Advertentie

De donkere kant van de spaarlamp: kwik en uranium


‘Europarlement stemt in met verkoopverbod gloeilamp’, kopt Nu.nl op 17 februari. Met andere woorden: laten we massaal overschakelen op de spaarlamp. Maar is dat wel zo verstandig? Wist jij dat zogenaamde ‘natuurvriendelijke’ spaarlampen giftige stoffen bevatten, zoals kwik en dat ze ook straling afgeven die huidkanker kan veroorzaken?

‘Parlementsleden aarzelden aanvankelijk. Ze hadden de Europese Commissie om meer informatie gevraagd over de milieuvoordelen,’ meldt Nu.nl in het stuk. Hadden ze dat toch maar gedaan. Kijk bijvoorbeeld naar dit Australische nieuwsitem dat waarschuwt voor de gevaren van huidkanker door spaarlampen:

Het gevaar van energiezuinige lampen

In mijn ogen is dit een voorbeeld van één de negatieve effecten van massahysterie rondom het fenomeen klimaatverandering. En als je niet beter weet dan dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt, en de film An Inconvenient Truth je angst heeft ingeboezemd en er sprake is van paniek, dan denk je bij het lezen van dit onderstaande fragment, goed man!

De EU verbiedt de verkoop van gloeilampen omdat ze te veel stroom verslinden. Dit jaar verdwijnen de onzuinigste types peertjes van 100 Watt uit de winkel. Vervolgens wordt de verkoop van minder sterke gloeilampen verboden. In 2012 zouden er helemaal geen gloeilampen meer mogen liggen. Door over te schakelen op spaarlampen bespaart een gemiddeld gezin 25 tot 50 euro op de jaarlijkse energierekening. Voor heel Europa is dat 5 tot 10 miljard euro per jaar. De overschakeling van gloeilampen op spaarlampen leidt ertoe dat er in heel Europa jaarlijks zo’n 15 miljoen ton minder CO2 wordt uitgestoten.

 

Van Nu.nl: BRUSSEL – Het verkoopverbod van gloeilampen gaat door. Een ruime meerderheid van de Europarlementscommissie van milieu heeft dinsdag ingestemd met het verbod. Parlementsleden aarzelden aanvankelijk. Ze hadden de Europese Commissie om meer informatie gevraagd over de milieuvoordelen. PvdA’ster Dorette Corbey is overtuigd van de voordelen. ”Er zijn goede alternatieven. Mensen hoeven niet per se de spaarlampen te nemen, maar ook ledlampen. Het bespaart geld en energie.”