Advertentie

’n Wervelende stroom van energie..


Voor veel industriële ontwerpers, zoals architecten, vliegtuig- en scheepsbouwers, zijn wervelingen van wind en water vaak een ‘pain-in-the-ass’. Er is een beroemd  voorbeeld van een brug die door deze beruchte oscillatie instortte, een paar maanden ná de opening in 1940.  (Kijk maar eens naar dit filmpje…) Zo zijn er meer voorbeelden van deze wervelingen die voor ernstige problemen zorgden.

Op de Universiteit van Michigan is nu echter een apparaat ontwikkeld, de VIVACE, dat juist gebruikt maakt van deze wervelbewegingen veroorzaakt door een object in water. Dit apparaat kan worden geplaatst in elke rivier- of zeewaterstroming (foto), waardoor een onuitputtelijke energiebron is opengelegd..! Van gevaar naar kans!

VIVACE stroming-energie generator
VIVACE stroming-energie generator

Als voorbeeld van oscillatie, ken je natuurlijk al het brekende wijnglas dat stuk springt door luchtstroming/trilling, veroorzaakt door ’n geluidsbron. Deze VIVACE (afgeleid van Vortex Induced Vibrations Acquatic Clean Energy) werkt zó simpel, dat jij en ik het ook weer hadden kunnen bedenken. Hij werkt op langzame stroming, zelfs op een stroming van 1 Knoop. (1,7 km per uur)

En het grappige is dat ik nu pas begrijp hoe een forel of zalm stil kan liggen in een giga-stroming.. Juist dus doordat hij gebruikt maakt van deze stroming…

Ontstaan van wervelingen in het water
Ontstaan van wervelingen in het water

Hier even het schema, waar je kunt zien hoe deze wervelingen simpelweg ontstaan én gebruikt worden om het obstakel in het water, zeg maar de ronde ‘oorzaak’ van de wervelingen, juist in beweging te laten komen:

En hier deze story in beeld:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.