Advertentie

Borstkankerscreening is bedrog!


x

Borstkankerscreening is bedrog!

Bron: Welingelichte Kringen 2011

x

” In de wetenschap weet men al lang dat borstkankerscreening kwakzalverij is”.. Dat zijn de niet mis te verstane woorden van de Vlaamse arts epidemioloog Luc Bonneux. Hij heeft net zijn boek ‘En ze leefden nog lang en gezond’ uitgebracht en borstkanker is maar één voorbeeld van hoe gezondheid een industrie is geworden.

Dr. Luc Bonneux, Belgisch epidemiloog (klik voor zijn artikel over het bedrog bij de grieppandemie)

Vrouwen moeten veel beter geïnformeerd worden. De informatie die ze van de overheid krijgen, is bedrieglijk. Zo wordt aan vrouwen boven de 50 (die in het screeningsprogramma zitten) verteld dat in 70% van de gevallen een borstbesparende operatie kan uitgevoerd worden in plaats van een volledige borstamputatie.
“Dat is complete nonsens. Eerder het omgekeerde is waar”, aldus Bonneux. Vrouwen worden behandeld voor een ziekte die ze niet hebben. Bovendien is screening heel duur, in verhouding tot het resultaat. Zo moet je 5.000 mammografieën maken om 1 sterfgeval te voorkomen.

Als je je 25 jaar lang laat screenen op borstkanker neemt de kans op sterfte met 0,2% af. Daarbij heb je ook 2% procent kans dat men een tumor vindt, die anders niet ontdekt zou zijn. En 12% kans dat je een biopsie moet laten doen van borstweefsel na een mammografie die vals positief is.

Het uiterst pijnlijke borstonderzoek dat borstkankerpreventie zou dienen.. (klik voor artikel AD)

Bovendien is van die 2% tumoren die ontdekt worden, maar 1 op de 3 een kankergezwel waarvan men niet weet of dat het gezwel echt problematisch zal worden. Met andere woorden, er worden dus heel wat vrouwen behandeld met chemotherapie, bestraald enz., die feitelijk perfect gezond zijn..

Screening van prostaatkanker is nog veel problematischer. “Het onderzoek daarnaar is gewoon onethisch, omdat er zoveel schade wordt veroorzaakt”, vindt Bonneux. Er is namelijk – net zoals bij borstkankerscreening – een enorme overbehandeling. Om 1 sterfgeval te voorkomen, moet je 50 mannen behandelen voor prostaatkanker. Maar die behandeling is zeer schadelijk en maakt mannen in grote getale impotent en incontinent.

 

En ze leefden nog lang en gezond

Hoe gezondheid een industrie werd

Luc Bonneux

De cover van het nieuwe boek van Dr. Luc Bonneux

In dit ophefmakende boek ontleedt Luc Bonneux vlijmscherp de moderne gezondheidsindustrie, die ons allen wijs maakt dat een eeuwig jong leven binnen handbereik is. Hebben de screeningscampagnes tegen borstkanker enig nut?

Moeten we bang zijn voor een grieppandemie? Hoe zwaar weegt de farmaceutische industrie op de medische besluitvorming? En bestaat er wel een recept voor een lang en gezond leven? Een eyeopener voor wie de medische zin, onzin en waanzin van elkaar wil onderscheiden.

Uitgeverij Lannoo  ISBN: 9789020991260 € 22,99

Advertentie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.