Advertentie

Triodos zet Wall Street even op ’t ‘goede’ been..!


‘Happiness up, Greed down’…

WantToKnow – Guido Jonkers

x

Misschien heb je het filmpje op internet al voorbij zien komen, maar wij vinden het de moeite waard het hier nog een keer onder de aandacht te brengen. Waar het over gaat? Triodos Bank, want deze bank heeft onlangs de twee bekendste tickertapes ter wereld, die van de Nasdaq en Thomson Reuters op Times Square in New York, overgenomen. Niet voorgoed, maar voor korte tijd.. Triodos toonde daar, waar normaal de actuele beurskoersen in kille cijfers te zien zijn, ineens heel andere indicatoren..! Triodos Bank liet op de tickertape de menselijke indicatoren zien in o.a. de categorieën:

 • Waarde: Greed (hebzucht; dalende koers),
 • Organic Farming (biologische landbouw; stijgende koers),
 • CO2 (dalend),
 • Art (kunst en cultuur; stijgend), enzovoort.

Met deze ludieke, niet eerder vertoonde actie heeft Triodos Bank in het hart van de financiële wereld duidelijk willen maken dat winst en verlies niet alleen over geld gaan en dat groen-bankieren serious business is..!

Triodos zélf is geen groentje..!
Triodos Bank is ruim dertig jaar geleden opgericht met de missie om geld van spaarders en beleggers uitsluitend in te zetten om initiatieven in de reële economie te kunnen financieren, die een positieve verandering teweeg brengen op sociaal, cultureel of ecologisch gebied. De bank werd in 2009 door de Financial Times zelfs uitgeroepen tot duurzaamste bank ter wereld..!!

Ludieke WallStreet-actie
Door de taal van de beurs onverwachts te vervangen door begrippen die voor duurzame bankiers vanzelfsprekend zijn, wilde Triodos Bank deze financiële mensen aan het denken zetten. Hen laten nadenken over wat nu eigenlijk belangrijke indicatoren van waarde zijn – en dat zij zelf de keuze hebben wat zij met hun geld teweeg brengen.

In een tijd waarin het vertrouwen in de economie en financiele instellingen tot een dieptepunt is gedaald, vestigde Triodos Bank hiermee dus de aandacht op haar credo dat financieel en maatschappelijk rendement niet tegenover elkaar staan, maar elkaar juist versterken. De actie op Times Square is vastgelegd op film en gefotografeerd. We laten deze hier graag even zien:

 


 

Advertentie

20 gedachten over “Triodos zet Wall Street even op ’t ‘goede’ been..!

 1. Oepsik dacht dat ik een goede bank had gevonden…maar..ik heb een héél ander stuk over de Triodosbank gelezen!
  zie http://www.niburu.nl Greenwashing van duurzame banken.(12 september)
  Er was ook een avondjournaal aan gewijd op de niburu-site, op http://www.niburu.nl van Anton & Jessica met info over de Triodosbank
  In ieder geval écht géén reclame voor de Triodos. Het geld moet toch maar gauw van de wereld verdwijnen…

  1. En omdát mensen bij Shell werken en/of lid van Club van Rome zijn deugen ze niet? Makkelijk zit jouw wereld in elkaar An..! Wás het maar zo eenvoudig..! Toch?

 2. GuidoJ dat heeft er op zich niets mee te maken misschien werken deze mensen wel van binnen uit aan een betere wereld maar dat de Triodos bank dubieuse investeingen doet is wel duidelijk. Als ze pretenderen een groene bank te zijn moeten ze daar ook naar handelen.

  1. Mee eens Ruud, maar ik reageer op vooringenomenheid o.b.v. werkkring..! Waar haal je je claim van de ‘dubieuze investeringen’ dan vandaan?

  2. Laat ik nou net 3 weken geleden ook in zee gegaan zijn met Triodos. Verleden week werd ik ook met mijn neus op bepaalde feiten gedrukt. Dus ook ik was wel geraakt. Dat er ook connecties zijn met Shell, Coca Cola en onze Trix etc. Ik weet het niet meer. Als er een ander alternatief is zou ik dat graag willen vernemen.
   Ik denk dat waar ook er geld in het geding is er iets vies aan beklijft. Je moet wel een heel grote geest (ik bedoel hiermee een zeer zeer bewust en ethisch mens) zijn, wil je hiervan gevrijwaard blijven.

 3. Guido ’toevallig’ had niburu er een artikel over geplaatst afgelopen week. Zoals An Ruigrok al aangaf.
  Selene, persoonlijk denk ik dat alle banken meedragen aan de ellende in de wereld maar dat is dus mijn persoonlijke mening.
  En hoe zit het met de ASN-Bank? Zijn die niet ook best groen?

  1. Jaja, best wel.. De ASN is ook ‘best wel’ groen; en de Rabo niet te vergeten natuurlijk. Heb je het idee dat het een wedstrijd is..? Grappig..
   Maar hadden die andere banken ook de WallStreet-tickermachine gehuurd ook voor die/zo’n aktie, of heb je het stuk niet gelezen..? Dat is toch de essentie ervan? Of begrijp ik je niet.. Bén je van ASN ofzo?
   En tot slot, yes: de banken dragen idd bij in de ellende van deze wereld en groene banken proberen het goed te doen. Geld is neutraal; je kunt er wapens van kopen en biologische tomaten. Jeweetwel die tomaten waar je lekker gezond mensen mee kunt bekogelen.

  2. Die Rabobank begon ooit als Boerenleenbank , een coöperatief idealistisch initiatief , na de fusie met de Rafeissenbank ( klinkt al weer erg Deutch ) werd het Rabo . De smerigste streken hebben ze in de jaren 80 uitgehaald met bedrijfsonteigening in de agrarische sector . Enkele ex tuinders hebben geprobeerd hun verhaal te vertellen , maar het wordt systematisch uit het nieuws gehouden . Bankadviseurs kwamen bij bedrijven langs , vooral familiebedrijven die al generaties lang een welvarend bedrijf hadden en overtuigde ze om te investeren en moderniseren , de geldkraan stond wijd open . Beter investeren dan naar de belasting brengen was het motto . Zodra het economisch iets minder ging werden deze familiebedrijven zonder pardon geëxecuteerd en het onroerend goed werd een paar jaar later door de bank met megawinsten verkocht . Nu hebben ze dat schijtheilige logo met ‘de mens centraal’. lachen hoor ! Beetje initiatieven sponsoren en je bent ‘groen’ , een paar miljoen jatten en daarna een euro in de collectebus van jantje beton gooien , uiteraard met de pers erbij .
   Ik hoop dat de triodos het beter doet .
   ennuh tomaten gooien ? die gentechtomaten komen harder aan 😉

   Gelet op de ervaring met de Hollandse tomaat
   zal het klonen van mensen
   een lang houdbaar, ziektebestendig
   maar smakeloos product opleveren
   – J.M. Boer

 4. Reactie op Guido,

  Dat zeg jij Guido en zijn jóuw woorden,je schiet gelijk in de verdediging..
  Jammer dat je het stuk niet eerst zelf had gelezen op de Niburu-website.

  Ja,zág de wereld er nú maar eenvoudig uit,maar daar komt steeds sneller verandering in…….

 5. Reactie op GuidoJ,dit is nu precies de rede waarom ik nooit een reactie achter laat! Wanttoknow is voor mij een hele waardevolle site en jullie zijn goed bezig laat ik dat voorop stellen maar GuidoJ volgens mij zit jij op een totaal andere golflengte. Jij legt mensen woorden in de mond en komt niet bepaald open en vriendelijk over. En volgens mij heb je dit wel vaker te horen gekregen.

 6. een bank totaal gericht op geld, altijd gebasseerd op winst maken.. vervolgens inderdaad dit soort connecties hebben met grote multinationals..
  kom op we weten toch wel beter in deze tijd??

 7. 1 kant van het verhaal, nu de andere kant.Triodos Bank is ook een bank net als andere.
  Dat groen beleggen niet rendabel is, is wel bekend, maar dat de Triodos Bank nu de helft van zijn subsidie verliest komt door de koers van het huidige kabinet.
  Het gaat hier om een subsidie van 1/4 miljard euro, dat door u en mij wordt opgebracht, deze wordt gehalveerd, dus blijft er nog een slordige 120 miljoen euro subsidie over .
  Kunnen ze wel weer verdelen onder hun investeerders.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.