Advertentie

China vernietigt 3 scheepsladingen GMO-mais!


china no gmo

x

China vernietigt 3 scheepsladingen GMO-mais!

x
2013 © WantToKnow Nederlandse vertaling
origineel: GMWatch.org

x

Monsanto-imago?
Het Monsanto-imago doet de Chinezen inmiddels ook op hun tellen passen. En dat gaat dan heel formeel op zijn Chinees de ‘verkeerde kant’ op voor de firma Monsanto..!

Is de hele GMO-ontwikkeling op een hellend vlak terecht gekomen.? China is één van de grootste afnemers in de wereld van GMO-oogsten, waaronder Monsanto-maïs. Maar een nieuw rapport onthult dat de politiek van de vorige Chinese regeringsleiders, die zich bijzonder pro-GMO-gewassen opstelden, bakzeil aan het halen is.

De nieuwe regeringsleiders draaien het politieke zeil en zetten een andere, anti-GMO-koers in. China heeft onlangs drie scheepsladingen GMO-maïs niet alleen afgewezen, omdat ze niet voldeden aan ‘gedegen bio-veiligheidsregels’, maar ze -vrij ongebruikelijk als daad- ook nog eens vernietigd..! Al met al een zeer duidelijke waarschuwing aan het adres van de Amerikaanse overheid, om te komen met duidelijke bewijzen, dat GMO-zaden en gewassen absoluut veilig zijn voor de volksgezondheid in China. Het ‘ergste’ valt dus te vrezen voor de Amerikanen..!

“De wet verplicht dat het (Chinese) Ministerie van Landbouw (MOA) milieu- en voedselveiligheidstest dient uit te voeren, door Chinese instituten, teneinde de data te verifiëren die zijn aangeleverd door de zaad-leverancier/ontwikkelaar. Alle documenten in dit kader dienen te worden bestudeerd door het ‘National Biosafety Committee’, vóórdat het Ministerie (MOA) een veiligheidscertificaat kan afgeven. Deze scheepsladingen uit de VS met maïs hadden echter niet de benodigde veiligheidscertificaten en goedkeuringsdocumenten aan boord, aldus de nieuwsverslagen hieronder.”

De eerste twee scheepsladingen worden gemeld op de website van het inspectie- en quarantainebureau bij de Zhuhai-haven. Dit bureau bevestigt dat er 2 illegale scheepsladingen met maïs waren aangekomen in Wanzai Port in Zhuhai City op 7 Mei jl. Deze ladingen werden dientengevolge vernietigd. 

“Recent, tijdens inspectie van in quarantaine geplaatst voedsel uit de USA, door een zeker bedrijf, ontdekte het overheidsbureau ‘Wanzai Office of Zhuhai Inspection and Quarantine Bureau’, in de provincie Guangdong in het zuiden van China, twee scheepsladingen met genetisch gemanipuleerde maïsproducten. Deze lading is niet in overeenstemming met China’s “Entry and Exit of Genetically Modified Products Inspection and Quarantine Management Approach” (De inspectie van in- en uitvoer van GMO-producten en de Raad voor Quarantine Management). Het Wanzai-bureau heeft dan ook, dienoverkomstig de geldende regels, deze beide scheepsladingen vernietigd..”

Het bestaan van een derde scheepslading werd op 19 Mei jl. bevestigd in een artikel dat werd geplaatst op de website van China News. (news.china.com.cn). Dit artikel was getiteld: “Harbin intercepted a total of 115 kgs of GM corn seeds, which will be destroyed”, of in goed Nederlands: ‘Harbin onderschepte een lading van in totaal 115 kg genetische gemanipuleerd maïszaad, dat vernietigd zal worden.

monsanto-s-gmo-corn-threatensMaar verrassend genoeg, ondanks deze drastische stappen die genomen zijn door Chinese autoriteiten, blijkt uit een artikel uit de ‘China Daily’ van vorig jaar, dat de consumptie van GMO-sojabonen al gemeengoed is in China. Ondanks de evenzo brede publieke bezorgdheid rondom GMO-gewassen en oogsten, dat dit voedsel niet adequaat getest zou zijn. Dit is de strekking van dat krantenartikel:

Geïmporteerde RR-sojabonen (dit zijn sojabonen die resistent zijn gemaakt, via genetische manipulatie, tegen het middel ‘RoundUp’, de uiterst giftige onkruidverdelger van Monsanto) maken al zo’n 80% uit van de consumptie van sojabonen in China. De acceptatieprocedures van deze geïmporteerde GMO-sojabonen, laten wel degelijk ruimte voor fouten in deze procedures. ‘Volgens nieuw rapporten, van februari 2012, zijn Gu Xiu-lin en drie andere burgers, na zich hiertoe tot de overheid te hebben gewend, in staat geweest inkijk te nemen in de ‘gecertificeerde documenten voor GMO-sojabonen, die veiligheidscertificaten toegekend kregen’. 

De krant ‘The China Daily’ gaat in het artikel verder, met het aanhalen van uitspraken van Shi Yan-quan, vice-voorzitter van de ‘Agricultural Finance and Education Departement’, die op 20 April 2012 verklaarde, dat alleen al in 2011, maar liefst 50 miljoen ton GMO-sojabonen werden geïmporteerd in China. Het artikel referreert ook aan het feit, dat al 8 jaar lang, 1,3 miljard Chinese consumenten, zich tegoed hebben gedaan aan Monsanto’s voedseloogsten, daarbij zich volledig baserend op -door de biogenetische industrie gesponsorde- veiligheidsstudies.

Kennelijk heeft het lobby-werk van Monsanto letterlijk en figuurlijk haar vruchten afgeworpen..!
Kennelijk heeft het lobby-werk van Monsanto in de VS letterlijk en figuurlijk haar vruchten afgeworpen..! Kijk maar eens naar deze cijfers, de basis voor de politiek in de hele wereld, zoals je in het artikel kunt lezen..! (klik voor artikel)

Chinese media massaal PRO-GMO!
Daaropvolgend blijkt uit een opzienbarende studie die in 2012 werd gepubliceerd, dat de Chinese gedrukte media, volledig in de ban is van de invloed van de biotech-industrie. Het rapport onthulde dat maar liefst 48,1% van de artikelen over GMO, veruit positief was over de genetische-manipulatie-technologie én de ontwikkelingsprogramma’s hieromtrent, evenals de acceptatie van GMO-katoen. 51,9% van de artikelen over GMO, waren daarbij niet negatief maar bijna allemaal neutraal over het onderwerp GMO.

De gevaren van genetisch gemanipuleerd voedsel werden weliswaar genoemd in de krantenartikelen, maar geen van de artikelen bleken daarop negatieve klanken te laten horen in relatie tot genetisch gemanipuleerde zaden en gewassen. De opstellers van het rapport concludeerden daarop: “De Chinese gedrukte media zijn in grote meerderheid positief over GMO. Het is tevens een indicatie dat de Chinese overheid actief meedoet om nationale GMO-onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s te initiëren en het gebruik van GMO-katoen te promoten.”

Zijn deze laatste incidenten van de vernietigde scheepsladingen door de Chinese overheid een teken dat deze zelfde overheid nu serieus begint te kijken naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van genetisch gemanipuleerd voedsel?

Volgens een Chinese insider, die GM-watch.org voorziet van informatie, en die we hier noemen onder het pseudoniem ‘Mr. Li’ is de situatie als volgt:
“Het daadkrachtige besluit van de nieuw Chinese overheidsleiders, om de illegale zending GMO-gewassen te vernietigen, noem ik ‘progressief, bemoedigend en bevredigend. De oude, pro-GMO-gerichte overheidstop, zou een dergelijke daad nooit zo publiekelijk hebben bekend gemaakt. Deze leiders zouden hebben gezorgd voor een heimelijke terugkeer van de scheepsladingen naar de VS. Of het zou, zoals in het verleden dus gewoon gebeurde, de scheepsladingen achteloos hebben geaccepteerd, mét of zónder certificaten.” Mr. Li beschouwt de nieuwe manier van handelen door de overheid als een belofte voor het Chinese volk, dat deze regering vóór het volk en vóór de Chinese natie wil werken.

x

* * *

16 gedachten over “China vernietigt 3 scheepsladingen GMO-mais!

 1. 115kgs Is nauwelijks een scheepslading te noemen , hoewel ik het vernietigen ervan toejuich. Het zijn nog geen 5 zakjes van 25 kg! dat gooi je zo achterin je autootje.

  1. Het zijn sowieso 23 zakjes van 5 kg.. En volgens mij gaat maiszaad in zakjes van 0,5 kg, dus dat zijn er dan 230.. Tóch een hele partij toch..? 😉
   Maar Marcel, het is maïszaad…! Nou klinkt dat interessant, maar ik denk dat dat niet ‘zomaar’ wat is. Volgens mij kun je daar vele akkers mee inzaaien..
   En anders, als het niets voorstelde die 115 kg, dan maak je er toch geen melding van in een krant, niewaar..? (Of je doet het wel natuurlijk en gaat er daarbij vanuit dat niemand durft te roepen, wat jij hier als eerste onder dit stuk roept.. 🙄 )
   Bovendien.. Een ‘scheepslading’ hangt m.i. ook heeeeel erg van de grootte van het ‘scheep’ af..

  2. Wow Guido, vind je het nou zelf ook een beetje triest om mijn reactie te verwijderen? De mond vol over censuur en mis-informatie en dan zelf niet welgevallige reacties verwijderen.

   Misschien is er nog een plekje voor je bij het ministerie van waarheid?

   Mais-zaad = gewoon de mais-korrel http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20030108_mais02

  3. Oeps en nu staat reactie #1.2 er opeens weer.
   Opgelost en #1.3 is overbodig.

  4. @ guido
   Ik heb vroeger op een ‘potje ‘( klein coastertje) gevaren . Dat heette een potje vanwege de grootte ( zeer klein dus) 580 brt ( bruto register ton)
   Dat is zo’n beetje een achtste van de normale tonnage van coasters van tegenwoordig.
   Begrijp me niet verkeerd elk maiskorreltje dat rr is en dat vernietigt wordt is er een die ik met vreugde zal zien verbranden , maar om het een scheepslading te noemen gaat wel wat ver. Het is wel een statement dat wordt gemaakt, en ik denk dat daar de aandacht op moet zijn gevestigd.
   Maar noem het dan zoals het is, en geen scheepslading.

  5. Petje af beste Guido als jij zomaar werkelijk zelf deze site weet te lezen: news.china.com.cn… Morgen moeten we toch maar eens uitgebreid gaan tafelen bij een goede Chinees. Heb al menig ‘koe you look’ op, maar begrijp er nog geen barst van. Is die 115 kgs dan ook geen menu-prijs tik foutje?

  6. Ja heel zielig Charles.. Pfff. rustig aan man, wie denk je wel dat je bent, dat ik jou reactie zou verwijderen.. 😉

  7. Paul, ik denk dat mijn Chinees niet meer wat het geweest is. Bovendien, na het eten van al die mandarijnen van de winter.. Pff ff vergeten hoe dat dan weer moest met ‘Kanton(K)ees’ de Chinees aan de overkant.

  1. Opbrengst van een ha korrelmais ligt zo rond de 8 ton , maal de voorgaande 4 hectare is 32 ton . Het jaar er op kan er dus 27800 ha ingezaaid worden en het jaar daarop 27800 ha x 6950 = 194 miljoen hectare ( is groot veldje 😉 )

  2. Zeg ken jij de maizelman, de maizelman.. Kwiz hullemoal nie, dedde gij verstand hat van maiz..? 🙄

  3. Just trying to make some sense into your article 😉
   Weetjewel hoe 115 kilo zaad binnen 2 jaar tot 194 miljoen hectare kan leiden .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.