Advertentie

Kijk.. Dáárom dient Iran te worden aangevallen..!?


x

x

Iran wisselt de US $ voor de € als officiële rapportagevaluta

Kijk.. Dáárom dient Iran te worden aangevallen..!?

2019 © WantToKnow.nl/be

x

Het is kennelijk voor velen de vraag, wat Iran nou precies op de kerfstok heeft, waardoor het de toorn de regeringskliek in Washington blijkt op te roepen. Is het het eindeloze gedram van met name Benjamin Netanyahu, dat ervoor zorgt, dat de zionistische krachten achter de regering hun zin lijken te gaan krijgen? Of is het onderstaande verhaal één van de pijlers onder de vijandige houding van de VS richting Iran.

Iran is vorig jaar april begonnen om vreemde valutabedragen in euro’s te rapporteren in plaats van Amerikaanse dollars. Iran wil haar afhankelijkheid van de VS en met name de US-dollar verminderen, als gevolg van de politieke spanningen met Washington. Het nieuwe beleid zou overheidsinstanties en met de staat verbonden bedrijven aanmoedigen om meer gebruik te maken van de euro ten koste van de dollar. De gouverneur van de centrale bank, Valiollah Seif, zei vorige week dat de Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei zijn suggestie om de dollar te vervangen door de euro in de buitenlandse handel had verwelkomd, omdat de ‘dollar vandaag de dag geen plaats heeft in onze transacties’.

Teheran probeert al jaren afstand te nemen van de Amerikaanse dollar, hoewel een groot deel van de internationale handel van het land nog steeds in dollars wordt gevoerd en gewone Iraniërs ze bijna altijd gebruiken voor reizen en sparen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft inmiddels zij dreiging in daden omgezet, en de nucleaire deal die Iran in 2015 met de wereldmachten sloot, opgezegd. De sancties van de V.S. werden hervat, totdat president Trump nieuwe ‘waivers’ uitvaardigt om ze op te schorten.

Banktransacties met betrekking tot de dollar zijn al moeilijk voor Iran omdat de juridische risico’s de Amerikaanse banken niet bereid zijn om zaken te doen met Teheran. Buitenlandse bedrijven kunnen worden blootgesteld aan sancties als zij Iraanse transacties in dollars doen, zelfs als de transacties niet-Amerikaanse filialen betreffen. Als gevolg hiervan zal Frankrijk later dit jaar beginnen met het aanbieden van in euro’s luidende kredieten aan Iraanse kopers van zijn goederen om de handel buiten het bereik van de Amerikaanse sancties te houden, aldus het hoofd van de Franse staatsbank Bpifrance in februari.

De dreiging van Amerikaanse sancties heeft de valutamarkt van Iran al ruim een jaar gedestabiliseerd. De rial verloor bijna de helft van zijn waarde op de vrije markt en een recordlaagtepunt van ongeveer € 60.000 ten opzichte van de dollar, voordat de autoriteiten een vaste koers van 42.000 euro vaststelden en Iraniërs waarschuwde dat ze sancties zouden krijgen voor het gebruik van andere tarieven.

Khamenei gaf woensdag buitenlandse vijanden de schuld van de “recente problemen op de valutamarkt” en vroeg de Iraanse inlichtingendiensten om de percelen tegen de Islamitische Republiek onschadelijk te maken.

De woordvoerder van de politie Saeed Montazer al-Mahdi werd ook geciteerd door ISNA zeggend dat 39 muntwisselaars ,,voor het onderbreken van de markt” zijn gearresteerd en 80 winkels van de muntwisselkantoor zonder vergunning de laatste dagen zijn gesloten.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.