Advertentie

George van Houts en Ad Broere over.. geld..


x

x

George van Houts en Ad Broere over.. geld..

2018 WantToKnow.nl/be

x

In zijn vijfde boek ‘Geld in de Bijrol’ ruimt econoom/publicist Ad Broere een centrale rol in voor het vastgelopen financiële stelsel. En hoe dit stelsel kan worden vernieuwd om ruimte te geven aan de ontwikkeling van een menswaardiger samenleving. Eerder verschenen van de hand van Ad Broere, de boeken:´Een menselijke economie´ (2009), ‘Ending the global casino’ (2010), ‘Geld komt uit het niets’ (2012) en ‘Hanneke de Vries leent geld bij de bank’ (2015)

Voor velen is een menswaardige economie een droom, maar met de voeten stevig op de grond, vertelt Ad Broere dat deze verandering geen vage utopie is, maar pure noodzaak. En in de praktijk kan en moét worden gezet, als wij willen dat de aarde aan de huidige en de toekomstige generaties een reële mogelijkheid biedt op welzijn en geluk voor velen.

Het boek ‘Geld in de bijrol’ is het eerste Nederlandstalige boek waarin heel expliciet de kernoorzaak wordt ontrafeld van waarom ‘ons’ geldstelsel telkens weer vastloopt. Van oudsher profiteert slechts een relatief kleine groep van de winstmogelijkheden die het financiële stelsel biedt. Verreweg de meeste mensen ondervinden er tot vandaag de dag vooral hinder van. Vooral doordat overal in de economie sprake is van rente-op-schuld.

Door het continue betalen van rente op geld, gaat (méér dan) de gehele economische groei op aan deze betalingen. En rolt het geld inderdaad, zoals gekscherend vaak wordt gezegd, naar bóven.. Bovendien genereert het economische ‘systeem’ veel ongelijkheid, een ongezonde groeidwang en periodiek steeds weer optredende crisissen en oorlogen, waarbij hebzucht van de allerrijksten bijna altijd de drijfveer is. (Olie, delfstoffen en land!) Dit nieuwe boek laat zien dat het ook anders kan. Met mens, natuur en samenleving centraal en geld in de bijrol.

Onze dank aan de mensen van Café Weltschmerz, het onvolprezen initiatief, dat inmiddels niet meer weg te denken is in de wereld van de alternatieve nieuwsvoorziening. Heb je de mogelijk dit initiatief te steunen, help Café Weltschmerz dan met een donatie. Of, als een bedrijf of organisatie vertegenwoordigt, dan kun je ook nadenken om een aflevering te adopteren..! Neem daarvoor contact op met de mensen van Café Weltschmerz. (voor donaties en andere info klik je HIER voor de site  (Deze aflevering is overigens geadopteerd door designbureau MEGAVOLT, Amsterdam)

45 gedachten over “George van Houts en Ad Broere over.. geld..

 1. Door tezorgen over het juiste bedrag geld te beschikken, geeft rust en maakt vrij, van mijn Moeder geleerd, altijd geldzorgen maakt ongelukkig en leid tot slavernij, mijn devies is dan ook, ga geen schulden aan !

 2. Het gebruik van het geld heeft natuurlijk verschillende doelen. Een van deze doelen is het oplichten en bedriegen. Ik heb het hier dan niet om één of andere obscure ritselaar, maar wel over gereputeerde banken :
  https://new.euro-med.dk/20181021-how-rothschilds-banks-and-their-stooges-cheated-10-european-treasuries-of-55-bn-euros-and-by-means-of-their-central-banks-of-much-more.php
  met citaat :
  “An incredible tax fraud perpetrated by the City of London´s investment banks has drained Europe´s treasuries of more than 55 bn. euros.
  Radio Denmark 18 Oct. 2018: A network, consisting of stock traders, banks and lawyers in Europe’s largest financial cities, London and Frankfurt, has for years been behind a special tax fraud, the sole purpose of which is to draw large amounts out of European treasuries, acc. to #CumExFiles.
  Virtually all investment banks did partake, a former director of JP Morgan in London and key person in the network, Aniel Anand, explained in a German police inquiry in 2017.
  The tax evasion has been systematically carried out by international major banks at least since 2001, reveals the material……………….
  WHICH COUNTRIES ARE Hit?
  In Belgium, Austria, Norway, Switzerland, Germany and Denmark, tax has been returned from the treasury to people who have never paid it.
  In France, Spain and Italy, excise tax speculation has been used to avoid paying taxes.
  By far, Denmark and Germany have been most hit, where the same tax on dividends has been drawn many times out of the treasury…………(=einde citaat).
  Voor het gebruikte systeem verwijs ik naar de tekst in de voormelde link. Het gaat hier dan wel om op het oplichten van de overheden, waarbij er dan belastinggelden verdwijnen. Gezien de aard en de omvang van het systeem, dient er m.i. een actieve medewerking te zijn bij deze overheden. Opvallend is ook dat dit schandaal weinig weerklank krijgt in de media.

 3. Graag geef ik mijn mening over geld terwijl ik weet dat mensen mij voor gek kunnen aanzien maar ik probeer het tenminste.In mijn beleving is geld niets anders dan een illusie wat door hen die er veel van hebben misbruikt wordt om nog meer geld,rijkdom en macht te verwerven wat alleen mogelijk is door in geld te blijven geloven door de meeste mensen op deze aarde.
  Daar de meeste mensen kuddedieren zijn en het normaal geacht wordt wanneer men doet wat de meesten doen gaan zij volledig voorbij aan de mogelijkheid dat er misschien een veel betere wereld mogelijk is door geld af te zweren en op een menselijker manier met elkaar om te gaan door elkaar niet voor geld te helpen maar gewoon omdat we allemaal mensen zijn en samen staan we sterk.Geld is door mensen bedacht en wordt door mensen gemaakt,maar door wie is geld bedacht?Dat moeten naar ik aanneem mensen geweest zijn die toen al dachten meer dan anderen te vertellen te hebben en mogelijk zullen zij toen al geweten hebben dat ze met geld macht zouden kunnen verwerven.Iedereen heeft hersenen gekregen om zelf na te kunnen denken en niet als schapen te doen wat de meesten doen omdat dat (ook weer) als normaal gezien wordt door de meesten.Nu gaan we weer richting sinterklaas en dan heb je mensen die een kinderfeestje vanwege zwartepiet verpesten voor deze kinderen die totaal geen besef hebben van slavernij of rascisme of iets anders in die trant maar het zet wel mensen tegen elkaar op.Wanneer ik hier over nadenk kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat de rijken slaven (blanken en gekleurde mensen) hebben misbruikt om meer macht en rijkdom voor zichzelf te vergaren omdat zij deze slaven voor zich lieten werken om bijvoorbeeld bodemschatten uit de aarde te halen wat omgezet kan worden in geld maar zelfs tijdens de tweede wereldoorlog zijn voornamelijk blanke slaven ingezet als dwangarbeiders om oorlog te kunnen voeren en zelfs Zyklon B is mogelijk gemaakt door eveneens slaven.
  Daarom pleit ik ervoor de kinderen hun sinterklaas feestje met zwarte piet te gunnen en niet langer mensen tegen elkaar uit te spelen want zwarte piet is niet de oorzaak van de slavernij en blijven stilstaan bij zwarte slavernij en zovele jaren later eisen stellen schiet ook niet echt op en mogelijk worden dan blanke slaven tekort gedaan want die zijn er ook voldoende geweest.
  Pak de ellende bij de bron aan en dat zijn de “mensen” die toen slaven hebben misbruikt en mogelijk weer willen gebruiken wanneer zij de kans krijgen en dat alles alleen maar voor macht,geld en rijkdom.Laten we samenwerken om het kwaad uit te roeien laten we als mensen met elkaar omgaan en elkaar helpen dat zou meer voldoening kunnen geven dan geld wat vele mensen ongelukkig maakt en zelfs mensen laat lijden of erger.

  1. Geld is slechts een ruilmiddel tussen mensen. De ene doet wat de ander geeft er geld voor terug, zodat degene die wat gedaan heeft er later wat voor kan terugvragen. Simpel. Geld an sich kan dan ook geen probleem zijn. Het probleem zit in de mens zelf, wil die ene mens wel wat voor de ander doen (eventueel onbaatzuchtig), anders kun je verzinnen wat je wilt aan nieuwe systemen of geld afschaffen maar zal niet tot een oplossing leiden. Begrijp je wel?

  2. Helemaal correct Jan. Alleen is het geld HET middel dat gebruikt wordt als schaarste-middel, om de massa’s in de illusie van het tekort te houden.
   Het gaat Ad Broere dan ook niet zozeer om de LETTERLIJKE geld-betekenis, maar bijna om de symbolische betekenis. Wanneer we dus dat schaarste-middel in de bijrol zetten, is er ruimte voor een blik op ‘andere zaken’, die het middel overbodig maken.. Natuurlijk zit ook dát weer allemaal in de mens zelf.
   De hele lijdenswereld STOPT, wanneer de mens beseft dat hij in essentie over zichzelf afroept. Door vooral zijn kracht wég te geven aan ‘autoriteiten’ buiten zichzelf. Hierdoor een slaaf wordt van de illusie-makers, die vooral TEKORT als middel hebben om de illusie in stand te houden. Het is een fenomenaal slim plan, maar de mensheid is in een fase terecht gekomen, dat hij hier DWARS doorhéén kan gaan prikken. Nogmaals: dan moet hij het zélf oppikken. En daar zijn steeds méér mensen zich van bewust.. We are the ones we’re waiting for..!!

  3. GuidoJ, als ik je tekst probeer te analyseren tot iets concreets, dan zeg je o.a. dat er geen schaarste is, dus overvloed? Wat in zekere zin ook zo kan zijn tenzij er geconsumeerd wordt tot je een ons weegt of heel veel kilo´s.
   Maar helaas denk ik niet dat “wij op wij zitten te wachten”; welke manier van samenleven je ook bedenkt, met geld zonder geld, met overvloed zonder overvloed, deze mensheid zal altijd zorgen voor “uitwassen”.
   Het systeem bedenkt de mens niet, de mens bedenkt het systeem.

  4. Jan in 1.
   U schrijft ik citeer:Geld is slechts een ruilmiddel tussen mensen.De ene doet want de ander geeft er geld voor terug,zodat degene die wat gedaan heeft er later wat voor terug kan vragen.Simpel. Geld an sich kan dan ook geen probleem zijn.
   Elders heb ik geschreven dat ikzelf 34 jaar gewerkt heb wat betekend dat ook ik heel lang in dat systeem met geld heb geloofd en dacht een beter leven te kunnen krijgen wanneer ik door te werken geld zou verdienen helaas is dat een fabel gebleken.
   Daarbij hebben overheden het vaak over netto en bruto loon wat ook weer zo,n onzinverhaal is want netto loon is wat ik zou moeten kunnen besteden aan wat ikzelf wil en dat kan ook wel alleen door BTW op de dingen die ik koop te heffen betaal ik meer dan nodig is waarbij vadertje staat zelfs van dat netto loon ook hier weer een deel in de schatkist ontvangt waardoor mijn netto besteedbare loon ook weer kleiner wordt terwijl ik eerder al loonbelasting heb betaald.Geld is wel degelijk het probleem en gevoelig voor misbruik waarvan dan ook gretig misbruik wordt gemaakt.Ik weet niet of u toevallig het boek “Big business met nazi-Duitsland” van Jaques R. Pauwels hebt gelezen maar daar wordt geschreven dat Grote banken en multinationals (ook uit de VS) Hitler het mogelijk hebben gemaakt een Blitzkrieg te kunnen voeren wat zonder hen nooit mogelijk was geweest.Omdat het grootkapitaal GELD kon verdienen hebben zij dus miljoenen mensen met hun leven laten betalen wat zonder geld waarschijnlijk nooit was gebeurd.
   Weet u hoeveel mensen er nu werk verrichten omdat ze GELD MOETEN verdienen om de rekeningen te kunnen betalen waarbij velen werk verrichten wat ze helemaal niet graag doen maar geen werk kunnen krijgen wat ze wel graag zouden doen? GELD dwingt mensen dingen te doen.Zou het dan niet beter zijn om mensen te laten doen wat zij wel graag doen niet voor geld maar gewoon om elkaar te helpen?
   Ziekenhuizen gaan niet meer failliet vanwege geldgebrek in combinatie met fout beleid.
   Bakkers kunnen taart en brood bakken omdat ze dat graag doen en hoeven geen enorme aantallen meer te halen om de rekeningen te kunnen betalen en dat geldt voor veel meer bedrijven natuurlijk.Alles is aanwezig en kan gebruikt worden voor behoefte waarmee onnodige overproductie wat onnodige vernieling en uitputting van bronnen met zich mee brengt overbodig maakt terwijl geld dat juist aanmoedigt.Ouderen en zieken kunnen de zorg krijgen van mensen die dat graag doen en zieken hoeven niet meer aan het werk gezet te worden en ouderen gekort op hun pensioenen terwijl ze daar meestal hun hele werkzame leven voor hebben betaald.Mensen krijgen geen burn outs meer vanwege te hoge werkdruk om de zakken van anderen die nooit genoeg hebben te spekken enz.

  5. Waarom zou je door te werken een béter leven krijgen? Als je werkt voor je levensonderhoud dan is dat wat het is.

   Als de overheid geen belasting meer int over de lonen en geen BTW meer heft, dan zullen er uitgaven posten op de rijksbegroting geschrapt moeten worden. Nog maar wat minder ouderenzorg dan? Geen onderwijs meer? Geen veiligheid? Nederland is nu eenmaal overwegend rechts conservatief dus dat zal in de begroting tot uiting komen.

   Je hoeft geen geld te verdienen als je het niet wil, pak dan vliegtuig naar Afrika (enkele reis) en ga daar in een dorpje wonen met een waterput een ezel, koe en geit; heb je van niemand last meer. Kan trouwens ook in delen van Oost Europa best goed, kun je met je auto’tje naartoe tuffen.

   Vijf ziekenhuizen in een straal van 10Km is misschien ook wat overvloedig en onnodig.

   Maar met je hele SP relaas heb je me nu om hoor, het kwartje is gevallen. O nee, een kwartje dat is ook het zo verfoeide GELD. Als je niet mee wilt doen, dan stop je er toch gewoonweg mee, maar moet je ook niets van een ander verwachten.

   Of we doen het gewoon: Morgen wordt “al het geld uitgedeeld” aan alle mensen, heffen we de banken en overheden op. Kunnen we allemaal lekker in onze “eigen kracht” gaan staan. Goed idee joh!

  6. Jan 5.
   Jammer dat u deze toon gaat aanslaan terwijl dat nergens voor nodig is en we meer hebben aan een fatsoenlijke op wederzijds respect gebaseerde discussie.Ik geef alleen maar mijn mening/kijk op iets waarbij ik vermeld dat ik geen gelijk hoef te krijgen.Ik ben alleen benieuwd of er ook andere opties zijn.
   U schreef: Waarom zou je door te werken een beter leven krijgen? Als je werkt voor je levensonderhoud dan is dat wat het is.
   Ten eerste die vraag heb ik niet gesteld. En eigenlijk zegt u dat werken voor geld zodat de rekeningen en boodschappen betaald kunnen worden voldoende zou moeten zijn.
   Mijn mening is dat wanneer je werkt je er ook op vooruit mag gaan zodat je een wat makkelijker leven kan gaan leven.
   Ook heb ik geen probleem met werken op zich zolang het voldoening geeft voor mijzelf en wanneer ik andere mensen kan helpen is dat des te beter.
   Bij het MKB zijn er genoeg bedrijven die vanuit het niets door hard werken zijn opgebouwd
   en wanneer je bij zo,n bedrijf werkt is de kans groot dat je ook menselijker wordt behandeld dan dat je bij een veel groter bedrijf gaat werken die alleen maar winst ten koste van alles nastreven.Helaas in dit systeem worden MKB bedrijfjes steeds zwaarder belast waardoor de (werk)druk ook steeds groter wordt omdat die kleine zelfstandige met of zonder personeel ook gedwongen wordt om zijn/haar financiele verplichtingen te voldoen omdat ze anders kunnen sluiten.
   Daar tegenover staat dat de regering aan multinationals die zelfs door de belastingdienst geholpen worden om via allerlei wegen zo min mogelijk belasting te betalen de dividendbelasting afschaffing wilde geven wat gewoon een cadeau is aan de toch al rijksten wat gelukkig nu niet meer door gaat maar het feit dat Rutte dit wilde doorvoeren blijft en is ronduit schandalig.
   Natuurlijk moet iedereen zijn/haar steentje bijdragen via belastingen in dit systeem maar dan wel op basis van gelijkheid wat inhoud minder winst minder belasting en andersom.
   Ook is de privatisering een grote blunder wat alles vaak alleen maar duurder heeft gemaakt omdat zij winst afhankelijk zijn wat niet het geval was toen alles betaald werd vanuit de overheid met belastinggeld wat door iedereen betaald werd.
   Voor alle duidelijkheid wil ik nog zeggen dat indien er vacatures zijn ik met mijn beperkingen daarop wil solliciteren omdat ik het dan ook iets beter zou kunnen krijgen als de regels en wetgeving dat tenminste niet in de weg staan anders heeft het geen zin.

  7. Interessante discussie , alleen kun je die inderdaad niet beperken tot het geldsysteem. Dit systeem is naast vele anderen verworden tot een systeem dat onderdrukt. Alle systemen zijn “gekidnapt” door lieden die macht( in de zeer foute zin van overheersen) nastreven. De systemen die de mens in zijn bestaan dienden zijn 180 graden gedraaid de mensheid dient nu de systemen. Als dat niet het uit handen geven van de eigen kracht is , wat dan wel?

   Het vervelende is ,dat zolang wij denken dat die systemen nu eenmaal daar zo zijn ,en geen van ons dat kan veranderen,die systemen alleen maar knellender worden. Wij de mensheid zijn degene die deze systemen uit handen hebben gegeven , wij kunnen ze ook weer terug nemen! Dat vereist wel een mentaliteitsverandering .

   Maar denk nou eens na , even een paar vraagjes , waar sta je in de volgende vragen.
   * hoe kan het dat de zorgkosten de pan uitrijzen, terwijl de helft van de nederlandse bevolking chronisch ziek is.
   * Hoe kan het dat als de banken ( die het geld maken) dreigen “om te vallen” zij enorme hoeveelheden geld moeten krijgen van de staat( wij dus) om “gered”te worden.
   * Hoe kan het zijn dat een goede jurist zo’n 6 jaar studeert om te weten waar hij in alle wetgeving moet zoeken , terwijl je als staatsburger de wet dient te kennen.
   * Hoe kan het dat een toenemend aantal inwoners van nederland afhankelijk zijn van kleding- en voedselbanken terwijl het allemaal zo goed gaat met de economie( geloof dat laatste niet echt maar goed)
   Zo maar even wat vragen over “systemen ” die ons ten dienste zouden moeten staan ,maar aanwijsbaar ontspoord zijn. Ik denk dat elk bewust mens alleen hier al aan kan zien dat we bedrogen zijn,en dat het anders moet!

  8. Mn beste MarcelW, Hoe zou dat systeem eruit moeten zien, rekening houdend dat mensen nu eenmaal zijn zoals ze zijn:
   – Wantrouwend
   – Eigen gereid, eigen gewin
   – Een ander zeker niet meer gunnen dan jezelf
   – Eigen gelijk staat voorop, geen gesprek maar meningen uitwisselen
   – Angst heerst
   – Een “ideale” bril, zonder enig realisme
   – Naast elkaar leven is het hoogst haalbare, integratie is een utopie

   Morgen maar de banken en overheid afschaffen, het zogenaamde “GELD” dat er is uitdelen aan iedereen en lekker in je “eigen kracht” gaan staan?Jaaa, dat is de oplossing.

   Misschien hebben we eerst een Uber’Mensch nodig voor een systeemwijziging? (maar dan in de goede zin).

  9. Als het enige bed dat je hebt een spijkerbed is heb je twee opties . Een , je wordt fakir, of je gaat op de grond liggen tot je een ander bed weet te regelen. Niet wij…. wij blijven vloekend en tierend of volkomen inaktief op dat bed liggen dat ons pijn doet en geen rust gunt, want we hebben nu eenmaal geen ander . Goede plan hoor maar wel zonder mij.

  10. Dan maar per decreet alle bedden afschaffen? Anders hebben “we” nog steeds geen concrete oplossing en staan we alleen aan de zijlijn te roeptoeteren.

  11. Hebzucht (egoisme) is naar mijn mening de oorzaak van bijna al het leed op deze aarde zowel voor mens,dier en milieu waardoor alles lijkt te verslechteren.
   Een stelling: Heden ten dage wordt door overheden miljarden geinvesteerd in oorlogstuig waar alleen de rijksten beter van worden terwijl het gelijktijdig voor de dood van velen gebruikt wordt.Wanneer er echt rechtspraak zou zijn zou dit verboden moeten worden en de rijksten gedwongen moeten worden om geld en middelen te verstrekken om levens en al wat leeft te redden waardoor iedereen en vooral het milieu gered kan worden,wat nu gebeurd is het tegenovergestelde.
   Over werken en inkomsten.
   Natuurlijk mag werken beloond worden maar naar mijn mening is dit naar de verkeerde kant door geslagen.Zij die in deze tijd nog menen in het gelijk te staan wanneer ze zeggen:Wil je wat hebben moet je maar gaan werken leven nog in de oudheid naar mijn mening.Wanneer er voor iedereen zinvol werk aanwezig zou zijn dan zou ik het nog enigszins kunnen begrijpen,maar de ironie wil dat het vaak de ondernemers/sters zijn die dergelijke uitspraken doen terwijl ze zelf door automatiseren en digitaliseren in combinatie met door gemeenten en overheden verzonnen lastenverzwaringen hun personeel ontslaan.Daarbij komt dat ondernemers/sters mogelijk van oordeel zijn dat zij het hardst werken van allemaal en dat is deels waar maar de schuld van onnodige bureaucratische rompslomp waardoor zij onnodig veel tijd kwijt zijn aan overbodige bureaucratie in het belang van de overheden.Wanneer zij daar niet zoveel tijd aan moeten besteden zouden ze zich meer op hun vakgebied kunnen concentreren en mogelijk meer tijd voor zichzelf overhouden en hun gezin.Verzekeringen en belastingen aan gemeenten en de staat zelf zorgen er ook voor dat veel mensen hun baan kwijt raken omdat het onbetaalbaar is geworden voor mensen zowel in het bedrijfsleven maar ook voor die arbeidskrachten zelf die net als alle burgers steeds zwaarder belast worden en wat gebeurd er dan meestal dan gaan de bedrijven op loon voor het werkvolk bezuinigen terwijl dat de oorzaak niet is maar wel het makkelijkst.Ook weet ik dat veel mensen in loondienst er nog steeds van overtuigd zijn (net als hun werkgevers) dat men moet werken wil men recht hebben om iets te hebben.Vroeger toen ik ook nog werkte dacht ik ook zo maar mijn ervaring nu is dat dit onzin is omdat ervan uit wordt gegaan dat er ook voldoende werk is voor iedereen.
   Natuurlijk men kan een schone parking met behoud van uitkering blijven aanvegen maar wat heeft dat voor zin behalve dan dat het energie kost omdat mensen vinden dat je een uitkering moet verdienen ook al hebben velen jarenlang belasting betaald toen zij nog werkten voor een werkgever en door ontslag of ziekte hun baan verloren zijn zonder daar zelf invloed opgehad te hebben.Tevens zegt men dan ook dat ALLE MENSEN ZONDER BAAN niet zouden willen werken waarmee zij die dit zeggen hen die altijd gewerkt hebben maar door omstandigheden hun baan verloren zijn nog een trap na geven.(Natuurlijk er zullen mensen zijn die profiteren maar men mag niet iedereen over één kam scheren).
   Hoe zou bv een uitbater van een supermarkt reageren wanneer hij of zij bv door ziekte uitvalt of door iemand anders vervangen wordt waardoor hij of zij overbodig is geworden en omdat hij of zij geen ander werk meer kan vinden waardoor ze alles kwijtraken en aan de voedselbank eindigen? Daarom vind ik het erg om te zien dat sommige supermarkten liever eten weggooien dan aan de voedselbank geven terwijl sommigen daarbij zover gaan dat ze er iets over gieten om te voorkomen dat iemand het toch nog zou gebruiken.

  12. Beste Arnold2, En al deze bijelkaar gesprokkelde onderwerpen plaats je als comment onder het geldsysteem? Geld wat uiteindelijk slechts een ruilmiddel is? En nog steeds is het schoppen tegen een systeem in een bredere context dan geld (waar ik op zich ook links en rechts bedenken tegen heb) maar zie nog geen start van een realistische oplossing in je denken, gegeven “De mens zoals die is”.

  13. JanBergmans weet alles wel, komt even langs om anderen te vertellen hoe ze moeten schrijven en vooral wat ze moeten denken….pffff. 🙄

  14. Jan.
   Het hele systeem is gebaseerd op geld waardoor geld niet langer gezien kan worden als ruilmiddel maar als middel om mensen gevangen te houden in dat systeem.
   Wanneer geld louter en alleen als ruilmiddel gebruikt zou worden wat betekend dat je er iets voor terug krijgt dan is mijn vraag aan u wat een hondeneigenaar terug krijgt voor zijn/haar hondenbelasting terwijl verwacht wordt dat diezelfde eigenaar de rommel in een zakje doet en weggooit om maar wat te noemen.

  15. En nog steeds geen glimp van een oplossing, slechts schoppen. Dat is ook een wijze van zijn.

  16. Jan.
   Jammer dat u geen antwoord geeft op mijn vraag mbt die hondenbelasting maar goed het zij zo.
   wat betreft de oplossing die heb ik allang gegeven.Kennelijk is de mens niet in staat om op een voor iedereen acceptabele manier met geld om te gaan wat rest is dat geld dan gewoon te schrappen zodat er geen misbruik meer van gemaakt kan worden.
   Hoe moeilijk kan het zijn? een kind dat het behang met een potlood verpest neemt men toch ook dat potlood af wanneer er niet geluisterd wordt?

  17. Heel goed idee Arnold2. En de mens zal net zoals het kind dan ergens een viltstift pakken om het behang te bekladden en dan ben je nog verder van huis als met het potlood. Ja, inderdaad hoe simpel kan het zijn…

  18. Jan.
   Wanneer je geen fatsoenlijke argumenten meer weet kan dat en ik neem je dat niet kwalijk omdat wij beiden mensen zijn die niet alles kunnen weten wat zeer menselijk is.
   Wanneer dat potlood afgepakt is weet je toch ook als ouder dat je er dan ook voor moet zorgen dat het kind niet aan stiften kan komen of niet?
   Wanneer je overgaat op onzin is dit mijn laatste antwoord aan jou geweest.

  19. Arnold2, als jij eerst iets overdrachtelijk brengt en er vervolgens letterlijk op ingaat, dan zijn we inderdaad uitgepraat want dan is er een te groot verschil in resonantie. Welke macht pakt dan de stift af? Wie is “de ouder” van de mensheid die “iedereen” helpt; Denk je dat er zulke mensen zijn? Die zich niet corrumperen met macht als ze dat te lang hebben? Waarom denk je dat jouw gedroomde “maatschappij” nog nergens ter wereld bestaat? Omdat overal mensen zijn misschien?

  20. Jan.
   Ik had het nergens over “de ouder van de mensheid die iedereen helpt” dat maakt u ervan.
   Ooit waren er geen automobielen en nu heel veel omdat er ooit iemand aan dacht en ze ontwikkeld heeft.Zonder geld=macht zouden anderen zich niet hoeven corrumperen voor geld=macht.Voor alles geldt je moet eerst op het idee komen eer je het kunt uitvoeren en misschien zijn er mensen die dezelfde ideeen hebben als ik maar dat nog niet hebben geuit?
   Daarbij komt ook nog dat propaganda bestaat en velen nog steeds geloven wat de politiek en televisie hen voorschotelen.

  21. Als allerlaatste keer in deze “discussie”: Geld is een ruilmiddel. Geld is geen macht, misschien in jouw realiteit. Ook zonder geld is er nog steeds sprake van macht tussen mensen/groepen. Dus kom met een échte oplossing?

  22. Het verhaal van Don_Quichot speelt al de hele middag door mijn hoofd tijdens het lezen van deze Zondagse commentaren.

  23. Mijn opa zei altijd: Heb je geld doe je wonderen,heb je het niet is het donderen.
   De man had gelijk en gaf toen al aan wat voor macht geld heeft.

  24. Goh, wat zielig dat je geld (of macht) nodig hebt om wonderen te doen.
   Dat is nu precies waarom het systeem nu is wat het is.

  25. Precies Jan dat is de reden ook dat we van dat systeem verlost moeten worden.
   Zoals ik al eerder schreef dat het natuurlijk niet normaal is dat de één een jacht van 100 miljoen heeft terwijl elders mensen LETTERLIJK STERVEN omdat ze geen geld hebben om eten te kopen.Of vind jij dat wel normaal?

 4. De eerste Slaven waren de Slavische volkeren, tot slaaf gemaakt via en door de Vikingen, in Africa waren het de zwarte volkerendie door hun leiders werden verkocht, het Romeinse rijk op het toppunt van zijn macht, bestond de bevolking voor zeker 30% uit slaven, en die waren soms curieuse genoeg zwart, en dan waar ligt de scheidslijn, slaaf – werknemer, vaak hadden slaven een beter bestaan als hun vrije soort genoten, groet !

  1. Jenne.
   Uit je eerste twee regels blijkt dat slaven voor GELD werden verkocht wat onmogelijk geweest zou zijn wanneer die Zogenaamde LEIDERS niet over geld hadden beschikt.
   De scheidslijn tussen slaven van toen en werknemers in deze tijd is GELD aangevuld met zogenaamde beschermende wet en regelgeving die de werknemers/sters zouden moeten beschermen tegen uitbuiting en lichamelijk geweld wat ze nu steeds verder weer afnemen van de werkenden wat tot herhaling zou kunnen gaan leiden.Jij moet toch ook zien dat werkenden steeds meer moeten presteren met steeds minder mensen omdat die door automatisering en digitalisering (waardoor er meer winst voor de werkgevers overblijft omdat ze eenmalig geld in machines investeren die ze vierentwintig uur kunnen laten werken zonder pauzes of ziekten) worden ontslagen? Dat is uitbuiting van werkmensen voor geld en niets anders.Vervolgens worden die ontslagen of ziek geworden werknemers/sters door de overheid in de steek gelaten tenzij ze ander werk kunnen vinden wat natuurlijk in veel gevallen steeds moeilijker wordt omdat door voornoemde maatregelen er steeds minder werk is waar mensen voor nodig zijn.Geloof me ik weet waar ik het over heb maar ook al die ZZP ers die vaak gedwongen werden om voor zichzelf te beginnen zodat de bedrijven ook hier weer geldelijk gewin konden behalen komen of zijn al in grote problemen terecht gekomen.Welke beginnende ZZP er kan bv € 1200 per maand voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering betalen en dan ook nog geld voor eigen levensonderhoud en zijn gezin overhouden?(Gisteravond was dit ik meen bij Radar te zien).Nee niet de mens staat voorop maar geld is lijdend terwijl mensen letterlijk mogen lijden zodat anderen de zakken kunnen vullen.

  2. Nee Arnold, het was een gebruiks middel handelswaar, deze mensen hadden een zekere waarde, maar niet meer of minder als nu, bij de komende inéénstorting van onze financiele en maatschappelije sijstemen, ga je zien wat mensen het individu voor waarde heeft, niet veel, ieder voor zich en God voor ons allen, dan op eens zullen ze met open mond staan, en niet begrijpen, en niet weten wat te doen, het noodkacheltje uit de oorlog geboerd met stukjes hout ter grote van lucifers, om je suikerbiet op te koken, nou zie het ze niet doen, de oude garde die ik nog heb mogen meemaken, konden toe met weinig, wel hun sigaretje, wat zo ontzachelijk slecht voor de gezondheid is, onze hele leefomgeving is vervuilend en smerig, ze slapen op plakken kunstplastic en ademmen de viese gassen in ,
   het zeewier voor de matrassen is lang geleden al overleden vanwege de vervuiling, en die stommelingen blijven maar lachen en zich op de dijen slaan van plezier, wacht maar af, neem je maatregelen Arnold, je bent een gewaarschuwd man dus een tweeling, groet !

  3. Alles wat leeft kan men geen door de mens verzonnen geldelijke waarde toebedelen.
   Gebeurd dat wel dan zien zij die dit menen en denken te mogen doen zichzelf als waardevoller dan al het andere leven.
   Zo is er al sprake geweest over hoeveel geld aan zieken mag worden besteed waarschijnlijk met het doel geldelijk gewin voor zorgaanbieders en verzekeraars voor ogen.
   Je laat mensen,dieren en natuur niet sterven voor winst maar probeert levens te redden en natuur te behouden.Ook hier geldt dat slavernij (is mensenhandel) onrendabel wordt wanneer geld afgeschaft wordt waardoor het ook geen nut meer heeft.
   Ik ga er nog steeds vanuit dat mensen op de werkvloer aan de bedden van zieken (maar ook ouderen) dat werk doen uit liefde voor de medemens.Geld heeft daar zand in de raderen gestrooid waardoor het nu zo,n puinhoop is geworden en de mensen niet meer de zorg krijgen waar ze wel recht op hebben ook al willen die mensen dat op de werkvloer naar mijn mening maar al te graag wel geven. Geld verdienen door het levende te laten lijden of sterven is nooit goed te praten.

  1. Banken gerund door bankiers zijn de bakermat voor criminele lieden die zeggenschap over alles en iedereen nastreven tenzij er ingegrepen wordt.
   https://www.groene.nl/artikel/herschikken-van-de-dekstoelen
   De gewone media en op TV de reclames brengen mensen in de problemen omdat ze gewoon liegen over de huizenmarkt terwijl het één grote zeepbel is die elk moment kan openspringen en natuurlijk moeten mensen aangespoord worden te kopen waar alleen maar de banken van profiteren.Niets hebben ze geleerd van de 2008 crisis maar de eindafrekening zal vroeg of laat gepresenteerd worden en mensen de afgrond in helpen.

  2. Rijk of arm in beginsel zou geld voor iedereen evenveel waard moeten zijn.
   Tegenwoordig heeft de staat het over scheefwoners (mensen die in een te goedkoop huis zouden wonen terwijl de staat vind dat zij meer moeten gaan betalen) en daar passen ze nu zelfs hun beleid op aan.Vroeger werd iemand die goedkoop woonde gewoon als slim gezien want waarom zou je meer dan nodig is uitgeven aan een dak boven je hoofd? Zo iemand is gewoon zuinig en meer niet.
   In 2008 heeft diezelfde overheid banken overeind gehouden met belastinggeld waardoor het besteedbare inkomen steeds kleiner is geworden voor de belastingbetalers/sters en in veel gevallen tot pure armoede geleid.Dit betekend dat de staat een groot deel van uw inkomen heeft uitgegeven en dat vinden zij kennelijk nog niet genoeg vandaar dat ze wederom uw geld uitgeven door de BTW op dagelijkse boodschappen van 6 naar 9 procent te verhogen waardoor u nog minder te besteden krijgt buiten uw schuld om.
   Zo begaan zijn ze dus niet met u en daarom zie ik acties om bv het roken te ontmoedigen ook als FAKE wat alleen bedoeld is om u nog meer geld afhandig te maken wanneer u roker/ster bent om de schatkist te vullen,wat beter zou kunnen werken is de gezondheidszorg weer uit handen nemen van private bedrijven die voor winst gaan zodat niemand zich meer druk hoeft te maken of bestraft wordt wanneer hij of zij de zorgpremie niet meer kan betalen omdat de overheid zelf teveel van uw geld afpakt en daar totaal geen verantwoordelijkheid voor neemt.De overschakeling van collectief verzekerd zijn werd zogenaamd te duur en dat was de reden dat er geprivatiseerd moest worden maar zelfs al hadden ze toen het bedrag verdubbeld dan denk ik dat het nog steeds goedkoper was geweest dan nu terwijl ze toch echt gezegd hebben dat de marktwerking ervoor zou zorgen dat de zorg betaalbaar zou blijven omdat zorgverzekeraars met elkaar zouden concurreren helaas is dat een fabeltje gebleken.
   Nog een methode om mensen de vernieling in te helpen is het promoten om een eigen huis te kopen terwijl men met absurd hoge huizenprijzen te maken heeft.
   Afgezien van de vraagprijs voor een woning waar de meeste mensen naar kijken lijkt het erop dat er maar weinig mensen erg in hebben dat niet alleen het geleende hypotheekbedrag terug betaald moet worden maar ook nog de rente.
   Vaak gaat men een hypotheek aan voor 30 jaar wat ook betekend dat u 30 jaar rente moet betalen heeft u al eens berekend wat dat huis u dan kost?
   Omdat de overheid banken (hypotheekverstrekkers) overeind heeft gehouden met uw geld en mogelijk hetzelfde zal doen wanneer banken wederom in de problemen komen vind ik het onbegrijpelijk dat de staat kopen aanmoedigt terwijl die staat ook nu al kan weten dat een volgende crisis op handen kan zijn.
   Ook banken zelf namen toen en nu weer enorme risico,s door hypotheken te verstrekken aan mensen terwijl ze toen wisten en nu kunnen weten dat een nieuwe crisis niet uit te sluiten valt.Wel is het zo dat de banken alle risico bij de koper neerleggen wetende dat zij toch wel hun uitgeleende geld krijgen wanneer ze u uit uw huis zetten om het vervolgens te kunnen verkopen.Is het niet gewoon zo dat de staat u geld afgenomen heeft om banken te redden waardoor velen hun hypotheek niet meer kunnen voldoen en daardoor hun huis uit werden/worden gezet?Tel daar dan ook nog de nieuwe verzonnen belastingen door staat en gemeenten bij op en u weet dat u niets hoeft te doen om in de problemen te komen want dat doen de overheden wel voor u en met een beetje pech raakt u ook nog uw werk kwijt en wordt u aan het lot overgelaten terwijl banken en overheden hun handen in onschuld blijven wassen terwijl u wel ongevraagd hulp aan banken heeft gegeven wat mogelijk was en nog steeds is omdat de overheid zomaar over uw geld kan/kon beschikken.

 5. Ik heb een hele mooie portemonnee(draagbaar geld) met liefde gemaakt door een hobbyist die plezier in haar werk heeft. 2 weken geleden was een tas gestolen met o.a. twee beurzen erin, we kregen de tas terug en het geld in mijn veelkleurige knip was onaangetast! De liefde zit in alles wat gedaan is met liefde! Er is zoveel goedheid om je heen; ik krijg net een brief van het leger des Heils in de brievenbus; elke week hebben ze voor ouderen een samenkomst met bv spelletjes of een film en daarna een 3-gangen maaltijd. Iedereen werkt daar belangeloos en ze stralen. De zorg is een zorg, maak de lijntjes klein en fijn. Hier wat satire hoe het niet moet: https://www.youtube.com/watch?v=c9rob1RdOsk

  1. Het zijn al die mensen die straks weer met vlaggetjes staan te zwaaien als ze bevrijd worden van een dan Dominante Cultuur met NUL historisch Europese kenmerken. O, wat zullen ze blij zijn dat ze die kleine dingetjes weer mogen en kunnen doen en ze zullen zich (weer) vertwijfeld afvragen hoe het toch ooit zover is kunnen komen.

 6. We moeten altijd kind blijven Jantje Beton, dus zeg ik maar iets wat kinderen zeggen: Wat je zegt, ben je zelf, met je k… door de helft. Happy hallo ween and good bye (afkorting voor God be (with) ye)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.