Advertentie

Italiaanse populariteit homeopathie..


Christian Friedrich Samuel Hahnemann (Meißen, 10 april 1755 – Parijs, 2 juli 1843) was als Duitse arts de grondlegger van de homeopathie. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Erlangen, waar hij in 1779 afstudeerde. Hij ontwikkelde zijn theorie in een tijd waarin de geneeskunde nog nauwelijks op exacte wetenschap gestoeld was en geen remedie had tegen de meeste ziekten.

*

Italiaanse populariteit homeopathie..

2023 WantToKnow.nl/be

x
Miljoenen Europeanen en gezondheidswerkers kiezen, gebruiken en bevelen homeopathische en antroposofische geneesmiddelen aan. Vooral in de nasleep van de C-19-pandemie blijkt dat burgers een hernieuwde, maar vooral grotere belangstelling voor gezondheid en welzijn tonen. Op basis van die interesse is er meer onderzoek van burgers naar gezondheid in al haar vormen. Degenen die homeopathische geneesmiddelen zijn gaan gebruiken, doen dat bewust en uit vrije keuze.

Bijzonder kenmerk is, dat het hierbij vooral gaat, om mensen met een hoger opleidingsniveau die graag partners willen vinden in hun zorgverleners (zoals huisartsen en apothekers), zodat zij toegang krijgen tot de beste informatie en hun gezondheid op holistische wijze kunnen beheren. Holistische geneeskunde behandelt de mens als geheel, en niet enkel de plek waar de klacht bestaat. Je kunt zeggen dat niet (alleen) de ziekte-uiting van het lichaam wordt behandeld, maar er gezocht wordt naar de dieper liggende oorzaak van deze lichaamssignalen.

Veel klachten komen namelijk voort uit een disbalans in het lichaam, en dat betekent heel simpel, dat we ze bij de wortel dienen aan te pakken. Waar reguliere artsen vaak aan symptoombestrijding doen door middel van medicijnen, richt holistische geneeskunde zich juist op het herstellen van het evenwicht in het lichaam. Het lichaam kan op deze manier zichzelf herstellen en gezond blijven.

Een holistisch behandelaar zoekt dus daadwerkelijk naar de oorzaak van de klacht in plaats van het symptoom te willen maskeren. Uiteindelijk is het doel van deze behandeling hetzelfde als bij een reguliere arts (vrij zijn van klachten), maar de manier waarop is heel anders. Mensen die zich bij hun huisarts melden voor klachten, zouden graag zien dat de homeopathische producten vaker worden voorgeschreven, naast de conventionele geneeskunde.

Is homeopathie wel ‘wetenschappelijk’…?
Er is veel discussie over de vraag of de werkzaamheid van homeopathie wetenschappelijk bewezen is. Daarover bestaat geen consensus. We zouden je in dit kader willen verwijzen, naar het baanbrekende onderzoek van de onlangs overleden professor dr. Luc Montagnier, die zijn gedegen wetenschappelijk onderzoek, naar de werking van homeopathie, ‘beloond’ zag met veel hoon, spot en niet-inhoudelijke reacties. (HIER)

Diverse instanties (HIER) houden zich bezig met wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot homeopathie. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat homeopathie werkzaam is bij diverse kwalen en aandoeningen. De kracht van het bewijs (‘bewijsniveau’) kan per onderzoek verschillen. Bij de meeste onderzoeken op deze website wordt het bewijsniveau vermeld, en eventuele nuancering. De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland heeft een aantal onderzoeken verzameld en laten vertalen en het aantal onderzoeken zal regelmatig worden uitgebreid.

Daarnaast investeert de Vereniging Homeopathie in nieuw op te zetten wetenschappelijke onderzoeken. Natuurlijk is het altijd verstandig om bij gezondheidsklachten een arts te raadplegen. Maar er zijn veel reguliere artsen, die zich niet bezwaard voelen, hun medisch-wetenschappelijk kennis, uit te breiden met de holistische kennis die de homeopathie ons aanreikt. Bespreek het met je arts en laat zien, dat je interesse/aandacht uitgaat naar een holistischer aanpak van je klachten! Sowieso onderschatten de meeste artsen aanzienlijk het gebruik van homeopathie door hun patiënten. Kijken we naar een recent onderzoek naar het gebruik van homeopathie in Italië; dan blijkt dit opnieuw krachtig!

De actuele situatie in Italië
In een enquête, getiteld ‘Homeopathie: kennis en gebruik in Italië’, werd het gedrag en de houding van Italianen ten opzichte van homeopathische geneesmiddelen gemeten.Uit de nieuwe enquête onder 1066 Italiaanse volwassenen, blijkt dat meer dan de helft van de Italianen in hun leven homeopathie heeft gebruikt.

Dit onderzoek werd in oktober 2022 namens Boiron uitgevoerd door marketing onderzoeksbureau ‘Harris Interactive’. Het doel van deze enquête was om de bekendheid, het vertrouwen en het gebruik van verschillende behandelingsmogelijkheden te meten en inzicht te krijgen in de plaats die homeopathie binnen de moderne geneeskunde inneemt.

Uit de enquête (Bron: ECHAMP) bleek concreet dat:

  • 57% van de Italianen in hun leven homeopathie heeft gebruikt en 46% in de afgelopen twaalf maanden.
  • 81% van de gebruikers verklaart er tevreden over te zijn.
  • 66% van de Italianen heeft vertrouwen in de homeopathische geneeskunde, waarbij maar liefst
  • 77% deze homeopathische ‘aanpak’ beschouwt, als een aanvulling op de conventionele geneeskunde.
  • 86% van de Italianen zegt te weten hoe homeopathie werkt, maar slechts 26% kan dit ook daadwerkelijk correct uitleggen.
  • 60% verwacht in de toekomst homeopathie te zullen gebruiken. Zij baseren hun keuze op het feit dat homeopathische geneesmiddelen natuurlijk zijn en geen risico op bijwerkingen inhouden (57%), een voorkeur om geen chemische geneesmiddelen te gebruiken (45%), de doeltreffendheid van de behandeling (26%) en omdat zij geloven dat het een beter alternatief is voor hun gezondheid (24%).
  • 45% zegt eerst een homeopathische arts of een huisarts te zullen raadplegen, terwijl 40% het rechtstreeks aan de apotheker zou vragen.
  • 72% van de Italianen erkent de apotheek als de meest geschikte plaats voor de aankoop van homeopathische geneesmiddelen.
  • 84% van de Italianen vindt dat homeopathie moet worden aangeboden door gezondheidsmedewerkers en ongeveer 40% zou homeopathie willen combineren met conventionele therapieën.

De resultaten van deze studie wijzen op de behoefte aan meer informatie en voorlichting over homeopathie. Wij willen je graag wijzen op het bestaan van de ‘Week van de Homeopathie’, die elk jaar plaats vindt van 10 t/m 16 april, ter nagedachtenis aan de geboortedag van de grondlegger van de klassieke homeopathie, de arts Samuel Hahnemann. Tijdens deze week laat de ‘Vereniging Homeopathie’ je graag kennismaken met homeopathie en informeren ze je graag over hoe deze mooie, krachtige en onderschatte geneeswijze ook kan bijdragen aan jouw gezondheid. (Klik HIER voor een link naar hun site)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.