Advertentie

Syngenta’s GMO-PR-policy..? In your face..!


bijen_syngenta

x

x

Syngenta’s crowdfundingsactie ‘Burgers voor bijen’ is doekje voor het bloeden’…

2014 © BioJournaal

 x

De onkruidverdelgers van Syngenta, waarvan nog niet eens bekend is of ze onschadelijk zijn voor bijenpopulaties..!
De onkruidverdelgers van Syngenta, waarvan nog niet eens bekend is of ze onschadelijk zijn voor bijenpopulaties..!

Vanaf woensdag 19 maart roept ‘Syngenta’, de Zwitserse industriële multi-nationale dochter van BAYER, burgers op, mee te doen aan de crowdfundingsactie ‘Burgers voor bijen’; een actie die boeren helpt om akkerranden in te zaaien…!

“Achter dit initiatief gaat een agro-chemisch bedrijf schuil dat miljarden euro’s per jaar verdient aan de verkoop van pesticiden en lobbyt voor het behoud van neonicotinoïden, middelen die schadelijk zijn voor bijen”, zo luidt de mening van De Bijenstichting en de KNNV, initiatiefnemers van het ‘Jaar van de Bij’, en Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw. Deze organisaties beschouwen de actie van Syngenta daarom als een doekje voor het bloeden.

Bijen, hommels en vlinders hebben het moeilijk, onder andere door grootschalig gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. In het bijzonder het toegenomen gebruik van neonicotinoïden heeft in de afgelopen decennia grote schade aangericht in de bijenwereld. Veel wilde bijensoorten staan op het punt van uitsterven en daarom werd 2012 uitgeroepen tot het Jaar van de Bij. In dat jaar hebben De Bijenstichting en Bionext samen met De Bolster en Nature & More 500.000 zakjes biologische bijenbloemenzaden verspreid.

freepepper_0Hoewel het initiatief ‘burgers voor bijen’ sympathiek is, zou het volgens de Bijenstichting, de KNNV en Bionext pas geloofwaardig zijn als Syngenta per direct stopt met de rechtszaak voor het behoud van neonicotinoïden en zich tegelijkertijd inzet voor de ontwikkeling van methoden van plaagbestrijding die niet schadelijk zijn voor bijen. Agro-ecologische landbouw, oftewel biologische landbouw, heeft bewezen voordelen voor de biodiversiteit: gemiddeld komen er op biologische boerderijen 25% meer vogels en 3 keer zo veel vlinders voor.

De aanleg van eenjarige akkerranden met bijenbloemen die Syngenta financiert heeft bovendien alleen zin als er op de boerderij jaarrond agro-ecologisch wordt gewerkt. Merijn Bos, landbouwecoloog van het Louis Bolk Instituut: “Dergelijke eenjarige akkerranden trekken insecten aan die het grootste deel van hun leven juist afhankelijk zijn van andere kwaliteiten in het landschap, zoals nestgelegenheid en duurzame gewasbescherming. Als je hieraan geen aandacht besteedt, dreigt de aanleg van dergelijke randen ‘een doekje voor het bloeden’ te worden.”

Uit recent werk van het Louis Bolk Instituut is gebleken dat met de juiste aanpak 70% van de boeren met akkerranden hun insecticidengebruik kan verminderen (Bron: project Bloeiend Bedrijf, 2011-2014).

Octrooi rode paprika
Bionext voert momenteel een juridische procedure tegen het octrooi van Syngenta op de rode paprika die bestand is tegen witte vlieg. Dit is een eigenschap die in de natuur voorkomt en door Syngenta wordt geclaimd als ‘uitvinding’. Dit soort octrooien belemmert de klassieke veredeling van planten en zorgt er op termijn voor dat de variatie op ons bord afneemt. Als u werkelijk wilt bijdragen aan het behoud van biodiversiteit en een gezonde leefomgeving, klik op de link en doe mee met deze protestactie!

Wat hebben we nou aan onze fiets hangen..? Onkruid? Ongedierte? Omdat het aan je fiets hangt?
Wat hebben we nou aan onze fiets hangen..? Een bedrijf dat zegt werkelijk de bijen aan de rand van de akker zegt te willen stimuleren.. Maar ondertussen met haar vergif de akker mogelijk volstrekt ongeschikt maakt voor deze bijenpopulaties..!! Over een ‘gotspe’ gesproken..

x

4 gedachten over “Syngenta’s GMO-PR-policy..? In your face..!

  1. Teveel onnatuurlijke chemische middelen worden in de natuur verspreid. De natuur komt echter bij alles en iedereen terug. De lucht, het water, de voeding, vroeg of laat komen de stoffen terecht ook in degenen die verantwoordelijk zijn geweest voor de verspreiding en het gebruik ervan. Uiteindelijk overleeft de natuur. Of en hoe de mens de gevolgen verwerken kan is de vraag.

    Aan de ene kant crowdfunding voor akkerranden met insectvriendelijke eenjarigen en aan de andere kant liters en liters chemische middelen voor de percelen binnen deze mooie bloemetjesranden verkopen, zonder na te gaan of deze chemische kunstmatig samengestelde middelen te maken zouden kunnen hebben met de situatie waarin we nu verkeren? Getuigt niet echt van ruimdenkendheid.

    Ga tussen de bloemetjesrandjes zitten en denk na, niet voor jezelf als enkeling en het tijdelijke gewin maar voor het grote geheel!

  2. heb het al gezegd op werk en andere mensen met veel geluk en de nadelen ervan er zijn zelfs die een huusje gebouwd 1 persoon dat ik weet dat is goed maar er zijn er nog die het doen ik ben er volop tegen hunstinkerij

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.