich louter en alléén in de uiterlijke verpakking Daarom s-p-re-ken deze groepen bij voordurende herhaling over
  her-vormen.

  THE RIGHT ORDER IN TREAT MENT
  TREAT MENT IN THE RIGHT ORDER

 4. Langdurige bloodstelling aan onderwijs met name universitair onderwijs kan ernstige en soms onherstelbare neurologische schade veroorzaken. De aandoeningen ziende blind en horende doof zijn hier de resultaten van en brengen samenleving en wetenschap grote schade toe en doen haar ont-wikkeling tot stilstand komen.
  Universiteiten claimen de wetenschap maar geven dagelijks blijk weinig tot niets van de fundamenten van de wetenschap te (willen) begrijpen.(Wetenschap: Weten en Onderzoek zijn tegenstellingen)
  Veel hypotheses die de beroepsgroep van academici voortbrengt dragen ten onrechte het label wetenschap. De komende maanden zal een groot deel van deze academische hypotheses daadwerkelijk tot spam worden gereduceerd.

  1. Ik geloof dat het vooral de ‘mannetjes’ zijn onder de wetenschappers die de wetenschap in een kwaad daglicht stellen. Het krampachtig vasthouden aan stellingen die ze bedacht hebben, maar die niet standhouden, is daar slechts één voorbeeld van. En dan spreken we nog niet eens over het opzettelijk torpederen van kwalitatief goed onderzoek, bijvoorbeeld o.b.v. belangenverstrengeling met bijvoorbeeld de farmaceutische industrie..!
   Maar ook het afkraken van collega’s, met misbaar en denigrerende teksten/commentaren, is niet in het voordeel van het beeld van de wetenschap.
   Er zijn echter genoeg voorbeelden van wetenschappers die hun hart gebruiken als kompas, avonturiers die snappen dat wetenschap een prachtig ‘kunstje’ is, mits je je ego opzij kunt zetten. Sterker nog, wanneer je jezelf helemaal ten dienste stelt van..
   Bram Bakker is in mijn ogen zo’n voorbeeld, maar ook Bas Haring en Nasim Haramein.. Vorsers die hun roeping volgen en vol passie en plezier over hun vakgebied vertellen. Heerlijk. Wetenschap is dan écht avontuur.
   We hebben behoefte aan een héle nieuwe generatie van dit soort mensen, mensen die het stof van de oude-elite-kliek doen opwaaien..

 5. Ik heb ooit eens een gat in mijn maag gehad waarvoor ik van de desbetreffende chirurg mijn leven lang medicijnen moest slikken om mijn maagzuur op pijl te houden. Dit heb ik 7 jaar lang gedaan totdat ik (hoe raar het ook klinkt) na een paddo trip voelde dat ik moest stoppen met medicijnen, toch luisterde ik hier niet naar en slikte gewoon elke dag door waarna ik na een half jaar weer ging trippen….toen kwam het gevoel om te kappen nog heftiger terug en verstoorde mijn trip volledig ik besloot toen om het maar eens te proberen, ik wist dat een dokter aan je bloed kon zien hoe je maag er voor staat en dus ben ik eerst 1 dag gestopt toen om de dag dan een halve week daarna een hele week toen 2 weken enz. totdat ik op 3 maanden zat en toen ben ik naar de dokter gegaan en heb alles uitgelegd (ik heb alleen niet verteld dat ik tot de conclusie kwam door paddo`s). Wonderbaarlijk genoeg was hij het helemaal met me eens en de test werd in een ziekenhuis afgenomen, duurde een paar weken totdat ik een brief kreeg met het antwoord…positief oftewel ik kon zonder medicijnen blijkt maar weer dat niet alles klakkeloos van een ander moet aannemen je kan zelf meer dan voor mogelijk houd.

 6. Beste Bram ,

  helemaal mee eens ,waarom niet samenwerken ipv andere zienswijzen afbreken??
  Of zou het te maken kunnen hebben dat de VTDK een goede sponsor tot haar beschikking heeft, een sponsor uit de Farmacie??
  Wiens brood men eet ,wiens woord men spreekt!!
  Wat mij betreft begint het welzijn van de mens met een goede voeding ,leefomgeving ,harmonie en vreugde in het dasein!!
  Met goede voeding bedoel ik niet ,het fabrieksmatig bereide voedsel met veel geraffineerde grondstoffen welke het lichaam slopen ,maar voeding uit de eigen keuken fris en fruitig!
  Het zou al een zegen zijn als suikerhoudende dranken vervangen werden daar schoon drinkwater!!
  Om het geheel aan te vullen zou een vitamine suppletie aan te raden zijn !!
  Ik wens je veel succes met je prachtige werk en hoop dat er vele mensen wakker worden!!
  Het ga je goed , groet Jaap .

 7. Je hebt een activating event , dan volgt er een believe system , dan volgt er een reactie emotioneel en in gedrag.
  De medische wetenschap behandeld het gevolg van een believe system dit werkt nooit want je verandert niets . Niets is persoonlijk en het is een kwestie van perceptie et bewijs is dat iedereen anders reageert op een gebeurtenis wat er in je leven plaatsvind . Niets is persoonlijk het is gewoon wat er gebeurt of wat een ander tegen je zegt , het is wat je er zelf mee doet . Mindfullness ofwel science of mind (buddhist teachings )legt dit fantastisch uit . Het zijn neurologische patronen die je automatisch laten reageren op een bepaald iets . Change your life = change your thinking . Verander je believe systems en er is eigenlijk niets wat jou overstuur , angst , zenuwachtig kan laten voelen als je dit niet toestaat ofwel bewust bent wat er zich op dat moment afspeeld in het denkproces en . Daarom kan niemand je beledigen , het is niets meer dan de perceptie van een ander het is aan jou wat je ermee doet .

  ANXIETY = Wi (+) Aw (+) icsi
  What if (+)awfulizing catastrophizing , horrible , terrible
  (+)
  I could not stand it

  A= what if I get sick ?
  C= consequence Anxiety ( emotional and behaviour )
  B= I could not stand it.

  Dispute 1 = I will find a way .
  2 = I will be fine.
  3 = I, ll face the situation when it comes .

  E = Effective change in my emotional state and behaviour , you feel peace with in the situation , it will be Fine .
  =========================================================================

  GUILT = G = w1 (+) w2
  Guilt = the concept of wrongness + now I am worth less as a person

  A= something what happened in the past , I yelled at my father

  B = Sons aren, t suppose to yell at their father !

  C= Guilt

  D 1 = Does the event makes me less as a person , so what if ?

  Look at how many you hold on factual to the believe system .

  D 2 I= If the believe system never entered my mind , what would the emotional consequence have been ? —> No GUILT !!!!

  Proof of that it is a believe system what causes the Guilt: Every person react and feel diffently with the same situation !

  E = The effective change is that there is no reason to feel guilt .

  Religion wants to make us to feel guilty , we are all are born in sin ?
  Duhhh , who came up with that idea ?!
  You immediately by putting this believe system in to somebody his brains a limitation in his natural behaviour .

  A build in Destructive Emotion .

  There is really nothing to feel guilty about because you are forgiven and make a different change in your future behaviour to just feel at peace with everything what happens .

  Every individual feels his own suffering , just be aware of what is happening .
  You will decrease the frequency of disturbance of the emotion and the duration of it .

  Take back your power , you decide how you feel in all kind of situations !

  DEPRESSION ( Sadness)

  D = Depression = H1 + H2 + N
  Hopeless + Helpless + Never can not get my needs met

  A = Je have the possibility that you lose your house .

  B= This should not happen to me .

  C = Depressed

  D= 1 Why should this not could happen to me ?
  2 I will have a roof over my head in all coming situations .
  3 It is not the end of the world I will survive this .

  E = relieve of uncontrolled feelings , you feel more grounded and at peace.

  Most of the time Depression is Not get my needs met and fear to lose something or somebody , fear of the unknown .
  Fear of missing something were you were emotionally detached to .

  ===================================================

  ANGER

  E T + should

  E = me myself , egocentric + should

  A = Someone is cutting me of in traffic.
  B = They should not cut me of .
  C = anger

  D 1 why should they not cut me of ?
  D 2 how much do you believe this believe system is true ?
  D 3 people are who they are and can behave in all kinds of unexpected ways , you can only change your own attitude towards the event of what is happening.
  4 Even if your believe system is a fact what than ? ,you will still be cut of , ha ha .

  Next time be aware and just laugh about it..

  Hoop dat mensen hier iets mee kunnen ,dit heeft mijn leven totaal verandert .

  Love & Light

 8. 5 jaar GGZ met hun behandelingen en medicatie heeft mij alleen maar zieker gemaakt. Na 5 jaar besloot ik het spelletje niet meer mee te spelen. Voor mij was bewezen dat die behandeling alleen maar meer trauma’s opwerpt. Afbouwen, daar wilde de behandelaars niet van weten. Ondanks de tegenwerking en nergens hulp erbij te krijgen, de medicatie afgebouwd en uit mijzelf met Magnesium begonnen. Ik knapte op!Zeker toen ik mijn “eigen behandelplan” uitbreidde met Dru Yoga, meditatie Pranic Healing en acupunctuur. Zoals ik nu in het leven staat had niemand een half jaar geleden verwacht. Gelukkig heb ik vertrouwd op mijn “eigen wijsheid” al vonden veel mensen mij eigen wijs. Vonden het dom dat ik met de medicatie stopte. “Natuur”lijk worden lang niet alle kosten door de verzekering gedekt, al zou dat heel wat goedkoper zijn dan alle opnames e.d..Wat zou ik nu graag hebben dat Bram Bakker eens keek of ik werkelijk ernstig depressief ben.

  1. Ik zeg niet dat alle medicatie slecht is;mijn zwager moet vanwege een bloedziekte bv.bloedverdunners slikken,maar toen hij een half jaar geleden het ziekenhuis verliet(eigenlijk om thuis te sterven,hij is 83)heeft hij ook alle verdere medicatie laten staan en hij knapte zienderogen op…
   Zoiets zegt mij genoeg,de berg medicijnen die elke arts voor zijn eigen kleine vakgebied voorschrijft kan wel eens helemaal verkeerd uitpakken als je ouder bent en de hoeveelheid groeit alleen maar,er gaat zelden wat af.
   Een gepensioneerde verpleegkundige zei me eens:¨boven de 80 kun je beter alle medicijnen laten staan¨.
   Vergeet niet dat onderzoek wordt gedaan bij mannen tussen de 18 en de 40/50….

 9. Citaat:” De VtdK zou daarbij beter kunnen kiezen voor samenwerking met de mensen die interesse hebben in een andersoortige aanpak van complexe klachten als onbegrepen pijn of chronische vermoeidheid. Dat iets (nog) niet goed is onderzocht betekent namelijk niet dat het niet zou kunnen werken.”
  Nee,precies exact.
  Maar zou het ook niet eventueel tot de waarschijnlijkheden kunnen behoren dat deze hele club zo rabiaat te hoop loopt tegen elk wetenschappelijk onderzoek naar alternatieve behandelmethoden gewoonweg omdat ze een verborgen agenda hebben?
  Als je verder wilt komen in het onderzoek naar andere effectievere en wellicht goedkopere behandelingen is het misschien wijzer en verstandiger om deze club links te laten liggen. 🙂

 10. De vereniging tegen de kwakzalverij zou zich het volgende moeten realiseren:
  1. als hoog intellectueel scepticus moet je toch bereid zijn alle mogelijkheden te willen overwegen, inplaats van er automatisch vanuit te gaan dat jouw mening de enig juiste is.
  2. hij/zij die geneest heeft gelijk.

  1. Heel juist!En als genezing niet mogelijk is,kan het leven en het einde misschien wat draaglijker worden,juist door complementaire behandelingen…

 11. Ik heb 5 jaar in een HEL geleefd.Een paar keer opgenomen geweest in een psichiatisch ziekenhuis, waar ik meteen aan de medicijnen moest.ook da behandeling daar kan ik wel een boek over schrijven. Uiteindelijk hield ik het daar niet meer vol en ben ik vrijwillig naar huis gegaan. Ik ben heel erg voor een andere aanpak. Ikzelf ben uiteindelijk door REIKI uit de put gekomen.

 12. Heel erg dat er niet meer onderzoek wordt gedaan naar oorzaken, dat er bij depressie niet gekeken wordt of dat soms te maken heeft met hormonen of andere oorzaken heeft. Men begint direct met een vaak weinig effectieve medicinale behandeling. Het is niet interessant dat er afwijkingen te zien zijn in de hersenen, maar het is interessant waar dat vandaan komt. Ook onze dochter heeft, zoals een aantal mensen die hier regeren, geen baat gehad bij medicatie en is overleden aan depressie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.