Advertentie

Stoppen Zwitsers als eersten met mammografie…?


Schreven we al eerder hier op de site, dat bevolkingsonderzoek naar borstkanker én alle mammografie-‘metingen’, waarschijnlijk meer kwaad dan goed doen, het onderstaande artikel sluit hier naadloos op aan. Want als zaken zinloos zijn, ja zelfs (levens!)gevaarlijk, is het dan verantwoord en ‘zinnig’ ermee door te gaan.. We citeren graag uit één van deze artikelen uit 2011:

‘Naar aanleiding van de explosieve bevindingen van een recente studie naar de effectiviteit van borstkankerscreening, erkennen Britse onderzoekers nu dat borstkankerscreening meer kwaad dan goed doet. Al jaren dringt de medische wereld hun ‘verbeterde’ screeningstechnieken op aan vrouwen van steeds jongere leeftijden. De American Cancer Society bijvoorbeeld, beveelt vrouwen in de leeftijd van 40 jaar +, om elk jaar een mammogram te laten maken en dit te blijven doen zolang ze in goede gezondheid verkeren..!
Onderzoekers ontdekten dat deze aanbevolen screenings daadwerkelijk kunnen leiden tot onnodige operaties, zoals die het gevolg zijn van abnormale resultaten van standaard onderzoek, resultaten die uiteindelijk volkomen normaal blijken te zijn..’

De laatste ontwikkelingen op dit terrein, zijn gevat in een nieuw Zwitsers onderzoek van begin dit jaar. De conclusies zijn duidelijk, maar voor veel Zwitsers is dit onderzoek ook de aanleiding voor een rigoureuze stap..!

* * *

x

Stoppen Zwitsers als eersten met mammografie…?

x
2014 © WantToKnow.nl/.be
(bron: New England Journal of Medicine, 2014)

x

Bevolkingsonderzoek borstkanker dient ook kritische te worden benaderd, in plaats van een klakkeloze acceptatie..!
Bevolkingsonderzoek borstkanker dient ook kritische te worden benaderd, in plaats van een klakkeloze acceptatie..! (klik voor eerder artikel hierover uit 2011)

Is het het begin van het einde van mammografie, de techniek om borstonderzoek te doen..? De Zwitsers zouden de eersten kunnen zijn die mammografie laten vallen als methode om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Een en ander is in beweging gekomen, door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dat onthulde dat voordelen van mammografie niet of nauwelijks de risico’s kunnen overtreffen. Het blijkt zelfs dat éérder onderzoek, op basis waarvan internationale borstkanker-screeningsprogramma’s zijn opgezet in de meeste Westerse landen, VERVALST is..!

Afgelopen februari waren het de Zwitserse Medische Raad en een onafhankelijke gezondheids-onderzoeksgroep, die voor het eerst rapporteerden over deze misstanden. Het Zwitserse canton Uri, heeft bekend gemaakt, dat het overweegt om met onmiddellijke ingang een einde te maken aan deze ‘routine-onderzoeken’..!

En andere cantons zouden heel snel kunnen volgen, de Zwitsers kennende, en twee leden van de genoemde Medische Raad zijn deze week naar buiten gekomen, dat het on-ethisch zou zijn, hier verder over te zwijgen..! Of zoals Nikola Biller-Andorno en Peter Juni deze week lieten weten:

“Het is eenvoudig om mammografische screenings te promoten, wanneer het grote deel van de vrouwelijke bevolking gelooft dat het het risico op borstkanker kan voorkomen of verminderen, waarbij het levens kan redden door de voortijdige ontdekking van agressieve tumoren. Wij zouden vóór deze mammografie-screenings zijn, als dit ‘heilige geloof’ valide zou zijn.

Maar helaas is dat niet het geval en daarom geloven we dat dit verhaal aan vrouwen verteld dient te worden. Vanuit ethisch standpunt is een volksgezondheidsprogramma, dat niet duidelijk méér voordelen biedt, dan dat het gevaren oplevert, erg moeilijk te rechtvaardigen..Het aanbieden van transparant, niet gemanipuleerde informatie, die geschikte zorg promoot en ervoor zorgt dat er geen overdiagnoses en ‘overbehandeling’ plaat vindt, zou naar onze mening een betere keus zijn”…!

In een eerder rapport dat deze onderzoekers afleverden, bleek dat maar liefst bijna één kwart (22%) van de door mammografie ‘ontdekte kankers’ gebaseerd was op een ‘vals-positieve’ diagnose.. En ondanks deze foutieve diagnoses, gingen bijna al deze vrouwen door heftige kankerbehandelingen, inclusief chemotherapie en zelfs ‘mastectomies’ of borstverwijderende operaties.Vroeger onderzoek, waaronder een zelfs 50-jaar oud rapport, suggereerde dat het preventief screenen van vrouwen zo’n 80 op de 1000 vrouwen het leven zou redden. Volgens het Zwitserse onderzoek blijkt nu, dat het slechts gaat op het redden van 1 : 1000 levens, als gevolg van mammografische screening..!

 * * *

57 gedachten over “Stoppen Zwitsers als eersten met mammografie…?

 1. Al jaren ageer ik in mijn directe omgeving tegen de mammografie, omdat het onderzoek nooit deugdelijk is geweest! Maar als man zijnde, krijg je dan de opmerking, dat het niet jouw borsten zijn. Ja, dat klopt, maar als je angst (en dat is de grootste ‘killer’ in het medisch circuit) wordt aangepraat door datzelfde circuit en je vastloopt in jouw eigen zelfvertrouwen, denk dan eens aan de GNM-methodiek van dr. Ryke Geerd Hamer.

  Er is een prachtig Nederlandstalig boekje verschenen (ISBN 978-84-96127-50-0) waarin niet alleen de GNM-methodiek wordt uitgelegd, maar met name de interpretaties van borstonderzoek duidelijk worden beschreven en waardoor nog duidelijker wordt, dat de gestelde diagnose “borstkanker” lang niet altijd kanker betreft!!!????

  Kijk ook een op de volgende website http://www.levensbewustzijn.nl/page6.php van Mies Kloos.

  Kom op dames en heren (ja ook bij dit geslacht komt borstkanker voor) maak je ‘borst’ nat en informeer jezelf zolang je gezond bent en bekijk òòk de keerzijde van de medaille, die het medische circuit je heeft voorgehouden. Dan kun je tenminste een afweging maken tussen diverse mogelijkheden wat jij wilt in en met JOUW leven!

 2. Niet alleen de straling maar ook de kracht waarmee de borsten geplet worden tijdens de mammografie is pijnlijk en lijkt me verre van goed. Wie zegt mij dat er niet, juist door die kracht, waarmee de mammografie wordt uitgevoerd er geen borstkanker kan ontstaan? En als er dan een tumor geconstateerd wordt en er meteen tijdens de biopsie een radioactief jodium staafje wordt geplaatst dan heb je geen keus meer. Dan moet je wel een operatie ondergaan. Zou je voor de tweede borst dezelfde weg bewandelen? Ik niet. Geen chemo, geen bestraling, geen medicijnen. Ik denk dat jarenlange spanning en langdurige stress de hele chemische huishouding verandert. Een aanslag plegen op het immuun systeem zodat kanker de kans krijgt. Met daarnaast een lange lijst van o.a. onvolwaardige voeding, GMO, E-nrs, elektro stress, chemtrails etc. de gezondheid mede ondermijnen. Tja en ga dan de weg maar eens terug vinden naar jezelf.

 3. Mammorichtlijn EU

  De Europese en Belgische overheden raden borstkankeropsporing af tussen 40-49 jaar. Waarom? De röntgenstralen van een mammografie kunnen borstkanker veroorzaken bij vrouwen vóór de menopauze. Dit gebeurt zeer zelden, maar toch vindt de overheid dit risico onaanvaardbaar.

  Sommige artsen stellen aan de vrouw voor om samen met een mammografie meteen ook een echografie uit te voeren. Deze combinatie van onderzoeken is NIET in overeenstemming met de Europese aanbevelingen. Er zijn GEEN betrouwbare gegevens over de resultaten van deze vorm van borstkankeropsporing.

  Vrouwen blijken van de nadelen van borstkankerscreening niet zo goed op de hoogte te zijn, toch een voorwaarde om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Een nadeel is dat er bij screening ook ’slapende’ borstkankers worden gevonden en behandeld. Het gaat om kankers die zich niet ontwikkelen en die zonder de screening nooit waren ontdekt. Artsen kunnen niet voorspellen of slapende kankers ooit wakker worden, en behandelen daarom voor de zekerheid alle ontdekte tumoren.

  Bron : https://kce.fgov.be/nl/publication/report/borstkankeropsporing-boodschappen-ter-ondersteuning-van-een-ge%C3%AFnformeerde-keuze

  Zoals alle technologische uitvindingen niet vooraf worden getest op lange-termijn effecten ten aanzien van de volksgezondheid, zo is ook alle scan- en röntgenapparatuur steeds geïntroduceerd zonder behoorlijk onderzoek naar de gezondheidseffecten ervan! Je denkt nog steeds dat de overheid zorgvuldig over je gezondheid waakt? Forget it! Word wakker en
  bescherm jezelf! De (ioniserende) straling van mammografie, borströntgenfotografie en CTscans is een potentiële stimulus voor de ontwikkeling en groei van borstkanker. Het komt regelmatig voor dat de schitterendste technologie achteraf zeer onveilig blijkt te zijn.

  Ook in Nederland is dat het geval: vrouwen van 50 jaar en ouder krijgen automatisch elke twee jaar een uitnodiging voor röntgenonderzoek waarbij de borsten bijna ‘geplet’ worden hetgeen niet alleen bijzonder pijnlijk is, maar ook riskant.

  http://www.karelencaroline.nl/sites/default/files/Borstkanker_special.pdf

 4. Waarom ben ik hier niet verbaasd over, we zijn beland in een cultuur waar bangmakerij denorm lijkt te zijn. Tenslotte hou je zo de macht. Wat ik me dan wel afvraag, op welke wijze zou het dan wel veilig kunnen gebeuren. Het is toch ook wel fijn als eea WEL op tijd wordt ontdekt en niet in een te laat stadium. Niet dat we nu massaal naar een andere methode moeten grijpen, maar ik ken voldoende gevallen met heus agressieve kanker die op deze manier tijdig aan het licht zijn gekomen.

  1. Ik heb één keer een mammo laten doen omdat ik behoorlijk pijnlijke plek had in linker borst ( via de huisarts verwijzing).Er was niets op te zien.Toen is er meteen een aanvullend onderzoek gedaan met echoscopie. Heel degelijk…hij kon weer niets vinden,gelukkig. De onderzoeker zei dat met deze methode meer te zien is.Waarop ik mij af vroeg , vooral later..:waarom doen ze dat niet gelijk bij iedereen i.p.v . die röntgen ? Ik heb daarna( boven 50) nooit aan een oproep gehoor gegeven voor mammo.Zag dat niet zitten.. borsten geplet en bestraald nee dank u…Dus ik verbaas me hier helemaal niet over.Ik laat me niet bang maken.

 5. Als ik het goed begrijp, raden ze de vrouwen aan om geen mammografie meer te laten maken…. wat mij betreft, zou ik het ook liever niet meer laten doen, want het doet vreselijk pijn , en erna loop ik een tijdje met pijnlijke bosten….en het blijkt ook nog eens niet gezond te zijn en,of goede resultaten op te leveren….

  1. Je zegt eigenlijk dat je het liever niet meer wilt laten doen.Waarschijnlijk door angst doe je het dan toch.Ik begrijp dat wel hoor. Ik heb ook die gedachte gehad .Maar het gevoel dat het niet oke is die mammografie én dat misschien “iets” wordt ontdekt dat helemaal niet gevaarlijk is,maar jou wel wordt verteld je te laten behandelen..of zo een soort scenario…heeft mij ervan weerhouden.
   Ik vertrouw er maar op dat mijn lichaam het aangeeft als er iets mis is.Pijntjes ja.. heb ik nog steeds ,maar ja.Heb ook veel zorgen stress..dat kan het ook zijn.
   x Maria

 6. eindelijk, zeg dit al 45 jaar, vroeger duurde het 60 jaar ongeveer voor iets op straatnieveau bekend wordt! nu iets eerder door deze vorm van communicatie!!
  zelf nog nooit laten doen! goed of slecht maar mijn borsten zijn niet bedoeld om tussen twee stalen platen plat gedrukt geworden. met al de gevolgen van dien!
  dank jullie wel dit nu te publiceren, want ik werd altijd een vreemd mens gevonden! haha
  keep up te good work,

 7. Zo blij met dit soort informatie…Fijn dat er mensen zijn die in de bres springen tegen oneerlijke informatie…. Heb het borstonderzoek niet laten doen bij mezelf maar de druk van maatschappij / informatie kan heftig zijn. En dan moet je sterk in je schoenen staan om het anders te doen dan anderen om je heen. Daarom
  geeft deze informatie een extra steun in de rug.

  1. @m.stamsnijder
   Helemaal mee eens! Het is nu 2015 en nog steeds zijn we niets opgeschoten met wel of niet screening. Dit is tenminste wat ik van het googlen wijzer word. Ik heb een afspraak gemaakt met huisarts om erover te praten maar iedereen blijkt voor screening te zijn. Ik zie alleen de vele nadelen. Al dat zoeken maakt me bijna ziek, het is alsof ik kanker heb terwijl ik voor de uitnoding van het bvo nog supergezond voelde! Ik ga dus niet mijn borsten laten pletten en als er aan de buitenkant verandering is ga ik pas naar de dokter.

 8. Ik ben nu voor de 2e x opgeroepen, maar heb
  Een trauma overgehouden van de 1 e x, wat
  Een verschrikkelijke “plet” behandeling is dit.
  Nu heb ik gebeld met deze instantie, maar die
  Zeggen geen thermo onderzoek te doen, wat een
  Betere en pijnloze behandeling is…… Waar zou
  Ik mij kunnen melden?

  1. @ 10.1 Ellen

   Dank je voor de bijzonder interessante link. Ik zal deze zeker doorsturen naar de dames, die ik ken.

   Citaat uit de te lezen link:
   “Ik weet inmiddels dat artsen, door de hen voorgeschreven protocollen, ons móeten behandelen (inclusief chemo en borstamputaties), terwijl er in 3 van de 4 gevallen géén sprake is van kwaadaardige borstkanker maar DCIS. Voor alle zekerheid zeggen ze dan. Ik vind dit, zacht gezegd, een verborgen drama”.

   Het afwerken van protocollen is de nieuwetijdse geneeskunde? Waar ligt de betrokkenheid van de zichzelf noemende ‘geneeskunde’ of is dit de ‘medische strippenkaart’, die medici zich gewillig laten aansmeren om zelf niet meer te hoeven nadenken, omdat geneeskunde nu een echt lopende bandwerk is geworden? Of worden in de medische wereld misschien ook bonussen betaald per borstonderzoek en zelfs per geamputeerde borst?

   Walgelijk, pervers hoe de zichzelf ‘hoogachtende’ medische stand handelt in het belang van……….? Ja van wie eigenlijk? In ieder geval niet van degeen, die onderzocht wordt.

 9. Afwijkingen in de borsten (als voorbeeld) zijn vaak het gevolg van verkeerd denken en doen. Verkeerd denken en doen omdat we al eeuwen onderdrukt worden en er bepaald wordt hoe we moeten denken en doen.

  Met energiewerk naast diep cellulair onderzoek zoals bijv. vegatest en je eigen veranderingsgezindheid, hoef je slechts bij jezelf naar binnen te gaan en je aan jezelf (je wezen) aan te passen en niet langer meer aan de buitenwereld. Je genezing gaat dan als vanzelf.

  Je krijgt steeds meer grip op wanneer je weer anderen voor je laat bepalen en wanneer je zelf aan het roer gaat staan van jouw leven.
  Je gaat weer genereren (je essentie vermenigvuldigen zou de bijbel zeggen) in plaats van degenereren (je levenskracht kwijtraken en onbewust worden) wat al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven onder invloed van religiedenken (overheden, managers, kerken, etc.)
  Zie ook mijn boeken

  1. Al die zelf-verkoop helpt echt niet om duidelijk te maken hoe het zou moeten!

 10. Als verpleegkundige heb ik de pijnlijke onderzoeken ( mammo’s- echo’s, puncties, enz…) bij patiënten meegemaakt tijdens mijn loopbaan: pijnlijke onderzoeken, haematomen…om maar te zwijgen van de emotionele impact na een diagnose. Verkeerde interpretaties van bv. calcificaties met stralen, operatieve ingrepen zijn schering en inslag. Ik onderga dit zelf niet meer: wat is er daar zo positief aan? borsten pletten onder metalen plaat, de borsten pijnlijk onderzoeken tijdens een echo…en dan nog meestal door ‘ mannen’ die niet begrijpen wat voor gevoeligheden dit meebrengt bij een vrouw. allesbehalve respectvol.
  Thermografie bied t uitkomst! Centrum in Sinaai. EFT academie: meer info via centrum

  1. Mieke, interessant, je link naar het Sinai Centrum voor joodse mensen.
   Wist je dat in Israël de mortaliteitscijfers voor kanker veel lager zijn dan in de rest van de westerse wereld? Ik heb gelezen dat in Israël geen chemokuren worden toegediend, maar als kanker wordt gediagnosticeerd, dat men dan een detox doet en daarna een diët (dmv gezonde voeding) aanhoudt, die kanker tegenwerkt. Ook blijken de joodse oncologen compleet af te zien van een chemokuur. Is in ieder geval een bewuste en betere keuze.

  2. Watvoor verpleegkundige bent U? U heeft duidelijk geen kaas gegeten van hetgeen u veroordeelt. Als een mammografie gemaakt zou worden tussen metalen platen, had je geen foto! Een echografie is nooit pijnlijk ! Houd alsjeblieft uw mond als u geen verstand van zaken hebt want u verpest meer dan dat u goed doet.

  3. @ Carla

   Ga eens ergens anders mutsen dan grof weg negatief comentaar geven, zo te zien kan je zelf het niet naar behoren zelf constructief uitleggen dan hier roeptoeteren. Het plaatje is wel degelij een Mammografie plaatje want google maar eens op Mammografie afbeeldingen dan zie dat deze er tussen staat. Mammografie is wel dus degelijk pijnlijk om te ervaren als je borsten tussen 2 klemmen platen glas/metaal wordt geklemd. M.a.w. als je het zelf niet goed kan formulern dan zal ik niemand aan wilen bevelen om bij jou die zelfde behandeling te ondergaan.

  4. Inderdaad mutsen ja. Weer zo’n muts die de ervaring van vele vrouwen die zeggen dat het wel een pijnlijke bedoening is weg loopt te wuiven en al deze mensen niet serieus neemt. Zeggen dat een mammografie nooit pijnlijk is, is gewoon liegen beste Carla. Hetgeen u anderen verwijt, doet u zelf. En kan u misschien mogelijk ook zelf meer verpesten dan u goed doet?

 11. Dit komt steeds meer in de media naar voren dat mamografie niet gezond is. Voor mij gevoel is het ook niet! Het kan niet goed zijn dat de borsten zo plat geperst worden en dsn met di stralen. Dhr. Tony Green (Aruba)heeft hierover een boek geschreven.
  Mijn Arts is boos en zegt dat mamografie duizenden vrouwen heeft gered. Nu blijf ik tussen 2 standpunten en het is moeilijk want het gaat over leven en dood. Mijn vragen zijn: Wat komt hiervoor in de plaats om anders dan borstkanker te diagnostiseren? Waarom doen ze mamografie en echoscopie samen? Kan echoscopie en bloedonderzoek voldoende informatie diagnose hierover geven? hopende een antwoord van u te ontvangen.

 12. januari j.l dcis stadium 2 diagnose gekregen na de bioptie en screening.
  het protocol zou zo vertelde men mij in het ziekenhuis,overal in nederland zijn borstbesparend of zoals in mijn geval amputatie van de borst en daarna 8 weken bestraling.
  er is verder geen enkel onderzoek geweest ,denk aan bloedonderzoek etc.
  ik heb aangegeven dat ik geen amputatie wilde omdat dcis kanker kan worden maar misschien ook niet.
  met veel moeite ,byna onmogelijk ,heb ik het ziekenhuis bereid gevonden op afwachten en blijven screenen.
  wat ik opersoonlijk heeeeel erg vind is dat ze dit beslist nog geen kanker mogen noemen maar ze doen het wel waardoor je heel sterk in je schoenen moet staan als een chirurg zegt ,ja maar we zijn het nu nog voor straks als u wacht is het misschien te laat.
  ethisch gezien geven ze je al de boodschap mee ,ga je niet mee met de landelijke protocol procedure dan heb je eigenlijk al het stempel kankerdiagnose gekregen en daar mag je het mee doen!

  1. Goed van je Wiepie! je moet wel sterk in je schoenen blijven staan. Heb je het boek Doet u het daarvoor mevrouw? van Pam ( achternaam vergeten) gelezen. Zij weigerde ook de medische molen in te gaan.
   ik wens je heel veel kracht toe!
   Zelf heb ik in het verleden regelmatig mammografien laten maken omdat mijn moeder na een mammografie 2x te horen heeft gekregen dat ze borstkanker zou hebben (jaren 80)Ik twijfel nu of dat inderdaad zo was. Wel beide borsten geamputeerd en geen bestralingen en chemo. Ze is nu 79 jaar.

 13. Ik heb één keer een mammografie laten maken. Ik had wel sterke twijfels. Er stond in de brief dat als er geen kanker opgespoord zal worden, dit niet betekend dat u dan geen kanker heeft. U moet het in de gaten blijven houden. Ik kreeg de uitslag en alles was goed. Toch dacht ik “ondanks deze gunstige uitslag kan ik toch nog borstkanker hebben. Wat voor nut heeft een mammografie dan?” Ook dacht ik aan de stalingen die door de borsten gaan. Naar mijn idee kon/kan het niet goed zijn. Na de daarop volgende oproep heb ik laten weten dat ik nooit meer een mammografie wil laten maken. Naderhand las ik in leefbewust.com ook een artikel over het bedrog van de borstkankerscreening. Ik dacht “zie je nou wel. Ook al ben ik niet medisch geschoold, ze kunnen mij echt niks wijs maken. De bedriegers”.

 14. Het is fantastisch dat er een natie is die de waarheid in de ogen kan zien in plaats van door anderen te laten bepalen wat er met je lichaam moet gebeuren. Als weldenkend mens is het logisch dat het niet gezond is om als vrouw je borsten te laten pletten. Als men zich stoot en bezeerd komt er een bloeduitstorting. Wat denk je dat er gebeurd met een mammografie, nog afgezien van de straling waar men aan wordt blootgesteld. In hoge mate ongezond. De medische wereld wil zichzelf in stand houden door zoveel mogelijk klanten te kweken!!!!!!! Toen ik nog in Nederland woonde heb ik zelf een onaangename ervaring gehad met een uitstrijkje voor baarmoederhals kanker. Op de eerste plaats is het pijnlijk en een valse uitslag geeft je een schrik in je lijf. Ik was toen 35 jaar. Daarna heb ik besloten om nooit meer aan dergelijke dingen mee te doen. Niet erg gewaardeert door de doktoren. Als er iets is komt het vanzelf wel naar buiten.
  Zo is het ook met de jaarlijkse griepinjecties, laat het lichaam zelf immuun worden voor infecties. Heel veel mensen krijgen toch nog griep na een injectie, ofschoon gesuggereerd wordt dat je dan geen griep krijgt.
  Nu komt naar buiten dat de antibiotica niet meer werken bij infecties en de bacterien en virussen immuun zijn geworden voor de antibiotica.
  Denk aan ESBL en andere ziekenhuis ziekten.
  Het gaat de miljarden winstmakende pharmaceutische wereld via de medische wereld er alleen maar om om chemicalien in de mens te droppen. Zij moeten hun produkten kwijt hoe dan ook, ten koste van de goedgelovige op angst gebaseerde burger. Lieve mensen laat jullie gezonde verstand werken in plaats van jezelf over te leveren aan winstmakende chemische bedrijven. Leef gezond, eet gezond met mate en gebruik geen intoxiserende middelen

 15. Sorry, maar de foto van de mammografie is een gotspe: als radiologisch laborant heb ik honderden mammografieën gemaakt en hetgeen deze foto laat zien, is niet uit de praktijk: zó wordt geen mammografie gemaakt, behalve als dit een heel slechte laborant(e) is.

  1. Ja, mee eens Carla, volgens mij zijn het kwakzalvers die hier aan het werk zijn.

  2. En ik maar denken dat een mammografie door een radiologe werdt gemaakt , het is immers een x ray foto toch?

  3. Wàt is er dan mis met deze foto? Hoe wordt een mammo in de praktijk dan wel gemaakt? Kan me toch echt nog heel goed herinneren dat het wel degelijk zo ging; borst tussen 2 glasplaten (apparaat zoals op afbeelding), nog even ’n laatste draai aan ’t wieltje en dat het verd… veel pijn deed. Graag wat meer uitleg van een ingewijde!

  4. http://www.umcutrecht.nl/zorg/patienten/onderzoek/M/mammografie/

   Er is helemaal niets mis met deze foto. Bovenstaande link laat met een kort filmpje zien hoe een mammografie in zijn werk gaat. En het is wel degelijk pijnlijk en komt overeen met de foto.
   Een zogenaamde laborante die zelf niet weet waar ze over praat. Zoals ik al zei, het lijken mij inderdaad kwakzalvers. Kwakzalvers uit het reguliere circuit wel te verstaan.

  5. Carla muts niet erg serieus nemen… Roeptoeters kom je overal tegen, afgevenb maar zelf niet goed de bol weer terug spelen. Zulke mensen zijn er nooit mee beig geweest. Van alle vrouwen die Mammo hebben ondergaan klagen er over dat het enorme pijn deed, mijn eigen vrouw wil dat nooit meer ervaren. Dus al deze mensen zijn gek volgens Carla want deze ervarings methodee is onbekend. Wij mannen ervaren dat ook met Pappagrafie, laat alleen achterwege met welk lichaamsdeel.

  6. Zelf ook twee of drie gehad. Borst tussen 2 glas platen persen tot net over de pijngrens en met het idee dat het elk moment uit elkaar kan spatten. brrr, nooit weer.

  7. Heb zojuist het filmpje van het AZU bekeken en gezien dat daar de mammografie door mevr. Zoutendijk inderdaad helemaal verkeerd wordt gemaakt. Deze mevrouw staat aan de verkeerde kant van de patiënt en heeft daarbij sieraden om hetgeen verboden is.
   De platen zijn niet van glas maar van harde kunststof en ja, het is pijnlijk. Volgens mij heb ik niet gezegd dat dat níet pijnlijk is.
   Ik raad u aan goed te lezen alvorens commentaar te geven.

  1. Bedankt JaNee voor dit goede artikel. Weer een stap verder van deze vrouw onvriendelijke martelpraktijken.

 16. Ik zou heel graag overgaan van mammografie op thermografie. Heb ik veel meer vertrouwen in. Mijn grote vraag is echter en wat mij nog tegenhoudt: in welk ziekenhuis kan ik terecht wanneer de uitslag positief zou zijn? Zijn er al reguliere artsen die hier in meegaan?

  1. Hi Jenny
   Er zit een gespecialiseerd instituut in Amsterdam http://www.thermografie-amsterdam.nl/ en je kan ook naar de mammapoli van het Antoni van Leeuwenhoek gaan.

   Wat er wel en niet wordt vergoed moet je even checken bij je verzekeraar. Persoonlijk betaal ik liever voor het (veiliger en accurater) thermografieonderzoek dan dat ik mijn borsten laat platdrukken met het risico dat minitumortjes (die normaal gesproken voor een deel ook weer worden geresorbeerd) worden kapotgemaakt en zich dan dus verspreiden…
   Succes, Henny

 17. wat een kadootje, zo’n 15 jaar geleden kreeg mijn vriendin BORSTKANKER een paar weken NA de mammografie, wisten beiden, dat juist deze screening met de stress van de borst tot een lap samen persen de boosdoener was! ze is aan deze aktie overleden, direct uitzaaiïngen, ZONNETJE,anne

 18. Het is een tendentieus artikel waarbij goede wetenschappelijke stukken door elkaar gehusseld zijn met lulkoek.

  Met de conclusie, namelijk dat bevolkingsonderzoek #borstkanker meer kwaad doet dan goed, ben ik het eens, maar dat heeft niet zozeer met straling te maken als met overdiagnostiek.

  De gedachte ‘als je er maar vroeg genoeg bij bent, dan overleef je het wel’ klopt gewoon niet. Daarvan kunnen een aantal vrouwen hier getuigen.

  De ene borstkanker is de andere niet. De ene heeft sterke neiging tot uitzaaien en de andere helemaal niet. De ene is dodelijk, ondanks, behandeling, en de andere was ook zonder behandeling niet dodelijk geweest.

  Bij het bevolkingsonderzoek wordt één op de drie tumoren gemist. Dat heet vals-negatief.

  Van de 20 doorgestuurde vrouwen hebben er 14 toch niks. Dat heet valspositief.

  En dan heb je nog overdiagnostiek. Dat betekent dat de diagnose borstkanker wordt gesteld, maar …. als je niet mee had gedaan aan het bevolkingsonderzoek, was die diagnose nooit gesteld en had je er ook nooit last van gehad. Die vrouwen zijn dus patient geworden én behandeld ómdat ze met het bevolkingsonderzoek meededen. De schatting van het RIVM is dat dat om 2, 8% per jaar gaat. Andere literatuur schat dat op 25%. Met de cijfers van het RIVM gaat dat over 430 vrouwen per jaar.

  Overdiagnostiek is wél heftig. Omdat de pijn daarvan zo moeilijk te voelen is, heb ik er deze blog over geschreven: http://www.borstkankeractie.nl/overdiagnostiek-heeft-geen-gezicht/

  Samenvatting van de controverse mbt bevolkingsonderzoek borstkanker, daar heb ik ook een blog over geschreven: http://caseofdees.wordpress.com/2012/09/19/is-borstkankerscreening-nou-nuttig-of-niet/

  In deze reactie staat het één en ander op een rij: http://www.borstkankervragen.nl/viewtopic.php?f=121&t=1682#p6702

  Je ziet daar precies dezelfde tekst staan, maar ik heb hem toch anders vertaald. Unbiased kun je nl niet vertalen door niet-gemanipuleerd.

  Mijn persoonlijke mening is dat goede voorlichting over symptomen en mensen dan aansporen naar de dokter te gaan, waarschijnlijk net zoveel levens redt. Dat scheelt dan 60 miljoen per jaar, dat je bv uit kunt geven aan de behandeling van uitgezaaide borstkanker.

  Ik denk dat het bevolkingsonderzoek nog wel een tijd doorgaat. Het minste wat ze dan moeten doen, is correcte informatie geven die elke deelnemer kan begrijpen. Wat ik hierboven schreef over valspositief, valsnegatief en overdiagnostiek mag dan voor niemand onbekend zijn.

  Als mensen goedgeinformeerd zijn, respecteer ik elke keuze om wel of juist niet deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Aan die goede informatie schort het nu.

  (En dan dat verhaal over thermografie is onbewezen lulkoek)

 19. Thermografie is geen vervanging voor de Mammografie. Ik hoor dit vaak. NEE het is een aanvulling. Thermografie kan in een heel vroeg stadium weefselveranderingen waarnemen, het kijk namelijk naar de fysiologie. Dit is een waardevolle aanvulling. Als thermograaf werk ik dan ook alleen samen met regulier werkende artsen. Deze ervaring is er nog niet in Nederland vandaar dat ik gebruik mag maken van het netwerk van artsen van Meditherm in America.
  Deze artsen zijn zeker niet tegen de mammografie maar zien thermografie als een zeer waardevolle aanvulling. Vervolgens kan er altijd nog een mammografie gemaakt worden.zie bijgevoegde filmpje
  http://www.youtube.com/watch?v=t7M76NPkzfc&feature=channel_video_title

 20. Of je nu voor of tegen deze methode bent, ik vind het wel belangrijk dat je netjes blijft in je reacties. Dat sommigen Carla mutserig noemen, omdat zij niet de problemen ervaart die de anderen wel ervaren, vind ik ronduit respectloos. En dat verwacht ik niet op deze site.

  1. @Nelleke respect moet van twee kanten komen het is zinloos om over en weer elkaar mietje te noemen. De ervaringen lopen uiteen en er wordt over en weer niet goed gelezen wat men schrijft. Er zijn ook nog onderliggende emoties bij sommige mensen die hier soms niet worden uitgesproken of gewoonweg verzwegen uit (valse) schaamte en onmacht naar de medische wereld. Deze opmerking van ‘muts’, wat ik ook respectloos vind komt van de hand van een persoon die zijn onderbewustzijn ook nog liet meeschrijven die op dit ogenblik voor de zoveelste keer in de laatste twee jaar in het ziekenhuis ligt door allerlei medische fouten van de zgn. heren artsen en nu een bacterie heeft waardoor het lichaam langzaam wordt weggevreten. Dus begrijp goed en vraag eerst voor er misstanden ontstaan. Wat betreft mammografie, nooit meer! Ik denk dat het overbodig is om hier mijn ervaring neer te zetten en dat is niet uit schaamte maar uit zelfbescherming en voor anderen om de voor mij persoonlijke walgelijke martelgang niet weer op te roepen.

 21. Weet je wat jullie eens zouden moeten doen? De oorzaken opzoeken van kanker in de borsten. Heb je weleens je deodorant en je parfums gecontroleerd op kankerverwekkende stoffen?
  Check deze link en haal de lijst eens door je verzorgingsproducten heen. Gegarandeerd dat je overstapt op biologisch organisch. Ik ben een man maar ook wij moeten hier stappen nemen, het is namelijk onvoorstelbaar wat ons wordt verkocht zonder dat we het door hebben.
  http://www.verontrustemoeders.nl/2012.07.30%20TOXISCHE%20VERSCHRIKKINGEN%20LV.pdf

 22. Je hoeft maar twee hersencellen te hebben om te weten dat Mammografie gevaarlijk is.
  Een mammografie staat gelijk aan 35 rontgefoto s. Waarvan in ieder geval bekend is dat rontgen kankerverwekkend zijn. Ik kan de logica daar maar niet van begrijpen.
  Niemand krijgt mij dat ook uitgelegd.
  Dus ik ga niet wachten op de bewijzen HOE gevaarlijk het is. Ik laat het zeker nooit doen.
  En mijn vriendinnen en familie gelukkig ook niet.
  Fijn dat steeds meer mensen dit gaan inzien. En steeds meer vrouwen een andere eigen keuze maken.

 23. Ik heb bij verschillende radiologen (gewapend met verwijs brief huisarts) aangegeven een echo te willen i.p.v. mammografie. Opmerkelijk reageren ze allemaal hetzelfde. Bokkig, onwillig, met tal van tegenargumenten en als ik aanvoer dat er opmerkelijk genoeg wel een echo wordt gemaakt in geval de mammografie onvoldoende duidelijkheid geeft en dit paradoxaal staat op de plet-first-methode volgt ineens het verlossende woord; kostenbesparing…. Gezien de unanieme intimiderende opstelling van behandelaars zou een collectief verzoek om een echo i.p.v mammografie interessant zijn. Met een echo kunnen ze heel veel zien v.w.b. baby conditie en wordt pas toegepast NA mammografie bij twijfel…. jajaja ….je moet toch echt wel moedig zijn om je niet door macht/angst te laten leiden/lijden… Want daar draait het om macht (artsen) versus angst (patiënt)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.