Advertentie

Doe mee: Bio-petitie voor bio-diversiteit!


Bionext wil een bijdrage leveren aan de toekomstige kwantitatieve en kwalitatieve groei van de biologische sector. Zij doet dit door belangenbehartiging, ketensamenwerking en communicatieprojecten in samenwerking met het bedrijfsleven. Bionext probeert daarbij het aanspreekpunt te worden voor elke partij met interesse in biologische landbouw en voeding, van boer tot retailer, en natuurlijk, niet in de laatste plaats, ‘onze’ overheid. Dat is van belang omdat van alle vormen van duurzame landbouw de biologische als enige internationaal wettelijk is vastgelegd..!

Bionext betekent eigenlijk letterlijk dat de biologische sector nu een volgende fase in gaat. Daarbij heeft ‘Bionext’ als organisatie nadrukkelijk de ambitie, zich op die werkvelden te richten binnen de biologische ketens, waar biologische regelgeving ontbreekt, zoals energie/CO2, verpakkingen, fair trade en logistiek. Hier wil men verduurzaming toepassen en/of voorstellen daartoe doen. Het wil daartoe de zg. ‘ketenorganisatie’ oprichten, waarbij iedereen in de keten, van producent tot consument, op de hoogte is van wat de hele keten doet.

Een ‘ketenorganisatie’ is ook belangrijk voor de samenwerking met wetenschappelijk onderzoek, kennisuitwisseling tussen biologische ondernemers en kennisinstituten. Zoals de landbouwuniversiteit in Wageningen (WU), de enige universiteit in Nederland die zich specifiek richt op de thema’s gezonde voeding en leefomgeving. Bionext is ook de organisatie achter de campagnes ‘Adopteer een Kip’ en ‘Adopteer een Appelboom’, het ‘Lekker naar de Boer’-weekend en het magazine ‘Smaakmakend’.

De biologische landbouw- en voedingssector groeit gestaag. Bionext wil zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met de voordelen van biologisch, om deze groei te versnellen en werkt hard aan verdere verduurzaming, zoals de eerste antibioticavrije, diervriendelijke keten voor biologisch kippenvlees. Hierbij worden de kippen zó sterk en hebben ze zo’n goed leven, dat ze niet ziek worden en geen antibiotica nodig hebben..! 

* * *

x

x

‘Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven’.

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Bittere humor, maar de kern van de zaak: Hoe kun je ‘eigenaar’ zijn van ‘voedselzaden’..? Het lijkt het enige doel van Monsanto, ondanks allerlei mooie, maar loze verhaaltjes. De onschadelijkheid van GMO is daarbij ook nog NOOIT bewezen!

Bionext start dit najaar een nieuwe actie waarbij we uw steun kunnen gebruiken: ‘Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven’. Wat is er aan de hand? Steeds vaker vragen grote bedrijven octrooi (of patent) aan op erfelijke eigenschappen van planten of dieren. Ze krijgen daarmee zeggenschap over alle planten- of dierenrassen waar deze eigenschappen in zitten en over al het voedsel dat daaruit voortkomt.

En daarbij gaat het allang niet meer alleen om genetisch gemanipuleerde gewassen. Ook op gewone, klassiek veredelde gewassen van bijvoorbeeld tomaten, broccoli en meloen is octrooi aangevraagd. In veel gevallen gaat het om eigenschappen die gewoon in de natuur voorkomen. Bionext vindt het maatschappelijk onaanvaardbaar dat één bedrijf hiervan eigenaar kan worden.

Inmiddels zijn er al ruim 900 octrooien op dieren en maar liefst 1.800 octrooien op planten verleend en zijn er vele duizenden in voorbereiding. Wat de gevolgen hiervan zijn?

  • Grote bedrijven als Monsanto, Dupont en Syngenta krijgen steeds meer controle op de wereldwijde zaad- en voedselproductie;
  • Kleinere, ook biologische, zaadbedrijven mogen deze geoctrooieerde planten niet meer gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe rassen en worden zo uit de markt gedrukt;
  • Geoctrooieerde eigenschappen kunnen op natuurlijke wijze kruisen met andere planten, waarna de octrooihouder de boer kan aanklagen voor octrooi inbreuk;
  • Boeren betalen hogere prijzen voor hun zaad, consumenten krijgen minder keuze en de biodiversiteit neemt af.

Bionext vindt dat het onmogelijk moet worden om octrooi aan te vragen op eigenschappen van planten en dieren. Dieren en planten zijn geen uitvindingen, ze zijn onderdeel van de natuur én van onze landbouwcultuur en dus van ons allemaal!

Wat kun jij doen?
Steun de petitie door deze te ondertekenen, klik op deze link en laat je stem gelden! Klik op de button hiernaast en je komt bij de juiste pagina op de Bionext-site uit.! En natuurlijk kun je Bionext ook specifiek voor deze actie steunen met een (extra) donatie. Maak deze gift over op Triodosrekening 784.784.000, t.n.v. stichting Bionext o.v.v. ‘biodiversiteit’. En je weet het: alle kleine beetjes helpen en Bionext heeft bovendien de ANBI-status, zodat je gift is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Wat gaat Bionext doen?

  • Bionext geeft voorlichting aan consumenten, politici en organisaties over de gevolgen van octrooi op leven;
  • Bionext pleit in Den Haag en in Brussel voor een verbod op octrooi op leven en voor aanpassing van de Europese octrooi-wetgeving;
  • Bionext bestrijdt samen met partnerorganisaties aangevraagde, maar nog niet toegekende octrooien.

Het is hoog tijd om de massale opkomst van octrooien-op-levende-organismen een halt toe te roepen. Steun Bionext in deze actie..!

Enkele relevante links:

Europese-parlement-wil-geen-octrooi-op-planten-en-dieren

Octrooi-op-paarse-radijskiem-ongeldig

Schmeiser-monsanto-nederland

Octrooirecht-bedreigt-innovatie-voedselvoorziening

Deze actie wordt o.a. gesteund door: Bolster.nl (biologische zaden) en Greenpeace.nl

En zie ook:www.no-patents-on-seeds.org

4 gedachten over “Doe mee: Bio-petitie voor bio-diversiteit!

  1. Het is van belang dat de wetgeving wordt aangepast aan leven, en niet dat leven wordt aangepast aan de wetgeving. Dus kan ik ook begrijpen dat er mensen en groeperingen zijn die in verband met het gewoonte recht en bescherming van hun leven, zich dan niet meer volledig aan de wetten houden, welke gespecialiseerd zijn in onderdrukking en levenloos geschrijf en gekijf.

    Daarbij niet uit het oog verliezen dat ook nu weer met octrooirecht, er kapitalisten zijn die misbruik maken van de algemene wet. Ach, wat niet weet wat niet deert…. Gewoon niet meedoen is vaak de oplossing.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.