Advertentie

Instagram.. Of hoe jouw gegevens misbruikt worden!


instagram app

x

 Instagram.. Of hoe jouw gegevens misbruikt worden!

2012 © WantToKnow.nl/.be

 x

Er gaan sluwe clubs schuil achter de oprichting van Facebook
Er gaan sluwe clubs schuil achter de oprichting van Facebook. Het verhaal met Instagram is slechts een héél klein topje van de ijsberg..!

Steeds meer lijken de ambitieuze groeiplannen van populaire sociale media zoals Facebook en Twitter in gevaar te komen. Gebruikers van deze social media komen massaal in verzet tegen de handel met hun privégegevens, zoals zelfs foto’s in het geval van de Instagram-case.. Het lijkt een kwestie van tijd, voordat er een heel andere wind zal gaan waaien. Zeker nu toezichthouders in de VS en vooral Europa de schijnwerpers op deze miljardenmarkt richten. Het ziet ernaar uit dat deze social media een slapende (waak)hond hebben wakker gemaakt, door hun ware aard te tonen.

Schreven wij hier op de site al over de uiterst dubieuze overheidsinstanties die (financieel en organisatorisch) vaak achter deze grote social media zitten, het blijkt nu dat langzaam maar zeker de ware aard van deze ‘gratis en makkelijke’ diensten boven water komen..! (kijk HIER naar het achtergrondartikel op WantToKnow)

Het verhaal van Instagram
Deze week werd er wereldwijd een heftige discussie gevoerd, toen fotodienst ‘Instagram’, dat voor ruim US$ 1 miljard werd gekocht door Facebook, ‘gewijzigde voorwaarden’ op zijn website had gezet. Facebook-dochter Instagram produceert gratis software (via app’s of mobiele telefoons) om foto’s eenvoudig onderling uit te wisselen. Het verbaasde vriend en vijand, dat Facebook in al haar enthousiasme ruim 1 miljard US$ over had voor een ‘foto-app’..! Want hoe ging Facebook dit in hemelsnaam terugverdienen..?
Maar nu blijkt welke andere ‘drive’ erachter zat. Vandaar ook die nieuwe voorwaarden, waarin wordt gemeld dat het netwerk (dus inclusief Facebook!) ongevraagd informatie en foto’s van gebruikers kan verkopen aan adverteerders..! En wie dat niet wil, heeft een maand om zijn account op te zeggen…

Na een storm van protest wereldwijd, was het Instagram-oprichter Kevin Systrom, die zich gedwongen zag om via de pers te reageren. Hij schreef een open brief waarin hij meldde dat het bedrijf (Instagram) niet duidelijk genoeg was geweest. Iedereen moest beseffen dat de foto’s toch écht van de gebruikers zouden blijven. Maar dat was natuurlijk een lepe zet van deze meneer Systrom, want daarmee is gebruik door commerciële partijen natuurlijk nog niet van de baan..! Hij vertelde dus opzettelijk maar het halve verhaal om de andere helft te maskeren..! Opnieuw werd Instagram door de mangel gehaald en het lijkt erop, nogmaals, dat de slapende honden zijn gewekt..!

facebook-is-watchingEuropese wetgeving is anders..
Het is duidelijk dat Facebook niet dezelfde truuks uit kan halen in Europa zoals in de VS. Het gerotzooi met privacyregels, zoals met haar dochterbedrijf ‘Instagram’, mag in Amerika, maar is in Europa een ander verhaal. Daar is het verboden dat je tegen je klanten eigenlijk roept dat ze mogen ‘slikken of stikken’. Er dient in Europa een dienst aangeboden te worden, een alternatief dus aangereikt, voor die klanten die niet willen dat hun persoonsgegevens door anderen worden gebruikt.

Bovendien kan het ook niet zo zijn dat gebruikers niet nadrukkelijk toestemming geven, vóórdat hun ­gegevens worden gebruikt voor allerlei toepassingen die het bedrijf heeft gepland.. En juist dit aspect van Europese wetgeving ondermijnt het verdien­model van sociale netwerken zoals Facebook.Maar ook het steeds groeiende gebruikersverzet zorgt ervoor dat sociale media minder hard groeien dan wat ze hun investeerders hebben voorgespiegeld.

Lokke Moerel is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en hij begrijpt de reactie van Instagram heel goed. In een artikel in het Financiële Dagblad laat hij weten: ‘Onder Amerikaans recht mag op privacygebied bijna alles, behalve misleiden over de privacyvoorwaarden. Dan kun je van de US Federal Trade Commission een vette boete krijgen. Facebook is al eens aangepakt. Maar ook in de VS, waar veel mag, krijgen ook boze gebruikers heel veel voor elkaar, omdat die vinden dat je niet zomaar hun privacy mag schenden, door persoonlijke data te gebruiken”

Daar komt nu dus inmiddels ook nog bij, dat ook nationale en Europese toezichthouders nadrukkelijk de schijnwerpers lijken te gaan richten op sociale netwerken. En ook softwaregigant als Microsoft ontkomt daarbij niet aan deze toezichthouders, want het is hier de Franse toezichthouder, die Microsoft op de korrel heeft. Dáár waar al eerder van Google werd geëist dat gebruikers van softwarediensten, bezwaar moeten kunnen maken tegen de handel in hun gegevens.

En ook de Duitse toezichthouder is met privacyschendingen bezig; zij wil dat Facebook-gebruikers een ‘nick’ (nepnaam) mogen en kunnen gebruiken, iets wat de Facebook-voorwaarden feitelijk verbieden. Facebook wil namelijk dat je volledig openheid van zaken geeft… Wat hebben zij aan een nickname..? Dus niet zo vreemd, als je bedenkt dat het hen om niets anders te doen is dan een gezellig keuvelhoekje inrichten..!

* * *

appfbbuysinstagram

 

10 gedachten over “Instagram.. Of hoe jouw gegevens misbruikt worden!

 1. Ik ben er klaar mee, met het smoelenboek, gisteren waren er bepaalde items van mn persoonlijke pagina verdwenen! Vertrouw het voor geen meter en inderdaad Big Brother is watching you, was ook mijn antwoord aan Facebook waarom ik mijn account verwijderde.Fijne feestdagen.

 2. @ Madeliefje:
  Met de aankoop van Instagram krijgt de naam “Facebook” een hele andere dimensie.
  Wellicht heb je er goed aan gedaan om je account op te zeggen. Wat niet op internet staat, kan ook niet op internet “gebruikt” worden.

  Het lijkt een beetje op de kernvraag rond de Soevereine Mens. Waarom zou je kritiek blijven leveren en te hoop blijven lopen tegen een systeem, waar je (on)vrijwillig zelf deel van uit blijft maken?

  Ook voor jouw Fijne Feestdagen en tot gauw na 21 december.

  1. Sara , even een tip van Lip ; probeer het eens zonder de S in https . Gaat ie vast een stuk beterderderder 😉

 3. Ik heb gisteren op mijn facebook pagina http://www.facebook.com/paul.harmans de volgende boodschap geplaatst,

  Medewerkers van Facebook en geheime dienst medewerkers, als jullie mijn facebook pagina ook willen verwijderen, net als al die andere pagina’s die de ware feiten brengen, ga gerust je gang, het interesseert me geen moer! Werk vooral mee aan het onderdrukken van informatie die mensen bewust maakt van het toneelspel dat al zolang op deze planeet wordt gespeeld. Ooit wordt iedereen er zich van bewust en dan hebben jullie als handlangers van hen die het doofpotbeleid voeren, iets uit te leggen. Het gaat niet om onderdrukking, geweld en oorlog in deze wereld, de mensheid wil gewoon in vrede en voorspoed leven en dat zou heel goed mogelijk zijn met al het (verborgen) geld dat er is.

  Facebook, verzet je tegen censuur en help mee aan het verspreiden van de waarheid!

 4. daarom doe ik ook niet met facebook ik had hier meer over gelezen !ook mijn vrienden vragen wel eens aan mij kom?? ook op facbook en dan zeg ik steevast nee mij niet gezien op die gluiper site ik vertrouwde zel niet en nu helemaal niet meer nu dat ik weer een beetje meer hiervan op de hoogte ben .

 5. Daarom zit ik niet op Huyves, Facebook ect. Ik snap zowiezo dat exibionistische gedrag van mensen niet. Je hele priveleven op het internet en twitter. Prive gesprekken via gsm luid en duidelijk in de straat, terras, winkels, trein of bus. Ik blijf het vreemd vinden dat dit tegenwoordig normaal gevonden wordt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.