Advertentie

Het ‘Bristol Pound’: ’t goede voorbeeld..!!


bristol pound notes

* * *

Hoe het Bristol pond niet onder doet voor het Britse pond sterling..
X

£
X

Het ‘Bristol Pound’ geeft ’t goede voorbeeld..!!
X

2015 WantToKnow.nl/be  (gebaseerd op artikelen, o.a. in ‘TheGuardian’)

Z

Het succes van het ‘Bristol Pound’, een alternatieve munteenheid met het equivalent van £ 700.000 in omloop, werpt een spotlight op de sterke stimulans voor consumenten om hun inkopen te doen bij lokale winkeliers. Door gebruik te maken van de lokale munt, het Bristol pond, zien bedrijven, dat consumenten en andere bedrijven meer bereid waren om lokaal zaken te doen; zo blijft het geld stromen binnen de regio. Veel van de alternatieve munteenheden zijn ontworpen om de lokale economie levendig in stand te houden en te versterken. ‘Koopt lokale waar’ is dus de kern van veel van de alternatieve geldsystemen.

Bristol_Pound.svgHet project van de ‘Bristol Pound’ werd in 2012 gelanceerd en is inmiddels de grootste alternatieve munteenheid in het Verenigd Koninkrijk. Het blijkt dat de munt als een sterke stimulans voor consumenten werkt, om hun inkopen te doen bij lokale winkeliers. En zo ontstaat één van de grote voordelen van een alternatieve ‘munt’: het geld blijft circuleren binnen de economie van Bristol. Het idee heeft ook andere steden, zowel nationaal als internationaal, geïnspireerd om hetzelfde te doen.

De genoemde Waste Source-manager Jon Free hierover: “Onderdeel worden van de lokale circulaire economie is een belangrijk onderdeel van acceptatie van het Bristol Pound. Verklaren dat we geregistreerd zijn bij de Bristol pond laat zien dat we de lokale gemeenschap belangrijk vinden.” Deze Bristol pond kan worden besteed in papiergeld en als digitale munt en heeft dezelfde waarde als de Britse pond.

Zo’n 800 bedrijven in de regio van Bristol gebruiken inmiddels deze ‘gemeenschapsmunt’. Je kunt er een kopje koffie mee betalen, een taxirit, maaltijden, de gemeentebelasting, zelfs paaldanslessen.. Jon Free’s bedrijf kon zijn verdiende som Bristol Ponden niet spenderen aan zijn leveranciers, maar hij vond een alternatief: hij bood zijn werknemers de kerstmaaltijd aan in een lokaal restaurant…! Een perfect voorbeeld hoe geld in ‘de buurt’ blijft..!

Een van de oprichters, Ciaran Mundy: “We wilden iets praktisch vinden wat de lokale gemeenschappen zou verbinden met hun bedrijven. Als je geld uitgeeft bij grote supermarktketen verdwijnt 80% van dat geld zeer snel uit de regio; zo simpel is het eigenlijk. Ik zocht een manier om mensen, door middel van een culturele technologische innovatie, duurzaam te maken. Een groot deel daarvan is bewust worden van de gevolgen van je economisch handelen.

De papieren Bristol ponden kunnen alleen worden ingewisseld bij bedrijven die zijn aangesloten, maar kunnen niet worden ingewisseld bij een bank. De digitale elektronische versie wordt net als de Britse ponden gereguleerd in een account. En als je geld uitgeeft aan mensen die je kent en van wie je de omstandigheden kent krijg je een meer transparante economie.”

Ciaran Mundy
Ciaran Mundy, één van de oprichters van het ‘Bristol Pound’.

Ook in de Victoriaanse tijd bestonden er gemeenschaps-valuta, maar de laatste jaren is er sprake van een krachtige opleving. Het Bristol pond is vaandeldrager in het Verenigd Koninkrijk. Mensen wisselen hun Britse pond sterling voor een Bristol pond om – met briefjes van 1, 5, 10 en 20 pond, of openen een rekening bij de Bristol Credit Union. De munt kan worden besteed bij de deelnemende bedrijven of onderling tussen bedrijven, in ruil voor goederen of diensten. Tot nu toe werd 1.000.000 Bristol ponden in de lokale gemeenschap gebracht en daarvan is nog zo’n £ 700.000 in circulatie. De gedachte erachter is even simpel als geniaal: met een kleine verandering meer geld besteden in het lokale gebied.

Het effect en de voorwaarden..
Het effect van de gemeenschap georiënteerde aanpak is vooral zichtbaar in de restaurantsector van Bristol. Lokale boeren en tuinders verkopen daaraan hun spullen en krijgen daar ‘Bristol ponden’ voor. Zelfs George Ferguson, de burgemeester van Bristol krijgt zijn salaris in Bristol ponden..

Mundy over de regels voor het gebruiken van Bristol ponden: “Het bedrijf moét in de regio gevestigd zijn en mag niet bij de aandelenbeurs aangesloten zijn. De eigenaren moeten ook in de regio wonen. We hebben hiervoor een kaart met postcodes en we trekken een cirkel over de grenzen waar binnen je bij de Bristol Credit Union mag aansluiten. In dit gebied wonen ongeveer 1 miljoen mensen. Zo simpel is dit.

Een grote supermarktketen en een budget winkel hebben gevraagd of ze zich konden aansluiten, dat hebben we geweigerd. Het succes in Bristol heeft geleid tot 25 soortgelijke systemen in andere delen van Groot-Brittannië, waaronder Liverpool. We wilden het financiële systeem een klein beetje veranderen zodat de regionale bedrijfjes zouden profiteren. In de loop van de tijd zal de handel regionaal worden en fair en ecologisch georiënteerd.”

Het systeem waarbij 1 Bristol pound wordt gebackt/gesteund door 1 British pound is erg simpel. Er zijn papieren en digitale ponden. Jonge mensen werken vooral digitaal en oudere mensen met de papieren versie, maar je hebt beide nodig. Het voordeel van de papieren munt is de reclame die je meteen maakt, ieder briefje is feitelijk een een ‘reklame flyer’… Het maakt het echt en maakt het populairder. Een soort monopoly, maar dan ‘echt’…! De hoeveelheid van dit alternatieve geld dat circuleert is nog niet erg groot, hoewel lokale architecten inmiddels voor een boost zorgden.. Hun rekening van £ 900.000 aan de gemeente Bristol, werd in Bristol ponden opgesteld. Mundy hierover: “Geweldig natuurlijk. Meer gelijkaardige projecten zullen de Bristol pond laten floreren. Dan zullen we een grote en structurele impact hebben op de economie van de streek.”

Het succes van het Bristol Pound is aanstekelijk, want in september werd het ‘Exeter pound’ gelanceerd. Ian Martin, een van de organisatoren aldaar, hoopte bij aanvang 100 bedrijven te hebben die het ‘Exeter pound’ zullen gaan gebruiken. In het begin alleen de papieren versie, later volgt dan ook de digitale variant.

1 bristol pound biljet
Een coalitie van linkse partijen in Barcelona put inspiratie uit het Bristol-model en wil een soortgelijke munt creëren in de Spaanse stad. Dat zal, zoals in Bristol, vooral kleine en middelgrote ondernemingen ten goede komen. De organisatoren willen een deel van de salarissen en uitkeringen met de gemeenschapsmunt uitkeren en de lokale belastingen ermee laten betalen. In Barcelona, de hoofdstad van het trotse Catalonië ligt dit natuurlijk extra gevoelig allemaal, doordat het onafhankelijkheidsstreven van de Catalanen hierdoor weer een krachtige stimulans krijgt..

De Bristol pond krijgt boost als het energiebedrijf ervoor tekent..!
Renewables provider ‘Good Energy’ beweert dat het ’s werelds eerste energiebedrijf is dat een onafhankelijke munteenheid accepteert. Of het waar is, valt moeilijk te controleren, maar zie je de claim, zie je de prikkel om lokale bewoners te over te halen naar ‘Good Energy’ te komen..? De mensen van de onafhankelijke munteenheid, vieren dat er nu een groot energiebedrijf bij gekomen is, dat klanten hun rekeningen laat betalen met dit lokale geld.

bristol pound bakker
Een brood wordt betaald met een Bristol Pound in de ‘East Bristol Bakery’, dat een van de eerste bedrijven was die lokale valuta accepteerde.

Deze leverancier ‘Good Energy’, die overal in Groot-Brittannië duurzame elektriciteit levert, had vorig jaar een omzet van £ 58 miljoen en is dus naar zeggen ’s werelds eerste energiebedrijf dat lokale valuta accepteert. Oprichter en CEO van Good Energy, Juliet Davenport hierover: “Dit is een wereldprimeur – nergens anders ter wereld kunt u voor uw gas en elektriciteit met lokale valuta betalen. We zijn ontzettend blij het voortouw te trekken en onze klanten in Bristol groene energie te leveren en tegelijkertijd de lokale economie te ondersteunen.”

Daarnaast zal het personeel van ‘Good Energy’de mogelijkheid krijgen een deel van haar loon in Bristol pounds te ontvangen en het bedrijf wil de munt gebruiken om leveranciers in de stad te betalen, waarmee de cirkel rond is! De burgemeester van Bristol, George Ferguson hierover: “Het Bristol pond is een tastbaar bewijs van de manier waarop Bristol dingen anders doet. Ik ben blij om te horen dat Good Energy nu onze eigen lokale valuta accepteert, samen met meer dan 800 bedrijven, groot en klein, het is uitstekend nieuws voor de lokale circulaire economie. Het geld wordt besteed in de stad Bristol en de omliggende regio’s blijven, waardoor het niet wegsijpelt in de rekeningen van grote bedrijven of hun aandeelhouders.”

De initiator van het Bristol Pound is ‘Bristol Credit Union’, een non-profit partnership. Ze draaien met deze eerste stad-brede lokale valuta in het Verenigd Koninkrijk en zijn inmiddels het grootste alternatief voor het Britse pond sterling. Vanzelfsprekend vindt Ciaran Mundy, directeur van het Bristol Pound Community Interest Company (HIER) de aankondiging van Good Energy een belangrijke stap voorwaarts. “Hierdoor geloven we, dat dit een natuurlijk precedent wordt voor andere nutsbedrijven.”

En voor Good Energy is de stap niet alleen symbolisch. Het heeft meer dan 4000 klanten in Bristol alleen en wijst erop dat al haar klanten in het land kunnen betalen in de alternatieve valuta als ze dat willen. En dan komt er weer een volgende, bijna vanzelfsprekende stap op deze beslissing van ‘Good Energy’: een van hun klanten die van plan zijn om hun stevige elektriciteitsrekening te betalen met het Bristol pond is de East Bristol Bakery in Easton. (foto) En juist bij hen werd, met de aankoop van een van hun handgemaakte broden, de munt 3 jaar geleden gelanceerd! Bakker Alex Poulter heeft een trouwe groep van mensen die in Bristol pond betalen en hij betaalt al voor veel van zijn bakkerij-ingrediënten in de lokale valuta.

De Bristol pond is nog maar een klein voorbeeld

van wat lokale munteenheden kunnen bereiken.

 

Alle ogen gericht op dit intiatief..
Gemeenten in Engeland beginnen door te krijgen wat een lokale valuta kan betekenen voor een regio. Lokaal geld blijft in de lokale gemeenschap. En doordat budgetten overal worden gekort -terwijl de noden van de bevolking hetzelfde blijven- wordt in zo’n moeilijke financiële spagaat,  meer geleend. Alle Engelse gemeenten hadden in 2011 -2012 samen een schuld van zo’n slordige £81.8 miljard, wat natuurlijk honderden miljoenen aan rente kost. En dan brengt het lenen van geld, de lokale economie helemaal niets op. Geconfronteerd met deze realiteit ontdekken enkele gemeenten dat het gebruik van lokale valuta’s een alternatief bieden voor meer bezuinigingen of schuld..!

Burgemeester Georg Moosbrugger van het Oostenrijkse dorp Langenegg, die haar eigen ‘Talente’ munt uitgeeft, omschrijft het ‘t beste wanneer hij zegt: “Waar geld ook rolt, daar ontstaat een effect. Lokaal geld kan gewoon niet erg ver van je af rollen, dus kan het haar werk doen in mijn regio  De gemeenteraad kan bepalen welke lokale belastingen kunnen worden betaald in lokale valuta; of de plattelandseconomie gesubsidieerd wordt, de koopkracht in de regio blijft en culturele en educatieve organisaties ondersteund worden. Sociale ondernemingen accepteren ook lokaal geld als betaling voor lokaal voedsel, kunst en vakantiehuizen.”

Bristol Pound note

In Groot-Brittannië kunnen lokale bedrijven in Brixton en Bristol ook hun vergunningen betalen in het lokale pond. De gemeente maakt op haar beurt gebruik van deze inkomsten, door het salaris van haar werknemers te betalen, die vervolgens de munt weer gebruiken om rekeningen bij de lokale bedrijven te betalen. Zo verdient Bristol lokale valuta doordat de markthandelaren hun winst in ₤ B gebruiken om hun sta-geld van hun marktkramen te betalen.

50 Gemeenteraadsleden van Brixton ontvangen inmiddels ook een deel van hun loon in ‘Brixton ponden’ en verbeteren zo de lokale economie. Voorzitter van de raad in Lambeth, Lib Peck: “Het Brixton Pound  heeft bewezen een heel goede manier te zijn om mensen te stimuleren om lokaal te denken en lokaal te verhandelen. Het moedigt mensen aan om lokaal te winkelen, ondersteunt de lokale bedrijven en bevordert een nog groter gevoel van lokale trots. Deze realiteit doet gemeenteraden beseffen dat er een alternatief is voor meer schuld maken of bezuinigen.”

Brixton PoundZowel het Brixton Pound als het Bristol Pounds worden uitgegeven door de non-profit organisaties erachter. In tijden van bezuinigingen willen steden en werkgevers toeristen aantrekken, maar ze hebben simpelweg weinig geld voor marketing. De internationale media-aandacht voor de lancering van de Brixton Pond en Bristol pond lanceringen was reclame ter waarde van enkele honderden duizenden ponden in de hun levendige gemeenschappen.

Een groot deel van het baanbrekende werk is dus al gedaan.
De New Economics Foundation, Tudor Trust, Doen Foundation en Qoin hebben de teams ondersteund door de technologie voor zowel e-betalingen als voor het circuleren van het papiergeld te ontwikkelen. Qoin heeft de software ontwikkeld waarmee de elektronische versie van de Bristol Pound wordt beheerd. Het ICT-platform kan worden gebruikt via internet of door tekstberichten te versturen met een mobiele telefoon

Het potentieel van lokale valuta als een innovatief antwoord op bezuinigingen en de recessie wordt nu erkend op Europees niveau. Een door de Europese Unie gefinancierd project Community Currencies in Action helpt nu de publieke sector om het doel en de functie van de lokale valuta’s door middel van een reeks proefprojecten te begrijpen. Zij hebben de rechtsgrond voor lokale valuta vastgelegd via de ‘Financial Services Authority’. Inmiddels hebben 20 andere Britse gemeentelijke autoriteiten serieuze belangstelling getoond en een aantal werkt aan de ontwikkeling van lokale projecten.

accept bristol poundsProfessor Jem Bendell van de University of Cumbria die de opleiding van lokale overheden voor zijn hoede neemt: “Er is een behoefte om te experimenteren met nieuwe systemen en te repliceren wat blijkt te werken. In de Grote Depressie van de jaren 1930 creëerden veel lokale overheden hun eigen valuta om mensen weer aan het werk te helpen. Ze werden uiteindelijk stilgelegd door de centrale banken en centrale overheden. Kan een meer verlicht beleid nu ook werken? Lokale overheden zouden een economische heropleving in Groot-Brittannië kunnen leiden, een aantal gemeenten tonen de weg. De Brixton en Bristol pond zijn een eerste stap naar een sociale economie. Het geld vloeit terug n de gemeenschappen.”

De volgende stap: promotie maken dat je geen Britse Ponden meer accepteert..
Het is een vreemde ervaring voor een nieuwe winkel, maar wel een om trots op te zijn. Degenen die in een nieuwe winkel net buiten Brixton in de Highstreet, bijvoorbeeld een paar Portugese patisserie-taartjes kopen kunnen niet meer met Britse ponden betalen.. Nu beweert dit bedrijjfje, dat het de enige winkel in Groot-Brittannië is, die niet meer het Britse pond sterling, het wettelijke betaalmiddel in het Verenigd Koninkrijk, accepteert, maar ‘slechts’ Brixton Pounds..

Alleen dien je deze bewering wel duidelijk in de context te zien, want deze  winkel is de nieuwste ontwikkeling in het Brixton pond project, al vijf jaar actief in gebruik. Met de slogan ‘Money that Sticks to Brixton’ is het Brixton pond, een van de meest gevestigde valuta, van een reeks valuta die opduikt in heel Groot-Brittannië. Lokaal geld kan zo in de lokale economie blijven, kleine bedrijven versterken en een groter gevoel van gemeenschapszin creëren. 250 Bedrijven nemen deel en daar wordt papier en elektronisch ‘geld’ gebruikt. En zo won een winnaar uit een loterij niet lang geleden ook ineens 1000 Brixton ponden…

cappucino bristol pound

Geld is zo’n vaag concept voor veel mensen.
Het zal altijd moeilijk zijn om het gedrag van mensen te veranderen, een ander type geld te gebruiken, want mensen denken aan geld als een singulier concept – het is gewoon geld, het is niet lokaal geld of digitaal geld, volgens Tom Shakhli, manager van het Brixton Pound. In tegenstelling tot de andere alternatieve lokale geldprojecten, ligt Brixton in het hart van Londen, waardoor het gebruik van deze pond wordt beperkt.

Shakhli: “Wij proberen te laten zien wat een sociale economie inhoudt. Dat is de missie van de Brixton pond. Ik denk dat de Brixton pond in het algemeen door mensen wordt gebruikt die zich identificeren trots zijn op Brixton, of een ethische manier van denken hebben, of bepaalde politieke overtuigingen hebben. Afgezien dat klanten kopen dingen zoals koffie kopen in de deelnemende winkels, is er ook een onderling verbonden netwerk van bedrijven ontstaan dat gebruik maakt van de Brixton pond voor diensten als webdesign, of het personeel uitje”

* * *

Fokke & Sukke papiergeld..

Doe jij mee aan één van de 4 workshops over een menselijke economie?
x

Op 16 april gaan we in dit kader praten over lokaal geld..!
X

Klik dan hieronder op het logo voor een aankondiging van deze workshops.

logo wtk

 

50 gedachten over “Het ‘Bristol Pound’: ’t goede voorbeeld..!!

  1. Ja en?
   Het colonial conscript (uitgegeven in de eerste 20 jaar tijdens het ontstaan van de VS) was dat ook.

   Het geld dat wij als geld beschouwen is ook fiat geld.
   Er is zelfs niets mis met fiat geld, zo lang de GELDCREATIE maar niet in handen van private bankiers komt en de overheid de geldstromen kan blijven handhaven ten gunste van de inwoners.

   Colonial conscript ging pas niet meer werken NADAT private bankiers als Rothschild de Britse koning hadden “geadviseerd” hier een goudstandaard tegen aan te houden. Dit was zelfs één van de grootste redenen van het ontstaan van de onafhankelijkheidsoorlog.

   “If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around them will deprive the people of all property until their children wake up homeless on the continent their Fathers conquered…I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies… The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.” – Thomas Jefferson.

   The colonies would gladly have borne the little tax on tea and other matters had it not been that England took away from the colonies their money, which created unemployment and dissatisfaction. The inability of colonists to get power to issue their own money permanently out of the hands of George the III and the international bankers was the PRIME reason for the Revolutionary War.

  2. Behalve de dollar heeft fiat geld het nog nooit meer dan 60 jaar volgehouden (de dollar kan ook elk moment omvallen). Wil geld goed kunnen werken behoort het een behoorlijk vaste waarde te representeren. Dat kan door het aan zoiets als goud of wellicht arbeidstijd te koppelen (stel je voor dat 1€ gelijk zou staan aan 1min arbeidstijd, heb je ook meteen veeel meer gelijkheid) of door een vaste totaal hoeveelheid valuta in te stellen. Als je dat niet doet met een nieuwe valuta dan is dat gewoon een gemiste kans. In dit geval stelt het ook eigenlijk niet veel meer voor dan dat er met “cadeaubonnen” wordt gewerkt. Dat neemt het positieve effect op de regio niet weg maar ik geloof ook niet dat hier op de lange termijn veel potentie in zit.

  3. An Argie,

   De reden was, het noorden wilde een oorlog, de Dixi staten waren te vrij in hun denken en doen en laten, De Fransen, De Ieren, en wat andere vrije lieden, ze hebben verloren, en zijn volkomen afgemaakt, geplunderd, verkracht, en nu nog steeds, de slavenhandel was in J….. handen, en ook de plantage houders waren veel al J…., te vinden op de site VT to day.

 1. Interessant om te weten dat alle genoemde projecten (Bristol en Brixton pound, Qoin en de Talente) gebruik maken van de betaalsoftware http://www.cyclos.org, een project van de Nederlandse NGO http://www.socialtrade.nl (voorheen actie Strohalm). Er zijn inmiddels wereldwijd duizenden organisaties die Cyclos gebruiken voor complementaire betaal en krediet systemen. Waaronder ook het Sardijnse sardex.net, een bedrijven netwerk waar maandelijks voor de waarde van 2,5 miljoen Euro aan transacties plaatsvinden, buiten de banken om, zonder rente, zonder Euros.
  Hier is een artikel te lezen in de Finacial Times over Sardex: http://www.ft.com/cms/s/2/cf875d9a-5be6-11e5-a28b-50226830d644.html

 2. Wat je ook bedenkt, je zult altijd binnen de regels v/d machthebbers moeten blijven, en hoe groter jij wordt, des te strakker worden de regels voor jouw bepaalt, net de belastingdienst. Zo ging het ook met de A-label auto’s, zodra er genoeg waren, hopla belasting erop, je verkoopt toch niet zo weer je (A)-label auto….

 3. We moeten gewoon simpel en heel ouderwets teruggaan naar gouden en zilveren munten.
  Die hebben tenminste de echte waarde en geen “afspraken” papiergeld waar mee gerotzooid kan worden, en goud en zilver krijgen na verloop van tijd altijd een hogere waarde, dus sparen met rente gaat vanzelf en dat zonder bank of tussenpersoon.

 4. Het werkt schitterend zo lang het klein schalig, en binnen bepaalde bedragen blijft.
  Je kunt dit overal in Europa zien, waar de mensen hun producten ( verse ) op de markten kopen, op het eiland Sicilie heb je alleen in Palermo 10 grote markten, en vergeet het sociale contact niet, net zo belangrijk als geld, en misschien belangrijker !
  Hier waar ik woon idem dito, veel sociaal contact, en verse producten !
  Het geld doet zijn werk, en sparen doen ze nog steeds in gouden muntjes ( heel onverstandig zeggen de banken ) maar zij zeggen het zal nooit echt helemaal niets waard worden !
  Maar in Nederland, zijn de mensen volkomen los geweekt van hun waarden en normen, niet die van Balkenende, maar die gegroeide ge-evolueerde waarden,
  door onze voorouders gekoesterde ter bescherming van de zwakken en armen!

  Het gekke is dat men meend dat het een stap terug is, dit constant geopperd door de overheid ( banken ) maar is dat wel zo, ik persoonlijk denk van niet, ik heb liever baar geld als een plastic kaart, die a la minuut geblokkerd kan worden, maar goed, ik ben oud en ouder wets te noemen !

  1. Dit is een naar beneden gerichte socialisering, moeten we niet streven naar een betere wereld, waar ieder één krijgt wat hij verdiend, of het uitreiken van de aalmoezen, aan die gene die niet kunnen, en die gene die niet willen!
   Dit soort verhalen doen me denken, aan de Apenrots in de Artis, ieder één gelijk, maar ik een beetje meer als jij, met dit soort verhalen probeerd men voor bij te gaan aan de menselijke aard.
   Dan kijk ik naar mijn boeken kast, met al die verschillende mensen daar in vertegenwoordigd, mooi toch ieder zijn eigen verhaal, binnen het kader van een boek, in mijn boeken kast ! mijn liefje wat wil je nog meer !

  2. Jenne.
   Ik snap wat je bedoeld denk ik en dat is dat ieder voor zijn brood iets moet doen.
   Tot voor kort was ook ik die mening toegedaan en deels nog steeds maar de vraag waar ik mee blijf zitten is of een mens alleen maar om te werken op deze aarde gezet is of dat we zouden moeten kunnen doen wat we willen zoals bv reizen en de wereld ontdekken.
   Daarom kan ik me ook wel vinden in niet verplicht werken maar aan de mensen zelf over laten wat zij willen dat lijkt mij ook niet verkeerd en voorkom je een hoop onvrede.
   Hoeveel mensen verrichten werk omdat het moet terwijl ze het helemaal niet naar de zin hebben?
   Kijk ook naar wat er nu gebeurd een bepaalde groep krijgt kapitalen terwijl zij die het opbrengen dagelijks in onzekerheid zitten of zij morgen nog wel werk hebben dat lijkt mij niet eerlijk vandaar dat ik twijffel.

  3. We kunnen meer duurzaam produceren dan de aarde en de rest van het universum nodig heeft. En dan nog is minimaal de helft van de wereld bevolking werkeloos.

   Arbeid is dus niet langer de goede verdeler van de welvaart. Maar deze verandering in het menselijk brein blijkt erg moeilijk te zijn. Quid Pro Quo zit er helemaal ingeroest.

   Maar uiteindelijk zal het wel moeten omdat de huidige systematiek steeds duidelijker zal laten zien dat het – zo als nu is – niet meer werkt.
   En zoals Einstein heeft gezegd, Je kunt een probleem niet oplossen met het denken dat het probleem heeft veroorzaakt.

  4. KarlHeinrich,

   misschien zijn er dan toch te veel mensen op deze planeet, de réincarnatie fabrieken kunnen het proces van zielen klonen haast niet bijhouden.
   We zouden ook eens op een andere wijze kunnen gaan leven, minder maar beter, als je allemaal verstandige mensen bij elkaar kon krijgen, wat te doen met de Bonobono types, of andere psychopaten, de verstoorders dus, ach en dan zijn er nog heel veel variatisch mogelijk in het samen leven, maar de mensen zijn heel moelijk te veranderen, en het zijn de mensen, die voor alle problemen op deze planeet zorgen, ben wat dat betreft een beetje pessimistisch, kijki om je heen !

  5. P.S. Einstein was ook maar een mens, buiten zijn reken knobbel was het een gewoon middelmatig burgelijk mannetje, ’t is waar hij had een goed en gezond verstand, maar dat maakt hem nog niet tot een God !

  6. Jenne,
   Mijn punt was dat er gewoonweg onvoldoende werk is om iedereen aan het werk te houden. Dat betekent echt niet dat er teveel mensen op de planeet zijn.

   Wel is het zo dat “werken” niet langer de juiste verdeler is om de welvaart te verdelen. Een onvoorwaardelijk basisinkomen dat een sober bestaan garandeert, zou ook hiervoor, een goede oplossing zijn.

   Zwitserland, Finland en ook in delen van Duitsland wordt er serieus naar een dergelijke systeemwijziging gekeken. http://www.basicincome.org/

  7. KarlHeinrich, waar we heen moeten is naar minder mensen, op een intelligente en humaine wijze, en dan geen uitputtings slag meer van planeet en mensen, maar dit wereld beeld is een illusie, mensen zich als mensen gedragen, zo als dit betaamt, en eigenlijk de verwachting was van de créatie.

   Deze waanzinnige planeet ” Jack Vance “, waar geconsumeerd moet worden, tegen beter weten in, om de fabrieken te laten draaien, met mensen daar in, vallen die af, worden dit robots, is het over, de schakel is verbroken, ik persoonlijk denk, dat dit hedendaagse systeem niet is te stoppen, het is een op hol geslagen denken, een lawine van onverstand, de eind tijd staat te gebeuren, dit kan op veel verschillende wijzen, het waarschijnlijkste oorlog, de eind tijd is aan gebroken, denk ik !

  8. Jenne, minder mensen? Ja, de 1% machtsgekken in de toplaag van het Aardse bestuur, het militaire apparaat en orthodox religieuzen; konden we die maar eens wegtoveren…

   Voor de overige 99% is de aarde groot genoeg en kunnen we eenvoudig duurzaam (in redelijkheid voldoende) produceren, zonder dat de mens z´n hele leven als werkezel wordt gebruikt.

   Verreweg de meeste mensen zullen zeker bereid zijn eerlijk te delen, hebben wat voor elkaar over en gaan uit van vertrouwen. Zeker in een systeem wat dat ondersteunt.

   Uit chaos kan weer iets moois groeien!

  9. KarlHeinrich,

   waar ik heen zou willen, is meer handwerk producten, die vertegenwoordigen altijd een meer waarde, massa productie maakt van de mensen een triest gebeuren.
   Mooie meubels, gaan generatisch lang mee, ze zijn opnieuw te restaureren, en een blijvend plezier voor het oog.
   Weven van stoffen, en het verwerken hier van is ook zo iets créatiefs.
   Het kan allemaal zoveel menselijker, het idee van in communes leven bestaat nog steeds, maar alles valt of staat met de mensen zelf!
   Misschien komt er een tijd voor de mensheid, dat er in aller voordeel gehandeld en geregeerd zal worden, voor mij was de 50/60 iger jaren een mooie tijd, maar daar schieten de mensen van nu natuurlijk niets mee op.
   We waren onder ons, nu met dat gruwelijke geweld in onze samenleving, ik zie daar voorlopig geen oplossing voor, of een keihard antwoord, maar daar zijn we te soft voor geworden, ook te bevreest om benoemd te worden, maar helaas je kan geen ei bakken, zonder het ei tebreken, dus !

 5. Op zich is, of was het banken systeem niet zo verkeerd, met een tegenwaarde kon je op afstand met een krediet brief betalen !
  Als het geld gewoon aan de goud standaard gekoppelt was gebleven, zie ik ook geen probleem voor de waarde van een valuta .
  Het punt is als met zo veel systemen, uit handen van het volk, begint de manipulatie.
  Dus betere controle, ook veel stringenter, en altijd DRIE éénheid, dus 3 personenen, die aansprakelijk zijn met hun alles !
  En wat van het volk is, is onvervreembaar, wat er in de USA gebeurd is, is in princiepe een onteigening van het volk, met hun Federale banken systeem in privé handen, boven die vijandelijke handen.
  Wat er met de Euro gebeurd is, is duidelijk diefstal, zij de bewinds lieden, die fijn hun centen in goud hadden belegt, bleven buiten schot, maar je gewone centjes, werden gehalveerd, je vermogen in baar geld, werd met 50% gedevalueerd.
  De ééne dag beschikte je over 1000 000 = 1 millioen Francs, de dag er op was dat 150 000 Euro, voor die millioen Franc kon je een klein chateau kopen, voor 150 000 Euro nu een klein huisje, behalve het goud, een gouden 20 francs stuk koste 340 a 360 Francs, nu is de waarde +/- 200 Euro = X 6.55 = +/- 1300 Francs, de rijken worden steeds rijker en de dommen steeds armer, want zo is het toch wel.
  Hier predikt men niet stemmen, maar wedden dat velen zich door de banken aan de huizen haak hebben laten rijgen, en dat houd in dat je of binnen kort of in de nabije toekomst met je billen bloot moet, maar zo is het nu één maal, de dommen worden steeds armer !

  1. Maar dat is wel via list en bedrog gegaan en de mensen dom houden door niet de waarheid bloot te geven.
   Zo gaat het ook met al het andere wereld gebeuren we worden tot en met voorgelogen en steeds meer mensen zien nu wat er werkelijk gebeurd en wiens doelen het allemaal dient.
   De mensen waren daarom denk ik niet dom maar konden niet de juiste situatie inschatten en daar hun handelen op afstemmen omdat de waarheid bewust verdraaid en daarmee verborgen is gebleven.

  2. Arnold, kijk om je heen, de mensen willen de werkelijkheid, dus de waarheid niet kennen, de mens eigen, als hij graag iets wil, verdraaid hij zelf de réaliteit, tot iets wat absoluut niet meer op de waarheid gelijkt, om zich zelf voor te liegen, en zijn zielige doel te bereiken.
   Wie heeft er een tweede mogelijkheid zijn huis te verwarmen, zijn eten te koken, een sommetje achter de hand, voor eventueel, zijn er bar weinig, de meesten hebben nog geen EHBO kisje, of brandblusser in huis, een band repareren of een wiel wisselen van hun voertuig, ik zie het ze niet doen,
   dus dat zijn de lozers!
   De gene die het eenvoudigste leven, zelf surporting, dat zijn de blijvertjes!
   Ik heb het al heel vaak gezegt, een ieder is verantwoordelijk voor hem zelf, en de gene die afhankelijk van hem zijn, en niet de buurman of de staat !

  3. Jenne.
   Je hebt gelijk dat velen de werkelijkheid niet durven te aanschouwen omdat het hun leventje kan verstoren.
   Natuurlijk is dat niet slim omdat zo de kans om er iets aan te veranderen voorbij gaat terwijl de elite gewoon doorgaan met hun snode plannen.
   Maar eerlijk is eerlijk als ik naar mezelf kijk ben ik ook pas een paar jaar terug erachter gekomen dat er meer speelt.
   Ik raakte in gesprek met iemand die het wel in de gaten had en in plaats van deze man als complotdenker neer te zetten ben ik gaan denken en zelf dingen gaan uitzoeken waardoor ik deze man toch gelijk moet geven.
   Voordien was ik alleen met mijn dagelijkse ritueel bezig zoals opstaan hond uitlaten naar m,n werk thuiskomen en eten maken daarna TV kijken of iets doen wat moest gebeuren waarna ik weer naar bed ging waarna de volgende dag alles herhaalde.
   Doordat ik zo in die routine vastzat en mijn werk serieus nam kwam het vaak voor dat ik problemen die op het werk zich voor deden mee naar huis nam waar ik ongemerkt mee bezig was waardoor ik voor andere dingen te weinig of geen aandacht had.
   Het is wel zo dat velen anders reageerden dan ik heb gedaan en die man voor gek versleten en zelfs tijdens de pauze aan een andere tafel gingen zitten.
   Naarmate de tijd verstreek kwamen er toch steeds meer mensen aan onze tafel zitten en gingen ook deel nemen aan het gesprek of luisterden aandachtig en stelden soms vragen.
   Die overige konden alleen maar voornamelijk over het werk praten en voetbal of vissen of een andere sport meer niet.
   Maar gelukkig zie ik toch steeds meer mensen die zich bewust worden dat we bedonderd worden en sommige komen nu zelfs met bepaalde gebeurtenissen naar me toe en vragen dan weet je daar al van want dat viel mij op en zij vertellen nu ook tegen andere mensen hoe het echt zit en soms blijkt dat zij meer weten dan ik.
   Maar feit blijft wel dat ze ons bewust misleiden om ons van de werkelijkheid weg te houden.

  4. PS.
   Bij het vorige (punt 7.3) komt ook nog dat velen alleen maar werken om steeds meer geld te krijgen.
   Als je dan zegt dat het hele systeem op instorten staat lopen ze liever weg dan dat ze luisteren omdat ze bang zijn voor de waarheid en dat ze dus voor niets hebben gewerkt omdat hun geld straks niets meer waard zal blijken te zijn.
   Als je dan over andere mogelijkheden zoals in het artikel hierboven of een basis uitkering begint verklaren ze je voor gek.
   Wat ik ook wel eens doe is monopoly geld meenemen als ik boodschappen doe (ik heb natuurlijk ook gewoon euro,s bij me)maar als ik dan moet betalen het liefst als het druk is betaal ik met dat monopoly geld wat natuurlijk niet aangenomen wordt maar wel de discussie op gang brengt vooral als je aan de cassiere vraagt waarom ze wel Euro,s en geen monopoly geld accepteerd en uitlegd hoe het in elkaar zit en vooral als je duidelijk maakt dat geld ook alleen maar waarde heeft omdat het alleen maar gezegd wordt maar door niets wordt gedekt zet dat toch mensen aan het denken.

 6. Ik had vroeger een goede vriend hij was Arts in Amsterdam, op eens zij hij tegen mij, ’t zal in de 70 iger jaren zijn geweest, verdomme Jenne waarom maakt ieder één zich zo druk over beleggen, ze investeren in van alles, behalve hun gezondheid !
  Nederland is het land wat nu, op de tweede plaats komt, wat betreft kanker gevallen, nou ja denk ik dan, zo veel Nederlanders leven er niet meer in Nederland, misschien spaart God hen wel, ze verdienen het voor al hun goedheid en naïviteit, ach mijn vriend is oud stram en heel verdrietig, over zijn Amsterdam !

  1. Ja Jenne, inderdaad.
   En inmiddels staat Nederland op nummer één betreffende sterfgevallen door kanker. En over beleggen en investeren gesproken,
   de Dalai Lama verbaast zich dat de westerse mens zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen. Vervolgens offert hij het geld weer op om zijn gezondheid te herstellen.
   Dan is hij weer bezorgd over de toekomst zodat hij niet geniet van het heden, met als gevolg dat hij niet in het heden maar ook niet in de toekomst leeft.
   Hij leeft alsof hij nooit zal sterven en sterft terwijl hij nooit geleefd heeft.

  1. Parabola, we zijn toch geen koeien, die maar blijven herkouwen, en onderwijl onze dampkring bevuilen met hun enorme scheten !
   Als Irma eens met geestig humorvol stukje komt, that will be the day !
   Besef dat je gemaakt bent, voor de vreugde ! tja Beste Parabola, ciau Jenne

  2. Jenne,
   je hebt dus al het filmpje bekeken?
   Zeer de moeite waard, juist jij zou kunnen weten hoe belangrijk het is voor de meeste mensen deze geschiedenis te kennen. Verder hoop ik dat het goed gaat met je. Tja, dan maar een groet. 😉

  3. Als dit geen humor volle tekst is van de meesterlijke hand van Irma dan weet ik het niet meer, je onderbewuste weet het in ieder geval wel Jan de Man. Macht van een Corbett Docu trouwens, oogstrelend schilderachtig gebruikmakend van pictogram plakkaten in vintage Daguerreotypische stijl.

   pas op! met humor geschreven;
   https://irmaschiffers2014.wordpress.com/2016/02/02/column-zika-virus-plus-abortus-nu-online-te-bestellen/

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Daguerreotypie

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Vintagekleding

   RotsblokGast Standard Snake Oil Docu;
   https://irmaschiffers2014.wordpress.com/2016/01/27/de-werkelijke-geschiedenis-toont-de-crisis-van-nu/

   Koekkie bedankt voor het kundig te kakken zetten van platte aarde suffies die er inmiddels uitgebreid ingestonken zijn wegens een gebrek aan bèta discipline modules in hun gemakzuchtige chips met paprika breintjes.

  4. Jij bent typies dat mannetje dat op mijn graf zou willen dansen, nou dat moet je doen, maar het zal je niet mee zitten, ha ha ik wordt op zee begraven !

  5. Hey hey wy wy, ik jou ook, ik was even ergens niet van op de hoogte, maar de bush bush telefoon heeft me bereikt, its O.K. now.
   Jenne the Chimp, met het uiterlijk van een achtenswaardige oude play boy, JUenneU.

  6. Hijper Alert mag ik het zeggen, beetje platgetrapte PC hoofdstraat gedoe, ze hebben elkaar gevonden, Jos Kelder en Tiet Jinek, goedkoop, gedoe, en daar haakt Irma dan op in, ja nou O.K. dan heb niets gezegt, de kachel moet overal branden, groet Jenne

 7. Hi Parabola, mooie docu. Ik heb Irma altijd goed gevonden, nog steeds. Ook mbt Putin. Wat goed dat ze een ondertiteling toevoegt, dat scheelt weer een hoop kritische noten van personen die moeite hebben met de Engelse taal en daarom maar alles klakkeloos afserveren wat ze niet verstaan en begrijpen ;-)..
  <3

  1. Ik wil niets te kort doen aan Irma (maby) la douce, nee ze komt altijd heel sympathiek over, en een leuke schrijf trand, dit is niet persoonlijk bedoeld, mijn andere réactisch, wat ik ook leuk vindt dat zij haar hoofd een beetje ondeugend schuin houdt op de foto, ja ja ik zie alles, mijn beste vrienden !

  2. Hoi Sun, ja Irma doet ook goed werk!
   Over Poetin, daar ben ik nog niet uit 😛
   <3

 8. Ik lange tijd regelmatig een artikeltje voor twee Engelse dagbladen geschreven, onder pseudoniem weliswaar !

  Ik kan een goed eigen artikel heel erg waarderen, maar om nu steeds opnieuw en opnieuw het nieuws door anderen gebracht wel is waar in een andere taal, van een onderschrift te voor zien, lijkt voor mij op een soort van plagiaat.

  Er komen dagelijks nieuwe berichten bij over het veranderen van het klimaat, het ziet er allemaal heel dramatisch uit, de toename van de mensen, laat voor andere levende wezens op deze planeet steeds minder ruimte over.

  Maar het is allemaal nog steeds Hypotetique, onze planeet houd er ook nog een eigen leven op na, net als het hele universum.

  Ja ik dacht dat we in deze nul tijd, meer gebaat waren met wat bijvoorbeeld Italiaanse ligtvoetigheid, met een stukje mens er in, bijvoorbeeld, une journé particulaire, of toute va bien, maar goed wie ben ik om kretiek te geven, prettige middag verder, Jenne

 9. Vrijdag 12 februari kwam naar buiten dat ze het € 500,- biljet uit omloop willen gaan halen.
  Er zijn eigenlijk maar twee redenen die ze daarvoor aandragen
  1.Criminelen zouden het biljet gebruiken omdat ze hun geld verkregen door criminele activiteiten natuurlijk niet op de bank zouden zetten.
  Grotere onzin kunnen ze niet bedenken en wel om de volgende redenen:
  Hoeveel crimineel geld wordt door allerlei sluwe regeltjes en hulp daarbij door de banken zelf niet wit gewassen?
  2.Een dame van een bank kwam op het NOS journaal met het verhaal dat er nog maar weinig mensen van het 500 biljet gebruik maken wat ook grote onzin omdat:
  De banken zelf geven al lange tijd geen € 5oo,- biljetten meer via de pinautomaten uit (dus kunnen de mensen ze ook niet in bezit krijgen)behalve als je het persoonlijk op de bank zelf regeld,maar dan duurt dat zo,n 5 dagen eer je het kan krijgen en dan ook nog alleen maar in bundeltjes van ik meen 10 biljetten tegelijk.
  DIT HOUD IN DAT DE BANKEN ZELF ERVOOR GEZORGD HEBBEN DAT HET BILJET BIJNA NIET GEBRUIKT WORDT HOOGST WAARSCHIJNLIJK OM EEN REDEN TE VERZINNEN OM EEN EIND AAN CASH GELD TE MAKEN.
  Een andere reden was dat winkels € 500,- biljetten en € 200,- biljetten ook niet zouden aanvaarden.
  Met andere woorden eerst halen we 500 en straks 200 biljetten uit omloop.
  Maar wat is dan de reden om deze biljetten in winkels niet te aanvaarden want het is gewoon nog steeds een legaal betaalmiddel.
  Volgens de dame van de bank maakte maar een kwart van hun klanten nog gebruik van 500 biljetten en dat vond ze niet veel.
  1.000.000 en daar een kwart van is toch nog steeds 250.000 mensen maar ja als je gewend bent aan miljarden bedragen die je op allerlei manieren jat dan kunnen cijfers een heel andere betekenis krijgen natuurlijk.
  Mensen dit is een list om alles via de computer te gaan regelen en cash geld uit de handel te nemen zodat ze u en mij kunnen controleren en daarmee ook uw pinpas kunnen blokkeren als u niet doet wat de bank wil.
  Waarom gebruiken we eigenlijk nog banken?
  Rente krijgt u bijna niet meer en voor zowat alles moet u betalen.
  Een betere optie is denk ik dan ook gewoon cash geld in het loonzakje dan hebben ze u ook niet onder controle en blijft u eigen baas.

 10. Wat ook wel grappig is is dat de DNB nu een meldpunt heeft waar klokkenluiders terecht kunnen als ze niet gehoord zouden worden zelfs door de hoogste bazen.
  Bij de DNB zouden ze dan in ieder geval wel serieus genomen worden wat natuurlijk ook logisch is omdat de DNB ook weer onder toezicht van de ECB en alles wat daar weer boven staat.
  Dat houd dus in dat een klokkenluider die melding bij de DNB maakt van wanpraktijken zichzelf aanmeldt voor ontslag of andere nadelige maatregelen omdat hij gelijk bij de hoogste organen van de banken bekend is.

 11. we maken ons nu wel druk over al die buitenlandse alternatieve geldstromen,
  maar wat is er gebeurd met de Letten, de Nappen, de Gelres en dergelijken.
  zijn die verdwenen of zijn ze niet interessant genoeg. ook in ons land zijn er vele mogelijkheden op dit gebied.
  of hebben die allemaal de geest al gegeven?
  waarom zie ik hier nooit iets over hier.
  en de rest van de vragen zal ik maar niet neerzetten anders ben ik morgen nog bezig met typen.
  gr. Robvt

 12. Dit is jaren geleden al uit gevonden door het Simplystisch verbond, ha ha één/1 millioen monopoly £, wat een klucht, zelfde systeem ander gezicht.

  Je kunt nog steeds gouden munten kopen op de vrije open markt, is niets schunnigs aan of crimineels, wel heel heel waardevast, ook zilver is niet verkeerd.

  Jaren lang zijn ze de men in de street nu al via een Gladio demoniseer programma van goud aankopen aan het afhouden, terwijl zeker weten, deze demagogen over flink wat goud beschikken.

  Hier waar ik woon, zijn ze misschien wat slimmer of gogemer, van het Yidische gogem, maar er werd en wordt nog steeds goud gekocht, niet meer anoniem, maar goed het is en blijft de beste waarborg voor je oude dag.

 13. In het kader van nieuwe ontwikkelingen en een nieuwe coöperatieve bank die zonder rente maar wel met een nieuwe munteenheid (ura) gaat werken, is het zinvol om kennis te nemen van de ‘De Blije B’. Zondag 24 april houdt Ronald Bertrand een lezing in Zeijen (Dr) in zaal Hingstman. Aanvang 13.00 uur. Bijdrage € 10. Muzikale omlijsting van To Be. voel je uitgenodigd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.