Advertentie

Leerhuis


Leerhuis ‘Het Licht van Creatie’ PDF Afdrukken E-mailadres

zondag, 27 december 2009 15:26

Het is mijn bedoeling een serie van tien bijeenkomsten te organiseren die een goede voorbereiding vormen op de nieuwe wereld van vrede waar we naartoe gaan. Maatschappelijk gezien leven we nog in de oude wereld, een wereld die ten onder zal gaan. Die wereld wordt gekenmerkt door een sterke spanning (dualiteit) tussen de polen van goed en kwaad, en door een kunstmatig beeld van de wereld waarin geen ruimte is voor boodschappen van de oergrond aan de enkeling of voor betrokkenheid van buitenaards leven. Het is een wereldbeeld dat alleen maar tot stand kon komen door een eenzijdige visie op de wisselwerking tussen God, de mens en de kosmos.

Ons beeld van de wereld is in hoge mate bepaald door de erfenis van de Bijbel, de ontdekkingen van de wetenschap en allerlei vormen van onderdrukking. Bepaalde geschriften konden de moderne tijd alleen maar halen als zij in het woestijnzand of in grotten waren verborgen. We hebben dankzij het protestantisme niet alleen een Beeldenstorm gekend, maar ook een breuk met een rijke traditie aan verhalen die in het katholicisme nog wel gekoesterd was. Toen Carl Gustav Jung in de jaren dertig van de vorige eeuw aan zijn studie van de alchemie begon, moest hij de taal van de alchemie, die voor Mozart nog zonneklaar was, helemaal aan de hand van de ervaringen met het onbewuste leren ontcijferen. Hij werd hierin gesteund door zijn leerlinge Marie-Louise von Franz die een bijzondere band met de wereld van de alchemie had. Dankzij de alchemie kreeg de psychologie van Jung een historische fundering.

De joodse traditie vormt een ononderbroken band met de klassieke oudheid. Maar Jung moest vanuit zijn ervaringswereld en zijn dromen de Bijbel nog helemaal een plaats geven in zijn psychologie. De wijze waarop hij dat deed weerspiegelt de gespannen situatie van zijn tijd. De nazibeweging, de nucleaire vernietiging van Hiroshima en Nagasaki en de terreur van Stalin hadden hem wanhopig gemaakt wat betreft de overlevingskansen van de mensheid. Aan het eind van zijn leven droomde hij van een grote vernietiging. Godzijdank bleef een derde deel van de Aarde voortbestaan. Zijn boek Antwoord op Job schetst een diepgaand conflict in de godheid zelf waarbij deze niet alleen liefde en wijsheid, maar ook de nucleaire middelen tot zelfvernietiging aan de mensheid heeft geschonken.

In de joodse traditie was al veel eerder een diepgaande bezinning op het godsbeeld tot stand gekomen, en wel opnieuw na de dramatische verdrijving van de Sefardische joden uit Spanje door koning Ferdinand en zijn vrouw Isabella. Ook in de Kabbala gaat het om het herstel van bepaalde breuklijnen in de godheid zelf. Uit het werk van het medium Judith Moore blijkt dat deze breuklijnen in feite door de hele kosmos lopen. Hele gebieden van de kosmos zijn in haar visie ontstoken van liefde. De heling van de kosmos heet bij haar het Genesis Project. Genesis betekent in dit verband dat onze wereld pas nu in een tijd van Genesis verkeert. Pas nu is er een directe verbinding met de goddelijke Bron van de schepping tot stand gekomen. Pas nu kunnen we ons verbinden met het vloeibare Licht van Creatie. De zeven scheppingsdagen uit het boek Genesis vinden nu plaats.

De Bijbel heeft ons een beeld voorgespiegeld waarin eigenlijk alles in de driehoek mens, God en aarde plaatsvindt, maar dit blijkt achteraf gezien een simplificatie te zijn. Zodra je de mogelijkheid van buitenaards (en binnenaards) leven toelaat, merk je dat oeroude religieuze overtuigingen beginnen te wankelen. Doorgevingen van buitenaardse wezens hebben vaak ook de bedoeling om ons religieuze blikveld te verruimen. De kosmos wemelt van leven en het valt niet uit te sluiten dat buitenaardse krachten het leven op aarde ten goede of ten kwade beïnvloed hebben. Is de mens het product van een lange evolutie op aarde of zijn we geschapen naar het beeld van God? Dit is het belangrijke vraagstuk dat in het debat tussen biologie en theologie aan de orde komt. Verschillende biologen zoals Richard Dawkins zijn de heftigste bestrijders van godsdienst.

Door mij te verdiepen in boodschappen van buitenaardse wezens kwam ik erachter dat de Homo Sapiens maar ten dele van de Homo Erectus afstamt. Wij hebben DNA in ons dat onder meer van de sterrengroep de Pleiaden afkomstig is. Zo merkt Patricia Cori in Kosmos van de ziel op: ‘Jullie zijn niet het evolutionaire broedsel van de gorilla noch zijn jullie het neefje van de chimpansee zoals aan jullie binnen de darwinistische context is geleerd. Jullie zijn een soort op jezelf, Homo Sapiens, gezaaid vanuit veel andere systemen en parallelle melkwegstelsels … sterrenwezens van het Project Aarde.’ Dat wij ons ook fysiek als beeld van God mogen ervaren komt uiteindelijk doordat die mogelijkheid in ons DNA van buitenaf is ingebouwd. In de boodschappen die de engel Kryon via Lee Carroll heeft doorgegeven wordt dit allemaal haarfijn uitgelegd.

De Neerdaling van de Vredesduif. South Field, Alton Priors, Wiltshire, UK, 22 juli 2008. Ontleend aan: Johan Keijser en Judith K. Moore, Werken met de Graancirkel Codes, Dolphins and Whales Publi.

Het nieuwe paradigma staat zover buiten de zienswijzen die in onze maatschappelijke instellingen worden gekoesterd dat ik zelden de kans heb gehad om het nieuwe beeld van de mens en de kosmos ergens in de samenleving te laten landen. Daarom wil ik graag met het Leerhuis ‘Het Licht van Creatie’ een plek creëren waarin we ons kunnen oefenen in nieuwe wetenschap en nieuwe spiritualiteit. We leven in een tijd dat we ons ervan bewust worden dat het Licht van Creatie uit ons hart naar het centrum van Creatie stroomt en ons in liefde verbindt met diegenen die ervoor gekozen hebben de reis van dualiteit naar eenheid met ons te delen. Hoewel het ons vaak anders is voorgesteld, zijn we niet gescheiden van de oneindige Oerbron waaruit alles is ontstaan.

Om deze reis van ontwaken te vergemakkelijken heb ik een tiental thema’s geselecteerd die ons kunnen helpen een wereld van vrede te creëren.

De mythe van de alchemie

Carl Gustav Jung droomde als kleuter al van een onderaardse god die voor hem een verschrikkelijk geheim vormde dat hij niet met anderen kon delen. Marie-Louise von Franz droomde rond dezelfde leeftijd dat zij in handen zou vallen van twee heidense goden. Beiden vonden elkaar op latere leeftijd bij de ontcijfering van de taal van de alchemie.

Kwantumfysica, dieptepsychologie en synchroniciteit

Theoretisch fysicus Wolfgang Pauli ontdekte rond zijn dertigste dat de alchemie nog springlevend is. Na de nucleaire aanvallen op Japan ging hij op zoek naar een andere natuurwetenschap waarin liefde en zinvol toeval wel een plaats zouden hebben. Hij werd zich bewust van een muzikale dimensie van de werkelijkheid voorbij de kwantumfysica.

Facetten van een nieuw godsbeeld

De kunstschilder Peter Birkhäuser was vanaf 1953 in analyse bij Marie-Louise von Franz. Hij zag het als zijn roeping om het lijden van zijn tijd te schilderen zoals het zich in de spiegel van het onbewuste toonde. Zijn werk vormt een indringend portret van de geest van het onbewuste en bevat vele facetten van een godsbeeld dat in zijn tijd nog niet begrepen werd.

‘God’ deugt niet

In Antwoord op Job constateerde Jung dat de oudtestamentische godheid minder zelf-bewustzijn heeft dan de mens. Dit gegeven verontruste hem zeer. Hij kwam daarbij tot de opvatting dat God omgevormd diende te worden. Hij legde zo een weg af die in de joodse traditie al veel eerder betreden was via de ontwikkeling van de Kabbala.

De twaalf Godsnamen van ons DNA

Oorspronkelijk waren er twaalf lagen DNA in ons actief. Maar rond de val van Atlantis is het oorspronkelijk ontwerp ernstig beschadigd geraakt. Het frequentieniveau van de Aarde is inmiddels hoog genoeg om de sluimerende lagen DNA te gaan activeren. Daartoe heeft de engel Kryon ons een numerologische code met twaalf Hebreeuwse Godsnamen doorgegeven.

De wederopstanding van de Maya’s

Galactische wezens hebben aan de Maya’s van Midden Amerika kalenders geschonken die hen in staat stelden te voorspellen wanneer de Periode van Ontwaken voor de mensheid zou aanbreken. Zwervende Wolf, een sjamaan uit Guatemala, ziet het als zijn taak om ons opmerkzaam te maken op de grote verandering tot 2012 die iedereen op aarde gaat raken.

Graancirkels en het Eden Project

Judith Moore ziet zichzelf als boodschapper van de Cirkelmakers die ieder jaar op aarde prachtige graancirkelvormen creëren. De graancirkels vormen een onderdeel van het Eden Project dat beoogt de Hemel op Aarde te doen ontwaken. Zij versnellen ons bewustzijn en zijn verbonden met de Graalcode die in de Bijbel als de 144.000 bekend staat.

Lineaire tijd en kwantumbewustzijn

Tijd vormt een uitvinding van onze linkerhersenhelft. Onze rechterhersenhelft geeft ons toegang tot kosmisch bewustzijn. Verschillende graancirkels uit 2008 laten zien dat het er nu omgaat voorbij de dualiteit van onze hersenhelften te gaan. Kryon spreekt in dit verband van kwantumbewustzijn waarin tijd geen rol van betekenis speelt.

De negende Schepping

In A New Formula for Creation legt Judith Moore uit dat we ons in een overgangsfase van de achtste naar de negende Schepping bevinden. Tijdens deze overgangsfase bestaan het verleden en de nieuwe schepping tegelijkertijd. Recente graancirkels laten zien dat onze wereld bezig is over te gaan van angst naar liefde, en van haat naar eenheid en vrede.

De nieuwe mens

Als we onze beide hersenhelften verbonden hebben via het Hogere Zelf, kunnen wij met het Vierde Oog van God het Licht van Creatie in ons hart openen. Het vijfde element is de menselijke stem die met de elfde sefira van de kabbalistische levensboom is verbonden. De graancirkel van 22-07-’08 markeert de komst van vrede op aarde.

Herbert van Erkelens

Haarlem, 31 januari 2010

Wie in het Leerhuis ‘Het Licht van Creatie’ is geïnteresseerd kan een mailtje sturen naar herbert (at) online.nl. Dan ontvangt u nadere informatie over locatie(s) en tijdstippen. De prijs is € 125,- voor het geheel van de tien bijeenkomsten. De pioniersgroep gaat op de zaterdagmiddag in Haarlem van start op de data: februari 20 en 27, maart 13 en 20, april 10 en 17, mei 8 en 29, juni 5 en 12. Reservedatum: 19 juni.