Advertentie

Hij is er.. De app om Monsanto-rommel te vermijden..!


BUYCOTT app screenshot

Hij is er.. De app om Monsanto-rommel te vermijden..!

2013 © WantToKnow.nl/.be

x

buycottMisschien vraag jij je weleens af, of je met je zuurverdiende centjes én je gemotiveerdheid om de wereld te helpen veranderen, goed bezig bent. Vooral in het consumptiepatroon dat je aan de dag legt, zou het best weleens zo kunnen zijn, dat je tijdens bijvoorbeeld het boodschappen doen, heel onbewust de grote clubs steunt, direct of indirect, waar je eigenlijk volledig niet bij thuis voelt. Dat je dus feitelijk niet de partijen steunt die je wél zou willen steunen.

Voor alle mensen die gebruik maken van apps, is er nu een prachtige uitvinding. De ‘buycott’-app.. Deze buycott is preciés het tegenovergestelde van een boycott. Buycotts helpen je namelijk om je dagelijkse consumptiegedrag (nee dat is geen vies woord!) te organiseren. En dat doet de ‘BUYCOTT’ dusdanig, dat je zodanig kunt handelen, dat dit je dagelijkse principes weerspiegelt.

De consument, jij en ik dus, hebben feitelijk de macht in handen, zónder dat we ons dat terdege bewust zijn. Die macht zit, en zo zit onze fysieke economie nou eenmaal in elkaar, vooral in onze portemonnee..! Elke EURO is feitelijk een stemmuntje.. Wááár stem je op, wordt met een Euro in de hand gedraaid naar: ‘Waar kies je voor, wie kies je om jouw Euro te mogen ontvangen.’

De strijd om het al of niet verplicht labelen van GMO-producten was scheef. Door producten links te laten liggen die 'virtueel' GMO-gelabeld zijn, valt het hele verhaal ten gunste van de welwillende en pro-actieve consument.
De strijd om het al of niet verplicht labelen van GMO-producten in de VS was scheef. Natuurlijk dienen GMO-producten te worden gelabeld, zodat de consument kan zien wat hij koopt. Maar ‘gelijk hebben’ betekent -zéker in de VS- nog niet ‘gelijk krijgen’…! Nu kunnen consumenten producten links laten liggen, doordat ze ‘virtueel’ GMO-gelabeld zijn, Te lezen met de BUYCOTT-app. Nu valt het hele verhaal ten gunste van de welwillende en pro-actieve consument. uit.. Of Monsanto en consorten dit nu willen of niet.

De kracht van BUYCOTT zit er niet alleen in, dat je producten en diensten koopt die een goede zaak bekrachtigen, maar de BUYCOTT-app blijkt ook in staat om mensen zodanig te verenigen, dat ze één bepaald bedrijf voor een tijdje (of natuurlijk ‘forever’) links laten liggen. Door hun producten en diensten niet meer te kopen, krijgt dit bedrijf massaal oppositie van kopers die zich tegen het bedrijf keren, door ándere producten/diensten aan te schaffen.

Met ‘Buycott’ kan een campagne bijzonder snel worden gecreëerd rondom een bepaald thema, met het doel om één bepaald bedrijf, één bepaalde industrie te treffen. Totdat dit bedrijf dátgene doet, wat mensen wenselijk vinden voor het algemene nut. Inderdaad, een bedrijf wordt dan geboycot.

Een product waarvan je thuis of in de winkel hebt besloten op de lijst te zetten van 'product-non-grata'..
Een product waarvan je thuis of in de winkel hebt besloten op de lijst te zetten van ‘product-non-grata’..

Hoe werkt Buycott?
Het is feitelijk zó simpel, dat je je afvraagt waarom er niemand eerder op is gekomen..! Elk product heeft natuurlijk een fabrikant. En die fabrikant heeft een bepaalde werkwijze, die al of niet bekend is bij het grote publiek. In het algemeen kun je zeggen, dat naarmate een bedrijf méér transparanter is, het ook duurzamer te werk zal gaan. En het omgekeerde is ook waar, zoals bijvoorbeeld, we noemen maar een naam, bij het bedrijf Monsanto. Dit bedrijf speelt al haar troeven op tafel, vooral in het duister, zonder enige openheid naar de consument en het wereldpubliek.

Het bedrijf dat dus eigenaar is van een bepaald merk, kan via de UAC-streepjescode simpel worden achterhaald, door met een smartphone de code te scannen en dan de achtergrond-informatie op te vragen van dit specifieke product. Het product wordt dan ook nog eens afgecheckt met de campagnes, die je in je smartphone hebt gestopt, en die je in het verleden hebt gesteund. Bijvoorbeeld in het geval van de plofkipactie van Milieudefensie, zal de UAC-code van een kipproduct in de koelvitrine van een supermarkt, duidelijk maken of het betreffende stukje kip, ‘plofkip-technisch’ door de beugel kan..!

Het scannen van een product op de barcode is het begin van de tracing van het product naar haar industriële eigenaar..
Het scannen van een product op de barcode is het begin van de tracing van het product naar haar industriële eigenaar..

De nieuwe, gratis app die in de VS nu beschikbaar is, en die dus ‘BUYCOTT’ is genoemd, kan worden gebruikt op alle IPhones en Android-besturingssystemen. Deze app kan je dus in een kleine moeite tonen of je indirect Monsanto’s genetisch gemanipuleerde rommel aan het overwegen was te kopen, of dat je andere bedrijven zou gaan steunen die het niet zo nauw nemen met jouw gezondheid. Maar ook kun je simpelweg lage-kwaliteitsproducten in je BUYCOTT-lijst handmatig opnemen..!

En natuurlijk kost het werken met deze app je in het begin veel tijd. En natuurlijk is het niet de bedoeling dat je deze app alléén in de supermarkt gebruikt en dat je van je dagelijkse, half-uur durende winkelrondje, een toertocht van een paar uur maakt, omdat je alle producten gaat staan scannen.. Langzaam maar zeker, na enige zorgvuldige rondes, zul je in staat zijn, om producten te gaan onderscheiden, dáár waar je dat eerst niet kon, omdat heel eenvoudig de kennis ontbrak..! Learning by doing dus..!

Ode aan de bedenkers..
Want laten we eerlijk zijn.. Als je met een drukke planning door de supermarkt holt om je boodschapjes te doen voor het a.s. avondeten bijvoorbeeld, dan zou het natuurlijk zomaar kunnen dat je wel je boodschappenlijst kunt herinneren, maar niet je lijstje van de 10 meest onethische bedrijven. De nieuwe BUYCOTT-app kan elk moment op de markt komen en is bedacht door Darcy Burner, een voormalig Microsoft-programmeur. Ivan Pardo, een 26-jarige whizzkid en een freelance programmeur werkte, samen met Burner het idée verder uit. Zij roepen dat deze app feitelijk zou moeten gaan dienen als een goede vriend, of een papegaai die op je schouder mee winkelt en je van goede raad voorziet, bij de aanschaf of juist de niet-aanschaf van producten en diensten.

Een voorbeeld uit de VS, waar veel bedrijven het wetsontwerp om de labeling van producten die GMO-bevatten, niet te steunen..
Een voorbeeld uit de VS van het gebruik van de BUYCOTT-app als actiewapen. Daar gebeurde het, enige maanden geleden, dat veel bedrijven het wetsontwerp om de labeling van producten die GMO-bevatten, niet wilden steunen.. Het is met deze app dan eenvoudig deze bedrijven te boycotten en andere bedrijven te steunen, die wél achter dit wetsontwerp staan..!

Dankzij deze vinding en de daardoor binnen bereik komende transparantie, zal het een stuk moeilijker worden voor bedrijven om zich in de luwte van de vele merken-mangrovewouden te verstoppen. Of dat nou in de supermarkt is, of op het internet, het zal voortaan heel eenvoudig worden, bedrijven te ontmaskeren die achter de ‘foute’ merken zitten..! Een steek in het hart van de elite bedrijven, die inmiddels geloven dat de wereld van hen is, verdeeld en klaar om te ‘oogsten’..  Hun strategie van leugens, misleiding en vaak chemische trucs om hun producten en diensten te verkopen, is ontmaskerd.

Mensen die daadwerkelijk de wereld willen veranderen, zullen zich specialiseren en zullen eindelijk aan het economische front van de consumptiemaatschappij de wereld kunnen veranderen, door de miljardenbedrijven hun zuurverdiende geld te onthouden..! Monsanto is een bedrijf dat zaden levert, maar we schreven al eerder, dat de ketenproducenten, die van de producten van Monsanto hun voedsel maken, zich ernstig zorgen dienen te gaan maken. Zie dit prachtige voorbeeld van het bedrijf Whole Foods, dat uiteindelijk door de knieën is gegaan en voedsel dat GMO-producten bevat, zal gaan labelen..!

Op een simpele wijze zullen bedrijven die ons voedsel vergiftigen, hun gif in het milieu sodemieteren, worden geBUYCOTT… En zo zullen bedrijven die geen miljarden kunnen stoppen in miljarden-reclame-advertentiecampagnes, worden beloond voor hun investeringen in kwalitatief-goede producten en diensten. Bedrijven die hun moraal kompas volgen wanneer het gaat om hun brood te verdienen. Wat een prachtige ontwikkeling nietwaar..?

Voortaan kun je dus zien, bij bijvoorbeeld het aanschaffen van een nieuwe yogapak, dat je niet dát ene pak zou moeten kopen, omdat dit gemaakt is van lycra van het bedrijf Dupont, dat een schandalige reputatie heeft op het gebied van GMO en gifstoffen-dumping.. Of dat je een bepaalde zak wortelen niet koopt, omdat het zeer waarschijnlijk is dat het GMO-zaden waren, waaruit deze wortelen zijn gegroeid. Simpelweg doordat jij met de BUYCOTT-app de barcode hebt gescand en tot deze conclusie bent gekomen. Deze app heeft je onthult wie het moederbedrijf is die deze yogakleding of wortelen heeft geproduceerd..

De mars tegen Monsanto..
Stel je voor dat deze app al volop in gebruik zou zijn.. Dan zou de aanstaande mars tegen Monsanto volledig digitaal bewapend kunnen plaatsvinden..! Want dan zou iedereen die de mogelijkheid heeft deze BUYCOTT-app te gebruiken, al in staat zijn Monsanto-gebaseerde producten te mijden. In aanloop naar, tijdens de mars tegen Monsanto, of vanaf nu voor altijd..

42 gedachten over “Hij is er.. De app om Monsanto-rommel te vermijden..!

    1. klopt maar werkt niet al te goed helaas op bijv. mijn smartphone, samsung galaxy kan de barcodes niet lezen. jammer…

    2. Paul, als ik met m’n telefoon naar Buycott ga, dan staat er dat de APP voor Android binnenkort komt. Hoe is ‘ie nu te verkrijgen?

    3. Je hebt verschillende download tooltjes op de Android zitten Leanne, Play Store of google store en of met Samsung Apps kan je dus daarvoor gebruiken. Je tikt gewoon de naam in van de applicatie en dan duikt de App van zelf op… Downloaden van de Cloud en installeren dan maar, dat is alles…

  1. Handige app, ook gelijk geinstalleerd op mijn android toestel.
    Worden naast voeding en kleding ook producenten van smartphones opgenomen in de lijst?

    En nu hopen dat de “foute” smartphone producenten en telecom providers de informatie die heen en weer gaat niet gaat verminken of blokkeren omdat Monsanto deze bedrijven opkoopt.

  2. Hebben jullie de app al getest. Ik heb hem net binnengehaald op Android. En hij scant niks, geen enkele barcode pakt hij. De app en het idee vind ik top, maar dan moet hij wel werken.

    1. Ik heb hem net ook getest, wilde de pot koffie van nestle scannen. Dat doet hij wel maar herkend hem vervolgens niet. Je kan de app dan helpen groeien door aan te geven wat je scant. Alleen dan gaat het mis met het invoeren en herkennen. Lastig want dit kost weer veel tijd…
      Ik vind het geweldig als deze app echt goed zou werken. Ik gooi hem niet weg maar hou hem in de gaten.

    2. Hij zal ws. vooralsnog alleen in de VS werken. Dit dient natuurlijk bij de download-mogelijkheid van deze app te worden vermeldt, als dat zo is. Door de mannen die hem bedachten! (Kan me wel voorstellen dat het een hell of job is om al die producten te traceren en met barcode in een giga-databank te zetten..)

    3. Net wel enkele producten ingevoerd, maar dan moet de naam wel een een lijst staan en uit meer dan één woord bestaan, anders geeft de app aan dat het een ongeldige naam is, ik laat dit even over aan iemand met meer geduld.

    4. Ik ben het met Bloesem eens wat betreft het uitbouwen en geduld hebben. Met elkaar kunnen we deze app groots maken en de database vullen.

      Maar mijn telefoon kan niet scannen, hij leest de barcode niet, en dan kan je ook niets vullen. Ik heb het wel op de iphone van een vriend geprobeerd, daar werkte het wel. Kortom de Buycott app werkt nog niet op alle telefoons. Vermoedelijk heeft dit met je camera kwaliteit te maken.

  3. Super goede ontwikkeling, consumenten kunnen zo veel transparanter winkelen.
    Ook positief voor de industrie, het is namelijk niet consuminderen, maar anders consumeren. Ze (industrie) kunnen zich dus als geheel aanpassen aan de vraag van de consument.

  4. Wat een prut, negen van de tien barcodes kent de app niet en mag ik zelf gaan invoeren, dus de app weet vervolgens ook niet of het bedrijf ok is.

    1. Komt de app daarmee uit de mouw..? Het is natuurlijk aan de bouwers van die app en hun giga-database, om te vertellen in welke landen die app wél werkt.. Toch?

    2. Elke App is meestal altijd eerst Beta, duurt een tijdje voordat het werkelijk in een eind fase is, je moet er dus altijd eerst alle kinderziektes eruit zien te halen als consument en zeker bij het verstrekken van sterretjes met commentaar. Daarna werkt de App pas zoals het echt moet werken, meestal altijd wel weer een jaar te laat. Gezien ook de diversiteit van al die soorten mobieltjes.

  5. Zonde van die typefout in de 2de zin van de 2de alinea…….”een boycott is precies het tegenovergestelde van een boycott”??? Boycot is overigens met 1 t. Verder fantastisch initiatief!!!!

  6. Op internet staat een lijst met alle Monsanto producten, waaronder ook Unilever. Ik heb een product van Unilever NL gescand en daar geeft hij aan ‘geen conflict’. Dat vind ik wel vreemd.

    1. heb je ook de monsanto app al? Dan kan je dingen scannen om te kijken of iets met monsato heeft te maken volgens mij.

  7. Michiel alle producten van Unilever worden aangegeven zonder conflict, waarom geen idee. Wat ik ook erg vreemd vond is na het zien van de film “Bitter seeds” (film over Monsanto praktijken in India) de Ben en Jerry’s foundation als fondsverstrekker tussen staat. Ben en Jerry’s is een bedrijf van Unilever enz….. hoe zit dit?

    1. Omdat Ben en Jerry de twee oprichters waren en door Unilever zijn uitgekocht voor hun wereldwijde merk ‘Ben & Jerry’s’.. Dus het merk is de foundation niet.
      Ben en Jerry zijn twee prima gasten, die duurzaamheid als leidraad altijd hebben gevolgd. Nu hebben ze centjes en stoppen die ws. voor een deel in hun stichting en die foundation heeft de film gesponsord. Zoiets?

    2. AustinP
      Wat gek dat de producten van Uniliver bij jou zonder conflict worden aangegeven. Ik heb de ook gedownload en meteen geprobeerd op een pot Calve-pindakaas. Want dat is mijn favoriete broodbeleg. Wat bleek, zo rood als maar kan en alarm, alarm…. Voor mij geen Calve-producten meer. Meteen naar de biologische winkel en een pot pindakaas gehaald.

  8. sorry maar nu ga e de ene ellende voor de andere verruilen. Een app!! een smartphone! Ook op wanttoknow staat toch voldoende informatie hoe slecht al die kunstmatige straling is voor al het leven!

    1. Zwart-Wit..?? Als je een mobiele telefoon hebt, GEBRUIK hem zo min mogelijk. Zet hem af, bijv. op vliegtuigstand en schakel die een paar keer per dag uit voor berichten te bekijken. Of als je zelf wilt bellen. Zoiets kan toch ook..?

      Dus ‘slecht en goed’ misschien verruilen voor ‘én/én’..?

      En dat staat ook op vaak genoeg op WantToKnow.
      (Bovendien weten die mensen ook heus niet álles hoor.. 🙄 )

    2. ik heb inderdaad ook geen mobiel nodig om te kijken wat goed voor me is. mijn mobiel staat UIT! Ik zet m aan als ik m even nodig heb, waar zijn we mee bezig om te denken dat we niet meer zonder internet kunnen?
      Ik koop zoveel mogelijk biologisch, en zo eenvoudig mogelijk.

  9. Heb net ook de app gedownload en in Nederland op Nederlandse producten werkt het (nog) niet. Maar… ik bedacht dat ik iets uit de USA had en dat heb ik gescand en werkte perfect. Hopelijk komt een Nederlandse wizzkid eerdaags met een versie voor ons!

  10. Heel goed initiatief! Maar champagne moet campagne zijn! Kan die fout er uit? het staat behoorlijk….eh..suf! 🙂 Een goede indruk is belangrijk, vooral in deze ‘campagne’…;)

    1. Dank Ann.. Pfff. Dacht even dattie ook door GMO was besmet. ***blubbles***

  11. Dit is de manier om de consument bewust te maken van de rommel die te koop is.
    De consument heeft de macht maar die kan deze consument pas laten gelden als hij de informatie heeft want pas dan kan de consument een juiste keus maken.
    Want om de etiketten te moeten lezen is voor velen een brug te ver omdat men dan ook gedegen kennis moet hebben over de diverse stoffen.

    In onze drukke maatschappij zijn er niet veel mensen die elk artikel bestuderen omdat er gewoonweg geen tijd voor is.
    Deze app neemt dat probleem weg en ja het is vervelend dat het via de mobiel moet maar als we bedenken dat we in dit geval kiezen voor vooruitgang en het stoppen van de onkunde en het kennisniveau tackelen dan is de keus uit 2 kwaden snel gemaakt.

    Ik kies voor de app en zal deze gebruiken want ook ik weet veel te weinig van al die verschillende benamingen voor de rotzooi die slecht is voor onze gezondheid.

  12. Ik kan niet begrijpen dat in Brussel is beslist dat Monsanto hier hun genetisch gemanipuleerde troep mag verbouwen. Dit laat toch zien dat geld macht is, de EU moet dit onmiddellijk verbieden, we zijn zo stom bezig om alles te vernietigen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.