Advertentie

GMO: 25% meer onkruidbestrijdingsmiddelen!


Het middel RoundUp ontbreekt kennelijk op deze poster..

x

Boeren VS gebruiken meer middelen in GMO-gewas x

Gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen groeit met 25%..!

bron: o.a. Science Daily

xx

Sinds de introductie van genetisch gemodificeerde gewassen is het gebruik van bestrijdingsmiddelen door Amerikaanse boeren toegenomen. Dat komt doordat de afgelopen jaren de zogenaamde super-onkruiden resistent zijn geworden tegen glyfosaat. Dat komt naar voren uit een nieuwe studie.

Een heel giftig en levensgevaarlijk goedje, deze 'onkruidbestrijder' van Monsanto (sinds kort in alle tuincentra in Nederland te koop...!!) In Frankrijk is Monsanto al veroordeeld om de neurotoxische werking van dit spul..
Een heel giftig en levensgevaarlijk goedje, deze ‘onkruidbestrijder’ van Monsanto (sinds vorig jaar in alle tuincentra in Nederland te koop…!!) In Frankrijk is Monsanto al veroordeeld om de neurotoxische werking van dit spul.. Waar blijft de Nederlandse warenautoriteit met een verbod..?

Charles Benbrook, wetenschappelijk onderzoeker aan de Washington State University onderzocht het gebruik van gewassen die genetisch gemodificeerd zijn voor resistentie tegen de glyfosaat herbicide, Roundup. Dit giftige goedje wordt geproduceerd door het Amerikaanse biotechbedrijf Monsanto. Producenten van genetisch gemodificeerde gewassen, zoals Monsanto, beweren dat ze met minder chemische stoffen toe kunnen, doordat de GMO-gewassen ‘ontworpen’ zouden zijn om plagen, zoals bladluizen af te weren.

Maar de studie, die is gepubliceerd in het tijdschrift ‘Environmental Sciences Europa’, kwam tot de ontdekking dat het gebruik van herbiciden in de drie genetisch gemodificeerde gewassen, katoen, sojabonen en maïs, de afgelopen twee decennia in de Verenigde Staten juist is toegenomen..!!

In hun vroege jaren deden de herbicide-tolerante gewassen het erg goed, stelt de  studie. Maar in de afgelopen jaren zijn de zogenaamde ‘superonkruiden’ resistent geworden tegen glyfosaat, dat het belangrijkste bestanddeel van ‘Roundup’ is.

Superonkruiden ontwikkelen een resistentie tegen ‘Roundup’ (glyfosaat) en blijken nu miljoenen hectares landbouwgrond in de VS over te nemen. Vanaf het jaar 2000 hebben Amerikaanse boeren steeds meer ‘Roundup’,  en daarnaast nóg twee of drie extra onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt, om deze resistente onkruiden de baas te blijven.

Een voorbeeld van de giga-onkruidgroei op Amerikaanse akkers
Een voorbeeld van de giga-onkruidgroei op Amerikaanse akkers

Resistente onkruiden zijn daarom inmiddels tot een groot probleem uitgegroeid, aangezien veel boeren afhankelijk zijn van genetisch gemodificeerde gewassen. Ze drijven het herbicidevolume dat elk jaar nodig is met zo’n 25% op. De onderzoeker schat dat het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen het gebruik van herbiciden tussen 1996 en 2011, heeft aangewakkerd met in totaal zo’n 239 miljoen kg..!

Over het geheel genomen nam in deze periode het gebruik van pesticiden in de Verenigde Staten toe met naar schatting 183 miljoen kg, zo’n 7%. Daarmee ondermijnt het onderzoek de claims dat gmo-gewassen minder chemicaliën nodig hebben, een van de belangrijkste verkoopargumenten van de GMO-industrie. Monsanto blijft tot nu toe geen officieel commentaar geven op de bevindingen van deze studie.

* * *

Monsanto's 'Round-up' wordt met miljoenen liters gesproeid over gewassen overal ter wereld. De planten zijn GM-beschermd tegen dit gif, maar de mens en de Aarde..?
Monsanto’s ‘Round-up’ wordt met miljoenen liters gesproeid over gewassen overal ter wereld. De planten zijn GM-beschermd tegen dit gif, maar de mens en de Aarde..? Bovendien blijkt steeds vaker dat planten, vooral ‘onkruid’ resistent wordt tegen dit gif, en veel zwaarder terug komen.

2 gedachten over “GMO: 25% meer onkruidbestrijdingsmiddelen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.