Advertentie

Hanneke de Vries leent geld bij de bank..!


hanneke bankiers copyright Humane Economy Publishers

x

Hanneke de Vries leent geld bij de bank..!

2015 © WantToKnow.nl/.be – Ad Broere

x

x

Dit boek, geschreven door drs. Ad Broere, staat o.a aan de basis van het succesvolle stuk 'Door de Bank genomen'..!! (klik voor link naar bookshop!)
Dit boek, geschreven door drs. Ad Broere, staat o.a aan de basis van het succesvolle stuk ‘Door de Bank genomen’..!! (klik voor link naar bookshop!)

Geld lenen doen we allemaal weleens, en meestal gebeurt dat bij een bank. Een solide imago hadden deze banken, want als er iemand met geld kon omgaan, dan was het toch wel de bankier, met zijn krijtstreep maatpak.. Ja toch, dát was het beeld dat de meesten van ons vóór 2008, vóór de ‘bankencrisis’, van banken hadden.. En niks bleek minder waar..

Ons vertrouwen in banken werd zwaar beschaamd, want ze maakten er op z’n Hollands gezegd een zootje van. Een wereldwijde crisis was het gevolg en volgens veel experts, waaronder Ad Broere, was het bijna zóver gekomen, dat we wereldwijd al in 2008, in een diepe depressie waren beland..

Maar wat zijn we nu wijzer geworden na deze 7 jaar ná de crisis..? Jazeker, het imago van de onkreukbare bankier is behoorlijk beschadigd, om niet te zeggen ‘fundamenteel ontwricht’.. Maar hoe handelen we zélf naar deze banken toe..? Bijvoorbeeld wanneer we geld gaan lenen, zakelijk voor een bedrijfskrediet, of als particulier, voor het kopen van een huis.. Gedragen we ons nog steeds zo ‘slaafs’ naar banken toe als vóór de crisis, of hebben we geleerd door deze crisis, waar we overigens nog middenin zitten..!?

hanneke de vries illustratieKennis is macht..
Tja, hádden we het maar geweten, hádden we maar kennis gehad van wat er écht allemaal speelde en speelt bij de banken.. En precies dáár zit ‘m dan ook de sleutel om onszelf te ‘wapenen’ tegen herhaling van het misbruik maken van de machtspositie, die banken over hun klanten hebben. En wel zodanig, dat de burgers en ondernemers aan het kortste end trekken.. Hadden we maar die kennis gehad over hoe ze dit doen en de middelen om ons er massaal tegen te verzetten. Of moeten we omgekeerd zeggen dat we ons vanaf 2008 hadden dienen te wapenen met kennis en inzicht in het lenen van geld en onszelf te verenigen tegenover de banken..?

Geld lenen voor een huis, dienen we dus ook te baseren op deze kennis en de daarop volgende inzichten. Nu de huizenmarkt aantrekt en veel mensen weer bereid zijn om letterlijk hun nek uit te steken, zou je van banken hetzelfde mogen verwachten.. En om inzicht te krijgen in de manier van handelen van banken in dit leenproces, schreef econoom drs. Ad Broere een prachtig en handzaam boekje. Hij schreef het in verhaalstijl, waarbij een jonge vrouw, Hanneke de Vries genaamd, geld gaat lenen om een eigen appartement te financieren..

drs. Ad Broere hier bij TROS-Radar.. Bij de Tweede Kamer is zijn geluid kennelijk nog onopgemerkt gebleven..!
drs. Ad Broere hier bij TROS-Radar.. Bij de Tweede Kamer is zijn geluid kennelijk nog onopgemerkt gebleven..!

Over Ad Broere
Als financieel adviseur, spreker, auteur, vernieuwer en inspirator voor ondernemers, particulieren en onderwijsinstellingen is Ad Broere in zijn element.. Hij heeft zo’n veertig jaar ervaring opgedaan in het bedrijfsleven, bij banken en in het onderwijs en hierdoor is hij perfect in staat, de voor velen ingewikkelde economische onderwerpen zoals geld, rente en banken op een begrijpelijke manier uit te leggen.  Mede doordat hij hierover sinds 2007 publiceert is Ad Broere niet meer weg te denken uit de publicitaire kring die ontstond rondom de bankencrisis van 2008.

Ad Broere schreef drie boeken: ‘Een Menselijke Economie’ (2009), ‘Ending the Global Casino’ (2010) en de bestseller ‘Geld komt uit het Niets’ (2012).  Daarnaast houdt hij regelmatig lezingen, waaronder lezingen i.s.m. WantToKnow.

Ad is ook één van de initiatiefnemers in het ‘Burgerinitiatief Ons Geld’ waar maar liefst 115.000 mensen hun handtekening onder hebben gezet en dat op 21 april 2015 werd aangeboden aan de Commissie Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer. Op 2 juli jl. werd het initiatief ontvankelijk verklaard en op 14 oktober gaat het in een speciale vergadering in de Tweede Kamer behandeld worden. Het ‘Burgerinitiatief Ons Geld’ is erop gericht om de relatie geld, rente, geldschepping en banken bespreekbaar te maken in het Nederlandse parlement.

Maar vooral om de politiek te laten nadenken over hun verantwoordelijkheid voor het recht op welzijn en de welvaart van alle burgers, zoals dat in artikel 20 van de grondwet vermeld staat. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de overheid het tot haar taak gaat rekenen om geld te creëren en in omloop te laten brengen ten behoeve van de samenleving als geheel. Mede op basis van de ervaringen die hij opdeed bij dit Burgerinitiatief, kwam hij op het idee om het ‘lenen van hypothecair geld bij een bank’ eens inzichtelijker te maken. En dit boekje is daarvan het resultaat.

Ad Broere over zijn nieuwe boekje:
“De rol die de banken hebben gespeeld in het hypotheekdrama komt duidelijk naar voren in dit verhaal. Dit is geen aanklacht aan het adres van de banken. Banken werken op basis van regels en binnen juridische kaders, die zijn gecreëerd om primair de banken zelf te beschermen. Hieruit vloeit voort dat de contracten die banken met hun klanten sluiten erop zijn gericht om de bank te vrijwaren als de klant in de problemen komt.

Bijna iedereen kent schrijnende voorbeelden van hoe banken met klanten omgaan, die in financiële moeilijkheden zijn geraakt. Zonder daarmee de banken vrij te pleiten, kan worden vastgesteld dat ze moeilijk anders kunnen. Banken zijn ondernemingen die naar winst streven en daarbij zo weinig mogelijk risico willen lopen. Als banken te weinig winst maken, dan zijn de eigenaren – de aandeelhouders- ontevreden en verkopen ze hun aandelen. Daarom zullen banken in de eerste plaats rekening houden met het belang van de aandeelhouders. Dat belang gaat vaak niet samen met dat van de klant, laat staan dat van de samenleving als geheel..”
x

hanneke cover copyright
x

 ‘Hanneke de Vries leent geld bij de bank’…
Ad Broere creëerde in het boekje Hanneke de Vries, een jonge vrouw die geld leent bij de bank, voor het kopen van een appartement. Niets vreemds aan, zul je zeggen, om een hypotheek proberen te verkrijgen bij een financiële instelling.. Maar als Hanneke onder het genot van een kopje koffie haar handtekening zet onder het hypotheekcontract met de bank, heeft ze geen idee van wat haar te wachten staat. Want als ze buiten haar schuld in de financiële problemen komt, blijkt al snel dat ze niet op deze bank kan rekenen. Een bank die zich wel voordeed als haar financiële partner.. Heeft Hanneke dan al die tijd iets niet goed begrepen? Waarom loopt het dan eigenlijk allemaal mis?

Ad Broere legt het in dit prachtige boekje allemaal haarfijn uit; in ‘gewoon Nederlands’ zoals dat heet.. Het boek is kleurrijk geïllustreerd met tekeningen van Andrea Kruis. Een mooi boekje met een diepere bodem: het advies aan iedereen om ons niet meer te laten afpoeieren met mooie woorden, maar kritisch te zijn naar banken en niet meer zomaar alles voor zoete koek slikken. Daarmee zijn we er vanzelfsprekend nog niet, maar het is in elk geval een begin. Want de verandering moet van onderen op komen.

hanneke de vries leent geld pag 2

Te koop via WantToKnow.nl..
Het boekje is bij WantToKnow direct te bestellen. We sturen het per ommegaande toe; en zo bestel je heel simpel jouw exemplaar:

 

Maak € 10,80 (€ 8,95 + € 1,95 verzendkosten) over op rekening/IBAN:

Dolphins & Whales publishing bv in Heemstede

– NL35INGB0004313174 –

(BIC INGBNL2A)

Vermeld bij je overboeking duidelijk:

‘HdV’ + je volledige adres

* * *

Voor bestellingen uit Europa:

Maak svp € 7,- verzendkosten over voor Europese post,
zodat het totaalbedrag op € 15,95 komt

x

Hanneke NIBUD boos copyright Humane Economy Publishing

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.