Advertentie

Regeert de leugen? Over nieuws, propaganda en mijn inzichten..


Wat: In het kader van het 10-jarig bestaan van WantToKnow, deze bijzondere middag, waarin de uiterst erudiete hoogleraar dr. Cees Hamelink je mee zal nemen, op zijn toer door het land van de communicatie. Over de propaganda van overheden, die menen, dat waarheid minder van belang is, dan hún waarheid over het voetlicht te brengen. Een middag met voorbeelden van regelrechte misleidingen, die de loop van onze geschiedenis hebben bepaald. Hoe is het mogelijk, dat de ene mens de andere mens zó op een dwaalspoor brengt en hem zelfs laat creperen, om een -veelal verborgen- agenda uit te rollen.

.

Hamelink legt uit hoe overheidsinstanties met behulp van woordvoerders, spindokters en communicatiewetenschappers het vertrouwen van het publiek weten te winnen, terwijl de boodschap die ze brengen niet altijd waar is. De media nemen deze berichten vaak gewoon over, omdat veel journalisten volgens hem onvoldoende kritisch zijn.

Prof. dr. Hamelink hierover: “Goede journalistiek vergt weliswaar tijd, intelligentie en onderzoeksvermogen, maar dat is de enige manier waarop de media haar taak als ‘vierde macht’ kan vervullen”.

Hamelink steekt ook niet onder stoelen of banken, dat hij zich ook uitermate verbaast over het feit, dat in deze tijd velen op hun achterste benen staan, over de vermeende pogingen van Rusland om de Westerse politiek/verkiezingen te beïnvloeden, terwijl de Amerikaanse ‘bondgenoot’ dit al decennia lang flikt, vanaf de jaren 1950 in ons en omringende landen..

Cees Hamelink geniet internationale faam, door zijn uiterst nuchtere en oprechte kijk op zaken als nepnieuws -een term die hij bijna niet meer kan horen- en politieke manipulatieKortom, een bijzondere middag, waarbij het een eer vinden deze intellectuele, vriendelijke man te mogen verwelkomen, om deze voordracht te geven. Vanzelfsprekend is er na afloop, ruim gelegenheid voor vraag-en-antwoord. En om dhr. Hamelink persoonlijk te ontmoeten.

Wie: Emeritus-hoogleraar dr. Cees Hamelink (Rotterdam-1940) studeerde theologie en promoveerde in 1975 op een proefschrift ‘Perspectives for public communication’. Daarna, vanaf 1995 is hij gewoon hoogleraar communicatie, met als specialisatie ‘Internationale communicatie en Media’, aan de UvA. Hij is hoogleraar in ‘Managementinformatie en Kennis’, aan de universiteit van Aruba en hoogleraar ‘Media, religie en cultuur’ aan de VU-Amsterdam (2002).

Hamelink schreef meer dan zeventien boeken over communicatie, cultuur en technologie. Daarbij zijn bestsellers als ‘The Technology Gamble’, ‘The Politics of World Communication’ en ‘The Ethics of Cyberspace’. In het Nederlands verschenen onder meer ‘De mythe van de vrije informatie’ en ‘Informatie en Macht’. Na een seizoen als commentator in het tv-programma ‘De leugen regeert’, schreef hij het boek: ‘Regeert de leugen?’ (afbeelding links)

Wanneer: zaterdag 30 maart a.s., van 14:00 –  17:30 uur

Waar: Quinta Essentia  –  Spieringweg 913  –  2136 LK Zwaanshoek (NH)

Website: boeken kun je HIER op de website van WantToKnow. Wij vragen je een organisatiebijdrage voor deze middag van € 20,- Deze lezing is onderdeel van een serie van 4 losse lezingen, waarvan je de details ook op de link vindt. Boek je voor de 4 lezingen ineens, dan ontvang je een korting van 20%.

Advertentie