Advertentie

ARTABANA..zorgverzekering: jij betaalt, dus jij bepaalt..!!


x

x

Artabana, jouw zorgverzekering?

Jij betaalt, dus jij bepaalt!

2018 © Luca vdf Van Dinther / deze versie WantToKnow.nl/be
X

De slogan ‘jij betaalt, dus jij bepaalt’, was nog niet in gebruik, toen in 1993 in Zwitserland een aantal mensen een collectief vormden, om uit een collectieve kas/pot, de individuele groepsleden te ondersteunen bij financiële tegenslagen. Het concept van onderlinge solidariteit en ‘vele kleine draadjes maken samen een manshemd’ sloeg bijzonder goed aan. Toen eenmaal een landelijk netwerk van lokale groepjes ontstaan was, ontstond ook in Duitsland interesse voor dit concept. En onze ‘pünktliche’ oosterburen maakten er sinds die tijd een mooie en krachtige organisatie van; dát kun je wel aan ze overlaten.. Een vertegenwoordiger van Artabana Duitsland gaf op 2 december, op de ontmoetingsdag van Vrije Mensen een presentatie over hun model.

Maar eerst natuurlijk: wat is Artabana? Het is een initiatief dat door een groep mensen, zoals gezegd oorspronkelijk in Zwitserland werd opgezet, om met elkaar een financiële reserve/buffer op te bouwen voor onvoorziene grote uitgaven per persoon; een soort onderlinge waarborgmaatschappij. Zoals feitelijk elke coöperatie ook ontstaat, vanuit dit gevoel, deze gedachte; allen voor één. Mankeer je niets, dan ben je bij ‘allen’ en heb je hulp nodig, dan ben jij eventjes of wat langer die ‘ene’.. Feitelijk werken verzekeringsmaatschappijen op dezelfde wijze, maar commercieel. Het is geen collectief belang, maar een belang van de aandeelhouders van de verzekeringsmaatschappijen. Winst maken door (hoge) premies te heffen en zo weinig mogelijk te vergoeden..!

Luca vdF van Dinter

Artabana werd een organisatie zonder commerciële doelen, zonder invloed van grote maatschappijen, maar puur in handen van kleine groepjes mensen (vrienden, buren, etc.). Groepjes van ca. 10-12 volwassenen die met elkaar bepalen wat er aan medische zorg benodigd is. En wie welk bedrag daar maandelijks aan bijdraagt. Door enerzijds 100% keuzevrijheid van behandelwijze te propaganderen en anderzijds een grote sociale betrokkenheid binnen de groepen te bewerkstelligen, zijn niet alleen de totale zorgkosten voor deze zorggroepen sterk gedaald.

Er is zelfs, op landelijk niveau, een financiële reserve met 6 nullen behaald. Terwijl ook bij deze verzekeringen/groepen mensen -net als bij commercieel-reguliere ziektekostenverzekeringen- sommige deelnemers blijvend invalide zijn of met een razend dure chemotherapie, behoorlijke investeringen vergen…

In 2012 lukte het niet op wettelijke tegenstand.. Maar nu wel!!
Hier in Nederland hebben we het in 2012 al eens geprobeerd van de grond te krijgen, maar liepen we stuk op de Nederlandse wetgeving. Nu is er een prachtige kans, want er ligt nu een vonnis van de kantonrechter in Rotterdam, waarin wordt gesteld, dat burgers niet door de overheid gedwongen kunnen worden, een contract aan te gaan met een commercieel, op winst gericht, bedrijf. En ja, dat zijn de zorgverzekeringsmaatschappijen…!

Dat is heel goed nieuws..!
Dat is dus inderdaad heel goed nieuws, bijvoorbeeld voor de ca. 300.000 mensen die in dit land geen zorgverzekering hebben, of willen hebben. Een onderlinge waarborgmaatschappij, zoals Artabana, komt voor deze mensen daarmee als geroepen. Want uiteindelijk kan natuurlijk iedereen tegen plotselinge hoge kosten voor medische behandeling aanlopen. En zonder zorgverzekering sta je dan volledig in de kou..!

Maar ook voor mensen, die wél een zorgverzekering hebben zoals ik, is het een uitkomst, omdat er 100% keuzevrijheid van behandelwijzen gegarandeerd is. Dus in plaats van een onwenselijke reguliere chemotherapie, die wel wordt vergoed, kan uit een scala aan andere (goedkopere) alternatieve genezingsmethoden gekozen worden. Dus nu heeft Artabana alle kans van slagen.

Mijn situatie en Zilveren Kruis.
Onlangs kwam zorgverzekeringsmaatschappij Zilveren Kruis negatief in het nieuws, omdat zij de stekker uit de financiering van het Slotervaart- en het IJsselmeerziekenhuis getrokken heeft, waardoor het Slotervaart definitief de deuren sluiten moest en het IJsselmeerziekenhuis met een beperkte doorstart een stuk minder zorg kan leveren voor Lelystad en omgeving. Het toeval wil dat Zilveren Kruis ook mijn zorgverzekeraar is sinds juni 2018.

Ik heb veel met hen te stellen, sinds bij mij de ziekte Chronische Lymfatische Leukemie (een vorm van bloedkanker) vastgesteld is. Iedere andere vorm van behandeling dan chemotherapie, bestraling of chirurgie wordt door Zilveren Kruis niet vergoed. Dat is natuurlijk geen keuzevrijheid meer; dat is puur dwang! En de farmaceutische industrie wordt er op de achtergrond slapend rijk van..!

Hoe werkt het?
Ik beschouw het dan zeker ook niet als toeval, dat de contacten in de wandelgangen met Artabana Duitsland, op mijn pad gekomen zijn. In november 2018 is een website gebouwd (www.artabana.nu) en is de kerngroep van de Reünie van Vrije Mensen begonnen met het goede voorbeeld te geven, door een zelf een lokale zorggroep te vormen. Op het moment van schrijven van dit artikel zijn er zorggroepen in Deventer, Ede, Eibergen, Gemert, Maarssen, Malden en Oudekerk a/d IJssel. Amersfoort, Arnhem, Castricum, Musselkanaal en Rotterdam zijn in oprichting..!

Natuurlijk hebben al deze aangesloten mensen zich de moeite getroost, zichzelf goed te informeren over deze alternatieve zorgverzekering; maar deze is ook voor jou geschikt! Het Artabana-initiatief heeft zich bewezen, in Zwitserland en in Duitsland. Er zijn nu initiatieven in andere landen, zoals in Australië. Dit is gestart door Ulla Musik, die 12 jaar geleden vanuit Duitsland naar Australië emigreerde. Ze had aan de wieg gestaan van Artabana in Duitsland, waar ze ook 3 lokale groepen had opgericht en werkte 3 jaar in de overkoepelende Artabanagroep in Duitsland.

Op de Australische website staat dit verhaal van Jane; het is een voorbeeld van (internationale) solidariteit onder Artabana-leden.

‘In februari 2016 kreeg ik last van een onregelmatige hartslag en kwamen er regelmatig ziekenhuisopnames aan te pas. Al snel bleek dat mijn hart ernstig faalde en dat ik een operatie nodig had om een ernstige ‘prolaps van de Mitral-waarde’ te corrigeren. De gedachte aan een open hartoperatie deed me doodsbang worden en ik ging op zoek naar mogelijke robotchirurgie voor mijn aandoening.
Deze was alleen beschikbaar in particuliere ziekenhuizen in NewSouthWales of Victoria en zou ongeveer AUS$ 35.000,- kosten. Mijn man Cole en ik bespraken de mogelijkheid, om de hypotheek te verhogen en we besloten dat te doen om de operatie te financieren.

We vertelden Ulla van onze Artabana Hobart-groep over de situatie, waarop zij geen moment bleek te hebben geaarzeld, om contact op te nemen met Artabana Duitsland. Dit begrepen we pas, nadat ze het ons later vertelde. We waren nederig en emotioneel geraakt, toen bleek, dat het Artabana Duitsland-noodfonds mij zou gaan steunen.. Ongelooflijk, zonder dat ze mij of de anderen in onze groep, op deze plaats op de wereld kenden. Maar écht, binnen één week stond het geld op onze rekening – Artabana Hobart. Het was aanvankelijk zelfs moeilijk om dit gebaar van ‘vreemden’ te accepteren; maar we zijn ons inmiddels zéér bewust over deze solidaire vrijgevigheid.

Jane and Cole’

De opstartfase in Nederland..
Zeker in de opstartfase is het aanbevelenswaard om gewoon je even dubbel te verzekeren; dus je huidige zorgverzekering aan te houden. Kies dan wel het aller-goedkoopste pakket bij Artabana, door een maximaal eigen risico (nu € 800,-) aan te houden. Dat resulteert in een maandpremie van ca. € 80,-. Vaak krijgen mensen, via de Belastingdienst, een zorgtoeslag. En dat kan, in een gunstig geval, evenveel zijn als je premie. Alles wat je dan aan eigen risico kwijt zou zijn, declareer je gewoon via je Artabanagroep; plus dat je dan de medische behandeling van je voorkeur kunt kiezen, die bij jou het beste past.

In 2019 streven we al naar een landelijk dekkend netwerk van lokale zorggroepjes van 10-12 volwassenen, die bij een der deelnemers in een huiskamer bijeen kunnen komen om bijv. eens per maand met elkaar te overleggen. De bijdrage per volwassene ligt in Duitsland momenteel op ca. € 25,- per maand, dus maandelijks is er in dat groepje ca. € 250,- te besteden. Dat kapitaal kan relatief snel groeien; zeker als dat landelijk over tientallen groepjes uit meet. Bij Artabana Duitsland bedraagt de financiële reserve inmiddels meer dan 4 miljoen euro!!

Een handleiding hoe je zo’n lokale zorggroep kunt opzetten vind je op de Nederlandse Artabana-website. Afhankelijk van hoever je in een groep wilt gaan met gezamenlijk zorgen voor elkaar, is het handig om dicht bij elkaar in de buurt te wonen. De samenstelling van de groep is niet van wezenlijk belang qua leeftijd of geslacht. Evenmin hoeft het een criterium te zijn, dat louter chronisch zieken of kerngezonde mensen bij elkaar in één groep zouden moeten zitten. Belangrijker is dat je gemakkelijk overeenstemming kunt bereiken over hoe je gezamenlijk omgaat inzake solidariteit, betrokkenheid en het bepalen hoe om te gaan met elkaar en met (ziekte)kosten.

In de toekomst zullen we hopelijk snel helemaal afscheid kunnen nemen van de traditionele zorgverzekeringsmaatschappijen en helemaal op Artabana kunnen bouwen. Het enige wat voor nu van een ieder gevraagd wordt is een kleine financiële bijdragen en (vooral!) bijv. een maandelijks overleg in jouw zorggroep. Solidariteit en betrokkenheid zijn gevraagd; maar daarvoor krijg je ook heel veel terug!

luca; van dinter

8 gedachten over “ARTABANA..zorgverzekering: jij betaalt, dus jij bepaalt..!!

 1. Een aantal jaren geleden, toen Argusoog nog bestond, werd erop die site ook al gewag gemaakt van het bestaan van zo’n dergelijke organisatie geïnitieerd door Johan Oldenkamp meen ik. Ik heb daarvoor nog een spotprent gemaakt om de Nederlandse organisatie die moet voorkomen dat dit soort initiatieven ontstaan. De teloorgang van de oude op maatschappelijke solidariteit gebaseerde ziekenfonds werd destijds door een VVDér, meneer Hogervorst bekokstoofd. Natuurlijk om het bedrijfsleven een cadeautje te doen zoals die partij dat steeds probeert.
  Artabana? Zeker het proberen waard!

 2. Het ziek zijn van de mensen, ontstaan of gecreéerd, is de rijkdom van velen, van geneesheer mag en kan men niet meer spreken, verworden tot vertstrekker van medicijn, vaak levenslang, met de daar bij behorende bijwerkingen, die dan opnieuw om een pilletje vragen.
  Wil je jezelf genezen wend je tot de homeopathie cq gemmophatie, in onze planten wereld vind je alles wat nodig is om je balans terug te vinden, en om ziektes te genezen, blijvende te genezen !
  groet Jenne

 3. Ik heb inmiddels 12 jaar ervaring met Artabana Duitsland, ben zeer tevreden en vind het een uitstekend initiatief. Ik zit in Artabana comfrei en ben verder helemaal niet meer verzekert en dat is ook niet nodig zodra Artabana landelijk wordt en er genoeg mensen meedoen.
  Ik betaal 100 € per maand en ben tot aan mijn tanden toe verzekert.

  Als er ergens in een groep een duurder noodgeval is, dan gaat er een oproep via E-mailcontact naar de regio en is het geld binnen enkele dagen op zijn plek. Bij echt hele dure operaties gaat de oproep naar de landelijke regio’s en is het geld ook binnen enkele dagen binnen. Een uitstekend systeem met meer verbondenheid en veel hart.

  1. Hallo MC
   In Frankrijk hebben ze nog geen Artabana, dus ik ben bij een duitse Artabana vereniging aangesloten. De reguliere verzekeringen in Frankrijk zijn nauw verbonden met big farma en ondersteunen geen alternatieve behandelingen of therapien. Het is echter goed mogelijk dat ik hier binnenkort in Frankrijk de eerste Artabana vereniging ga oprichten, omdat er steeds meer mensen in mijn centrum komen wonen die hier ook enthousiast over zijn. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als wij ons bij een duitse regio kunnen aansluiten.

  2. Ik betaal in Frankrijk niets voor Dokters bezoek, niets voor voorgeschreven medicijnen, niets voor urgent ziekenhuis bezoek, mijn homeopathiese medicijnen krijg ik 30% vergoed, wij betalen als aanvullende verzekering, 129 Euro per maand voor ons tweeën, volgens ons gevoel is dit prima in orde, alles is bespreekbaar, geen enkele restrictie, dus wat moet ik dan met gecompliseerde constructies, je kunt hier naar Homeopathiese geneesheren of dames, je kunt alle homeopathiese middelen ook gemmherapie verkrijgen bij je pharmacie, je kunt op kuur, alle massages, kiné etc volkomen kosteloos, heb je zona kun je naar de behandelende lekengeneessers die het vuur weg halen, gratis of flesje wijn, ja wat wil je nog meer, nee hier schort het niet aan in Frankrijk

 4. Dank je Coen. Beste wensen voor 2019!
  Als je een groep bij elkaar hebt in Frankrijk dan zou dat handig zijn ivm de bijeenkomsten.
  Ik heb tot nu toe begrepen dat je ook beter (in het begin) ‘regulier’ verzekerd kunt blijven. Een goedkope basisverzekering (met een hoge eigen bijdrage) en dan Artabana erbij.
  Alles werd door de staat (hier in NL) verplicht anders zou niemand vrijwillig zulke polissen afsluiten. Ofwel de staat het er maar steeds over diversiteit heeft, maar bij de zorg dus geen keuzes toestaat.

  1. Hallo MC,
   ja ook de beste wensen voor 2019. Het wordt beslist een spannend jaar, waarin veel mensen wakker worden doordat veel oude systemen niet meer functioneren. Dat geldt ook voor de reguliere ziekteverzekeringen, die steeds meer dure behandelingen moeten gaan betalen aan steeds meer mensen die ernstige ziektes krijgen. Dit is een bodemloze put, waar heel veel geld in verdwijnt, die de gewone mens moet ophoesten.

   Artabana in Duitsland heeft ook een informatieve functie hoe je als mens gezond kunt blijven en voor een groot deel verantwoording kunt dragen voor je eigen welzijn. Er wordt d.m.v. een eigen internet platvorm (Intranet en wikibana) voor leden veel nuttige informatie uitgewisseld en waar je de juiste arzt of een betaalbare therapievorm kunt vinden.

   Bij het opstarten van een artabananetwerk is het inderdaad zinvol om nog tijdelijk in de normale verzekering te blijven en Artabana als aanvullende verzekering te nemen. Zodra er dan een regionaal en landelijknetwerk is ontstaan en er genoeg kapitaal is om ook duurdere ziektes te kunnen behandelen kan Artabana steeds onafhankelijker worden. Ik hoop dat het lukt in Nederland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.