Advertentie

IJsland: Centrale bank weer enige die geld creëert..!?


iceland bankers david icke

x

x

x

IJsland: Centrale bank weer enige die geld creëert..!?

2015 WantToKnow.nl/.be

x

Er vindt een radicale ommekeer plaats in de geschiedenis van de moderne financiën. En opnieuw gebeurt het in IJsland. Daar wil de overheid de geldcreatie opnieuw tot het monopolie van zijn centrale bank maken. En heeft men plannen de creatie van geld uit de handen van commerciële banken te halen en het aan de centrale bank van het eiland toe te vertrouwen. iceland_president_bail_out_people_jail_banksters_memeDit blijkt uit een 113 pagina’s tellend rapport met conclusies van een, door de IJslandse premier ingesteld onderzoek, dat de naam ‘Een beter monetair systeem voor IJsland‘ kreeg.

Hierin beveelt Frosti Sigurjonsson van de Framsóknarflokkurinn (Progressieve Partij), de partij die ook in de regering zit, de mogelijkheid aan, de creatie van geld opnieuw bij de centrale bank en uiteindelijk het IJslandse parlement neer te gaan leggen. Het IJslandse geld dan dus weer van de IJslanders! (Mits de ze centrale bank geen particuliere aandeelhouders/eigendom kent…)

IJsland wil zo een rigoreus einde maken aan ’t systeem dat gekenmerkt wordt door een reeks crises, zoals de 2008-crisis die IJsland aan de rand van de economische afgrond bracht. Indien dit plan door het IJslandse parlement wordt goedgekeurd, mag van een échte en radicale ommezwaai in de geschiedenis van de moderne financiën worden gesproken..!

En natuurlijk: de commerciële banken in de Westerse wereld houden hun hart nu al vast. Zoals het persbureau Agence France Presse de details gaf. Volgens de studie, waaraan 4 centrale bankiers hun medewerking verleenden, kende IJsland sinds 1875, ruim 20 financiële crises van verschillende typen, met 6 serieuze crises die zich zowat om de 15 jaar voordoen. Poiticus-econoom Frosti Sigurjonsson is ook zakenman en een van de mensen die in mei 2014 het IJslandse schuldverlichtingsprogramma lanceerde. Doel was om de vele IJslanders die financieel aan de grond zaten nadat ze in 2008 hun hypotheken aan de inflatie hadden gekoppeld, te helpen. En ja, het lijkt er heel sterk op dat dát doel is gehaald.. Sigurjonsson:

‘Telkens opnieuw lag tijdens een sterke economische cyclus, een kredietbubbel aan de basis ervan’

Net als in andere moderne markteconomieën controleert de Centrale Bank in IJsland de creatie van cash-geld, dus bankbiljetten en -munten, maar niet de creatie van al het geld. Dat gebeurt namelijk op het moment dat een bank een lening aanbiedt en verkoopt aan een bedrijf, organisatie en/of burgers. De centrale bank kan daarbij alleen proberen het aanbod van geld te beïnvloeden, via de monetaire politiek die ze voert.

monetary reform rapport
(klik voor een exemplaar van dit rapport)

Volgens Sigurjonsson in zijn rapport: ‘de centrale bank slaagde er nooit in deze kredietexplosie te controleren, waardoor de inflatie steeg, overdreven risico’s werden genomen, speculatie hoogtij vierde en de banken uiteindelijk dreigden om te vallen. Dit leidde weer tot de dure staatsinterventies.’ In het rapport werden in totaal zo’n 20 crises sinds 1875 geanalyseerd. Er werd een daarin ’n opvallend patroon ontdekt. Sinds die 130 jaar was er 6 keer sprake van een zeer ernstige crisis, met tussenperiodes van zo’n 15 jaar.

In deze periodes was er steeds een sterke kredietgroei, volgens Sigurjonsson steeds de oorzaak van crisis. Zijn conclusie: de IJslandse centrale bank slaagde er telkens niet in kredietgroei bij commerciële banken in toom te houden. Hierdoor liep inflatie uit de hand en dat was aanleiding voor speculatie en risicovol gedrag in de financiële markten. Met als gevolg dat banken omvielen en kostbare overheidsinterventies nodig waren.

Commerciële banken creëren héél simpel geld in de vorm van bankdeposito’s, door telkens nieuwe leningen toe te kennen aan burgers en bedrijven. Wanneer dat het geval is – wanneer iemand een hypotheeklening krijgt bijvoorbeeld  – geeft de bank deze persoon digitaal geld.. En natuurlijk geen honderdduizenden euro’s in bankbiljetten..! De bank creëert daarmee gewoon een rekening en zet daar een getal op dat correspondeert met de betreffende hypotheek. En exact op dat moment, heeft de bank geld gecreëerd…!

In het genoemde rapport staat te lezen, dat commerciële banken in IJsland, maar liefst zo’n 91% van het huidige geld hebben gecreëerd.. Tegen 9% voor de IJslandse centrale bank. Onder de zogenaamde ‘Sovereign Money Proposal’, zou IJslands centrale bank weer de enige geldschepper worden. Of zoals Sigurjonsson het in zijn voorstel/plan verwoordt: ‘Cruciaal daarbij is dat de bevoegdheid om geld te creëren gescheiden blijft, van de bevoegdheid om te beslissen wat er met dat geld gebeurt,’ . ‘Net als met het overheidsbudget zal het parlement over het voorstel van de regering omtrent de bestemming van nieuw geld beslissen.’

De private banken zouden dan nog altijd wel bankrekeningen en -transfers beheren en als tussenpersoon blijven fungeren inzake leningen.

Iceland Monetary Reform

Een vers gedrukt vel met IJslandse-kronen. Biljetten van 1000 kronen. Gaan ze weer gedrukt en uitgegeven worden door het volk..?
Een vers gedrukt vel met IJslandse-kronen. Biljetten van 1000 kronen. Gaan ze weer gedrukt en uitgegeven worden door het volk..?

* * *

10 gedachten over “IJsland: Centrale bank weer enige die geld creëert..!?

 1. Dat moeten ze in NL ook gaan doen, maar het zal wel weer niet kunnen omdat dan de bankiers werkloos worden en dat kan natuurlijk niet. Dan hebben we ook geen schuld meer tegen over de particulieren banken wat de economie ten goede komt. Ik zeg gewoon doen!!!!!!

  1. dat zeiden jfk en appie lincoln ook, gewoon doen, groene papieren slappe patatten met watermerk en uniek serienummer op je eigen 3d printer in den olie met den hoogen hoed van en voor het volk en toen plots babie pang pang in een ford lincoln cabrio, dusz waar is the puttie man and ‘what did they put in it’…

   Quote: “Een optie is een afgeleid product, ofwel een derivaat. De waarde van de optie is gebaseerd op de waarde van het onderliggende product, de looptijd, de bewegelijkheid van de prijs van de onderliggende waarde en de rente.”

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Optie

   Vader Abraham En Boer Koekoek Den Uyl Is In Den Olie
   http://www.youtube.com/watch?v=T8nmWuBFX9Q

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Den_Uyl_is_in_den_olie

   Quote; negotiable instrument: “Document of title or evidence of indebtedness that is freely (unconditionally) transferable in trading as a substitute for money. Negotiable instruments are unconditional orders or promise to pay, and include checks, drafts, bearer bonds, some certificates of deposit, promissory notes, and bank notes (currency).”

   http://www.businessdictionary.com/definition/negotiable-instrument.html

  2. George Friedman geluisterd, indrukwekkend recht in ons gezicht, stukje over geschreven, opgezonden maar kennelijk net in het wtk spam bakje terecht gekomen, kan nog wel een tijdje duren schat ik zo in, Guido is nog paas eieren aan het zoeken zei Annette;

   http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/us-vliegdekschip-door-russische-onderzeeers-uitgeschakeld/comment-page-4/#comment-288198

   Aardig aandachtig geluisterd naar schijnbaar innemende king Georgie global friedhoof de denktank woordenkunstenaar vandaag, duidelijke recht in je bek speech live rechtstreeks vanuit het downtown chicago havikken nest. Europa is vanouds een conglomeraat van onsamenhangende lapjes gescheiden eiland staten stam cultuurtjes, ze hebben weinig met elkaar op en net wat te vaak met opzettelijk van 2 kanten overgefinancierde legers tegenover elkaar gestaan in de eeuwige loopgraven, daar kan je later in de toekomst weer maximaal misbruik van maken, het als bruine remsporen rente dividend opgebouwde ressentiment in de mental cloud nappies van het gemeenschappelijke kolen en staal kwantum veld, de verschillen opkietelen tot geschillen en de geschillen doorduwen tot knallende patstellingen, voordat je het weet heb je een gesloten code oranje corridor achter de bergen ketens met onderling zwaar negatief sentiment, kan je later in de tijd weer goed gebruik van maken, de Joegoos zijn zeker niet vergeten wat de slaven drijvers van Europa in hun achtertuin hebben toegestaan, ‘voor Europa waren zij geen Europeanen’, de sloop van binnenuit door een stel sociopath globale holderdebolder intriganten achter de natte nato dream team schermen… nog even Griekenland en Yoego en nog wat Oostbloklanden beginnen te begrijpen dat er voor hun al lang geen Europa meer is, wat maakt het nog uit, misschien dat er een memorabel gedenkwaardig memorandum aan zit te komen, het zaaien van het kunstmatige staged oranje revolution conflict tussen I-zus en joeh-zus zwaar snel uitgeput en daar gaat free ride man Ziezooh oh zo gemakkelijk de laatste lacht het hardst pijlsnel omhoog op de beurs, nog een beetje hannessen met opgeklopte vluchtelingen stromen, voor herhaling vatbaar voor de neocon havikken… ze kopen die bundels waardeloze sub-prime hypotheken toch wel, de rest van het zelfingenomen westerse eco-bubble kauwende door voetbal en vakanties gescheiden stammen volks tribunaal wil zich er niet langer in verdiepen, kan er niet om malen, wat er met hun mede maten over de grens gedaan is kort geleden, schade aan en ontwrichting voor meerdere opvolgende getraumatiseerde generaties nog te gaan gedegradeerd tot een scheidsrechterlijk arbitoir bitter kleinigheidje, moeten we niet verbaasd zijn als straks hier hetzelfde volksdans kunstje in de herhaling gaat zonder dat het bijtijds herkend wordt. Het begin van de devastation vernietiging van de cohesie begint nu al zichtbaar te worden in de zuidelijke staten, hun dromen zijn bedrog, no future, hopelijk weer een aanleiding voor een muzikaal cultureel verheffend punk momentje lijnrecht tegen de correcte akelig gladde glossy rtl x factor sjitt en uitgenaste sjimon paling zeep snot bel oprispingen in, ‘when people lose everything they lose it’ – Gerald Celente, trend forecaster. Helaas blijkt dat als eind conclusie nou net de bedoeling te zijn voor onze leiders die het actueel licht opzwellende geratel van machinale vuurlopen in den oost als muziek in de strategische via appa via graag dombo flaporen klinkt, missie weer gelukt, it is so easy voor de centurion;

   ‘ The Chicago Council on Global Affairs and Stratfor founder and CEO George Friedman present a discussion on the emerging crisis in Europe. George Friedman, “Europe: Destined for Conflict?” ‘
   http://www.youtube.com/watch?v=QeLu_yyz3tc

   Soulfly – Fall of the Cycophants
   http://www.youtube.com/watch?v=qoKdilWv0n8

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Sycofant

   Quote: “Sycofant was in het oude Griekenland, en met name in het oude Athene, de eerder spottende benaming voor een persoon die het recht van iedere Atheense burger om een medeburger aan te klagen misbruikte om zichzelf te verrijken of om persoonlijke of politieke tegenstanders onschadelijk te maken. ”

   http://de.wikipedia.org/wiki/Friedhof

   http://www.encyclo.nl/begrip/ressentiment

   Katinka Polderman – Zeemanslied
   http://www.youtube.com/watch?v=123SQAf3jig

  3. Hoi Hyper, daar is die dan…heeft wel lang geduurd 😉
   Wat hij verteld is wat men altijd als ‘conspiracy’ wegzet, en hij zegt het alsof je het verkeerde nieuwsprogramma aan het kijken bent…lol.
   Als het niet zo serieus zou zijn, dan zou men kunnen denken het is een grap, flauwe grapjes om ons bij de les te houden of zo iets 🙄

 2. De centrale bank weer het alleen recht geven op het drukken van geld klinkt leuk maar in Amerika zijn de FED in handen van bankiers omdat zij simpel de meeste aandelen bezitten en hun illuminatie zitten ook in het parlement wat betekend dat dit dus niet zal werken.

 3. Het probleem is niet dat Commerciële banken geld creëren in de vorm van bankdeposito’s telkens als ze nieuwe leningen toekennen, zolang deze leningen met een gelijkwaardig onderpand zijn gedekt en de rente niet al te hoog is. In Europa is normaalgesproken elke lening voldoende gedekt door een huis, stuk grond of iets anders van die waarde, anders verstrekken de Commerciële banken zo’n lening niet. Het geld komt wel uit het niets (waar zou het anders vandaan moeten komen?), maar bij de terugbetaling van de lening verdwijnt dit geld verzelfsprekend ook weer in het niets. Dus daar ligt echt niet het probleem. En met de huidige lage rente is een krediet opnemen nog nooit zo aantrekkelijk geweest.

  Wat wel een groot probleem is, is dat B.V. Heer Dragi van de Europeese Zentrale Bank (EZB) geld wil creëren uit het niets om daarmee overal in Europa staatsschulden op te kopen. Deze staatsschulden zijn door niets gedekt en er wordt dus alleen maar meer geld (euro’s) in omloop gebracht, die uiteindelijk een inflatie (teveel geld tegenover te wenig dekking)teweeg brengen. Als een hypotheek dan gekoppelt wordt aan de mate van inflatie, dan krijgen alle burgers die een iets te hoge hypotheek hebben afgesloten problemen met de betaling, als hun salaris niet in die mate meestijgt.

  Burgers die dus een krediet opnemen bij een Commerciële bank, moeten een dusdanig contract maken dat ze een vaste rente, vaste afbetaling en vaste afbetalingstijd vastleggen, dan hebben ze het bovengenoemde probleem omzeilt.

  1. @Sw Anand Coen: Het probleem ligt wel degelijk bij de particuliere banken! Banken krijgen rente betaald voor het simpel vrijwel gratis printen van geld … De waarde wordt pas en uitsluitend gecreeerd door diegene die het geld zijn waarde geeft door zijn arbeid. Door gelduitgifte door de overheid te laten plaats vinden en de rentebetalingen aan de overheid te doen, komen die rente inkomsten ten goede aan de staatsinkomsten in plaats van particuliere banken en daarmee ten goede van de burgers van een land die het uitegeven geld hun waarde hebben gegeven. Het zal een behoorlijke belastingbesparing betekenen. En een heel verdiende. Heel wat eerlijker dan het aan banken geven voor vrijwel geen inspanning …. En dan nog los van alle ellende van banken en hun duistere praktijken (zoals het financieren van oorlogen zoals WOI en WOII).

 4. Ze zijn bezig ons zuur verdiende geld, van zijn waarde te ontdoen, al onze mooie bedrijven worden een goedkoop prooi voor die zionistische onmensen, met de hulp van een familie lid, de directeur van de EU bank, ongelovelijk dat dit kan en mag, sparen hebben ze al zinloos gemaakt, nu nog het geld en vooral waardevolle metalen en andere goederen weg halen bij de gewone man, wat er overblijft is een onmondig mens, die volkomen wordt gemanipuleerd, en stukje bij beetje zijn vrijheden kwijt raakt, en zich niet eens meer kan en durft te verzetten, vanwege zijn vermeende pseudo bezit, uitgesproken als hyphoteek en lening, en bij catastrofe na 3 a 4 dagen geen eten meer heeft, ook niet met de beste phone !

 5. Naar ik meen stonden afgelopen dinsdag topmannen van ABN/AMRO voor een commissie en zij konden niet begrijpen wat er tegen een 100.000 euro loonsverhoging kon zijn zij vonden zelfs dat het eigenlijk maar een fooi was met wat bankiers in Londen bv betaald kregen.
  Nou een paar voorbeelden waarom ze nog niet eens verdienen wat ze nu krijgen zijn onder meer:
  1.Doordat zij zo goed hun werk doen kwam Europa in 2008 in een crisis die nog steeds gaande is.
  2.Lager personeel wordt ontslagen of krijgen een loonstop van deze heren
  3.Als een ton loonsverhoging maar een fooi is dan kunnen ze makkelijk de door hun aangerichte schade compenseren.
  4.Als deze heren elders denken meer te kunnen verdienen moeten ze dat maar gelijk doen om twee redenen namelijk dan kunnen ze hier geen schade meer aanrichten en zijn wij van ze af en er zullen genoeg mensen zijn die voor een veel lager loon wel goede prestaties en binding met hun cliënten tot stand kunnen brengen waardoor deze bank er weer voor de mensen is en niet voor deze graaiers.

  1. Deze bank en andere in Nederland worden nooit meer voor de mensen.
   Om de eenvoudige reden omdat ze dat niet kunnen.
   Heb maar geen illusies hierover. Als er 2000 jaar zo met geld is omgegaan, als er 2000 jaar gestolen is van mensen. Ja dan kun je niet anders meer.
   Want banken zijn uit op rijk worden. Dat gaat al 2000 jaar zo!
   Banken hebben afspraken met boven hen uitgaande herenakkoorden.
   (Wetgeving zit op een lager niveau dan een herenakkoord. Want die zijn handtekeningloos.)
   Ze moeten blijven stelen! Nu ja, Je mag zelf weten of je denkt dat een bank er morele maatstaven op na gaat houden. Niet die lui die er zitten. Als er andere komen die het beter met ons voor hebben dan is die bank die bank niet meer. En dus verdwenen. Dan is er een nieuwe bank! En daar hoop ik dan weer op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.